GOTT NYTT ÅR! & VINNARE AV KOKBÖCKERNA

Gott Nytt År, Nyårsafton, Nyårsafton i september, Made by Mary, Gott nytt år-hälsningar från Lilla Sundby och vår vackra stjärnhimmel!

Äntligen är det nyår. Och NEJ jag yrar inte i nattmössan! Just nu befinner jag mig faktiskt mitt i firandet av mitt nyår, och jag ska så klart förklara vad i hela friden jag pratar om.Gott Nytt År, Nyårsafton, Nyårsafton i september, Made by Mary, Jag har egentligen två anledningen till varför jag ogillar ”riktiga nyår” och hellre firar det nu på hösten. Den ena anledningen är negativ och den andra positiv. Det negativa handlar om att jag tycker att ”riktiga” nyårsafton är det mesta överskattade och värdelösa högtiden och firandet. Ever.

Vädermässigt måste det vara det sämsta på hela året. Det är fyra nyanser av brun-grått så långt ögat kan nå. Oftast i alla fall.

Bor man från mitten av Sverige och söderut så blir det väldigt sällan någon snö kring nyår, utan mest slaskig kladd och någon minusgrad. Det är otroligt mörkt och framför sig har man dessutom 2 månader av massivt mörker och ofta mer gråbrunt slask, något som gör mig lätt nedstämd, trött och allmänt håglös.
Gott Nytt År, Nyårsafton, Nyårsafton i september, Made by Mary,
Förväntningarna är skyhöga och nyårsafton blir dessutom lätt en dyr affär. Det är fest och champagne och så ska man ha sådär roligt som man ser i alla filmer och skratta ”hahaha” och ha perfekt läppstift, snyggt klänning (som man aldrig hittar i tid) och strumpbyxor utan hål. Maten smakar fantastiskt, ingen dricker för mycket och allt är bara sådär vansinnigt härligt. Man är fylld av energi, skålar in det nya året och vaknar och känner att ”NU startar äntligen det nya året, nya löften och nya mål! HURRA!”. Eller inte…

Min upplevelse av nyår är att det sällan blir så. Inte för mig i alla fall.

Till och med när jag varit på de där festerna, när allt är sådär vansinnigt härligt, så upplever jag ändå ett sånt galet antiklimax när klockan slagit tolv. Jag tittar ofta på Magnus och känner lite att ”jaha…var det här allt”. Dessutom gillar jag inte ens att festa på det sättet. Nyårsafton, det som sker mellan den 31/12 ett år och 1/1 nästa år, det har aldrig varit något för mig. Ja förutom det där vansinnigt dåliga nyåret när allt gick fel men Magnus avslutade natten med att fria till mig på vägen hem (när vi fått nog och bara drog). Det året var Nyårsafton väldigt trevligt får man ju ändå säga. Gott Nytt År, Nyårsafton, Nyårsafton i september, Made by Mary, Gott Nytt År, Nyårsafton, Nyårsafton i september, Made by Mary, Hösten däremot. Älskade höst! Jag tror det sitter ihop med skolstarten. Bakom mig hade jag som barn, och även nu som vuxen, ett underbart sommarlov/semester. Som barn hade jag hösten framför mig, kompisarna i skolan, en städad bänk (vi hade bänkar, inte skåp) och böcker inslagna i sån där bokplast eller bokpapper. Pennorna var vässade, och ryggsäcken var ny. Förväntningarna låg i luften och jag var fylld med glädje och energi. Dessutom fyller jag ju år på sensommaren och älskar verkligen nyanserna i naturen och speciellt luften. Som en blodhund doftar jag mig till hösten. Mmm..nu är den här, säger jag till Magnus med både glädje och allvar i rösten.Gott Nytt År, Nyårsafton, Nyårsafton i september, Made by Mary, Och det där, känslan från min barndom som förstärkts under mitt vuxna liv, har satt sig i hela min själ. Jag Ä L S K A R känslan av sensommar och höst. När luften är krispig och solen fortfarande värmer. När löven sakta färgas röda och man under tidiga mornar kan se spår av frost i gräset. När jag bär tjock stickad tröja och långa koftar och raggsockor.

