ANTIINFLAMMATORISK & LUGNANDE GULDMJÖLK

golden_milk_2
Både igår och idag har varit vansinnigt regntunga och gråa dagar, så pass att jag kommer på mig själv att apatiskt stirra genom fönstret. Många träd har förlorat sina löv och himlen verkar, av utseende att döma, bestå av någon slags trögrörlig betong. Det springer en mus i taket mest hela tiden, vi hör den rassla omkring och det låter som tomt i taket, som om den har fritt spelrum, att vi undrar om de isolerat något alls. Det är kallt och dragit fast termometern fortfarande visar över nollan och jag kommer på mig själv att längta efter guldmjölk och frostvita mornar när andedräkten står som vit rök._j4a9407När vädret tynger ner och gör mig trött, kanske känner jag mig också lite sliten, brukar jag alltid försöka ge mig själv lite extra kärlek genom vad jag stoppar i mig. För det finns så mycket härliga grytor, soppor eller drycker som värmer och gör gott både i mage, själ och även hälsan.Därför tänkte jag att det kunde vara på sin plats att dela med mig av ett av mina tips i den kategorin, och också ett av mina recept från min kokbok. Receptet på min guldmjölk, en slags läkande latte, som verkligen mjukgör och jobbar antiinflammatoriskt. Och det kan verkligen behövas när vädret är rått, blött och kallt._j4a9354_j4a9349
Det jag tycker är extra bra, är att jag gör en slags pasta genom att koka vatten, gurkmeja och svartpeppar. Det tar cirka 5-10 minuter och sen är själva grundsatsen till guldmjölken klar.På morgonen blandar jag helt enkelt en tesked av min pasta med havremjölk, lite kokosolja, kanel, kardemumma, vanilj, cayennepeppar och honung och värmer det tills det är rykande hett.Det är vansinnigt skönt att vakna varje morgon och starta dagen med den här varma antiinflammatoriska latten. Oavsett om man tror på det hela eller inte, så märker jag att kroppen mår bra av den här gyllengula guldmjölken.

Jag var ute vid lunch, men jag fick tvinga mig ut kan jag säga, för att slänga sopor. Som ni vet om ni följt med ett tag är det ju 1 kilometer fram och tillbaka för att slänga soporna och idag var det inte riktigt den mysigaste av promenader. De gyllengula löven med sina bruna stänk matchade i alla fall min guldmjölk väldigt bra._j4a9398_j4a9351
Det som är hemligheten i guldmjölken är gurkmeja. Gurkmeja är en stark antioxidant som verkar antiinflammatoriskt och mjukgörande. Såhär skrev jag i min kokbok:

”Guldmjölkens gyllengula färg kommer från huvudingrediensen gurkmeja, en krydda som använts mycket i ayurvedisk matlagning på grund av alla dess hälsofrämjande egenskaper. Svartpeppar förstärker i sin tur gurkmejans aktiva ämne curcumin, som är anledningen till dess positiva hälsoeffekter. Bland annat anses gurkmeja vara antiinflammatoriskt och lugnande för kroppen. Hur det än är med det, så är det här en härlig drink att både starta och avsluta dagen med. Värm en kopp guldmjölk och sätt dig ner och andas med hela magen, det kommer att göra stor skillnad!”

 

_j4a9418golden_milk
När hela världens är fylld av blöta löv och betonggrå himmel är det skönt att bara vara kan jag tycka. Det kanske är okej att jag suttit i två timmar och stirrat, måste man alltid vara så förbannat produktiv? Om det är någon annan som har något bra tips på hur man tar hand om sig själv när allt bara är grått och mörkt, dela med er, alla tips är välkomna, stora som små! Receptet från kokboken kommer nedan! Kram på er i höstrusket.

ANTIINFLAMMATORISK GULDMJÖLK
En värmande och läkande guldlatte. Antiinflammatorisk, lugnande och mjukgörande. Oavsett om det fungerar eller inte, så är det en fantastisk dryck att starta dagen med!
Skriv ut
Pasta
  1. 0,5 dl mald gurkmeja
  2. 2 dl vatten
  3. 0,5 tsk mald svartpeppar
1 kopp Guldmjölk
  1. 1 tsk pasta
  2. 2,5-3 dl mandel-, havre- eller kokosmjölk
  3. 1 tsk kokosolja
  4. 0,5 tsk flytande vaniljextrakt
  5. 0,25 - 0,5 tsk mald kardemumma
  6. 0,5 tsk mald kanel
  7. 1 nypa cayennepeppar
  8. 1 tsk flytande honung
Pasta
  1. Låt ingredienserna sjuda tillsammans på låg värme i 5-10 minuter, rör om i botten på kastrullen då och då. Låt svalna och förvara i lufttät burk i kylskåp. Pastan håller 1-2 veckor i kylskåp.
Guldmjölk
  1. Blanda alla ingredienser utom honung i en kastrull tills det är rykande hett. Börja med den mindre mängden kardemumma och smaka av innan du tillsätter mer. Tillsätt honung och häll upp i ett glas eller en kopp.
Noteringar
  1. Det går utmärkt att byta ut honungen mot lönnsirap eller agavesirap om man vill göra drycken utan honung Exempelvis om man är vegan eller inte tål honung.
All things green http://allthingsgreen.nu/

