25 In HEALTH

ATT TANKA ENERGI I SKOGEN

_j4a6200Det finns en speciell plats här i Skogstibble som jag går till när jag behöver tanka energi. Ibland är jag glad, ibland ledsen, men oavsett humör känner jag mig alltid lite mer harmonisk när jag varit här. Det är en plats där tallarna står höga, trästam efter trästam, med mindre granar som liksom fyller ut avståndet med mjukt spretande grenar. Där letar sig solstrålarna in. In mellan trädstammarna och fram till ett litet stenröse som omringas av lingon- & blåbärssnår. Här är det ofta fullt av stora vackra spindelnät som solens strålar färgar gulröda, nästan som om de vore spunnet av koppar (jag hoppas ni ser det vackra spindelnätet ovan 😀 ) _j4a6192Precis bredvid skogsstigen där jag promenerar när jag är i skogen bakom oss finns en fyrkantig sten och precis på den stenen bildas det en liten upplyst plats som är särskild lämpad att sitta på.  Lite som att det är meningen att jag ska sitta där med en kopp kaffe och njuta av skogens sus. Och jag kan inte se mer än trästammar och skog, som om den fortsatte i all oändlighet, kanske det är därför jag blir så lugn här. Och dessutom är det så tyst här, så tyst, så tyst. _j4a6187Jag vet inte vad det är med tystnaden, med skogens sus och fåglarnas kvittrande, men det gör något med mig. Förutom att läsa böcker, fota och måla så är det skogen som liksom gör mig mer balanserad och läker min själ. 

Jag märkte det som barn och även som tonåring, när det inte alls var coolt att tycka om att gå i skogen och samla kottar, titta efter fåglar och ovanligt vackra löv. När den där tjejen i klassen, som alla tyckte var lite coolare än alla andra (men som så klart inte var det), försökte reta mig för min klassuppgift som jag ägnat massor av tid och passion åt. Som handlade om min lilla naturruta där jag suttit och observerat vad som hände under hela året och som jag målande skrivit om i min lilla skrivbok. Där jag torkad blad och klistrat in, fotat och framkallat och ritat. _j4a6189Där jag med kärlek berättat hur jag hittade svampar under täcken med löv, hur jag noterat larver och fjärilar och spindelnät…och hur lycklig det gjorde mig. Då skämde jag tyvärr för min kärlek, för den plats där jag mådde bäst, dit jag flydde för att tanka energi,  passade inte riktigt in med vad man ”skulle göra”. Som att hänga i centrum och snacka med killarna som hade moppe, kanske röka och dricka hembränt eller folköl (och spela full). Nog försökte jag allt, att passa in, men det gick väl lite sådär, och efter ett tag jag släppte jag det och gick tillbaka till min skog, mina böcker och mina målningar. _j4a8296Idag är jag i skogen nästan varje dag, oftast med Doris, men när det är särskilt dåligt väder då är jag där ensam. Det räcker med några minuter. ”Vad gör du, vad tänker du på”, undrade en vän för ett tag sen.

Och mitt svar är…ingenting. Jag bara är. Jag bara är i ”nuet”. Noterar hur naturen ändrar sig, lyssnar på tystnaden, på skogens sus. Fotograferar det jag tycker är vackert, dricker kaffe och undrar vilka som varit där före mig, alla de år som skogen stått just här.

Har ni någon plats eller något ni ägnar er åt när ni behöver tanka energi? Är det skogen, staden, stranden, fiket eller någon helt annan stans? Det vore så mysigt att veta vad ni gör allra helst, vart ni trivs allra bäst…  Hoppas ni alla haft en underbar helg, vart ni än befunnit er och vad ni än gjort!

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply
  Jenny
  23 oktober, 2016 at 17:20

  Åh jag känner igen mig så mycket i dina vackra ord. Skogen har alltid varit min trygghet och enda stället där jag verkligen kan slappna av och andas ordentligt. Huset där jag växte upp ligger mitt ute i skogen, längst in på en grusväg. Där finns några minuters promenad bort en liten skogsdamm som ligger precis i kanten där skogen öppnar upp sig och lämnar plats till en liten äng. Eller egentligen är det inte en damm, det är ett litet-litet sandtag från början där jag antar att någon markägare någon gång i tiden varit och grävt, men så länge jag funnits har det varit vattenfyllt och på ena sidan är det en liten strand och på andra en höjd med en sten som är bästa sittplatsen för att kunna spana ut över både ängen, skogen och vattnet. Det var min plats.<3

  • Reply
   Mary
   24 oktober, 2016 at 12:28

   Vad fint att du känner igen dig <3 Det låter underbart det du beskriver, som din lilla plats i paradiset <3 Stor kram och tack för att du delar med dig!