Det är då jag vill städa, tvätta fönster och rensa ut hemma. Köpa ny kalender, en anteckningsbok och vässa pennorna (okej jag använder bläck, men ni fattar). Då städar jag skrivbordet och gör upp planer. Strukturerar jobbet, skriver listor om allt från samarbeten och uppdrag till ”att göra-listor” med planer på nya bra rutiner och tankar hur jag sa behålla de bra rutiner jag redan har.
Gott Nytt År, Nyårsafton, Nyårsafton i september, Made by Mary,
Det är då jag har mitt nyår. Det är då jag är fylld med glädje och energi. Det är då jag lovar mig själv att vara snällare och mer fokuserad och faktiskt också har energi nog att hålla de löften eller mål jag siktar mot.

Och när man är vuxen, då kan man göra ganska mycket hur man själv vill. Så mitt nyår, det är nu. Inte 31 december-1 januari. Då firar jag min förlovning med kärleken, men det nya året som börjar är mer sekundärt.
Gott Nytt År, Nyårsafton, Nyårsafton i september, Made by Mary,
Så jag har städat ur och strukturerat vårt skafferi. Jag har skrivit listor på sånt som behöver fixas och skapat en temporär arbetsplats här i Lilla Sundby. Jag har köpt en ny höst/fritidsjacka för lantlivet här ute, köpt några nya ringar från Anna-Lena, tänt tomtebloss i kvällsmörkret ”bara för att fira” och tvättat, vikt och lagt undan sommarkläderna från garderoben. Och det känns fantastiskt!

Det sköna är att nyårsfirandet inte är beroende av att en viss dag ska vara perfekt. Det finns ingen exakt dag då ”det” händer. Till 1 september ser jag till att vara förberedd och har mitt nyår de där dagarna när jag känner att naturen skiftar. När luften känns krispig men solen varm. När den där fina hösten är, som finns iaf minst några timmar varje höst, och som denna höst levererat många dagar och till och med veckor av underbart höst-nyår. 

Det är nästan så att jag skulle ha en nyårsfest varje höst. Bjuda in till ett uppdukat nyårsbord bland höstlöven, skåla i äppelcider och äta typisk skördefestmat. Mmm..det tål att tänkas på till nästa år. Och eftersom det är mitt nyårsafton så passar det utmärkt att annonsera vinnarna i tävlingen om min kokbok! Och så var det så vansinnigt svårt att välja att jag höll på att bli tokig! 

Men, vinnarna som vinner en bok till sig själv och någon annan man vill överraska är (trumvirvel):

NELLI OLVEGÅRD

ELIN KERO

MIKAELA KNUTSSON

 

GRATTIS OCH GOTT NYTT ÅR PÅ ER TJEJER!

 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

36 Comments

 1. Svara

  Emma

  11 september, 2016

  Kan skriva under på varje mening där 🙂

  • Svara

   Mary

   11 september, 2016

   <3 Skönt att det finns fler!

 2. Svara

  sandra

  11 september, 2016

  Så lika vi tänker här! Skrev detta förra året: http://atilio.metromode.se/2015/08/19/mitt-nyar/

  <3

  • Svara

   Mary

   11 september, 2016

   Haha men jaaa va dlika, missat det inlägget faktiskt! Helt klockrent <3 Älskar också känslan när man köpt ny kalender och pennor och bara får gå loss och organisera och liksom "ladda" för hösten. Kanske konstigt att bi så exalterad över ngt sådant, men men, lika bra att vara ordentligt konstigt när man ändå håller på liksom 😛

 3. Svara

  Hanna (Bland skog och hav)

  11 september, 2016

  Jag känner igen mig! Jag har aldrig förstått mig på uppståndelsen kring 31/12 jag heller. Jag är en sån som har skippat festligheter och istället ”bara” varit hemma med mina föräldrar. Vissa har nog tyckt lite synd om mig men det har inte gjort mig ett dugg!

