ATT SKAFFA EN HUNDVALP + DORIS 1 ÅR!

Doris, Yorkie, Yorkshireterrier, Made by Mary, Hundvalp För nästan exakt ett år och en vecka sedan bestämde vi oss för att skaffa en hundvalp. Eller, snarare var det så att Magnus kom hem och jag bestämt deklarerade att nu, nu var det minsann dags att skaffa hundvalp. Vi hade pratat om det länge och funderat på om vi skulle vänta tills vi hittat hus men jag hade plötsligt kommit till punkten när jag kände att jag inte ville vänta längre. Det var bara en sån dag och jag kände helt enkelt att det var dags. Punkt slut. ”Om du inte vill, då tänkte jag minsann skaffa en själv” annonserade jag bestämt. Tur nog var kärleken inte svårövertalad utan nickade bara lugnt och sa att ”då gör vi det”.

Vi ringde nästan direkt till en uppfödare som väntade valpar och till våra stora lycka var bara en av de två valparna som väntades tingad. Vi ville egentligen helst ha en tik, men tänkte att universum helt enkelt fick styra vad det blev och meddelade att jo, då ville vi väldigt gärna bli husse och matte till den lilla hårbollen som var på väg.

Och så föddes då vår Doris, vår älskade lilla hårboll, glädjekälla, busfrö och ibland även enerverande pöbelfrö, den 19 september 2015 och igår fyllde hon därför 1 år. Stora tjejen! Igår var hon faktiskt dåligt, eftersom hon mumsat i sig något hon inte borde så därför kommer vi fira hennes födelsedag idag stället. Det blir leverpastejstårta, en ny bitpinne och massor av bus. Här är första gången vi fick träffa henne hemma hos uppfödaren, Doris har gult snöre runt halsen:Doris, Yorkie, Yorkshireterrier, Made by Mary, HundvalpUnderbar ”sovposition”… Doris, Yorkie, Yorkshireterrier, Made by Mary, HundvalpVi har många gånger sagt att det bästa vi gjorde 2015 var att gifta oss och det näst bästa var att skaffa Doris. Att ha henne som en medlem i vår lilla familj skänker så vansinnigt mycket glädje och om hon plötsligt inte var här hos mig när jag är hemma och jobbar skulle det kännas väldigt tomt. Hur jag tidigare kunnat jobba hemifrån utan henne är för mig ett mysterium. Jag är inte bara hennes matte, jag är hennes mamma och hon är på ett sätt även min bästa vän (tillsammans med Magnus då).

När vi fick åka och hämta hem henne, 8 veckor senare, vägde hon 780 gram och hade utvecklats till en både kaxig men samtidigt lite försiktig tjej. På väg hem i bilen kröp hon krampaktigt upp mot min hals i ett försök att gosa in sig i min nacke. Hon tyckte nog att det var läskigt att lämna mamma och syster och pep små ljusa ”miiiii” men somnade tillslut i min varma famn, inlindad i en mjuk filt som doftade av hundmamma. Här är hon 8 veckor gammal och ligger och vilar i min hand.Doris, Yorkie, Yorkshireterrier, Made by Mary, HundvalpVäl hemma tog hon försiktigt för sig av livet, några små steg i taget, men för varje dag som gick vågade hon sig lite längre bort från soffan den mjuka och trygga filten.

När vi var ute stannade grannar och okända människor och tittade, gapade och ställde frågor om ras och ålder och hur stor hon egentligen skulle bli. Det var helt omöjligt att gå mer än några meter innan vi blev stoppade och jag fick inte mycket gjort på jobbfronten heller. Och visst var hon liten, hur liten förstår jag först nu när jag tittar tillbaka på bilder. 780 gram av busig svart hårboll som studsade fram på trottoaren både morsk och lite blyg på en och samma gång. Här har Doris hunnit bli 10 & 11 veckor gammal.Doris, Yorkie, Yorkshireterrier, Made by Mary, Hundvalp Doris, Yorkie, Yorkshireterrier, Made by Mary, Hundvalp Doris, Yorkie, Yorkshireterrier, Made by Mary, Hundvalp
Alltså jag må vara extremt partisk men dom två sista bilderna ovan, jag dör sötdöden flera gånger om.

