0
8 In Godis & Snacks

NYTTIG CHOKLADKOLAFUDGE + KAFFETS DAG

_j4a8037Det har varit några vackra dagar med strålande sol men idag började det regna. Vi har satt på värmepumparna, lastat in ved och beställt mer så att vedboden är välfylld inför hösten och vintern. Magnus är lite krassligt och jobbat hemifrån och jag har passat på att göra lite nyttig chokladkolafudge._j4a7930_lNyttig och nyttig..ja allt är ju relativt, men den innehåller i alla fall bra råvaror, inga tillsatser och inget raffinerat (vitt) socker. Man kan smaksätta den lite som man vill, med kakao, med lakritspulver eller med carob som jag gjort här som är ett pulver som smakar mjukt av någon slags chokladkola (men egentligen är malda frön från johannesbrödträdet). Carob är supergod att ha i både smoothies, nana ice cream eller godis och bakverk och jag älskar den. Smaken är svår att beskriva, men kolachokladigt, lite fudge-ig liksom. nyttigchokladfudge1Visste ni förresten att det är kaffets dag idag. Egentligen är jag så anti alla sådana där dagar som ska firas och som bara är hitte-på och konsumtion och…näe. Chokladens dag, nutellans dag (är det ett skämt?), kanelbullens dag…och så pågår det i all oändlighet. Det har blivit för många ”såna dagar nu”, sådär att det liksom urvattnat konceptet helt. Nej, jag gillar det faktiskt inte alls. Fast sen fick jag krypa till korset, när det kom till kaffets dag. Kaffet, åh jag älskar ju kaffe. Så vansinnigt mycket faktiskt. Vad vore en dag utan kaffe…meningslös, tråkigt och..alldeles fruktansvärd. Okej, jag raljerar lite, men jag älskar kaffe och dricker ganska många koppar varje dag, faktiskt helt utan problem med varken puls eller sömn. Så jag firar kaffens dag, lite i smyg för mig själv. Inget är sig olikt utan precis densamma men ändå. Kaffets dag. _j4a8068_j4a8046
_j4a8037_sSå det blir kaffe, hugga och bära in ved, chokladkolafudge och pussa på kärleken, tända brasan och organisera bland snören och papperspåsar och annat i köket. Jag tänkte nämligen visa min favoritplats från köket på bloggen, och lite ordning och reda får det väl vara innan. Så man ser något menar jag.

Vad gör ni för något där hemma en torsdag som denna? _j4a8030_n _j4a8022Här kommer receptet för den som är nyfiken!

 

NYTTIG CHOKLADKOLAFUDGE
Ger 8
Enkel och nyttig fudge utan raffinerat socker och tillsatser. Klart på några minuter och kan smaksättas precis som du själv vill!
Skriv ut
Ingredienser
 1. 8 färska dadlar
 2. 2 msk jordnötssmör
 3. 1/2 tsk kokosolja
 4. 1 nypa flingsalt
 5. 1,5 msk carob eller 1 msk kakao
 6. havssalt + carob eller kakao att rulla/vända fudgen i
Instruktioner
 1. Kärna ur dadlarna och mosa sönder dem noga med en gaffel. Tillsätt jordnötssmör, kokosolja noch salt och fortsätta att mosa till en jämn och slät massa. Tillsätt slutligen carob (eller annan smaksättning) och blanda samman med hjälp av gaffeln tills det är väl blandat, det är smidigt att arbeta ihop "degen" med händerna den sista minuten.
 2. Forma till en rektangulär limpa mellan bakplåtspapper och slå sedan bakplåtspappret runt fudgen. Låt frysa minst 2 timmar, eller över natten. Ta ut fudgekakan och skär i 8 bitar (eller mindre och fler bitar om du önskar). Vänd i carobpulver (eller annan smaksättning).
 3. OBS! Förvara i frysen, de blir snabbt mjuka och ska inte stå för länge i rumstemperatur.
Noteringar
 1. Mängden går enkelt att dubblera om man vill göra en större sats fudge.
 2. Exempel på alternativa smaksättningar: Lakritspulver eller granulat, Svarta sesamfrön (ger mer struktur och bra balans mot sötman för lite "vuxnare" smak, hackade nötter.
 3. Både kakao och carob är väldigt god i kombination med havssalt
All things green http://allthingsgreen.nu/

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Ellen
  29 september, 2016 at 15:57

  Dina matfoton som vanligt, så himla inbjudande och fint!