  • Svara

   Mary

   11 september, 2016

   Det låter skönt faktiskt att du ”bara” varit hemma. Jag har oftast sagt nej till nyårsfester, men när jag var yngre släpade jag mig ändå iväg på en handfull eftersom man ju faktiskt ”ska” festa på nyår/festa in det nya året. Men, det är det slut med för länge sen nu! Så skönt 😀 <3

 4. Svara

  Alexandra

  11 september, 2016

  Vad fint du skriver! Jag kan bara hålla med dig! Jag bor strax utanför Paris och i Frankrike är ”La Rentrée” (skolstarten) ett måste för alla. Barn, vi ”vanliga” dödliga som jobbar, politiker… Det är samma sak, ny kalender, massa energi, skift i årstid och ”massa” att göra.
  Man tar till vara på all frukt och grönsaker och i år för första gången skördar jag från min trädgård och grannarna som aldrig köper grönsaker förser mig med tomater och mangold! Kan det bli mycket bättre?
  Den bästa nyårsafton jag upplevt tills nu är när vi satt på kullen i Etretat i vårt vindskydd (inbäddade i filt och dunjackor) med vår hund och tittade på fyrverkerier och drack champagne.

  • Svara

   Mary

   11 september, 2016

   Tack Alexandra! Vad mysigt det låter, att grannarna förser dig med tomater och mangold! Avis deluxe 😉 Och det låter som ett underbart nyår. Det är så jag själv vill fira det. Eller i en fjällstuga, långt från civilisationen, med raggsockor och en tänd brasa med kärleken och Doris. Kram på dig

 5. Svara

  Cecilia

  11 september, 2016

  Håller helt med, riktiga nyårsafton är inte heller min grej. Stå utomhus och frysa, dricka champagne som inte smakar nått och titta på fyrverkerier. Hade det inte vart för att det är vår årsdag så hade jag gladeligen hängt i soffan i mjukisbyxor och raggsockor

  Sv: Det blev så gott. En dubbeldaim är precis lagom, man får en helt annan smak på äpplena utan att chokladen tar överhand.

  • Svara

   Mary

   11 september, 2016

   Men verkligen, stå utomhus och frysa för att titta på fyrverkerier (som ändå är miljö-ovänligt och skadar många varje år). Mysbyxor är skönt, vem har sagt att man inte kan fira årsdag i mysbyxor *fniss* Ja ba säger 😉

 6. Svara

  Tess Mabon

  11 september, 2016

  Precis! Så!
  Fick liknande inspiration igår att skriva om att börja nytt år i september och ingen annan gång på året. Fast inspirationen kom från annat håll. Rugbyn. Så idag blir det dubbelinspiration till mitt inlägg om detta. Att fira nytt år. Inspiration från rugbyn och från dig.
  Tack!

  • Svara

   Mary

   11 september, 2016

   Men vad roligt, ska bli kul att läsa! <3

 7. Svara

  Paulina

  11 september, 2016

  Men åh vad fint du skrev detta! Håller med dig verkligen om det med nyårsfirandet men aldrig tänkt på hösten på det viset. Blev mycket inspirerad och tackar för att du dela med dig av dessa ord denna söndag! 🙂

  Ha en fortsatt underbar dag!

  Kram
  Paulina
  100kitchenstories.se

  • Svara

   Mary

   11 september, 2016

   Tack Paulina! <3 Hoppas du med får en toppensöndag! Kram

 8. Svara

  Ruth | HungryHeart.se

  11 september, 2016

  Så klok du är som skapar ditt eget nyår efter din egen rytm. Och jag håller med dig helt om att det ”traditionella” nyåret är så himla överskattat. Det blir liksom så tillkonstlat fint och sen så vaknar man svintrött den 1:a januari med hundra nyårslöften som man inte är så motiverad att hålla. Vid höstens start däremot tycker jag att man har mycket mer kraft och vilja att planera, förändra och se till att allt verkligen blir av också. Dessutom slår krispig höstluft den grå decembernatten med alldeles för kalla strumpbyxor med hästlängder…

  • Svara

   Mary

   11 september, 2016

   Men eller hur! Hur o-värt är det inte att vakna aptrött, fattigare med en sån där ”det var inte så himla kul igår ändå”-känsla. Inte det minsta värt det. Och jag känner också så, det liksom ligger i luften, man får energi bara genom att gå ut och titta på höstlöv, andas frisk luft och njuta av de fortfarande ganska varma solstrålarna. Och ÄLSK på den där höstluften!!

