45 In COUNTRYSIDE LIFE

MORGONDIMMA & ATT HA BLIVIT MORGONPIGG

Made by Mary, Morgondimma, Lilla Sundby, LantlivI morse vid 06-tiden vaknade jag och kärleken till en magisk morgonsol som ackompanjerades av den där isiga men ändå guldiga dimman som sträckte sig över åkrar och ängar. Det är något med den där morgondimman, den drar i mig och får mig upp och ut i naturen oavsett tid på dygnet. Det spelar ingen roll hur trött jag än är eller om det är morgon eller natt, jag måste ut och supa in varje nanosekund av morgonsol och dimma och stjärnklara nätter och…allt där i mellan som gör att jag sänker axlarna och andas från magen.Made by Mary, Morgondimma, Lilla Sundby, LantlivAtt vakna med den här utsikten, må jag aldrig vänja mig vid det här och ta det för givet.Made by Mary, Morgondimma, Lilla Sundby, Lantliv
Det var faktiskt alldeles underbart magiskt imorse (det finns rörlig bild på min ”Instagram Stories” för den som är nyfiken). Luften var sådär krispig och kall men solen varm och färgade åkern med det där gyllene skenet som är så svårt att fånga. Fåglarna kvittrade och jag och Doris tog en långsam promenad längs med åkrarna.Made by Mary, Morgondimma, Lilla Sundby, Lantliv Made by Mary, Morgondimma, Lilla Sundby, LantlivMade by Mary, Morgondimma, Lilla Sundby, LantlivDoris med nosen ständigt tryckt mot marken och jag med en kaffekopp i handen och kameran i den andra.Den bästa tiden här är faktiskt mornarna, det går inte att beskriva riktigt. Det som är lite extra spännande är att jag hela livet varit en kvällsmänniska.

För något år sen ”omvandlade” jag mig själv till morgonmänniska, eftersom jag vägrade att sova sent och missa alla magiska morgonstunder. Dessutom blir jag mindre effektiv, får mindre gjort och mår faktiskt mentalt sämre, när jag sover längre på morgonen. Om ni vill att jag skriver ett inlägg om hur jag gjorde för att bli morgonperson, låt mig veta i kommentarerna.Made by Mary, Morgondimma, Lilla Sundby, LantlivPå vägen tillbaka mot mer kaffe och energitankande på farstutrappan såg jag plötsligt hur dikeskanten mot åkern fullkomligt täcktes av det ena spindelnätet efter det andra. Stora och orörda, nästans om om de placerats där av något eller som om de plötsligt bestämt sig för att hålla en konstutställning med spindelnet vackert ackompanjerat av dimma och morgonsol. Det kändes nästan arrangerat och jag räknade till 17 spindelnät efter varandra.Made by Mary, Morgondimma, Lilla Sundby, LantlivMade by Mary, Morgondimma, Lilla Sundby, Lantliv Made by Mary, Morgondimma, Lilla Sundby, LantlivEfter vår morgonpromenad har jag suttit på trappan och druckit kaffe, för det är så jag alltid gjort sen vi flyttade in här. Det är som om något i mig väckts av att flytta ut på landet, något i hjärtat som gör att jag verkligen tar vara på alla de där små tillfällena i vardagen. Jag tar mig tid att gå en lugn morgonpromenad, jag dricker mitt kaffe på trappen i ljuset av morgonsolen, jag står tyst och tittar på solnedgången och den stjärnklara natten och jag känner äntligen att jag lever, på riktigt.Made by Mary, Morgondimma, Lilla Sundby, Lantliv

You Might Also Like

45 Comments

 • Reply
  Emma
  24 augusti, 2016 at 10:23

  Morgonstund har verkligen guld i mun… Morgonen har alltid varit min favorit, så skönt att få en stund i lugn före resten av världen vaknar.

  • Reply
   Mary
   24 augusti, 2016 at 21:26

   Ja, morgonen är verkligen en magisk stund! Det är så lugnt, man hinner samla tankarna och verkligen starta dagen på ett bra sätt. Balanserad och harmonisk, skulle jag nog kalla det. 🙂

 • Reply
  anneliesblomsterochbakverk
  24 augusti, 2016 at 10:39

  En underbar känsla du förmedlar. Är också morgonmänniska och har alltid varit. Det där att fånga dagen innan man ger sig ut är värt oerhört mycket.

  • Reply
   Mary
   24 augusti, 2016 at 21:27

   Tack tjejen! Visst är det värt så mycket. Sen vi vände om vår dygnsrytm så är vi så mycket mer produktiva, sover bättre och är mer balanserade över lag. De gör mycket de där morgontimmarna!