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

12 Comments

  1. Svara

    BySiri - the life of a creative mind

    25 oktober, 2016

    Åh jag älskar guldmjölk! Hade aldrig hört talas om det innan Jonna Jinton skrev om det i vintras men det är ju så underbart gott (lite extra gott pga så nyttigt), ser att ditt recept är lite annorlunda så ser fram emot att prova det också! 😀 1 kilometer för att slänga sopor lät långt, gäller att passa på när det inte är ruskväder hehe 😛

    • Svara

      BySiri - the life of a creative mind

      25 oktober, 2016

      Den länken blev helt fel haha vad sjutton hände nu 😛

      • Svara

        Mary

        25 oktober, 2016

        Hihi, ouups 😛 Jag gick in i din kommentar och ändrade till rätt länk <3

    • Svara

      Mary

      25 oktober, 2016

      Jag med, det är verkligen så vansinnigt lugnande. Vad roligt att du tycker om den <3 Spännande, måste nästan kika in vilket recept hon använder sig av bara för det 😀

      Heh ja, det är 500 meter dit och 500 meter hem. Det är ändå helt ok, man får sig en liten promenad. Men när det regnar är jag mindre pepp. Tyvärr behövde jag verkligen slänga soporna på en gång och ställer jag ut dem kommer det masa fåglar och sen har jag sopor över hela tomten 😛 Så det var lite pest eller kolera. Bara bita i det sura äpplet 😉

      • Svara

        BySiri - the life of a creative mind

        26 oktober, 2016

        Åh snällt att du ändrade, tack! <3
        Jaa gör det, provade ditt idag det var ju extra gott med lite kanel i som du har, lite.. mustigare och ännu mer värmande? ^^

        Hehe kan tänka mig att det är mindre pepp när det regnar men förstår att du hellre gör det eller får fåglar (eller hua! Råttor!) som gärna försyner sig lite 😛 I vår kanske kameran får följa med på turen för det finns så mycket fint att fota på en 500 meters lantväg när hela världen spricker upp? 🙂

  2. Svara

    Finurliga fröken

    25 oktober, 2016

    De måste jag testa! Jag med min fibromyalgi och ångest borde må bättre av det där. Sparar genast receptet.

    • Svara

      Mary

      26 oktober, 2016

      Åh men du, det måste du ju faktiskt göra! <3 Det viktiga är gurkmejan, kanelen och kardemumman + honung. Om du nu inte har vanilj och cayenne så kan man hoppa över. De mest läkande och lugnande egenskaperna ligger ändå där. <3 Stor kram

  3. Svara

    jessicanyc

    27 oktober, 2016

    Seriöst, gurkmeja är nog ett av dem bästa kryddorna jag hittat. Däremot saknar jag ingefära!! Det är också the bomb! Försöker dricka ingefära + grukmeja varje dag 🙂 Måste skaffa mig honung också! xx

    • Svara

      Mary

      27 oktober, 2016

      Visst är det, helt underbart! <3 Det är ju fantastiskt med Ingefära, tänker att det passar perfekt att tillsätta till guldmjölken! <3

  4. Svara

    Emma

    31 oktober, 2016

    Det här ska jag verkligen prova! Använder du färsk gurkmeja eller kryddan på burk?

    • Svara

      Mary

      31 oktober, 2016

      Hej Emma! Åh det hoppas jag du gör, och att du tycker om den så klart 🙂 Ja precis, det är mald gurkmeja på burk. Ska förtydliga det! Ha en fin kväll!

  5. Svara

    Linnea

    2 mars, 2017

    Åhhhh vilken underbar dryck!! var lite skeptisk till om det verkligen skulle vara gott. Har sparat receptet sedan ett tag tillbaka men idag blev det dags att testa! Så gott, detta kommer definitivt ersätta mitt kaffe som tyvärr är lite för starkt för min mage, men det är ju som så gott med något varmt på morgonen:) TACK!

LEAVE A COMMENT