0
25 In Efterrätter, Söta Bakverk & Godis/ Söta Bakverk

MIN FÖDELSEDAG & SEGT KLADDIG RAW VEGANSK SNICKERSCHEESECAKE

Cheesecake, Raw dessert, Frozen Cheesecake, Made by Mary, Recept, Snickers, Veganskt Dessert, Baka Veganskt, Glutenfritt, Veganskt, Mjölkfritt, Äggfritt, Idag är det min födelsedag och banne mig om det inte känns helt underbart att bli äldre, jag älskar faktiskt att bli äldre. Eller, låt mig omformulera mig. Jag älskar att det är min födelsedag, för det innebär att jag haft lyxen att ha levt ännu ett år!

För det är verkligen en lyx att få leva och det är lätt att vi glömmer det i all vardagsstress, i pressen att vara snygg, smal och framgångsrik precis hela tiden.

Så jag brukar försöka påminna mig själv om det så ofta jag bara kan.

När jag fick min Stroke, då var allt jag tänkte på att leva, eller överleva, kanske jag ska säga. Känslan att inte veta, att tro att man sitter vid avgrundens kant, kan verkligen sätta saker och ting i perspektiv.Cheesecake, Raw dessert, Frozen Cheesecake, Made by Mary, Recept, Snickers, Veganskt Dessert, Baka Veganskt, Glutenfritt, Veganskt, Mjölkfritt, Äggfritt, Det är så många som önskar just det enda, att få leva ännu en dag, ännu ett år. Människor i krig, människor som är gamla, människor som är allvarligt sjuka.

Så jag njuter faktiskt av att bli äldre och att jag fått leva ännu ett år. Skålar i morgonkaffet åt eventuella nya linjer i ansiktet och tycker att det är ganska skönt att ha passerat 30 (med råge). Kanske är rumpan plattare, vad vet jag, jag ser inte mig själv bakifrån särskilt ofta och jag har fullt upp med att asgarva och njuta av livet att jag helt inte har orken att undersöka saken närmare.Mina vänners ålder glömmer jag dessutom ofta bort, jag vet oftast bara om de är äldre eller yngre än mig. Det vill liksom inte fastna, fast vi varit vänner många år. Exempelvis härliga Rania som är 26..7..kanske (?) och min fina vän Annika är 4…..3? 43-isch..typ…kanske. Cheesecake, Raw dessert, Frozen Cheesecake, Made by Mary, Recept, Snickers, Veganskt Dessert, Baka Veganskt, Glutenfritt, Veganskt, Mjölkfritt, Äggfritt,Idag blir jag 38, men jag känner mig precis lika dan som jag gjorde för 10 år sen. Bara säkrare i vad jag vill och vem jag är, vad jag vill spendera mina timmar och dagar i livet med och vad jag värdesätter i livet.

Så jag firar för fullt. Genom att mysa hemma och göra precis det jag mår bäst av. Dricka mängder med kaffe, äta en lång frukost, ta en promenad i skogen utan någon som helst agenda eller mål, kanske ska jag titta på den där Netflix-dokumentären eller så börjar jag läsa i en ny bokserie som kärleken köpte till mig som inflyttningspresent när vi flyttade hit till Lilla Sundby.

Och eftersom den är min födelsedag har jag så klart bakat! Kladdigt, lite segt, lite cheesecake-glassigt fast inte glass. För i år ville jag inte göra en klassisk tårta, utan något mer…enkelt. Fast ändå dekadent och gott och vansinnigt kladdigt. Så man måste slicka sig om fingrarna när man ätit den (om man äter med händerna som jag gör)Cheesecake, Raw dessert, Frozen Cheesecake, Made by Mary, Recept, Snickers, Veganskt Dessert, Baka Veganskt, Glutenfritt, Veganskt, Mjölkfritt, Äggfritt, Tänk er en snickerscheesecake, fast inte cheesecake eftersom den är lite seg och kladdig. Som smakar choklad, och kola och karamelligt och jordnötter och puffat ris och…och…

Den enda som inte kan äta den här efterrätten är den som är allergisk mot jordnötter eller cashewnötter. Om det nu vill sig så illa, så är det bara att byta ut mot något man tål som kanske mandlar? Om man inte tål varken mandlar eller nötter så kan man helt enkelt prova att göra en version med bara puffat ris. Det kan nog bli vansinnigt gott det med.Cheesecake, Raw dessert, Frozen Cheesecake, Made by Mary, Recept, Snickers, Veganskt Dessert, Baka Veganskt, Glutenfritt, Veganskt, Mjölkfritt, Äggfritt, Om ni gör den, skyll er själva om ni äter för många bitar. Om ni inte gör den, skyll er själva, ni vet inte vad ni går miste om.

Frågor på den månne? Nä, jag tänkte väl det.