 9. Svara

  Paulina Gunnardo

  11 september, 2016

  Åh, vad jag känner igen mig. Får nästan lite lyckorus av att läsa ditt inlägg. Jag ä-l-s-k-a-r hösten! Älskar när det blir svalt och när allting startar upp igen. Mmm..

  • Svara

   Mary

   11 september, 2016

   Åh vad kul! Det verkar vara ganska många som är rätt så anti nyår, tycker att det är överskattat och hellre startar om på hösten. Who knew! Trodde jag var ganska ensam men tydligen inte! Håller med, den där krispiga höstluften alltså. Magiskt!

 10. Svara

  Elin

  11 september, 2016

  Men hallå VAD ROLIGT att jag vann ?? åh Gud vad här ska ätas! Hahaha

  Och det är så hinla mycket mysigare med nyår 1 september! Har också lite nyår den här årstiden 🙂

  • Svara

   Mary

   11 september, 2016

   Hihi, ääääät äääät! 😛 Man ska äta mycket, alltid. <3 Men visst är det, nyårsafton är överskattat 😛

 11. Svara

  Rania {Rowan Tree}

  11 september, 2016

  Det vet du såklart redan, men jag håller verkligen med. Nyår 31 december känns oerhört fel – och hösten är bara finast, mysigast och bäst <3

  • Svara

   Mary

   11 september, 2016

   Men eller hur, fel och tråkigt och överskattat. Nästa år bjuder jag banne mig in till höstnyårs-fest. Fast med äppelmust/cider, skördefest-mat osv. Dukar upp under våra stora äppelträd och hänger ljuslyktor i trädet. Seriöst, påminn om jag glömmer. Det händer nästa år, lovar! 😉

 12. Svara

  Emschen

  11 september, 2016

  Alltså det är som att läsa mina egna ord och tankar! Jag känner exakt likadant! Hösten är mitt nyår, jag brukar skämtsamt säga att jag har brutet livsår (som ett skämt för att jag jobbade mkt med brutet räkenskapsår).
  Jag bloggade faktiskt om det 2012 men jag tror att jag brukar skriva något om det varje år. http://emschen.se/arstider/
  Jag är inte heller så glad i nyår alltså den 31/12 för det är som du skriver enormt hög förväntning och sedan ett antiklimax.
  Nä tacka vet jag september då mitt nya år tar start.
  Kram och gott nytt år kära du!

  • Svara

   Mary

   12 september, 2016

   Härligt att vi är flera, tydligen andra som skrivit om detta redan, något jag helt missat. Så kul att läsa era funderingar och tankar i länkar <3 Men det låter hur bra som helst, brutet livsår utifrån brutet räkneskapsår. Det har ju jag med, i företaget alltså, så det passar ju perfekt! Kram och Gott Nytt finis!

 13. Svara

  Maria Björkman

  11 september, 2016

  Det där med nyårsmiddag bland höstlöven låter fantastiskt. Själv tänker jag nyårsfirande när jag fyller år, då börjar ju mitt nya år!

  • Svara

   Mary

   12 september, 2016

   Men eller hur! Varför inte passa på liksom, det tål helt klart att tänkas på till nästa år! Och att fira nytt år efter att man fyllt år är väl genialiskt! Det är ju egentligen då ens eget ”nya år” börjar! <3

 14. Svara

  Ramona

  12 september, 2016

  Så himla härlig läsning och så skönt att höra att det är fler som tycker så här 🙂 Jag är inget stort fan av riktiga nyår heller faktiskt. Det här förgyllde min morgon att få läsa detta inlägg <3 Stort grattis till vinnarna av kokboken med, vilken lycka 🙂
  Kram fina och ha en underbar måndag 🙂

  • Svara

   Mary

   12 september, 2016

   Tack Ramona! Så roligt att vi faktiskt är fler. Jag tycker inte om när man bara gör saker för att man ska göra dem. Leva med intention, däremot. Varför gör jag något, tycker jag verkligen om det. Om man ex inte vill fira midsommar, då ska man ju heller inte tvingas in i det. Jag älskar dock traditioner, det ska sägas, men sådana som bär med sig glädje och mening. Inte som firas ”bara för att” fast de snarare skänker mig stress och negativ energi. Det var så vårt att välja vinnarna, slet mitt hår flera dagar. Men tillslut fick jag bara välja <3 Önskar jag kunde ge er alla en bok! Stor kram och ha en magisk måndag!

