0
12 In Hus & Hem

MIN FAVORITPLATS I VÅRT KÖK

_j4a8119Som ni kanske förstår spenderar jag ganska mycket tid i vår kök. Både när jag skapar recept, fotar och jobbar men även när jag lever mitt liv bakom bloggen, utanför kameralinsen. Köket är precis som det var när vi flyttade in, minus deras grejer och plus våra. Men annars har inte mycket hänt. Vi planerar att göra om en del, men inte just nu, först vill vi ta oss genom första vintern för att se hur pass kallt det egentligen kan bli (och gud vet vad för andra spännande problem som kan dyka upp under en hård vinter). Något vi aldrig kommer ta bort eller förändra, är den gamla spisen, min favoritplats i vårt kök.

Jag fullkomligt älskar den! Den är som en möbel i sig, och jag skulle nästa vilja kalla det för ”kökets hjärta”. Det är den vi kommer utgå från när vi renoverar, just eftersom det känns som en genuin utgångspunkt, som att hedra det gamla hus som en gång stod här men som nu både förändrats och byggts ut. _j4a8151_j4a8153Och den står här och vittnar om en annan tid. Om andra händer som öppnat och eldat, om en annan tid när maten kanske även lagades här, när livet förmodligen kretsade kring just den här spisen. Om kärlek, familj och vänskap. Om matlagning och värme och att livet och tiden inte är för evigt. För mig är det fint, det är inget jag blir ledsen över. Kanske läser jag in mycket i en gammal spis, men det är sån jag är helt enkelt och att ta bort den…ja då förtjänar man att kölhalas…minst. 
_j4a8154Idag använder vi den så klart inte som spis, men eldar lite, så gott det går, för mysfaktorns skull. Här samsas diverse glasburkar med allt från frukostflingor, quinoapuffar, mandlar, cashwnötter, carob- & kakaopulver, sesamfrön och linser med trådrullar, kökssaxar, skärbrädor och kökshanddukar. Det där vi använder mest i köket helt enkelt. Vi hittade inget klockrent ställe att ha våra kökshanddukar så jag skapade en lösning med vår trådback som jag måste säga att jag är ganska nöjd med. _j4a8144
När vi renoverar här hoppas och planerar jag för fler hyllor och kanske en stång att hänga kastruller på. Och så gråa eller svarta fogar mellan kakelplattorna (som så klart måste renoveras lite). Vi får väl se, spännande kommer det i alla fall att bli.
_j4a8124
Och fast det är att elda för kråkorna kan jag inte låta bli att tända i den gamla ugnen. Det knastrar så härligt och mysfaktorn som skapas i kombination med att jag eldar i ugnen och brygger kaffe på en och samma gång får mitt hjärta att slå dubbelslag._j4a8178

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Marion
  30 september, 2016 at 17:52

  Men vilken fin spis! Jättemysigt! 🙂

  • Reply
   Mary
   1 oktober, 2016 at 09:39

   Visst är den fin, den ger verkligen mysfaktor till köket 🙂

 • Reply
  Chatrine
  30 september, 2016 at 20:27

  Vi har också en järnspis i vårt gamla hus (1700) och vår/höst/vintertid använder jag den till all matlagning. Den är bättre än alla spishällar jag haft 🙂 Även sommartid används den om det inte är jättevarmt för då blir man kokt av att stå vid den.

  • Reply
   Mary
   1 oktober, 2016 at 09:39

   Åh vad mysigt! Häftigt att du kan använda den till matlagning och att den dessutom är bättre än alla andra spishälar du haft! Coolt!

 • Reply
  Karin B
  30 september, 2016 at 21:20

  Åh, så mysigt!

  • Reply
   Mary
   1 oktober, 2016 at 09:40

   Ja, den är verkligen SÅ mysig 😀

 • Reply
  Filippa
  30 september, 2016 at 23:30

  Vilka underbara bilder på en del av ert kök, så himla fint! Färgerna är verkligen fantastiska också tycker jag 🙂 Det är så kul och häftigt, för som du skrev så kan man känna att – vid den där spisen har det säkerligen hänt en del! Hoppas u haft en fin dag 😀

  • Reply
   Mary
   1 oktober, 2016 at 09:41

   Tack Filippa!! <3 Ja, jag älskar både grått blått och beige, speciellt i kombination med koppar! Och grönt, åh jag älskar grönt och koppar tillsammans! Spisen ger verkligen en historisk inblick i huset, jag älskar den! När vi väl renoverar ska det bli kul att ha den som utgångspunkt! Hoppas du får en kanonfin lördag!

 • Reply
  Ramona
  1 oktober, 2016 at 08:29

  Men vilken mysig spis 🙂 Sådana ska man vara rädd om <3 Hade absolut behållit den om det funnits i huset vi flyttat till. Snacka om mysfaktor <3 Kram och njut av lördag nu 🙂

  • Reply
   Mary
   1 oktober, 2016 at 09:49

   Visst är den fin, älskar den! 🙂 Det är def den vi kommer utgå från när vi renoverar köket, längtar! Men som sagt, vi måste vänta och gå igenom en vinter först, se hur det känns. Är golvet så kallt att vi måste lyfta upp det och isolera underifrån eller går det bra att köra på som det är. Mycket såna frågor. Men jag längtar efter att visa hur vi gör, tror det kommer bli toppen! 😀 Hoppas du får en superfin helg kära du!

 • Reply
  Maria Björkman
  1 oktober, 2016 at 16:20

  Jag förstår precis vad du menar, jag har också haft förmånen att bo på ett par ställen med en gammal spis som sannolikt en gång i tiden utgjort husets hjärta. Det är guld värt!

  • Reply
   Mary
   2 oktober, 2016 at 09:11

   Det är det verkligen! <3 Överlycklig att den fortfarande står kvar 🙂

  Leave a Reply