Doris har älskat att sova nära nära från dag ett. Då låg hon ihopkurad i min ena hand, ett år senare ligger hon fortfarande ihopkurad i min eller kärlekens hand även om våra händer inte riktigt räcker till nu när hon växt till hela 1,8 kilo (stort va, mmmhmmmm 😉 ) Här har vår gobit hunnit bli 16 och 17 veckor gammal och den ljusa pälsen Yorkisar får när de är vuxna har börjar växa fram under den svarta pälsen (det är därför det är vit päls som syns vid pannan)
Doris, Yorkie, Yorkshireterrier, Made by Mary, Hundvalp Doris, Yorkie, Yorkshireterrier, Made by Mary, Hundvalp
När hon är trött piper hon som en liten fågelunge ”miiiiiiieeee” och snurrar ihop kroppen till en liten boll. Hon tycker inte om bonden Björns traktor och står i trappan och ”muttrar” (buff-skäller lite..”buff buff..mruff”) varje gång han är ute och kör. Dessutom hatar hon att bli fotograferad och vägrar sitta stilla eller ens titta mot mig och därför försöker jag sällan fota Doris, utan är mer i nuet med henne utan kameran. Lättast är det att fota henne är det när hon inte riktigt vet om att jag fotar henne utan är upptagen med annat, som att intressera sig för vad pappa dricker till frukost.Doris, Yorkie, Yorkshireterrier, Made by Mary, Hundvalp Doris, Yorkie, Yorkshireterrier, Made by Mary, HundvalpHon är alltid med mig, bakom varje bild jag publicerar finns en Doris i ytterkanten och buffar, slickar, nafsar, viftar på svansen eller busar med mina strumpor. Eller så sover hon (eller gömmer sig) i en bylsig filt bredvid mig:Doris, Yorkie, Yorkshireterrier, Made by Mary, HundvalpOch hon är verkligen alltid med oss, som en helt självklar del av vår familj. Inte i knät alltid så klart, även om vi ibland låter henne sitta med oss i knät (om hon uppför sig;) ).Doris, Yorkie, Yorkshireterrier, Made by Mary, Hundvalp
Och eftersom det är hennes ettårsdag tänkte jag bjussa på lite bilder vi lyckats fånga på henne under året som gått även om vissa av dem är båda suddiga och fotade i ganska dåligt ljus. Och ja, såhär kan det se ut ganska ofta.Doris, Yorkie, Yorkshireterrier, Made by Mary, HundvalpDoris hatar att bada men älskar att rulla i allt som gör hennes päls rufsig och skitig och lantlivet innebar därför att hon fick bli kortklippt vilket hon stortrivs i. När Magnus varit ute med henne själv och kommer genom dörren, säger han ofta ”vart är mamma, hitta mamma”. Då springer hon runt i huset och letar efter mig för att sedan kasta sig över mig och överösa mig med svansviftningar, pussar och lyckohopp. Och då, ja då smälter mitt hjärta fullständigt.

Jag trodde inte att det skulle vara så givande för mig att skaffa hund. Jag trodde nog inte riktigt att jag skulle komma vår lilla vovsing så nära eller att hon skulle ta så stor plats i våra hjärtan och vårat liv som hon faktiskt gör. Det har varit mycket mer jobb än jag kunde föreställa mig innan, men också mycket mer kärlek än jag någonsin kunde tro. Jag kan inte tänka mig ett liv utan vår Doris. Grattis på ettårsdagen lilla älskade hårboll!
Doris, Yorkie, Yorkshireterrier, Made by Mary, Hundvalp

 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

27 Comments

 1. Svara

  Rania {Rowan Tree}

  20 september, 2016

  Åh vilket fint inlägg! Grattis lilla Doris! <3 Hon är verkligen underbar 😀

  • Svara

   Mary

   20 september, 2016

   Tack gumman och Doris hälsar så klart tillbaka med puss å bus. 😉 <3

 2. Svara

  Angeliqa

  20 september, 2016

  Grattiiiis Doris!

  • Svara

   Mary

   20 september, 2016

   Doris tackar SÅ KLART jättemkt för gratulationerna! 😉 <3

 3. Svara

  Sofia // Hildas.se

  20 september, 2016

  Åh, Doris! Vilken stjärna hon är! <3

  • Svara

   Mary

   20 september, 2016

   Hihi, Doris hälsar med en blöt puss! <3

 4. Svara

  Simone

  20 september, 2016

  Vilken sötnos hon är!
  Min sambo och jag hade funderingar på att skaffa en hund i somras, men omständigheter gjorde att vi bestämde att nu helt enkelt inte är rätt tid. Men i framtiden ska vi allt ha en liten en.