 • Reply
  Anette
  24 augusti, 2016 at 10:43

  Jösses! Jag tror att ni verkligen har funnit paradiset…

  Eftersom jag är en obotlig (?) kvälls/nattmänniska, så skulle det vara oerhört intressant att läsa ett inlägg om hur du vande dig till att bli en morgonmänniska.

  • Reply
   Mary
   24 augusti, 2016 at 21:28

   Hihi, vet du, det tror jag med *mys* Vad kul att du skulle vilja veta mer, det var några andra som också var nyfikna, så jag ska absolut försöka få ner hur jag gjorde för att bli en morgonperson.

 • Reply
  Malinmittiprick
  24 augusti, 2016 at 10:49

  Ja, det inlägget vill jag läsa! Det är mitt mål att bli morgonpigg! Just nu är jag både morgontrött och kvällstrött…

  • Reply
   Mary
   24 augusti, 2016 at 21:30

   Men kul, ska definitivt försöka knåpa ihop ett inlägg om det. Jag googlade själv massa i någon slags desperat försök att ända min dygnsrytm. Det har varit och kommer nog alltid vara lite jobb, men numera sover jag aldrig längre än 08 på helger (oftast går jag upp i samma tid som vardagar) och 06-07 på vardagar. Att vara både morgon- & kvällstrött låter inte som ngn höjdare, hoppas du kommer ”ur det snart” kanske mina tips kan hjälpa! Håll utkik <3

 • Reply
  Filippa
  24 augusti, 2016 at 11:13

  Åhh, jag bara log genom hela detta inlägget! <3 Det kändes så magiskt på något vis, dina bilder och hela atmosfären. Jag blir så glad för din skull, att du äntligen får uppleva det du längtat efter & samtidigt så blir jag så inspirerad för jag längtar själv efter något sånt här en dag <3

  Skulle verkligen tacksamt ta emot ett inlägg om hur du omvandlade dig till morgonperson. Jag är kvällsmänniska, något som jag också tycker om, men jag ogillar så att "sova bort halva dagen", istället för att få en sådan här magisk morgonstund. Som min mormor brukar säga och som någon även skrev i kommentarerna – "morgonstund har guld i mun" <3 Åh, jag är så glad att jag hittat hit till din blogg Mary, du verkar helt underbar och den vardagen du skapar verkar så fin! Ha en fin dag och kram på dig! <3

  • Reply
   Mary
   24 augusti, 2016 at 21:31

   Nw, vilken fin kommentar, den gjorde mig verkligen glad i hjärtat! Jag ska definitivt fixa ett sånt inlägg, jag vet själv hur jag mår och mådde när jag gjorde just det du beskriver ”sov bort halva dagen” och kan jag hjälpa ngn, om så bara en endaste en, så är jag nöjd och glad! Så det kommer, håll utkik. Så glad att du hittat hit, din kommentar gav mig ett stort leende! Stor kram!

 • Reply
  Anna
  24 augusti, 2016 at 12:42

  Alltså, wow, förstår verkligen vad du menar med att du njuter av de små sakerna och på riktigt lever livet. Det är precis så jag tänker att det är att bo på landet. 🙂 Jag är redan morgonmänniska MEN, vill så gärna sitta uppe och tycker ofta att det känns ”tråkigt” att lägga sig tidigt… vilket ju krävs för att det ska kännas härligt att gå upp. Så även om jag är en morgonmänniska så vill jag gärna veta hur du tänker när du lägger dig tidigt. Det är så lockande med bloggar, tv, eller böcker osv. Tack för fin inspiration! Kram!

  • Reply
   Mary
   24 augusti, 2016 at 21:33

   Ja, det är faktiskt exakt så det är för mig. Det låter kanske idealiserande, men för mig är det faktiskt verkligheten. Men vad roligt, ska absolut skriva ett inlägg om det. Det är nog ganska många som skulle vilja komma upp tidigare, och även om man inte studsar upp med tuppen vid 05-snåret så går det faktiskt att komma upp vid säg 06-07 utan att drar upp en i håret. Lite jobb och motivering krävs, men det går lättare och lättare för varje dag som går. Håll utkik, inlägget kommer om inte allt för länge! Kram på dig

 • Reply
  Anna
  24 augusti, 2016 at 15:31

  Jag är också en morgonmänniska. Det är många morgnar jag kliver upp tidigt även om jag är ledig från jobbet. Just för att inte missa allt det vackra!

