0
14 In Huvudrätter/ Soppor

HÖSTIG SÖTPOTATISSOPPA MED KOKOSRIPPEL SHIITAKESVAMP & GRÖNKÅLSCHIPS

Lantliv, Lilla Sundby, Made by Mary, Höst, Röda löv, röda träd, Höstmys, Sötpotatissoppa, Veganskt recept, Vegan, Sötpotatis, GrönkålschipsLantliv, Lilla Sundby, Made by Mary, Höst, Röda löv, röda träd, Höstmys, Sötpotatissoppa, Veganskt recept, Vegan, Sötpotatis, DimmaJust nu sitter jag och dricker kaffe framför brasan, det är en kylig och dimmig morgon med det där gyllene ljuset som gör mig så lycklig att få bo här på landet . I går däremot var det soligt och sådär färgglatt och höstigt och jag blev ordentligt sugen på att göra en riktig höstsoppa. Jag tog det vi hade i kylen och det visade sig bli en fullträff; en sötpotatissoppa med kokosrippel, shiitakesvamp & grönkålschips. Jag vet inte vad det var med den här soppan, men den gjorde mig liksom glad i..själen. Kanske är det för att den är så härlig i färgen, den liksom matchar höstfärgerna utanför köksfönstret så bra, eller så var det den värmande effekten som ju soppa faktiskt har.Lantliv, Lilla Sundby, Made by Mary, Höst, Röda löv, röda träd, Höstmys, SötpotatissoppaVi tog en promenad längs med vår lilla väg, jag och Doris. Det är lite lagom när man bara vill strosa utan att så att säga ”promenera”. Till ödehusen eller postlådan och tillbaka. 1 eller 2 kilometer i långsam takt där min Doza (kombination av Gosan och Doris som hon lyssnar till, hon lyssnar faktiskt till Doris, Dozan, Doriluran, Doraloran och lite annat i den stilen) luktar länge på allt hon kan och jag gör..ingenting. Låter tanken vandra, bara vara i nuet. Min lilla tid för mindfullness.
Lantliv, Lilla Sundby, Made by Mary, Höst, Röda löv, röda träd, Höstmys, Sötpotatissoppa, Veganskt recept, Vegan, Sötpotatis
I helgen ska vi ta hand om trädgården tänkte vi, så länge det inte ösregnar. Kratta löv och rensa lite i trädgården. Men visst är det vackert, de där gula, orange och röda löven. Det är nästan så att jag vill att de ska ligga kvar sådär för all framtid, och pryda vår grusgång utanför huset. Om de bara höll sig sådär vackra för alltid.Lantliv, Lilla Sundby, Made by Mary, Höst, Röda löv, röda träd, Höstmys, Sötpotatissoppa, Veganskt recept, Vegan, SötpotatisSötpotatissoppan är enkel att göra och innehåller sötpotatis, morötter, vitlök och en mild röd chili. När den kokat klart mixar man den slät med en stavmixer eller i en hushållsmixer och smakar sedan upp den med salt, lite svartpeppar, balsamvinäger, en nypa farinsocker och lite lime. På så sätt balanseras sötman från morötterna och sötpotatisen och soppan känns fräschare och lättare.Lantliv, Lilla Sundby, Made by Mary, Höst, Röda löv, röda träd, Höstmys, SötpotatissoppaLantliv, Lilla Sundby, Made by Mary, Höst, Röda löv, röda träd, Höstmys, Sötpotatissoppa, Veganskt recept, Vegan, Sötpotatis, GrönkålschipsJag tycker att shiitakesvamp är så vansinnigt gott, och valde därför just den svampen, eftersom jag äter den så sällan. Det går utmärkt att välja exempelvis skogs- eller kastanjechampinjoner istället men shiitakesvampen har en mkt mer distinkt smak som passar vansinnigt bra till den här soppan. Så har du råd, möjlighet och lust, prova shiitake i alla fall en gång.

