NYTTIG & ENKEL GRANOLA

Nyttig Granola, Made by Mary, Recept, Vegansk Granola, Veganskt recept, VeganDen här enkla och nyttiga granolan har många användningsområden. Passar perfekt i en ziplockpåse eller liten burk som snacks på stan, när man ska gå i skogen (trail mix) eller att toppa smoothies med.

Den är god till mjölk och är mycket mer matig och mättande än vanlig granola. Vill man ha en ännu mer energirik och söt granola går det utmärkt att blanda ner sånt som russin och kanske torkade bananer .Nyttig Granola, Made by Mary, Recept, Vegansk Granola, Veganskt recept, Vegan
Nyttig Granola, Made by Mary, Recept, Vegansk Granola, Veganskt recept, VeganAnledningen till att den känns mer matig och mättande beror nog på att man istället för ren olja och sötning från exempelvis sirap eller honung, använder naturlig sötning från färska dadlar och fett från jordnötssmör och tahini (sesampasta).

När jag skriver nyttig eller hälsosam syftar jag inte på ”gå ner i vikt fortast möjligast”, utan hälsosam i aspekten ”ge kroppen bra energi så att den mår bra”, dvs en balanserad och välmående kropp (och en sån kommer i olika storlekar och utseende).Nyttig Granola, Made by Mary, Recept, Vegansk Granola, Veganskt recept, VeganJag använder mig gärna av ganska billiga råvaror för att det ska vara en enkel vardags-granola som alla har råd med. Granola drar annars lätt iväg i pris eftersom man kanske har exempelvis pekannötter, quinoapuffar och dyrare torkad frukt i den. Färska dadlar i den här granolan drar upp priset något men det går också bra att lägga torkade dadlar i blöt tills de är saftiga och mjuka om man vill dra ner priset per portion ännu mer.
Nyttig Granola, Made by Mary, Recept, Vegansk Granola, Veganskt recept, VeganHär kommer receptet, jag hoppas ni provar och känner att även det enkla vardagliga kan vara väldigt gott. Passar dessutom perfekt till hemgjord blåbärsyoghurt som man hittar recept på HÄR, om man missat det. 

 

NYTTIG GRANOLA PÅ BRA RÅVAROR
Hälsosam och mer "matig" granola med energi från naturliga och bra råvaror. Passar utmärkt som mellanmål, snacks att ta med sig i väskan eller på vandring i skogen. Neutral och enkel.
Skriv ut
Ingredienser
 1. 5 dl havregryn
 2. 3 dl fiberhavregryn
 3. 1 nypa flingsalt
 4. 1 tsk kardemumma
 5. 2 dl sötmandel
 6. 2 dl solrosfrön
 7. 2 dl riven kokos
 8. 15 färska dadlar
 9. 1 dl jordnötssmör
 10. 1 dl tahini
 11. 1 dl vatten
Instruktioner
 1. Sätt ugnen på 160 grader Celsius. Blanda alla torra ingredienser med varandra i en stor skål och ta bort kärnan från dadlarna. Mixa samman dadlar, tahini, jordnötssmör och vatten till en krämig smet. Massera samman de blöta ingredienserna med de torra tills det blandats ordentligt.
 2. Fördela granolan på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Rosta en plåt i taget i cirka 15 minuter eller tills granolan fått en gyllenbrun färg, rör om/dela på stora klumpar av granola efter halva tiden. Låt svalna på plåten och häll förvara torrt och svalt.
 3. Går utmärkt att blanda ner valfri torkad frukt om man så önskar.
Noteringar
 1. Hälsosam neutral "matig" granola som passar till det mesta. Även perfekt som snacks eller "trail mix" när man är ute på stan eller vandrar i skogen. Blanda med exempelvis torkade bananer eller annan favoritfrukt och förvara i ziplockpåse.
 2. Det går bra att rosta två plåtar samtidigt, men byt då plats på plåtarna halvvägs eller använd en varmluftsugn (sänk då värmen med 20-25%).
All things green http://allthingsgreen.nu/

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

13 Comments

 1. Svara

  Sofia

  21 augusti, 2016

  Älskar hemmagjord granola! Har mitt favoritrecept uppe på min blogg som du gärna får kika in! Ska testa detta receptet någon gång snart 🙂 Kram!

  • Svara

   Mary

   21 augusti, 2016

   Jag med, köper aldrig några ”färdiga flingor”, ja eller, ibland köper jag faktiskt rågfras ska jag erkänna. Men granola är en favorit, när man gör den själv får man den ju precis som man vill när det gäller smak, ingredienser och textur.

 2. Svara

  Karin Fitness & Hälsa

  21 augusti, 2016

  Har gått och tänkt att jag ska göra granola så länge nu. Är ju så värt eftersom det blir så gott!

  Din ser ljuvlig ut!

  • Svara

   Mary

   22 augusti, 2016

   Ja men klart du ska göra granola! Den här är verkligen en mer nyttig och matig granola, en sån man känner att ”den här står jag mig på”. Brukar blanda ner torkade bananer och russin och ha med när jag promenerar i skogen också, väldigt bra som snacks för att orka röra på mig längre tid. Håller tummarna för att du tycker om den om du provar 🙂

 3. Svara

  Embla

  22 augusti, 2016

  åh det låter SÅ gott, måste göra i höst.

 4. Svara

  Emelie

  22 augusti, 2016

  Åh gu vad gott!! Älskar granola men fastar ofta i köpvarianterna, ska ta och göra min egen nästa gång 🙂

 5. Svara

  Lova

  26 augusti, 2016

  Hej och tack för en vacker blogg och Instagramkonto! Provade receptet och det blev fantastiskt gott! Även mina barn 3 och 7 gillar den, i morse ratades de älskade havreringarna till förmån för din granola!
  / Lova vegovardag på Instagram

  • Svara

   Mary

   26 augusti, 2016

   Men gulle dig vilken fin kommentar <3 Men åh, du anar inte vad glad jag blev nu! Men så himla roligt, det är verkligen bästa betyget, att barnen gillar <3 Stor stor kram till er allihopa <3

 6. Svara

  Fredrikapåvinden

  27 augusti, 2016

  Åh vad härligt! Denna ska jag testa!

  • Svara

   Mary

   28 augusti, 2016

   Men vad kul, hoppas du gillar den! <3

 7. Svara

  Lund Johanna

  29 augusti, 2016

  Vilken tajming, jag som tänkte för en timme sedan att ett mål med veckan får bli att hitta ett bra recept och göra en bra granola. Merci beaucoup!

  • Svara

   Mary

   29 augusti, 2016

   Men vad kul! Yayy! Då har du hittat en riktigt nyttig granola också. Lägg till valfri torkad frukt och/eller nötter för att få den ännu mer matig och lite sötare. Lycka till fina du!

 8. Svara

  Isflingan

  29 april, 2017

  Åh vad jag älskar hemmagjord granola! Den här tog slut väldigt snabbt hemma hos oss så nu blir det att laga till någon av de andra du tipsar om.

LEAVE A COMMENT