GRILLAD OSTSMÖRGÅS MED PORTABELLO, HARISSA & RUCCOLAPESTO

_j4a8636Den här smörgåsen är något av det bästa jag gjort i ”grillad smörgås/varma smörgåsar/grilled cheese”-väg och jag kan inte nog prisa den till skyarna. Idén kommer från de dyra smörgåsarna man kan äta på i princip alla de större cafékedjorna som tyvärr, ganska ofta lämnar mig besviken. De smakar för lite, har för lite fyllning och tyvärr känns det ofta som en käftsmäll för priset man betalat. Ja, ni kanske inte håller med mig, och jag säger inte att jag har rätt, men det är min personliga åsikt. Jag känner nästan alltid att jag vill att det ska smaka mer, att man ska känna att det är fullt med godsaker i smörgåsen och att det inte känns snålt tilltaget. Helt enkelt att man inte betalar någonstans mellan 75-95 kronor för två tråkiga brödskivor, någon tragisk liten skiva med brie/hårdost/chèvre/infoga valfri ost , pesto som inte smakar något och som heller knappt syns och så kanske en skiva av något i grönsaksväg. Om man har tur vill säga. Och i den här vevan, mitt i all besvikelse, föddes min idé till grillad ostsmörgås med portabello, harissa och ruccolapesto._j4a8537Enkelt och vansinnigt gott sammanfattar det hela väl. Det här är en sån där rätt som man vill göra tillsammans med någon man tycker om, sin kärlek eller med en vän. Krypa ihop i soffan och prata om allt och inget hela kvällen. Krispig och lagom kladdig men ändå saftig och blir sådär frasigt god att man inte vill dela med sig av en endast tugga.   _j4a8600_j4a8619-_ljpg
Rucollapeston räcker till fler smörgåsar men passar lika bra till nykokt delikatess- eller färskpotatis och så klart till spagetti eller zucchininudlar. Om man nu inte vill göra fler grillade smörgåsar. Vilket man vill, lita på mig 😉 Perfekt som en mindre rätt, eller tillsammans med en enklare slät soppa, exempelvis tomatsoppa_j4a8550
Hittar man inte portabello, eller tycker att det är för dyrt (för det är faktiskt en dyr svamp, det är ju ändå en förvuxen champinjon) så välj skogs- eller kastanjechampinjoner (cirka 3 för varje portabello, totalt 6 stycken) eller ”vanliga” champinjoner om man hellre köper det.
_j4a8623 _j4a8624Vi, ja vi fortsätter att renovera för fullt. Idag har vi slagit ut en vägg, jag dokumenterar så klart under tiden, ett blogginlägg kommer så snart vi är klara. Och eftersom vi inte vill tillbringa värdefull tid med att stå i köket, det tar ändå ganska mycket tid att renovera, så passar de här grillade smörgåsarna perfekt. Peston gjorde jag igår och sen var det bara att ”montera” dem och steka dem i grillpannan. Klart! Jag åt 3 ”halvor” och kärleken åt 5, sen var vi båda proppmätta, om nu det ger någon fingervisning. Som mindre rätt räcker det gott med två halvor vardera. 
_j4a8635 _j4a8677
Hoppas ni har en fin söndag och att helgen varit toppenfin! Här kommer receptet för den som är nyfiken <3
_j4a8678

 