Grönkålschips kanske låter märkligt att slänga på en soppa, men det är faktiskt supergott. Tänk bara på att de mjuknar fort i soppan, så de ska läggas på precis vid servering eller att man låter middagsgästerna toppa soppan själv. Smaken från chipsen, tillsammans med soppan, svampen och kokoskrämen är vansinnigt god och smakerna kompletterar varandra otroligt bra. Dessutom är det otroligt gott att mumsa i sig resterna av chipsen lite i smyg, om det nu finns några rester kvar (sannolikheten är låg).Lantliv, Lilla Sundby, Made by Mary, Höst, Röda löv, röda träd, Höstmys, Sötpotatissoppa, Veganskt recept, Vegan, Sötpotatis, GrönkålschipsLantliv, Lilla Sundby, Made by Mary, Höst, Röda löv, röda träd, Höstmys, Sötpotatissoppa, Veganskt recept, Vegan, Sötpotatis, GrönkålschipsAlla komponenterna till soppan går att förbereda, vilket också gör mig lite lycklig i själen. Att något gott och mustigt mysigt i kylen, bara ta fram och värma och ha tid att bara ta det lugnt, det är väl livsnjutning om något. Det tycker även jag fast jag älskar att stå i köket.Lantliv, Lilla Sundby, Made by Mary, Höst, Röda löv, röda träd, Höstmys, Sötpotatissoppa, Veganskt recept, Vegan, Sötpotatis, Grönkålschips
Hur äter ni på hösten. Förändras det något nu när det blir kallare. Blir det mer matiga soppor och rustika grytor eller kör ni på som vanligt? Själv äter jag väldigt mycket efter säsong och hur kallt eller varmt det är ute. Det känns bara som att det hör till. På sommaren, när det är riktigt varmt, längtar jag bara efter melonsallad men skulle någon ställa fram det nu känns det inte alls lika läskande.

Hur känner ni, har ni någon favorit-maträtt nu på hösten? Det vore superkul att veta!

Now also an English recipe below! 

