0
19 In DIY

ATT STICKA EN MYSIG TRÖJA

freepeople
Jag har länge velat lära mig att sticka så att jag kan sticka egna torgvantar, kanske ett par benvärmare och kanske, kanske även en mysig tröja när jag väl fått in tekniken. För man vill ju inte sticka en tröja och sen ser det mer ut som ett trasig gammalt nät än den där drömmiga tröjan man sett framför sig.

Fast sen är jag ju den där otåliga typen, som sällan tänker ”jag kan inte göra det där/här, det är för svårt” utan mer ”om hen kan, varför skulle inte jag kunna”. Och så försöker jag göra det, med blandat resultat. Så idag ska jag, tillsammans med min mamma, börja sticka en tröja.garnLängtan efter att sticka handlar egentligen om tre saker, jag älskar all typ av handarbete och kreativt skapande, både att göra och att köpa. Jag har dessutom svårt att hitta det jag vill i butikerna. Jag vet inte, jag kanske har helt annan smak och stil än alla andra, eller så är jag bara sist på bollen och allt det där jag älskar kanske redan är slut. Som den bohemiska tröjan från Free People i bilden längst upp, som jag såg långt efter att den tagit slut i deras nätbutik. Istället för att köpa sticka jag nu en liknande själv.

Och det tredje handlar om hållbarhet. Jag kan välja garn själv, både färger samt typ av garn samt huruvida jag väljer ekologiskt eller inte. Jag styr helt enkelt alla detaljer från start till slut helt själv. Dessutom kan jag även anpassa mått och längd utifrån hur jag min kropp ser ut vilket gör att det passar mig perfekt och det blir inget ”slit och släng” eller felköp som bara hänger i garderoben och samlar damm. garn2När jag valde garn gick jag mer på känslan tröjan ger än att kopiera exakta färger. Vissa av färgerna är inte dessutom inte riktigt mina ”kompisar”, de passar helt enkelt inte mig eller min övriga garderob. Som mättad klart lila och blå. Istället valde jag kalla nyanser av grått och petrol/turkost i kombination med vitt och lite rostfärgat. Mamma frågar mig ungefär en gång i timman om jag bestämt ordningen på färgerna, och jag svarar att vi får ta det som det kommer, vilket hon så klart himlar med ögonen åt *fniss*garn3Jag har verkligen ingen aning om hur det här kan sluta, det kan bli precis hur bra, eller hur dåligt som helst. Men, om det skiter sig fullständigt så har jag i alla fall lärt mig något i processen. Dessutom blir det en slags mental avkoppling framför kaminen, bara där är ju mycket vunnet!

Är det någon där ute som stickar eller som kanske skulle vilja börja? Jag tar gärna emot alla tips och råd ni har 🙂

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply
  Karin
  14 oktober, 2016 at 13:10

  Jag fick också för mig att jag skulle sticka en tröja för många år sedan, utan att egentligen stickat förr. Och på en helg stickade jsg en lårlång kofta!! Resultatet blev väll ok, men hade ingen stickbeskrivning och det skulle jag säkert behövt. Min point är att nog går det, bara man har inspirationen!
  Jag känner sticksuget växa när jsg läser om ditt projekt, har du någon beskrivning som man kunde få ta del av? Tröjan på bilden är verkligen drömmig!

  • Reply
   Mary
   14 oktober, 2016 at 13:30

   Haha, jag orkar inte *fniss* Vad du är underbar, ”jag stickade en låglång kofta på en helg”. Det gäller att ha passion *fniss* <3 Jag stickar med rundstickor grovlek 8. Först en "resår", två räta två avig. Sen blir det rätstickning hela vägen med tunt alpackagarn så den blir luftig och liksom "hålig" el vad man ska säga. Ja som bilden helt enkelt. Resåren stickade jag med dubbelt garn, det tunnare mer "toviga" och ett annat tjockare mer vanligt bomullsgarn (typ). Resten av tröjan, utom muddarna blir inte med dubbelt garn. Ja du får ta beskrivningen lite som den är, eftersom jag är helt lost på terminologin. Ska def visa upp sen om det finns ngt att visa upp 😛 Eller så visar jag upp oavsett, kan ju alltid bjuda på ett skratt!

 • Reply
  MA
  14 oktober, 2016 at 13:13

  Mysigt! Stickcommunityt på internet är väldigt stort, registrera dig på ravelry.com och se vad andra gör, leta inspiration, lära dig nya tekniker osv. Vill också tipsa om stickpodden Rätt avigt, http://www.rattavigt.se som pratar stickning och annat livsviktigt. Och det ser ut som att du ska sticka tröjan i delar och sedan montera? Typiskt när man lär sig från sin mamma 🙂 Jag tycker det är mkt enklare att sticka den i raglan-teknik på rundsticka uppifrån och ner, då kan man prova den längs vägen och slipper montera! Finns massor av tutorials, gillar denna t ex: https://fringeassociation.com/2013/03/08/how-to-improvise-a-top-down-sweater-part-1-casting-on-and-marking-raglans/

  • Reply
   Mary
   14 oktober, 2016 at 13:26

   Tack fina du för tipsen! Den stickas med rundstickor, tror jag det kallas. Men uppfattar det utifrån mönstret att det är en framsida och baksida att sätta ihop, jag får nog återkomma i ämnet när jag tittar på länken du skickade 😀 🙂 Hittade ett stickmönster som påminde om tröjan som jag så att säga utgår från, men det är på danska..eller är det norska så vissa begrepp måste jag googla allt eftersom *fniss* . Vad roligt att det finns ett så stort community, älskar sånt! Ska kolla upp allt du tipsade om, tack snälla du! För övrigt har mamma sen jag publicerade inlägget frågat 3 ggr till vilken ”nästa färg” är, man måste älska det! 😛 Kram

 • Reply
  Ellen
  14 oktober, 2016 at 13:30

  Jag fick faktiskt tidigare i veckan för mig att jag skulle börja sticka, så jag lät min kille välja en fin färg på garnet och nu sitter jag om kvällarna och testar mig lite fram. Tanken är att jag först ska göra något i miniformat bara för att komma in i stickningen, sen övergå till en halsduk till mig själv. Hoppas stickningen för oss allesammans går fint i höst!