 • Reply
  Dixi Wonderland
  23 oktober, 2016 at 20:12

  Jag laddar mina batterier i naturen. Jag har några platser som jag tycker extra mycket om och jag kan inte förklara vad det är med naturen som får mig att må så bra men det känns som att jag blir lugnare 🙂

  • Reply
   Mary
   24 oktober, 2016 at 12:31

   Visst gör det, naturen har verkligen en positiv påverkan på oss människor! Vi har ju från början levt i naturen och sen nära naturen, kanske är det därför. Alla mår inte bra av urbaniseringen, alltså att vi ska flytta in till städerna och bo/jobba där. Vissa mår bra av det men minst lika många mår bra av att ladda batterierna där det är lugn och ro, mindre störningsmoment och kanske också mindre yta. Skogen dömer en liksom aldrig… <3 Tack fina du för att du delar med dig!

 • Reply
  Nasti Samoyed
  23 oktober, 2016 at 21:27

  Jag älskar vatten, så en bra fors/lite större bäck hade varit det bästa! Och visst finns det en här, inte långt bort. Men det är i staden. Har dock hittat en mindre bäck en bit upp i skogen från där jag bor, men hälsar inte på där så ofta…
  Dock blir det en hel del skogsprommisar med vovven. Hon får springa lös, och jag kan strosa omkring och bara vara. Alldeles underbart!

  • Reply
   Mary
   24 oktober, 2016 at 12:32

   Vatten är underbart, om jag kunde knäppa med fingrarna så det låg en stor sjö här bakom vårt hus skulle jag göra det. Det låter härligt, både människor och hundar mår så bra i skogen. Älskar att strosa omkring och bara vara, inte tänka på ngt speciellt. Tack goa du för att du delar med dig! Stor kram

 • Reply
  Jennifer
  23 oktober, 2016 at 21:50

  Jag trivs också mycket bra i skogen, det är så härligt att bara gå runt bland löven och mossan, titta på allt det vackra, lyssna på fåglarna, njuta av lugnet. Tyvärr har vi ingen sådan där riktigt djup skog här hemmavid, så när jag är hemma och behöver tanka energi är min absoluta favoritplats istället en betongplatta nere på stranden. Bara det är lite sol så blir den alldeles uppvärmd och där kan jag sitta hur länge som helst och titta ut över havet, på måsarna och vågorna och bara njuta. Förutom i naturen är det när jag målar och tecknar jag kopplar av bäst. Då går det inte att tänka på något annat, bara gå helt upp i det jag håller på med. Det ska bli skönt att få syssla mycket mer med det framöver! 🙂

  • Reply
   Mary
   24 oktober, 2016 at 12:38

   Vad fint att du ändå hittat din plats där du kan tanka energi, även om ni inte har den där djupa täta skogen. Det låter underbart, havet är väldigt lugnande. Just det där ”dånande havsljudet” som är så svårt att beskriva. Lugnande och ursinnigt på en och samma gång, iaf när det blåser. Det är magiskt! När vi var i Kalifornien på vår smekmånad så bodde vi i fyrvaktarbostäder och där precis utanför var ju Stilla Havet. Det var så ursinnigt men så lugnande på en och samma gång, och makalöst vacker så klart.
   Härligt att du ska syssla mer med det kreativa framöver, måla är verkligen avkopplande! <3 Det är viktigt att syssla med sånt som när ens själ och skapar lycka och kreativitet! Tack för att du delar med dig <3 Stor kram!

 • Reply
  Jeanette
  23 oktober, 2016 at 21:56

  Bor i en mindre stad sen 16 år tillbaka och har ännu inte funnit mitt smultronställe 🙂 Förhoppningsvis gör jag det så småningom.
  Men det som får mig att koppla av är vårat sovrum faktiskt. Renoverades förra året och fick till slut vårt hotell känsla till sovrum och där trivs jag väldigt bra 🙂

  http://jeanettethomsen.se

  • Reply
   Mary
   24 oktober, 2016 at 12:39

   Det kommer nog snart ska du se, ibland tar det längre tid att ”hitta sin plats” där själen får sitt. Där man kan tanka energi <3 Håller tummarna att det sker snart! Det låter väl superhärligt att ni fått just den känslan ni var ute efter. Där man tankar energi behöver ju inte vara utomhus, utan kan vara precis i ens eget hem. Tack fina du för att du delar med dig! Stor kram

 • Reply
  Emma Thun
  23 oktober, 2016 at 22:04

  Vi är fler skogs-kära <3

  https://emmassamling.wordpress.com/category/natur/

  • Reply
   Mary
   24 oktober, 2016 at 12:46

   Åh vilken underbar kategori och så vackra bilder! Älskar ängsullen <3 bara så vackert! Härligt att det är fler som tankar energi i naturen! <3