  • Reply
   Mary
   24 augusti, 2016 at 21:34

   Men eller hur, man vill ju bara inte missa det vackra! På våren, sommaren och hösten (iaf en bit in) är det ju dessutom så ljust på nätterna och den tidiga morgonen. Då är naturen som allra vackrast tycker jag 🙂

 • Reply
  Tina
  24 augusti, 2016 at 19:19

  Jag är en morgonmänniska som blivit morgontrött… Så jag skulle väldigt gärna läsa hur du gjorde 🙂

  • Reply
   Mary
   24 augusti, 2016 at 21:35

   Hehe, nej men vad är det du säger. Vad knasigt! Då hoppas jag att något jag skriver i inlägget kanske kan hjälpa dig. Håll utkik, det kommer om inte allt för länge.

 • Reply
  Elin Atterstig
  24 augusti, 2016 at 20:48

  Vilket fint inlägg! Blev så glad av sista meningen! 🙂 berätta gärna hur du gjort för att bli morgonmänniska. Det behöver jag 😀

  • Reply
   Mary
   24 augusti, 2016 at 21:35

   Tack Elin! <3 Vad go du är!

   Det ska jag def skriva, det var iaf några som var lite intresserade så jag kommer knåpa ihop ett inlägg om inte allt för länge. Kram på dig!

 • Reply
  Ramona
  25 augusti, 2016 at 05:59

  Vilken härlig plats att bo på 🙂 Vackert. Jag är jätte trött om kvällarna men går ofta upp tidigt och har inget emot det alls. Mysigt att dricka kaffe och vakna till ensam och i lugn och ro <3

  • Reply
   Mary
   25 augusti, 2016 at 07:28

   Det är verkligen underbart här 🙂 Och visst är det mysigt när man är själv på morgonen, allt är så still, som om naturen liksom håller andan. Jag tycker det är den vackraste tiden på dygnet! <3

 • Reply
  Sonja
  25 augusti, 2016 at 06:09

  Vilka fina bilder! Älska hösten, iallafall den tidigare hösten och speciellet i Uppland, det är en så fin landskap. Har bott i Tierpstrakten nån gång….
  Men du, kan du berätta lite om din kamerautrustning, jag vill bli lite hobbyfotograf och skulle behöver tips för rätt kamera, innan jag köper en dyr sak… TACK!!

  • Reply
   Mary
   25 augusti, 2016 at 07:31

   Tack Sonja! Håller med, jag älskar också hösten. Den tidiga hösten, eller sensommaren skulle jag nog kalla det. När luften är sådär krispig och kall men löven fortfarande är gröna och solen gnistrande och varm, som nu. Och sen hur det övergår i gula, orangea och röda löv och täcker marken och man kan mysa inne med stickad tröja och varm choklad eller en stor kopp rykande hett kaffe.

   Absolut, ska fundera på vad för typ av inlägg jag skulle kunna göra för att tipsa fotointresserade om utrustning. Tack för önskemålet/inputen!

   • Reply
    Veronica
    25 augusti, 2016 at 11:16

    Ja och ja! Både ett inlägg om hur du ställt om till att bli morgonmänniska och ett om fotoutrustning skulle uppskattas. Jag är även nyfiken på vad det är för plugin du använder för att skapa utskrivbara recept? Nåt sånt skulle jag gärna vilja lägga till i de recept som jag själv publicerar (ett ”litet” projekt där jag översätter recept från en gammal kokbok från Bor i Småland).

    Än en gång så underbart fina bilder. Älskar när det sakta går över till höst från sommaren och det är kyligt och klart på morgonen.

    • Reply
     Mary
     25 augusti, 2016 at 20:36

     Vad roligt att du skulle tycka om det, står på ”att göra”-listan kring inlägg nu 🙂

     Ang plugin, vet faktiskt inte vad det heter. Jag har fått hjälp med min sida så just den biten vet jag inte. Men jag vet att om man googlar typ ”wordpress plugin printable recipe” eller liknande så kommer det upp flera. Så kolla runt lite, det finns massor av olika att välja mellan. El kontakta min vän Rania på bloggen Rowantree som jobbar lite med sånt när hon inte har fullt med andra uppdrag och anlita henne. Hon är bäst <3

     Tusen tusen tack fina du, din kommentar värmer så! Stor kram

     • Veronica
      26 augusti, 2016 at 08:11

      Tack så jättemycket. 🙂
      Ska se vad jag kan hitta på egen hand först. Annars kontaktar jag Rania.

