0
23 In Hud- & Hårvård

SOCKER- & CITRONSKRUBB

sockerskrubb, socker- & citronskrubb, kroppsvård, hudvård, diy, egen kroppsvård, made by mary,
Såhär lagom in i sista sommarmånaden tänkte jag tipsa om mitt bästa ”recept” på egen hudvård, en magiskt underbar sockerskrubb för kroppen. Närmare bestämt en socker- & citronskrubb som är perfekt om man vill hålla solbrännan fin eller bara för att hålla huden fräsch och mjuk. Det bästa, om du frågar mig, är att allt man behöver finns hemma i skafferiet. Dessutom är det billigt, ekologiskt och naturligt.

Själv känner jag mer och mer hur jag försöker förenkla min ”skönhetsvård” och ”skönhetsrutin”. Helst vill jag hålla antalet okända ämnen och kemikalier på en så låg nivå som möjligt och kan jag göra det lika bra (eller bättre) själv, så gör jag gärna det. Det känns bara bättre så. Enklare, billigare, hållbart, ekologiskt och lite lagom pyssligt utan att bli komplicerat.
sockerskrubb, socker- & citronskrubb, kroppsvård, hudvård, diy, egen kroppsvård, made by mary,
Kan jag inte stoppa det i munnen så vet jag inte, vill jag verkligen smörja in kroppen eller ansiktet med det?

Allt man behöver är strösocker, honung, kokosolja och citronskal och ungefär 1-2 minuter av sitt liv. Skrubben doftar underbart och smakar dessutom gott, jo jag har faktiskt smakat. 
sockerskrubb, socker- & citronskrubb, kroppsvård, hudvård, diy, egen kroppsvård, made by mary,
Jag blandar oftast i ordning den precis innan användning, men blir det något över, eller om man kanske vill förbereda innan, så går den utmärkt att förvara i kylskåp. Skrubben kommer hårda, eftersom kokoljan blir fast och stenhård i kylskåpet. Lösningen är att mycket försiktigt värma kroppsskrubben i mikrovågsugnen tills den mjuknar men inte blir varm (för då börjar sockret smälta).
sockerskrubb, socker- & citronskrubb, kroppsvård, hudvård, diy, egen kroppsvård, made by mary,
Hur enkelt som helt med andra ord.

Duscha varmt i några minuter, skrubba därefter in hela kroppen med sockerskrubben och skölj sedan bort rester med varmt vatten. Låt oljan som ligger kvar på huden vara där. Skrubba dig inte torr utan lufttorka eller linda försiktigt in dig i en mjuk handduk eller morgonrock. När du torkat, massera in oljan som ligger kvar på huden för att få en alldeles underbart silkeslen hud.
sockerskrubb, socker- & citronskrubb, kroppsvård, hudvård, diy, egen kroppsvård, made by mary, Dessutom dofter det helt galet gott; en fräsch men lätt söt doft av citron och kokos. 

Såhär enkelt gör du egen sockerskrubb:

CITRON- & SOCKERSKRUBB
Underbar sockerskrubb för hela kroppen. Doftar underbart av citron & kokos och gör huden silkeslen.
Skriv ut
Ingredienser
 1. 3 msk kokosolja
 2. 2 msk honung
 3. skal från 1 citron
 4. 2 dl socker
Instruktioner
 1. Värm kokosoljan försiktigt i mikrovågsugnen så att den blir flytande. Blanda ner honungen och därefter citronskal samt socker. Rör tills alla ingredienser är väl blandade.Använd direkt eller förvara i kylskåp.
 2. Vid förvaring i kylskåp måste du innan användning värma skrubben försiktigt, på låg värme, i mikrovågsugnen, tills den mjuknar men utan att det blir varm. Använd omgående.
Noteringar
 1. Perfekt för helkroppsskrubb men använd ej i ansiktet.
 2. Skrubba kroppen (i duschen) med sockerskrubben, skölj av alla rester med varmt vatten och låt huden självtorka alternativt linda in dig i en mjuk handduk eller morgonrock/badrock. När huden torkat, gnid in huden med rester av kokosoljan och huden kommer bli underbart mjuk och silkeslen!
All things green http://allthingsgreen.nu/

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply
  Rania Rönntoft
  10 augusti, 2016 at 15:30

  Härligt! Citron använder jag sällan när jag gör egen kroppsvård, det borde jag ändra på… Det är så underbart att skrubba av kroppen då och då och citron doftar ju ljuvligt <3

  • Reply
   Mary
   11 augusti, 2016 at 19:01

   Citron är verkligen så fräscht i kroppsskrubb. Älskar denna, blir så vansinnigt len och mjuk + den mjuka men ändå tydliga doften från ingredienserna!

 • Reply
  Biggeros
  10 augusti, 2016 at 22:43

  Så enkelt men så fräsch att använda sig av vad man har i hemmet. Tack för inspiration ??

  • Reply
   Mary
   11 augusti, 2016 at 18:59

   Eller hur! Då vet man att det bara är bra ingredienser och inga konstigheter!