HCLFPB SWEET POTATO SOUP + SOFTLY ROASTED KALE, SHIITAKE MUSHROOMS & COCONUT CREAM
Portioner 4
A delicious high carb low fat plant based soup that you're going to love! Lot's of flavors, hearty and so easy to make. It's thick and almost like a stew. The soup becomes better in the fridge and stores well in the freezer too, so be sure to make enough for several days! Use the suggested toppings or add toppings or seasoning to your own taste buds; maybe sugar snaps, a bit of spring onion or why not some fresh spinach to top it all of?!
Skriv ut
Ingredienser
 1. about 2 pounds sweet potato, peeled
 2. 3 large carrots
 3. 2 cloves of garlic
 4. 1 red mild chili
 5. a few tablespoons of water
 6. 3 bullion cubes, low or reduced sodium
 7. 6-7 cups of water
 8. 1-2 tbsp balsamic vinegar
 9. juice and peel from 1/2 a lime
 10. 4-5 stems of green kale + 2-3 tbsp lemon juice + salt
 11. 4 tbsp of coconut milk + 1/2-1 tbsp nutritional yeast
 12. 100-150 gram Shiitakesvamp + 1 tsp minced garlic + black pepper + sea salt
Instruktioner
 1. SOUP:Cut the carrot and sweet potato in cubes, cut the carrots 1/3 of the sweet potatos (in size) to help them boil evenly. Peel and mince the garlic, cut the chili in half and remove most of the seeds and mince finely. Add the potatos, carrots, garlic and chili in a large pan together with a few spoons of water. Sautée on medium heat until the it's warm and vibrant and you can smell and see that the garlic is softening. Add more water during this process if needed.
 2. Add 6-7 cups of water, you can start with the smaller amount and add more as needed, and bullion cubes. Let the soup boil under a lid on medium high heat until the carrots and sweet potato are soft. Sse a hand mixer to mix it to a thick and hearty soup, add more water if needed. Taste the soup and add lime, balsamic vinegar and salt to taste.
 3. TOPPING: Put the oven on 220 degrees Celsius or 428 degrees Fahrenheit. Wash the kale and let dry on a kitchen towel. Take a knife and separate the thick stem from the kale leafs. Massage the leafs with some lemon juice, this will soften the kale and make it super yummy and easier on the digestion. Spread out on baking trays lined with parchment paper, the kale should not overlap each other, use several baking trays to get the best result. Roast (one baking tray at the time) in the oven for 2-4 minutes or until the kale feels a little bit crispy in the edges. Don't let it burn, it happens really quickly so be attentive when doing this.
 4. Sauté the mushroom and garlic in a little bit of water in a non stick pan until it's soft and fragrant. Season with a little bit of black pepper and a touch of sea salt.
 5. Stir coconut milk or coconut cream with nutritional yeast until well blended.
 6. Top the soup with the toppings and enjoy!
 7. Much love, Maria
Noteringar
 1. All the steps can be prepared in advanced except the coconut cream.
All things green http://allthingsgreen.nu/
SÖTPOTATISSOPPA MED KOKOSRIPPEL SHIITAKESVAMP & GRÖNKÅLSCHIPS
Portioner 4
Underbar fräsch men höstig soppa som går att förbereda dagen innan. Perfekt som en enkel förrätt eller som en huvudrätt när den serveras tillsammans med ett härligt lantbröd. Som huvudrätt räcker den till 4-6 personer om man serverar den med en bit bröd eller extra topping. Som en mindre förrätt räcker den till i alla fall 8 personer.
Skriv ut
Soppan
 1. 1 kg skalad sötpotatis
 2. 3 stora morötter
 3. 2 vitlöksklyftor
 4. 1 röd (mild) chili
 5. 2 buljongtärningar
 6. 1,5 liter vatten
 7. rapsolja
 8. 2 msk balsamvinäger
 9. saft och skal från 1/2 lime
 10. ev. farinsocker
 11. salt
Topping
 1. 4-5 normalstora stjälkar grönkål + olivolja + flingsalt
 2. 1 konservburk kokosgrädde + flingsalt (näringsjäst)
 3. 100-150 gram Shiitakesvamp + rapsolja + flingsalt
Soppan
 1. Skär sötpotatisen och morötter i tärningar, gör sötpotatisen ungefär dubbelt så stor som morötterna. Skala och hacka vitlöken fint. Dela chilin och ta bort kärnor och hinnor. Spara kärnor från ungefär 1/4 av chilin.
 2. Hetta upp lite olja i en stor kastrull och lägg ner sötpotatis, morötter, vitlök och chili. Låt fräsa på några minuter tills det börjar dofta från vitlöken. Häll på vattnet och lägg ner buljongtärningarna och rör om. Låt koka med lock på glänt, på medelhög värme, tills sötpotatisen och morötterna är mjuka. Mixa soppan slät med en stavmixer (eller hushållsmixer) och smaka sedan upp den med salt, balsamvinäger och lime.
Topping
 1. Grönkål - Skär bort alla grova delar av stjälken på grönkålen och skär eller riv bladen i mindre bitar. Massera in olivolja i bladen och strö en nypa flingsalt över dem. Fördela dem på en plåt, se till så att de inte ligger i dubbla lager, och rosta sedan i ugnen på 200 grader i cirka 3-5 minuter. Var uppmärksam, de bränner lätt. Ta ut och kontrollera att de är färdiga. De ska vara krispiga, men inte brända. Om något grönkåls-chips inte är färdigt, låt det ligga kvar på plåten och rosta ytterligare 30-60 sekunder eller tills det är krispigt.
 2. Shiitakesvamp - Rensa shiitakesvampen om det behövs och de den sedan i mindre bitar. Stek mjuk i lite rapsolja ela shiitakesvampen i mindre bitar och stek dem mjuka och lätt gyllenbruna i lite rapsolja. Smaka av med salt.
 3. Kokosgrädde - öppna försiktigt konservburken och skopa upp den tjocka vita massan med en sked. Spara kokosvattnet, häll upp det i en kopp och förvara i kylskåpet. Perfekt att använda i smoothies dagen efter. Rör kokosgrädden mjuk och smaka av med en nypa salt. Om man vill kan man smaka upp kokosgrädden med lite näringsjäst.
Servering
 1. Lägg upp soppan i djupa skålar. Ringla eller droppa ner kokosgrädden i soppan och avsluta sedan med shiitakesvamp, grönkål och några tag med svartpepparkvarnen. Servera genast.
Noteringar
 1. Näringsjäst är en bra källa till B12 som man behöver äta som tillskott om man äter vegansk kost (soppan är vegansk). Näringsjäst finns att köpa på hälsokost och kallas även BJäst. Den smakar lätt ostigt. Detta är inte nödvändigt om man inte vill eller har näringsjäst hemma, men är bra att tänka på om man håller på att övergå till en vegansk kost.
 2. Vid servering som förrätt skulle jag personligen öka mängden tillbehör (svamp och grönkålschips) så att det inte känns snålt tilltaget och att ration mellan mängden soppa och topping förändras mot när man serverar soppan som en huvudrätt.
All things green http://allthingsgreen.nu/

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Ellen
  27 september, 2016 at 10:32

  Älskar verkligen dina matbilder. Nu är i och för sig alla recept du postar intressanta, men tror att dina matbilder hade kunnat göra vilken nedrans mat som helst lockande! Så fint.