      Hoppas du har haft lika fina morgnar de senaste dagarna!

 • Reply
  Agnes {Cashew Kitchen}
  25 augusti, 2016 at 13:03

  Längt på detta alltså! Jag bara vet att någonting kommer väckas i mig med när jag tar steget och flyttar ut på landet <3

  • Reply
   Mary
   25 augusti, 2016 at 20:32

   Ja, det är så sjukt underbart! Och det kommer det definitivt, det bara vet jag! <3

 • Reply
  Wilda
  25 augusti, 2016 at 18:12

  Vilka paradisbilder! Magiskt! Och jag som alltid har varit en morgonmänniska börjar tappa det lite, så det vore superfint att höra om hur du gjorde så kanske jag kan få pepp att hålla mig kvar i den rutinen mer.

  • Reply
   Mary
   25 augusti, 2016 at 20:43

   Det var verkligen en magisk morgon! Så roligt att ni är fler som är nyfikna på det där med morgonmänniska, ska def knåpa ihop något. Det var någon annan som sa samma sak dessutom, som numera var trött både kväll och morgon. Så det verkar behövas 😉 Ha en superfin kväll!

 • Reply
  Diana
  25 augusti, 2016 at 18:36

  Hittade till din blogg för en liten tid sedan genom Jonna Jintons blogg. Är så glad att hon tipsade om dig för jag blir så oerhört inspirerad av att se andra förverkliga sina drömmar. Att du har vackra bilder, fina texter och bra recept gör det till ett nöje att gå in här och titta med jämna mellanrum! Tusen tack! Har själv flyttat från Södermalm några mil norrut och bor nu på landet, i villaområde. Mår mycket bättre än jag gjorde mitt i det ständiga trafikbruset. Dock har det visat sig att jag har ett stort intresse för odling och trädgård med allt vad det innebär, något jag inte hade en aning om förut. Nu längtar jag ännu mer ut, ut till naturen och tystnaden, till en liten ”gård” där jag ser mig själv odla grönsaker och skapa en plats på jorden där både djur och människor trivs. Vill bjuda in humlor, fåglar, paddor, grodor, fladdermöss till trädgården, vill skapa biologisk mångfald. Åå som jag längtar!! Tack än en gång för inspiration! Det blev långt detta, oj.. Ser fram emot fler blogginlägg, gärna också om hur du blev morgonmänniska:).

  • Reply
   Mary
   25 augusti, 2016 at 20:47

   Men åh tack Diana, vad det värmer i hjärtat dina ord! <3

   Och grattis till flytten, yay!!! Du bort "åt mitt håll då" med andra ord om du flyttat några mil norrut från Södermalm ett. Spännande att du tagit steget mot ett lugnare liv längre "ut på landet". Himla kul att du upptäckt ett nytt intresse och sida hos dig själv som du inte visste fanns. Det låter underbart att du vill vara mer "ett med naturen", håller tummarna att det blir möjligt för dig snart snart. Jag tror det är många människor som skulle må bättre av att vara mer ute i naturen, röra på sig mer och komma närmare tillbaka "till moder jord" (jag vet det låter flummigt men hittar inget bättre uttryck just nu). Mindre stress och mer närvaro helt enkelt!

   Stor kram på dig och hoppas du fortsätter titta in här!

 • Reply
  Lund Johanna
  25 augusti, 2016 at 20:50

  Haha, nä jag får nog nästan sluta gå in här och läsa. Slutar ju alltid med att jag sitter och gråter… Helt magiskt fint! Och jag är nyfiken på hur du blev morgonmänniska – och gärna om du lyckats få med ett stycke sambo/man på köpet också 🙂

  • Reply
   Mary
   29 augusti, 2016 at 13:37

   Men vad go du är, naww <3 Men du får inte sluta gå in här, det vill jag förbjuda med bestämdhet 😉

   Vad kul att du också vill veta, det kommer ett inlägg om det så snart jag fått ner alla punkter på ett "strukturerat sätt". Och jo då, både jag och kärleken går numera upp mycket tidigare. Morgonmänniska-inspo kommer inom kort!

 • Reply
  Anki Bowall
  27 augusti, 2016 at 11:09

  Hej Maria . Jag hittade din hemsida och tyckte att det var roligt att läsa om hur du upplever er flytt hit ut till denna härliga miljö. Vi bor en liten bit från er och har själva flyttat hit ut för fyra år sedan från storstadsmiljö i Göteborg. Vi är också hundägare och njuter precis som du av lugnet stillheten och den underbara känslan av frihet. Anki.