  • Reply
   Mary
   30 september, 2016 at 14:37

   Fina du, alltid så go! Tack tack tack!! <3

 • Reply
  Randi
  29 september, 2016 at 17:52

  Mums så lekkert:-)
  Dagen har gått til turer med irske setteren vår,tømt bokashi og plantet jordbærplanter…& nå snart hjemmelaget pizza. Kaffen og raw sjokoladekake er forlengst inntatt:-)
  Deilig kveld til deg!

  • Reply
   Mary
   30 september, 2016 at 14:37

   Riktigt gott, och så enkelt! 😀 Låter mysigt med tur med hunden! Måste tömma vår Bokashi med, har varit dålig på det i veckan. Så tack för påminnelsen 😀 Låter som du hade en supermysig kväll! <3 Kram

 • Reply
  Diana
  29 september, 2016 at 21:19

  Receptet ska testas någon dag. Åh dina bilder! Så fina, mysiga, vackra. Älskar titta på dom, bara njuter, TACK! Ser SÅ fram emot att få se din favoritplats i köket i kommande blogginlägg :).
  Min dag har gått åt till att försöka hålla ”vibbarna” uppe fast jag är lite nere (inget allvarligt på G dock!). Till sist gav jag efter och tillät mig vara deppig och liten en stund, känns faktiskt bättre nu. Har också njutit av höstvädret och mysstunder med katterna, och så nu ditt blogginlägg :).
  Önskar dig en fin kväll och en trevlig helg med många goda koppar kaffe ;).

  • Reply
   Mary
   30 september, 2016 at 14:39

   Åh det hoppas jag verkligen att du gör! Och tack tack fina du, det värmer så!!! <3

   Åh, en "sån" dag alltså, då hoppas jag du känner dig bättre idag. Skickar lite energi! Hoppas du haft en toppenfin fredag!

 • Reply
  Filippa
  30 september, 2016 at 23:39

  Jag måste säga att jag blir så inspirerad till att baka massa när jag ser vad du skapar, hahah! Men det är kul, att man kan ha sådana effekter på varann! 😀 Carob har jag aldrig använt mig av men det låter intressant 🙂

  Hahah, kan hålla med dig om alla dessa ”dagar”. Ett flertal gånger har jag reagerat och tänkt; ”Vaa, finns det en sån dag också?!” 🙂 (ska erkännas att jag inte visste att det var kaffets dag förrän min kompis berättade det)

  Det låter som du hade en sådär riktigt mysig höstdag! Jag hälsade på min lilla brorsdotter och sedan blev det ett restaurangbesök men en kär vän, och då såklart kaffe 😀 Tyvärr är jag en sådan som är vaken halva natten om jag dricker kaffe för sent, vilket jag gjorde igår hahah.. men energi hade jag! 😉

  • Reply
   Mary
   1 oktober, 2016 at 09:48

   Men åh tack fina du!! Jag gillar dem med carob både i och utanpå, kärleken föredrar med kakao utanpå men carob inuti. Carob är sötare och mer chokladkola-aktig än kakao men innehåller inget fett så det är egentligen skillnaden. De är supergoda med kakao också, så är du osäker, gör med kakao och se om du gillar smaken och köp carob sen om du vill fortsätta göra nyttigare fudge..eller tryfflar..eller vad jag ska kalla dem 😉

   Men eller hur, okej visst när det är ”kanelbullens dag”, då är det inte märkes-specifikt. Men nutellans dag, näe. Får vara nog med dagar nu känner jag!

   En riktigt mysig höstdag var det och nu verkar helgen bli magiskt fin, så härligt! Det låter som du hade det mysigt du med, brorsdotter och restaurangbesök låter toppen! Hihi, minus vakenheten hela natten då! Hoppas du får en superfin helg OCH att du får sova på natten 😉 Kram på dig

  Leave a Reply