 15. Svara

  Ulrica

  12 september, 2016

  Det får nästan kännas som en efterapning men jag håller med dig till 100% i allt du skriver här. Jag har inte riktigt funderat på det men när jag läser det du skriver så gör jag ganska exakt likadant.. börjar liksom om på något vis när hösten kommer. Och när du skriver om skolbänkar, vässade pennor och bokomslag, då får jag nästan lite sköna rysningar för åh, vad det var bäst att få börja hösten så. Jag kan även nu sakna den där almanackan och pennan med tunn spets och skriva fina ord på sitt allra finaste sätt. Det är ju inte riktigt samma sak med Google Calendar :-)).

  Jag hoppas att du får en toppenvecka.
  kram Ulrica

  • Svara

   Mary

   12 september, 2016

   Mmm, visst får man rysningar när man tänker tillbaka. Luften, doften, solen, löven, vässade pennor och bokpapper. Och nej, det är sannerligen inte samma med digitala lösningar. Därför jag alltid köper vanlig kalender och en anteckningsbok (minst en, ofta flera). Jag bara måste få skriva ner citat och planer och mål och önskningar. Hoppas du med får en toppenfin vecka, stor kram!

 16. Svara

  Filippa

  12 september, 2016

  Kan nog skriva under på det här med, det är alltid så skyhöga förväntningar, vilket är synd om det skulle resultera i att det inte blir som man tänkt.. 🙁 Gillar verkligen din ”höstiga-nyår” istället, väldigt härlig och förstår känslan med ”nystart” vid den tidpunkten 🙂 Ett stort grattis till vinnarna av kokboken vill jag säga med! <3

  • Svara

   Mary

   12 september, 2016

   Visst är det så, ju större och mer orealistiska förväntningar, desto större risk att man blir besviken. Hösten gör mig dock aldrig besviken, inte ens när det regnar och är lite kallare än den underbara höst vi har nu. Det innebär bara att det blir höstmys inomhus fortare. Och ja, grattis till vinnarna, hade jag kunnat hade jag gett er alla en bok! <3

 17. Svara

  Sandra Nicole

  18 september, 2016

  Åh vad jag håller med! Det sitter liksom kvar i en, den här känslan av att köpa ny kalender, kanske nytt pennfack och nyskolväska. Och att ladda upp ordentligt. Som du säger är ju hösten supervacker medans januari och februari är årets värsta månader. Mer höstnyår till folket!

  • Svara

   Mary

   19 september, 2016

   Visst gör det! Älsk på skolstarten och sensommar/hösten! Hihi, jaaa! Mer höstnyår till folket! <3

 18. Svara

  BySiri - the life of a creative mind

  9 oktober, 2016

  Kul att läsa om någon som tänker som en själv, jag har också mitt nyår på hösten mentalt och får den där nystarts-kicken, tycker mest att riktiga nyår är jobbigt pga att det är så höga förväntningar från alla och att det aldrig blir ens lite bra? Fast ditt blev ju verkligen bra om din pojkvän friade hehe 😉

  Du tar fantastiska stilleben! Vad glad jag är att du kommenterade min blogg så att jag hittade hit, klickade mig in i det här inlägget för att jag såg bilden med kameran och så var det riktigt bra text i tillägg, dig lägger jag till på min bloglovin NU 🙂 Gott nytt år på dig med !

  • Svara

   Mary

   9 oktober, 2016

   Men så himla kul att det är fler som tänker och känner som jag! Ja, just det året var ju faktiskt bra, fast själva nyårsmiddagen och hela den ”balunsen” inte alls vad bra. Men sen, på väg hem genom natten blev det ju bra ändå tillslut <3 Tack snälla, vad fina ord. Älskar att fota så det värmer verkligen!! Stor stor kram!!

LEAVE A COMMENT