  • Reply
   Mary
   27 september, 2016 at 20:31

   Men åh tack, blir så otroligt glad av din fina kommentar! <3 <3 <3

 • Reply
  Rania Rönntoft
  27 september, 2016 at 11:33

  Aaaah gott gott gott, allt sånt där som jag tycker om! Den här måste vi göra <3 Otroligt fina bilder också, och jag älskar att se era fina omgivningar i kombination med matbilderna. Mmhm… nu blir jag sugen på en kall höstpromenad följd av värmande soppa. Snart dags att börja dricka mer varma drycker som choklad och glögg (glögg är okej hela vintern, inte bara vid jul) också tror jag. Tack för inspiration och matsuget 😉

  Kram <3

  • Reply
   Mary
   27 september, 2016 at 20:36

   Hoppas ni tycker om den om ni provar 🙂 Men du måste lova att göra med all topping, annars blir det inte samma 😉 😛 😀 😀 Tack vännen, det är så himla vackert här nu, blir vackrare för varje dag, lätt att bli inspirerad. Håller med, snart dags med varma drycker, älsk på den här årstiden! Kram <3

 • Reply
  Josephine
  27 september, 2016 at 11:35

  Mums! Älskar sötpotatissoppa 🙂 ska definitivt testa ditt recept! Vi ändrar verkligen kost efter säsong, blir mycket soppor av olika slag, det passar så bra som matlåda också och som du säger att ha i kylen de där mörka kvällarna när man kommer hem sent och inte orkar laga mat.

  • Reply
   Mary
   27 september, 2016 at 20:37

   Vad kul, jag med! Den här är lite, fräschare kan man nog säga, än min vanliga sötpotatissoppa. Lite mer sting och lite mer syrlighet från Limen. Så skönt när man kan förbereda, speciellt på vardagarna! Hoppas du tycker om den om du provar <3

 • Reply
  Finurliga fröken
  27 september, 2016 at 12:27

  Åh så vackert! Jag är så dålig på att ta såna promenader nu för tiden. Bara gå där och njuta. Vara. Måste bli bättre på de. Både kropp och själ behöver de. Kram

  • Reply
   Mary
   27 september, 2016 at 20:39

   Tack kära du! Ja, jag tror vi över lag är dåligt på det vi som ”Lever nu”. För mkt uppkoppling mot social media, kanske lite för lite närvaro och mindfullness. Hjärnan får liksom aldrig vila. Själv försöker jag läsa bloggr, kolla/uppdatera Instagram osv lite mer fokuserat, inte scrolla i tid och otid. Det är väldigt skönt när man ”kommer in i det” och får tid att bara vara i tystnaden. Stor Kram!

 • Reply
  Filippa
  27 september, 2016 at 21:47

  Det där lät som en alldeles ljuvlig morgon <3 Och vilka bilder du tar! De är så vackra tycker jag, och förmedlar så mycket! Älskar verkligen det enorma trädet i bild nummer fyra och färgerna i löven <3

  Soppan verkar så så smarrig också, den ska jag definitivt bjuda familjen på någon dag! Vi gör som du också, äter mycket efter säsong, så nu blir det mycket soppor och grytor.

  • Reply
   Mary
   28 september, 2016 at 07:34

   Det var det verkligen, har märkt mer och mer hur mkt det påverkar mig att börja dagen på bra sätt 🙂

   Och tack snälla snälla du!! Åh vad det värmer min kreativa själ att höra. Och håller helt med, trädet på den bilden är underbart, finns ett ännu större på andra sidan huset som jag brukar sitta vid och läsa/filosofera. Så underbart!

   Soppan är riktigt god tillsammans med just dessa tillbehör, tycker jag själv (och kärleken) i alla fall. Hoppas du provar och gillar! <3 Det är så härligt att äta efter säsong tycker jag, det liksom förstärker skiftningarna och naturens gång vilket jag verkligen gillar!

   Kram på dig hoppas du får en toppenfin dag!

 • Reply
  Angelica
  28 september, 2016 at 07:59

  Men hur fint? <3 Vi äter också efter säsong. Idag blir det rotsaker i ugn, med lite fetaost och nötter tänkte jag. Det jag har hemma. Vill sitta där vid trädet med dig och prata om livet!

  • Reply
   Mary
   28 september, 2016 at 08:34

   Tack vännen! Mmm de vore himla mysigt. En termos med kaffe, kanske en kanelbulle <3
   Åhhh, låter hur gott som helst, send me some 😉

 • Reply
  Gittan
  2 oktober, 2016 at 12:47

  Mmmm, så gott det ser ut! Ska jag göra när en kompis och jag, drar till skogs, med våra jyckar ?. (o min älskar sötpotatis, lite tokig jycke?).

  • Reply
   Mary
   2 oktober, 2016 at 17:01

   Vad kul att du är pepp på att göra soppan! <3 Hoppas ni tycker om den också!! Låter mysigt, sötpotatissoppa + vän + hund + skog. Perfektion! <3 Kram

  Leave a Reply