  • Svara

   Mary

   20 september, 2016

   Hihi, visst är hon 😀 <3
   Ja, det ska passa också, det är ju så viktigt. Vi tittade på både hund och katt för flera år sen, men då gick det tyvärr inte alls. Nu var vi dock i ett helt annat läge där det skulle fungera men tänkte vänta tills vi hade hus. Men sen blev det som det blev och så hittade vi hus ett halvår senare. 😀 Skönt det, Doris trivs så mkt bättre här ute! Hoppas ni kan skaffa en liten lurvig boll av lycka i framtiden, det ger verkligen så mycket!

 5. Svara

  sandra

  20 september, 2016

  Tänk att hon redan är ett år! Stort grattis på din dag, söta lilla Doris!

  • Svara

   Mary

   20 september, 2016

   Jag veeet, helt galet! Känns som igår vi hämtade hem henne <3

 6. Svara

  Filippa

  20 september, 2016

  Åhh, vilken liten pärla hon är!! <3 Bara älskar bild nummer 6, när hon lutar huvudet lite på sned, åhåhåhå! <3 men hon är så fin på alla bilder. Stort grattis på din dag Doris! 😀

  Vi har en 12-årig Golden Retriever, Simba heter han, och han är en stor lurvig boll som gillar att rulla runt på gräsmattan, hahah <3 Men det är så härligt, hur ett djur kan betyda så mycket för en och skänka en så mycket glädje <3 Tyvärr tänker jag på det ofta, hur i hela fridens namn kan en del människor skada så fina och tillgivna varelser?? Det undgår mitt förstånd..

  • Svara

   Mary

   20 september, 2016

   Hihi, ja det är hon allt! Jag älskar också den bilden, hon är så liksom..jag vet inte, hon står så gulligt helt enkelt. <3 Vad mysigt det låter mer er Simba! De skänker verkligen mkt glädje, djur över lag alltså! Vet att det finns tillfällen då det funnits hund el katt på ex ålderdomshem och det har påverkat de äldres mentala hälsa avsevärt (åt det positiva hållet alltså!). Det är häftigt tycker jag, det säger ngt om oss människor, vad vi egentligen behöver!

 7. Svara

  Lollo

  20 september, 2016

  Så himla fin!!! Grattis till lilla Doris!!
  Hundar gör så otroligt mycket med en. När jag hade som mest ångest köpte jag min första valp. Och det är bland det bästa beslut jag tagit. Utan henne vet jag inte vart jag skulle ha varit idag. Dom ger så mycket å tröstar när man är ledsen. Det bästa som finns ♡

  • Svara

   Mary

   20 september, 2016

   Hihi, ja hon är vår lilla sötnöt!

   Håller helt med, de påverkar en verkligen positivt på alla sätt. Vet att jag läst studier att de MED hund är mindre benägna att bli deprimerade, och det visar väl också din egen upplevelse på. Det minskade ångesten. Att ta hand om ngn annan, att ha en ständig kompanjon som älskar en rakt av utan förbehåll precis som man är, det ger mkt! Jag var jätteledsen en gång under det här året när en hemsk sak hände och grät och då kom Doris springande för fullt och la sig nära nära för att trösta, slickade mig lite på handen då och då (som att, jag är här nu, det är ingen fara) och ville gosa in sig vid min nacke. Så himla gulligt. Hon kände instinktivt på sig att det var ngt fel och att hon ville vara där. Det värmde verkligen själen <3

 8. Svara

  Ramona

  21 september, 2016

  Vilket härligt inlägg 🙂 Grattis till sötnosen <3

  • Svara

   Mary

   21 september, 2016

   Tack tjejen och Doris hälsar så klart med en tackpuss 🙂

 9. Svara

  Ann-Marie

  21 september, 2016

  Jag hatar hundarna vi har ibland, det lät säkert hårt men när du är supertrött och de kommer och lägger sej så du inte kan ligga hur som helst. Visst borde de sova i sina bäddar men hur kan du motstå dessa ledsna hundögon när de står vid sängen och vill upp, jag smälter i alla fall. Den stora damen hoppar ju alltid upp själv och det inte alltid man märker henne och jag brukar faktiskt putta ner om hon ligger i vägen och den lilla damen får ligga uppe vid översta änden och inte vid fötterna då går det och hur mysigt som helst Dessa stunder då de är asjobbiga är väldig väldigt få, de ger så mycket mycket mer så det överväger klart de små stunderna av ovilja.