GRILLAD OSTSMÖRGÅS MED PORTABELLO, HARISSA & RUCCOLAPESTO
Portioner 2
En underbar grillad ostsmörgås som passar utmärkt "för sig själv" som ett mindre mål eller tillsammans med en enkel soppa! Går att göra vegansk, se noteringar längst ner i receptet.
Skriv ut
Ruccolapesto
 1. 1 påse rucola, cirka 65-70 gram
 2. 1/2 kruka basilika
 3. 50 gram skållade mandlar (1 liten påse)
 4. 1 liten vitlöksklyfta
 5. 2 tsk färskpressad citronjuice
 6. en rejäl nypa flingsalt
 7. 1/2 dl rapsolja
 8. 1/2 dl olivolja
 9. 1 dl finriven Allerums Skots Cheddar (12 månader) eller parmesanost*
Ugnsbakad portabello
 1. 2 normalstora portabello
 2. olivolja
 3. flingsalt
Grillad smörgås
 1. 4 skivor rejält lantbröd, gärna surdegsbröd
 2. ca 1/2 sats ruccolapesto
 3. 2 ugnsrostade portabello
 4. 10 st små skivor gräddost eller annan valfri ost**
 5. Harissa
 6. rapsolja att steka i
Ruccolapesto
 1. Mixa alla ingredienser utom osten med hälften av oljan. När konsistensen på peston är tjock och grynig. Tillätt resterande olja, lite i taget och avsluta med att röra ner den rivna osten. Smaka eventuellt av med lite mer salt.
Ugnsbakade portabello
 1. Sätt ugnen på 220 grader och olja en ugnsform lätt. Placera portabellon i formen, ringla olivolja samt strö en nypa flingsalt över svampen. Rosta svampen mitt i ugnen tills den bli mjuk och vätskat av sig, virka 10 minuter, vänd på svampen efter halva tiden. Lägg svampen på en skärbräda, låt den svalna något och skär sedan varje svamp i skivor à 1/2 cm.
Grillad ostsmörgås
 1. Bred tunt med harissa på 2 av brödskivorna och bred sedan ett tjock lager med ruccolapesto på alla 4 skivor bröd. Fördela svampen på 2 av brödskivorna och lägg därefter osten ovanpå svampen. Avsluta med att toppa smörgåsen med de två kvarvarande brödskivorna.
 2. Grilla i stekpanna eller grillpanna på medelhög värme tills osten smält och brödet fått fin yta, grilla på båda sidor. Dela varje smörgås på mitten och servera genast!
Noteringar
 1. *Gör peston vegansk genom att utesluta osten och istället röra ner rikligt med näringsjäst/B-jäst. Smaka av!
 2. **Använd ost från Jeezly som är anpassad till pizza/för att smälta bra "Jeezly perfect pizza"
Anpassad från Heather Christo
Anpassad från Heather Christo
All things green http://allthingsgreen.nu/

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

7 Comments

 1. Svara

  Veronica

  9 oktober, 2016

  Ser fantastiskt gott ut! 🙂 Och jag håller med, varma mackor på cafékedjorna gör mig oxå ofta besviken.

  • Svara

   Mary

   9 oktober, 2016

   Tack Veronica! <3 Den är så god, hoppas du provar!

 2. Svara

  Rania {Rowan Tree}

  9 oktober, 2016

  Mhmm älskar matiga mackor, och smält ost… och grillade, flottiga saker… mhmm…

  • Svara

   Mary

   9 oktober, 2016

   Hehe, yup yup yup. Smält ost, gotta love it! 😉 Tror du gillat den, drog på lite mer harissa andra gången vi åt det idag. Var riktigt gott när det blev lite mer spicy också. <3

 3. Svara

  sandra

  10 oktober, 2016

  Aaargh det låter så sjukt gott! Måste hitta mig en bra vegansk smältost och testa det här 🙂

  • Svara

   Mary

   10 oktober, 2016

   Hihi, den var sjuukt god! Lovar <3 Den här gången använda jag gräddost och allerums cheddar istället för parmensa (för parmesan har ju köpe i sig) men jag vet att jag gjort peston med B-jäst och utan ost och den är supergod! Har säkert en halv dl B-jäst i. Och har för mig att jeezly gratäng/pizza-ost smälter rätt bra, inte som "vanlig ost" men good enough!

  • Svara

   BySiri - the life of a creative mind

   30 oktober, 2016

   Åh tips!!
   Ni kanske redan vet det här iofs men för mig tog det några månader och flera frustrerade försök pga att jag inte hade en aning :p

   Iallafall: när det kommer till veganost som ska smältas så gäller det att fukta skivorna med vatten eller olja för att de ska smälta istället för att skrumpna ihop!

   Receptet ser väldigt spännande ut förresten, kan jag hitta ingredienserna ska jag testa nån dag ^^

LEAVE A COMMENT