0
9 In Godis & Snacks

ENERGIBOLLAR MED JORDNÖTTER, MANDLAR & BANAN + SALT CHOKLADKRISP

Energibollar, Energyballs, Made by Mary, vegan, workout, healthy snacks, nyttiga snacksIdag har jag gjort lite nyttiga snacks; Energibollar med Jordnötter, mandlar och banan. Jag brukar försöka ha frysen och kylen full med iaf en handfull av olika nyttiga snacks som mellanmål, men dom här energibollarna är skapade inför min och mammas stora utrensning imorgon.

Då är det dags att ta itu med hennes källarförråd. Och när jag säger ta itu med menar jag verkligen det. Det känns nästan spännande, varken hon eller jag minns helt vad som döljer sig där inne men vi är pepp och tänker ge oss i kast med förrådet för att se vad vi hittar. Det ska sparas, ges bort, säljas och kanske, om något passar, att vi hittar nya detaljer till Lilla Sundby. _j4a7231Och för att klara av den här uppgiften behöver vi fylla på med energi. Nu är min mamma världsbäst på att alltid ha alla måltider fullt planerade och förberedda så att man aldrig går hungrig eller törstig. Men jag, ja jag bara måste göra nyttiga snacks när vi ska ge oss på den här stora uppgiften.
Energibollar, Energyballs, Made by Mary, vegan, workout, healthy snacks, nyttiga snacksEnergibollar, Energyballs, Made by Mary, vegan, workout, healthy snacks, nyttiga snacks
Dom här energibollarna är verkligen något extra, tycker jag själv då. De flesta andra jag smakat, eller ”bars” för den delen, är ganska lika i smaken och ofta väldigt söta. Dom här energibollarna är dessutom enkla att smaksätta med kakao för en chokladsmakande variant på energiboll.

Den här energibollen har en nötig samt krämig smak och konsistens. Söt, men inte för söt och det bästa; den rullas i vad jag valt att kalla ett ”salt chokladkrisp”, i brist på bättre ord. Det där krispet, med en mjuk smak av choklad och en lätt sälta balanserar verkligen nötigheten och sötman i energibollarna.Energibollar, Energyballs, Made by Mary, vegan, workout, healthy snacks, nyttiga snacks
Det bästa är; det är bara bra ingredienser i bollarna och de är både glutenfria, mjölkfria och kräver igen ugn eller platta. Bara en mixer eller en mortel och ett vansinnigt stort tålamod (och en stark arm). 

Här kommer receptet, hoppas ni provar!

ENERGIBOLLAR MED JORDNÖTTER, MANDLAR & BANAN + SALT CHOKLADKRISP
Ger 25
Enkla underbart goda, mjölkfria och glutenfria energibollar. Perfekt som nyttigt snacks framför favoritfilmen, som mellanmål eller efter träning!
Skriv ut
Energibollarna
 1. 200 gram sötmandlar
 2. 1,5 dl jordnötssmör (alt. mandel- eller hasselnötssmör)
 3. 1 rejäl nypa flingsalt
 4. 1 liten riktigt mogen banan
 5. 8 färska färska dadlar
Salt Chokladkrisp
 1. 1/2 dl mandlar
 2. 1/2-1 msk kakaonibs
 3. två nypor flingsalt
Instruktioner
 1. Mixa mandlarna till ett grovt mjöl i en hushållsassisten. Kärna ur dadlarna och tillsätt resterande ingredienser, mixa samman tills degen klumpar sig. Låt vila i kylskåp, övertäckt med plastfolie eller motsvarande, i ungefär 30 minuter. Gör under tiden det salta chokladkrispet.
 2. Mixa mandlar, kakaonibs och salt med en mixer (hushållsassistent eller vanlig mixer) till ett grovt strössel.
 3. Ta ut degen ur kylskåpet och rulla bollar, rulla dem därefter i den salta chokladkrispen.
Noteringar
 1. Den salta chokladkrispen ska inte vara supersalt, bara ha en nyans av salt som balanserar sötman och nötigheten i energibollarna.
 2. Det går bra att göra hälften av energibollarna med chokladsmak genom att (innan kylning) dela degen och mixa med 1 msk kakao.
 3. Om mängden salt chokladkrisp är lite liten att mixa sönder går det bra att dubblera mängden och använda som topping på smoothies, smoothiebowls, chiapuddingar eller gröt!
All things green http://allthingsgreen.nu/

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Filippa
  13 september, 2016 at 20:16