  Doris är hur söt som helst!

  • Svara

   Mary

   22 september, 2016

   Hihi, ja det är svårt att säga nej när de tittar på en med sina fina ögon. Hundens själ sitter verkligen i ögonen tycker jag. Själv hatar jag aldrig Doris, men det är klart hon kan gå mig på nerverna och göra mig smått tokig (och det e det jag tänker att du med menar, så förstår dig). Hon bökar omkring å lägger sig PÅ mitt huvud när jag sover. Då blir man inte superpepp och lycklig. Dock är hon så liten så hon kommer inte upp i sängen och så själv, vilket gör det lite enklare. Men för det mesta är hon underbar och jag älskar henne som jag skulle älska ett barn om jag hade det. Hon är min bäbis <3

 10. Svara

  Maria Björkman

  21 september, 2016

  En hundfamiljemedlem är något helt fantastiskt. Du beskriver det så bra – att det är så mycket mer än en nånsin kan föreställa sig av både arbete och kärlek!

  • Svara

   Mary

   22 september, 2016

   Visst är det! Mkt arbete men ännu mer kärlek!

 11. Svara

  Jennifer

  23 september, 2016

  Så underbart. 🙂 Ja hon är verkligen fantastisk söt, lilla tjejen! 🙂 Det ger verkligen mycket att ha djur. Just nu har vi inte möjlighet, men vem vet i framtiden.

  • Svara

   Mary

   24 september, 2016

   Ja det ger så mkt, men var sak har sin tid. Det är ju jättebra att du vet om att det inte funkar just nu, man ska ju inte skaffa djur man inte kan ta hand om. Tror def på att ni i framtiden kommer ha djur. Håller tummarna! Hoppas du får en superfin helg <3

 12. Svara

  Gittan

  25 september, 2016

  Vilken härligt söt hårboll ni har?! Hundar är ett helt otroligt sällskap! Min ”byracka” ligger bredvid mig, i soffan, o försöker få den själv, hihi. Har en helmysig ratonero bodeguero andaluz/whippet. 12kg kärlek o glädje?! Lycka till med lilla söta Doris o grattis i efterskott till henne.

 13. Svara

  Anneli

  25 september, 2016

  Ett jättefint inlägg som bara osar av kärlek :). Underbart! Människor behöver djur i sitt liv, det är jag övertygad om. I vårt fall blev det katter men jag känner igen mig så väl i det du skriver. Katter är ju kanske inte lika omedelbara i sin kärlek 😉 men den finns ändå där :). Det märker man ju särskilt när man känner dem. Och vi älskar ju dem, gränslöst :). Stort grattis i efterskott till den lilla sötnosen! (På vissa bilder tror man nästan hon är dataanimerad, för så söt kan väl en varelse ändå inte vara? 😉 Och njut av all tid ni har tillsammans!

 14. Svara

  Ellen

  25 september, 2016

  Åååh! Min Otto fyller fyra i november och han var mitt absolut bästa 2013.

 15. Svara

  Annie

  27 september, 2016

  Vilket underbart inlägg! (Har precis hittat din blogg:))
  Du beskriver så fint hur hon har tagit över ert liv – haha – och hur otroligt underbara hundar är! Och hur mycket kärlek de sprider omkring sig! Och vad söt hon är:)
  Jag har själv tre hundar som jag bloggar om så jag förstår precis. Själv kommer jag aldrig mera vara utan hund. Jag växte upp med schäfrar men sedan levde jag ett liv i många år då det inte var möjligt med djur och det var därför ett stort hål i min själ. Men nu är själen hel igen!

 16. Svara

  Annie

  27 september, 2016

  Vilket underbart inlägg! Det beskriver så bra hur hundar tar över ens liv, hur otroligt viktiga de är för oss människor, vilken kärlek de sprider omkring sig och hur söt eran Doris är:)
  Jag har själv tre hundar som jag bloggar om och kommer aldrig mer att vara utan hundar. Jag växte upp med schäfrar men sedan levde jag länge ett liv där jag inte kunde ha hundar och det var ett stort hål i min själ. Men nu är min själ hel igen tack vare mina pälsklingar!

LEAVE A COMMENT