 • Reply
  Paulina Gunnardo
  23 oktober, 2016 at 23:21

  Låter underbart! Skogen är fantastisk! Får ro i själen bara av att titta på bilderna i inlägget. Hade också en naturruta när jag var liten hehe 🙂 Tittar till den ibland 😉
  Jag tankar energi på olika sätt, för jag pendlar lixom mellan att vara produktiv och utåtriktad och att gå mer in i mig själv och vilja flytta till en koja i skogen 🙂 men skogen är jag som beroende av, behöver en stund där då och då för att må bra. Dock önskar jag att det var helt tyst i den skog jag går i. Älskar att Stockholm ändå är så grönt och har sina oaser men det är tyvärr aldrig helt tyst. Men en dag har jag förhoppningsvis ett hus där det är lite tystare än här 🙂

  • Reply
   Mary
   24 oktober, 2016 at 12:52

   Hihi naw, hade du , vad roligt! <3 Jag är själv en extrovert introvert. Alltså jag är extrovert när jag är med människor, har inget problem alls att prata med lite vem som helst men jag behöver tanka energi i skogen och lugnet efter ett tag. Jag trivs också bäst med nära personliga samtal med goda vänner än ytligt mingel. Så lite förstår jag hur du menar, produktiv och utåtriktad i kombination med att behöva gå iväg själv och tanka energi i tystnad. Och håller så med i det där med skogen i Sthlm. Exakt så kände jag där vi bodde, det var aldrig tyst. ALDRIG. Så tröttsamt i längden för mig. Här är det däremot så tyst, så enormt tyst att det nästan är konstigt. Öronen förstår liksom inte riktigt. Speciellt på nätterna, då kan man nästa höra sina egna hjärtslag. Stor kram, tack för att du delar med dig..och säker på att du en dag bor i ett hus som är precis så tyst som du vill ha det <3

 • Reply
  msemschen
  24 oktober, 2016 at 00:50

  Skogen är fantastisk och den ger så mycket lugn men för mig är det havet som skänker mig lugn och ro. Jag har ett ställe där jag klättrar över hamnmuren och sitter på stenarna nedanför muren. När det blåser är det bäst att vara där, då rensas hjärnan från alla tankar och jag känner att jag är lika fri som skrattmåsen som låter vinden föra den vidare.

  Som liten bodde jag i skogen, vägen tog slut där vår gård låg. Skogen var min trädgård, jag hade ett träd för varje behov, jag hade en äng för att sjunga ”the hills are alive” och snurra runt på tills jag trillade ihop av yrsel, jag hade en bäck för varje barkbåt som byggdes. Jag hade naturen som min lekplats.

  • Reply
   Mary
   24 oktober, 2016 at 12:54

   Visst är den det, jag älskar skogen. Havet är också underbart, det är många som finner ro där. <3 Härligt att du hittat din lilla plats vid muren, det låter härligt!
   Det låter också vansinnigt underbart att som barn få ha den typen av uppvät, verkligen! <3 Jag hade också naturen som lekplats, helt övertygad att det är det som skapat och närt mkt av min kreativitet och uppfinningsrikedom! Stor kram tack för att du delar med dig kära du!

 • Reply
  Leanne
  24 oktober, 2016 at 11:00

  Your words reminded me of being a child and spending my days collecting leaves, feathers and stones. Those were lovely, simple days. I should do that again. 🙂

  • Reply
   Mary
   24 oktober, 2016 at 12:57

   I’m so glad I could remind you of your childhood, it sounds wonderful <3 And yes, you should definitely do that now too. I actually do that quite often. I collect leaves or stones or whatever is in season and place them sort of "in order" (whatever that mean in my head). It's very soothing, like mindfulness. Thanks for sharing sweetie, love to read what inspires you and where you go to get energy! <3 Kram (hugs) as we say in Sweden 🙂

 • Reply
  Wilda
  24 oktober, 2016 at 15:03

  Jag känner igen mig så mycket. Skogen var min trygghet som barn och är det än idag. Det finns så mycket liv och lugn där, så mycket som påminner mig om att jag inte behöver prestera. Där hör jag alltid hemma, där är jag aldrig ensam. Så fint du beskriver det. Tack <3