 • Reply
  Raquel
  11 augusti, 2016 at 07:27

  Fina bilder och härligt inlägg! Man blir sugen på att göra en sån! 🙂

  • Reply
   Mary
   11 augusti, 2016 at 18:58

   Men tack Raquel! <3

 • Reply
  Cecilia
  11 augusti, 2016 at 12:02

  Är det bara jag som blir baksugen av att läsa och se ingredienserna? Haha, så enkelspårig 🙂

  Sv: rulltårta är ju aldrig fel. Och speciellt nu när man kan lyxa till den med egen, hemlagad sylt. Så ljuvligt gott

  • Reply
   Mary
   11 augusti, 2016 at 18:57

   Hihi, jag blir alltid baksugen, eller typ dessertsugen, när jag skrubbar med den här skrubben. Inga konstigheter 😉

 • Reply
  Finurliga fröken
  13 augusti, 2016 at 18:28

  De där ska jag spara och testa i framtiden. Kan redan tänka mig hur ljuvligt man luktar efteråt och hur härlig huden känns. Kram

  • Reply
   Mary
   15 augusti, 2016 at 08:53

   Det tycker jag verkligen du ska göra! Den är verkligen så skön och som du säger, det doftar underbart och huden blir helt fantastiskt mjuk. Kram!

 • Reply
  Ramona
  14 augusti, 2016 at 08:07

  Låter riktigt härligt med denna skrubben 🙂 Ska jag testa att göra. Jag har rensat badrumsskåpet på produkter med alldeles för många konstiga ämnen i. Skrämmande egentligen vad man använt på sin hud. Naturligt är bra och idag är jag noga med vad jag använder. Finns så otroligt mycket hemma i skafferiet eller ute i naturen att använda 🙂 Tack för receptet. Njut av dagen <3

  • Reply
   Mary
   15 augusti, 2016 at 08:56

   Den är superhärlig, jag lovar! 🙂 Visst är det skönt att rensa ut, ut med all ”skit” så att säga. Naturligt är bäst och dessutom mkt mer miljövänligt och ekonomiskt. Finns bara fördelar! Stor kram och lycka till när du väl provar!

 • Reply
  Wilda
  14 augusti, 2016 at 09:52

  Underbara bilder och vilket härligt inslag med armarna! Receptet vill jag spara genast. Så härligt när alla ingredienser finns hemma.

  • Reply
   Mary
   15 augusti, 2016 at 08:57

   Tack Wilda! Hihi, naw tack, kul att du tyckte om arm-inslaget! <3 Hoppas du provar snart, den är bara SÅÅÅ härlig! Kram på dig

 • Reply
  Maria Björkman
  14 augusti, 2016 at 16:46

  Hej Mary-Maria, vill bara hinta om att jag spridit lite länkkärlek i dag genom att på min blogg tipsa om de bloggar jag själv läser just nu. Din är förstås en av dessa! (Hoppas du fortsätter stortrivas i huset!)

  • Reply
   Mary
   15 augusti, 2016 at 08:50

   Hej Maria! Vad glad jag blir, TACK! Ska givetvis in och kolla omedelbart! Stor kram

 • Reply
  Karin
  17 januari, 2018 at 19:15

  Hejsan!

  Vilken typ av honung använder du i scrubben?

  • Reply
   Maria
   28 februari, 2018 at 17:03

   Hej! Jag använder svensk ekologisk honung men du kan använda vilken som helst. För bildens skull använde jag dock ekologksk flytande honung 🙂

 • Reply
  Frida
  2 juni, 2018 at 22:54

  hej! blir supersugen på att testa! men undrar varför jag inte kan använda den till ansiktet?

  • Reply
   Maria
   23 juni, 2018 at 19:18

   För att den är för stark samt på tok för grov skrubb för ansiktet. Du kan skada huden, det är bättre att göra mjukare skrubb med mindre och mjukare skrubbkorn för ansiktet. 🙂

 • Reply
  Shani Elbaz
  8 juni, 2018 at 20:45

  Hej! Jag är sugen på att göra en egen kroppsskrubb och ramlade över ditt inlägg! Den låter super härlig men.. jag är nämligen vegan och avstår då från honung. Min fråga är om det kanske funkar med sirap istället eller om du vet något annat som kan ersätta honungen i ditt recept?

  • Reply
   Maria
   22 juni, 2018 at 11:59

   Visst kan du göra det. Honung har ju vissa lenande och läkande egenskaper som man missar men vill man av etiska skäl avstå från honung så går det bra att ersätta med annat ”segt och kladdigt” som håller ihop skrubben på ungefär samma sätt. Jag skulle prova med vanlig klassisk sirap och se hur det går. Lycka till!

 • Reply
  Varför är honung så bra? – Ekolust
  8 oktober, 2018 at 21:45

  […] kan du ha det i egna hemmagjorda produkter såsom skrubbar eller en mildare ansiktsrengöring. Här är ett underbart recept jag har lånat när jag gjort mig en kroppsskrubb! Honung är också […]

 • Leave a Reply