  • Reply
   Mary
   14 oktober, 2016 at 17:11

   Nej men är det sant, vad kul! Åh då hoppas jag det går superbra för dig, håller tummarna! Såhär långt går det bra, det e mkt ”trial and error” just nu, men det är utvecklande det med! 😀 Ska följa med i din stickning, hoppas du visar upp på bloggen sen! <3

 • Reply
  mert
  14 oktober, 2016 at 13:31

  Heeey, is it for me? Because it’s so cool, and I can take it, since I am coming to SWEDEN! 🙂

  Did u check my blog? I wrote about Camilla Lackberg’s last book. Also check my instagram page @ofluoglumert

  see you! 🙂 🙂

  • Reply
   Mary
   14 oktober, 2016 at 17:10

   Haha, well now, not really. I’ll keep this one to myself 😉 Yes I saw that you wrote about her, she is really big author here in Sweden, happy that you wrote about a Swede!

 • Reply
  Frida
  14 oktober, 2016 at 13:35

  Jag är 30 år och har stickat i ungefär 4 år. Jag älskar att sitta och planera projekt, påbörja nya projekt och se dom växa fram under mina stickor. Känslan att dra på sig ett plagg är svår att slå, ibland blir det inte som man tänkt sig men då har man förhoppningsvis lärt sig något i processen. Antingen en ny teknik eller att mäta lite oftare tex. Hoppas det går bra med tröjan och ha tålamod, det behövs…!

  • Reply
   Mary
   14 oktober, 2016 at 17:09

   Åh vad kul att du stickat så många år (tycker iaf jag som just börjat)! Jag känner mig superivrig och glad, får se hur det går sen när jag kommer längre. Om jag stöter på patrull eller om det går smärtfritt! 😛 Och visst är det så, ibland blir det inte alls som man tänkt sig, lite som med mina recept. Ibland blir det superbra, eller ännu bättre ändå. Och de gånger det går helt åt skogen har man iaf lärt sig ngt i processen. Tusen tack, det känns iaf bra såhär långt!

   • Reply
    Frida
    14 oktober, 2016 at 17:40

    Hör gärna av dig om du behöver hjälp, tips eller hejarop på vägen.

    Tycker att det är så kul att du flyttat ut på landet, har ett x som bodde i Tibble och det är verkligen superfint. Då bodde jag i Öresundsbro som inte ligger så långt bort om man åker småvägar. Nu bor jag i Sigtuna dock?

    • Reply
     Mary
     15 oktober, 2016 at 09:25

     Men vad go du är, tack! <3 Hihi, jag med, då är vi två som tycker det iaf 😛 Men vad roligt, och vilket sammanträffande. Har tänkt åka bort å titta lite mer mot Örsundsbro men det har inte blivit av ännu. Tycker att det är supermysigt här, ska bli spännande att se hur det är här, ser ut och känns att bo här när det är vinter.. Längtar!

 • Reply
  Helen
  16 oktober, 2016 at 14:29

  Ååå vad duktig du är Mary! Grymt, som du säger jag har knappt tålamod 🙂 Kram fina ♡

  • Reply
   Mary
   16 oktober, 2016 at 20:17

   Tack Helen, vad go du är! <3 Stor kram tillbaka

 • Reply
  Finurliga fröken
  16 oktober, 2016 at 23:12

  Jag började på en halsduk för några veckor sen. Inte stickat sen jag var kanske 7 år. De går sakta men framåt. En tröja vore ju en dröm att sticka. Men jag är inte lika modig som dig så jag börjar med en halsduk. Kram

  • Reply
   Mary
   17 oktober, 2016 at 18:52

   Åh vad mysigt, det måste jag sticka sen, den perfekta halsduken! Fast jag har ju min mamma som stöd,utan henne hade jag nog inte gett mig på en tröja jag heller. <3 Det går rätt sakta här med, men alla steg framåt är ju ett steg i rätt riktning tänker jag 😀 Kram på dig!

 • Reply
  Dixi Wonderland
  21 oktober, 2016 at 11:03

  Men gud va kul! Jag har också varit i tankarna att sticka en egen tröja då jag ÄLSKAR stickade tröjor och stickade mycket som ung. Free People har ju helt fantastiska kläder och så roligt att du fått inspiration ifrån dom genom den tröjan på bilden. Jag tror fan jag ska slå hammaren på spiken och försöka ge mig på att sticka en tröja jag också 😀

  • Reply
   Mary
   21 oktober, 2016 at 20:00

   Men klart du ska göra det, heja heja! <3 Visst har dom, så himla mkt snyggt. Älskar Free People och Spell, två stora favoritmärken :)Det är bara börja sticka nu, vill se resultat sen 😉 😛

 • Reply
  Anna Atterfors
  15 oktober, 2017 at 19:06

  Tror inte du kommer ångra dig om du lär dig sticka! Det är så praktiskt och kul att bara kunna fundera ut vad man vill ha och sen leta inspiration och garn och sätta igång. Just nu är det sockor på mina stickor, men sen blir det nog ännu en kofta. Koftor är mitt bästa plagg och man kan aaaaldrig ha får många! 🙂

 • Leave a Reply