  Åh, detta ser ju hur smarrigt ut som helst! Och åh, jag måste bara påpeka – hur jag älskar när man gör något sådant som att baka (eller något annat kreativt bara!) själv, få lägga din själ i det liksom och inte ”bara” gå till matbutiken och köpa hem en kaka/frukost eller vad det nu kan va. Jag tycker känslan blir en helt annan när man får jobba med något själv, utan att lagt pengar på något färdigt och komplett. Hahah, fick bara en känsla för att skriva detta här och nu när jag såg dina bilder! <3

  Måste bara få fråga med Mary, vart kommer dina fina skålar och fat ifrån? Tycker den skålen som ser ut att vara gjord i keramik är så otroligt fin! Och det blå mönstrade fatet tycker jag mig ha sett på Indiska, kan det stämma? 😀 Kram på dig!<3

  • Reply
   Mary
   13 september, 2016 at 21:16

   Jag förstår precis vad du menar. Det är som att äta blåbär som man plockat själv, eller exmpelvis svamp eller något man odlat i trädgården. Jag tror att man får en större koppling till det som är ”på riktigt”. Till naturen, till hur tacksam man ska vara att naturen ger oss ”allt det här”. Och när man bakar, en tillfredställelse att ha skapat något, från ingenting. Jag tror mycket på det där. Det är väldigt mkt mindfullness också, att arbeta med händerna och skapa. Jag brukar sätta på musik, eller någon radiokanal jag tycker extra mycket om och bara mysa i köket. Lite sådär ”som det var förr”, innan social media och Facebook. Det där att köpa, det är inte alls samma sak. Det skapar ett värde i produkten när man vet allt slit som ligger bakom, och jag älskar också det!!

   Vad kul att du gillar faten/skålarna. Det grön/blåa är från Indiska (så du har helt rätt=, det vita fatet är från en keramiker som heter Kalle Forsberg (köpt i butik på söder i sthlm) silverfatet och det gråa lilla är loppisfynd. 🙂 Kram på dig och tack för att du delar med dig, så mysigt att veta vad någon annan tycker och tänker

   • Reply
    Filippa
    13 september, 2016 at 23:26

    Jag håller med till punkt och pricka, det är precis så!! Och visst är det mindfullness också, en ren och skär njutning som verkligen ger tillbaka. Åh, det låter så härligt det där, med att ”mysa i köket”! Känner igen det med, jag tycker så mycket om att göra något till musik 🙂
    Tack så jättemycket för svaret om varifrån skålarna och faten kommer ifrån! 😀 Åh, kul! Tyckte det vita fatet påminde lite om Kalle Forsberg faktiskt 🙂
    Tack så hjärtligt själv, för att jag får chansen att göra det här i din lilla värld <3 tycker detsamma, det är alltid kul att kunna få se andra perspektiv på saker å ting eller bara få se att man inte är ensam med sina tankar & att det finns likasinnade 😀 Kram!

 • Reply
  Christine's Stories
  13 september, 2016 at 22:06

  Oj så gott det såg ut. Nu blev jag ännu hungrigare än jag redan var från början, men tyvärr får jag nöja mig med ostmackor och te. Och jag förstår precis vad du menar. Jag har själv en massa rensning att göra i morgon (hur kan man samla på sig så många papper?!) och får nog fylla på med lite energi. kanske ska prova dessa då 🙂

  • Reply
   Mary
   15 september, 2016 at 09:36

   Tack Christine! Hihi fast ostmackor och te är inte illa det heller. Kan vara rätt gott 😀 Hoppas du provar och gillar, och hoppas rensningen går bra! <3 Kram

 • Reply
  Jennie
  14 september, 2016 at 10:14

  Hittade till din blogg idag och oj vilken blogg! Så himla himla fina bilder, recepten låter grymma (redan printat två, superbra och enkel printerfunktion!), och sen när jag läste att du älskar kaffe förstod jag att det här, det här är nåt bra och värt att fortsätta läsa 🙂

  • Reply
   Mary
   15 september, 2016 at 09:35

   Men åh vad du är go, tack snälla!! Jag log genom hela kommentaren och så härligt att någon med samma kärlek till kaffe hittat hit. STOR kram på dig

 • Reply
  Wilda
  17 september, 2016 at 09:51

  Vilket recept! Ljuvlig kombination av smaker!

  • Reply
   Mary
   17 september, 2016 at 10:12

   Dom är verkligen supergoda, liksom neutrala men ändå mkt smak! Hoppas du provar <3

  Leave a Reply