  • Reply
   Mary
   28 augusti, 2016 at 14:29

   Hej Anki! Men vad mysigt, vad härligt att ni trivs så bra ni med efter 4 år <3 Nu har vi ju bara bott 2,5 månad ännu men, det känns då iaf helt underbart! Vad roligt att ni bor i "trakten", då kanske vi ses någon gång! Kram på dig

 • Reply
  Karin Fitness & Hälsa
  27 augusti, 2016 at 22:23

  Magiskt vackert!
  Jag är likadan, att jag njuter något så innerligt av att få promenera i dimma och gryningsljus. Igår gick jag upp fem och upplevde en magisk promenad. Men borde nog egentligen ha gått upp ännu lite tidigare för att ha kunnat fånga gryningen när den startade.

  • Reply
   Mary
   28 augusti, 2016 at 14:32

   Tack Karin, vad go du är! <3

   Det låter underbart, det är verkligen en speciell tid på dygnet. Allt är så stilla och naturen liksom håller andan.

 • Reply
  Junitjej
  28 augusti, 2016 at 07:37

  Vilka fantastiska bilder!!

  • Reply
   Mary
   28 augusti, 2016 at 14:32

   Tack! <3

 • Reply
  Jennifer
  28 augusti, 2016 at 10:52

  Åh, så härligt! ? Jag har alltid varit väldigt morgontrött, men med klassiskt 8-16-jobb i alla år och senaste 6 åren ett barn som vaknar runt 6 varje morgon och arbetstider som kräver att jag kör hemifrån innan 7 blir det ändå tidiga mornar. Det känns ju bra att komma ”upp och igång” tidigt men det som är negativt är att jag nästan aldrig hinner njuta av morgonen. Promenader edyl är inte att tänka på, på sin höjd frukost på altanen en helgmorgon. Därför längtar jag verkligen tills jag snart (sista september) slutar mitt kontorsjobb och ska börja jobba hemma som konstnär! När jag lämnat lillen i skolan har jag ju alla möjligheter att ta en promenad eller bara skrota lite i trädgården innan jag startar arbetsdagen. ? Sen längtar jag såklart efter att få flytta lite längre utanför stan till de vackra vidderna, men det får bli ett senare projekt. Så länge har jag faktiskt trädgård och både skog och hav bara några minuter bort. Morgonmys here I come! (Snart.)

  • Reply
   Mary
   28 augusti, 2016 at 14:58

   Ja, det var verkligen en magisk morgon <3

   Förstår att du längtar tills du slutar ditt kontorsjobb, av flera anledningar, både härliga mornar i trädgården men också för att du för jobba hemifrån som konstnär! GRATTIS! Wow, vad härlig, hoppas du kommer älska det fria livet lika mycket som jag gör!

   Stor grattis och lycka till och snart kommer du få njuta massiv av härliga höstmornar och ditt skapande hemifrån! <3

   • Reply
    Jennifer
    28 augusti, 2016 at 19:27

    Tack! 🙂 Ja, jag hoppas det blir i närheten av så härligt som jag tänker.. 😉

 • Reply
  Jessan
  29 augusti, 2016 at 19:41

  Vilka magiska bilder, älskar sensommaren!

  • Reply
   Mary
   29 augusti, 2016 at 20:05

   Tack Jessan, vad snäll du är!! Jag med, sensommaren är nog något av det bästa! Ljuset, dofterna, känslan, förväntningarna! <3

 • Reply
  Linn
  8 september, 2016 at 12:44

  Härligt inlägg! Upptäckte dej och din blogg via Clara lidströms blogg-en underbar upptäckt måste jag säga! Jag vill också veta mer om hur du blev morgonpigg. Jag bor iochförsig i stan. Vad jag menar är, att jag har svampskogar och sånt, men 200 meter från min lgh och inte 10 meter som du ;-P Och sen är det ju hus omkring mig, men jag trivs verkligen här på 3:e våningen. Har du något tips för en som går upp 06:10, till o bli morgonpigg? För ett vanligt liv med fast-anställning och det där, men jag har gått ned lite i arbetstid (nu 80%) för att orka för att jag höll på o typ gå sönder i våras. Nu är det sååå mycket bättre. 80% passar mig utmärkt, och plånkboken har inte heller lidit så värst av det faktiskt, för nu orkar man tänka igenom sina köp och sitt leverne lite grundligare. 🙂 Men så morgonpigg har jag inte lyckats bli ännu. VÄntar med spänning på kommande inlägg i detta (och andra) ämnen! <3

 • Leave a Reply