  • Reply
   Mary
   24 oktober, 2016 at 16:21

   Visst finns det både liv och lugn, vad fint beskrivet! Det är på något sätt alldeles öde och ensamt men ändå så fullt av liv och kärlek. Man är precis som man är, man duger, skogen dömer aldrig. Man kan ha skitigt hår, omoderna kläder och gå osminkad. Jga känner mig alltid så älskad när jag är där, för jag duger liksom som jag är. Det gör vi ju alltid, men det krävs mkt i vårt samhälle, man ska passa in och va snygg precis hela tiden. Tack finaste du för att DU delar med dig. Stor kram! <3

 • Reply
  filippa
  24 oktober, 2016 at 20:50

  Vilket underbart härligt & lugnande inlägg! Så fint att få läsa om dig och din speciella plats <3

  Jag har precis som du, och många andra här, naturen som min energikälla. Jag bor i en liten by och har inte särskilt lång väg innan jag kommer ut till de härliga åkrarna som sträcker sig långt långt och den underbara skogen. Åh, jag hade kunnat gå/cykla runt där hur länge som helst! <3 Det är speciellt, det är lugnande och precis som du skrev så har skogen inga krav på en. Man kan se ut hur man vill, naturen tar emot en med öppna armar ändå <3

  En annan plats jag verkligen älskar är Ales stenar i Kåseberga, Österlen. Har du/ni vart där tro? 🙂 Jag bor i Skåne, men har tyvärr bara vart där en gång. Det är en, landhöjning tror jag är det rätta ordet, över havet och utsikten där är helt magisk!! Det är hav så långt ögat kan nå, och detta blågråa vackra vattnet tillsammans med vågorna man hör, det är fantastiskt. Bilderna jag försökte ta kan inte alls beskriva det ögat ser vill jag påstå. Det är verkligen en fröjd för ögat <3

  En annan sak jag blir lugn av är att dyka ner i en boks värld med en kopp té i handen 🙂 Jag är nog som du där, jag har aldrig känt mig som de tjejerna som hänger i centrum och träffar killar på moppe 🙂

  Hahah, förlåt för så långa inlägg, jag är så otroligt dålig på att skriva kortfattat.. 😀 Kram på dig!

  • Reply
   Mary
   25 oktober, 2016 at 18:02

   Naw tack, vad go du är! <3
   Vad mysigt att läsa om din speciella plats och vart du mår bäst. Har inte varit där, vid Ales stenar i Kåseberga alltså. Däremot har jag varit i Österlen, det är SÅ vackert! Det ska jag försöka spara i minnet och besöka när jag är längre neråt i landet. Tack snälla för tipset! <3 Be aldrig om ursäkt för långa kommentarer, det är bara alldeles underbart att du vill dela med dig till mig. Så tack för det kära du! <3 Stor kram

 • Reply
  raniamaria
  25 oktober, 2016 at 07:00

  Att tanka energi i skogen är det bästa… Japanerna kallar det för att ”skogsbada” 🙂 Jag gör det nog bäst på det lilla kalhygget på andra sidan vägen, ovanför sjön där vi bor.

  Svar: Tack fina du! Den köpte jag på en höstmarknad för en herrans massa år sedan 🙂 Jag tycker ju det är superkul att sitta med mina bilder, eller blogga – men jag blir less och rastlös, trött på att fastna framför skärmen. Om bilderna och allt det där kunde sköta sig självt medan jag är ute i skogen hade det varit bra 😛 Förändring är bra, och man behöver inte alltid veta var man är på väg – en dag står man nog där ändå – embrace it!

  • Reply
   Mary
   25 oktober, 2016 at 18:04

   Är det sant, vad coolt! Det ska jag börja använda ”jag ska bara gå och skogsbada lite” ska jag börja säga. Helt underbart! Härligt att vi är fler som älskar att skogsbada, både i tät skog och på kalhyggen <3

 • Reply
  Ulrica
  25 oktober, 2016 at 19:02

  Jag känner igen mig väldigt mycket i det du beskriver, skogen betyder massor för mitt välmående. Jag känner mig väldigt lugn och trygg i skogens tystnad och jag trivs väldigt mycket att bara sitta vid träden och lyssna på fåglarna som kvittrar och träden som susar. Som barn till föräldrar som alltid varit mycket i skogen, grillat korv nästan varje helg i små skogsgläntor, plockat svamp, blåbär, lingon och bara ”varit” så har det alltid varit en naturlig del av mig. När jag blev vuxen så tappade jag bort det, men det har jag beskrivit här hos dig tidigare :-). Nu när jag hittat tillbaka till lugnet i skogen så inser jag hur mycket jag har saknat det.

  Jag önskar att jag hade skriftens gåva för du skriver allt så levande, ingående och fångande och om jag bara kunde beskriva min vardag och mina känslor på en liten bit av ditt sätt så vore jag väldigt glad :-).
  KRAM <3

 • Leave a Reply