SEGT KLADDIGT RAW VEGANSK SNICKERSCHEESECAKE
Underbart god och kladdigt seg snickerspaj som även skulle kunna kallas Frozen Snickers-cheesecake. Kräver ingen ugn, bara ungefär 3 timmar i frysen. Perfekt att skära upp i en liten munsbit eller som avlånga bars. Glutenfria, gelatinfria, laktosfria och äggfria Glömde jag säga att de är vansinnigt goda!
Skriv ut
Botten
 1. 1 paket färska dadlar (cirka 600 gram)
 2. 400 gram cashewnötter (osaltade, naturella)
 3. 1 nypa flingsalt
 4. 0,75-1 dl kakao
 5. 2 msk kokosolja
 6. 5 dl puffat ris
Fyllning
 1. 1 burk à 350 gram slät ("creamy) jordnötssmör
 2. 400 ml kokosGRÄDDE
 3. 5 msk ljus sirap eller lönnsirap
 4. 3 msk kokosolja
Topping
 1. 4 dl salta rostade jordnötter
 2. 1,5 dl ljus sirap
 3. 30 gram mörk mjölkfri choklad
 4. 1,5 dl puffat ris
Förberedelser
 1. Börja med att klä en form à 25 x 25 cm med bakplåtspappret, olja insidan av pappret lätt med kokosolja. Gör plats i frysen för formen.
Botten
 1. Mixa cashewnötterna relativt fint i en hushållsmixer och häll upp i en skål. Ta bort kärnan från dadlarna och mixa dem krämiga tillsammans med kokosoljan ( man behöver inte torka ur mixern i mellan). Blanda de mixade nötterna med dadelkrämen samt salt och kakao och rör tills allt blandat sig väl. Rör till sist ner det puffade riset. Tryck ut smeten i formen, tryck till den rejält så att ingredienserna packas hårt, och ställ in i frysen.
Fyllning
 1. Blanda alla ingredienser i stor skål, vispa samman på låg hastighet tills smeten är slät och fluffigt. Häll över botten och ställ därefter in i frysen igen.
Topping
 1. Värm sirapen i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme tills den bubblar, låt det bubbla några sekunder. Drag kastrullen från plattan och rör ner jordnötterna och låt sedan svalna något. Fördela sedan över fyllning nummer 2 och avsluta med att strö det puffade riset på toppen. Smält choklad i mikrovågsugnen och ringla över kakan. Frys 3 timmar eller över natten.
Noteringar
 1. Välj gärna osötad jordnötssmör, exempelvis från Green Choice
 2. Det går utmärkt att byta ut cashewnötter eller jordnötter mot andra nötter eller mandlar om man inte tål just de som används i receptet. Alternativt, använd endast puffat ris.
 3. Färska dadlar finns i välsorterade livsmedelsbutiker som exempelvis Ica Maxi, vanligtvis vid frukt & grönt.
 4. Om man väljer ingredienser som är raw, som exempelvis raw kakao, blir efterrätten raw. Men den smakar lika gott med vanligt kakao.
 5. För att få en stabil botten som inte smular sönder; lägg ett bakplåtspapper ovanpå botten och pressa med exempelvis en liten kastrull eller motsvarande. Då packas alla ingredienser ihop maximalt och botten blir stabil och smular inte.
 6. Snickerscheesecaken är vegansk.
Anpassad från Tending the table
Anpassad från Tending the table
All things green http://allthingsgreen.nu/

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply
  Your Hubby
  30 augusti, 2016 at 12:38

  Grattis min skatt!

  • Reply
   Mary
   30 augusti, 2016 at 14:29

   <3 <3 <3

 • Reply
  Matilda
  30 augusti, 2016 at 12:50

  Hur stor form (x * t cm) har du använt till dina bars? De ser lagom tjocka/höga ut! 🙂

  • Reply
   Matilda
   30 augusti, 2016 at 12:51

   Grattis på födelsedagen också, så klart! 🙂 Har precis samma känsla som du och den där säkerheten är så härlig.

   • Reply
    Mary
    30 augusti, 2016 at 14:30

    Tack!! <3

  • Reply
   Mary
   30 augusti, 2016 at 14:30

   Hej Matilda! Vad bra att du frågade, texten hade fallit bort. Men nu står det i receptet igen. Det är en form som är fyrkantig à 25 x 25 cm. Det går även bra at halvera receptet och använda en mindre form om man vill det. Lycka till!

 • Reply
  Filippa
  30 augusti, 2016 at 15:16

  Ett stort grattis på födelsedagen Mary! 😀 en himla fin syn på att bli äldre tycker jag, känns annars, tyvärr, som att många har mer ångest-relaterade känslor till att bli äldre…? tycker dessutom att du spenderar din dag på ett så mysigt sätt! <3

  Älskar dina skriverier och blir så glad varje gång ett nytt inlägg visar sig! :} och detta receptet, det ser vansinnigt gott ut! Jag ska minsann testa glassarna du gjorde (ett par inlägg ner) nu i dagarna, ingredienserna har jag köpt hem åtminstone! 😀 nu blev det en lång respons här, hahah, men jag önskar dig en fortsatt underbar dag! Kram!

  • Reply
   Mary
   31 augusti, 2016 at 12:19

   Tack Filippa, jag hade en superbra dag!!
   Ja, det känns tyvärr väldigt mkt så. Att man inte vill bli äldre eftersom det bara är förknippad med negativa känslor och värderingar. Glad att jag kunde sprida lite andra tankar och åsikter 🙂

   Och tack kära du, åh vad glad jag blir för dina snälla ord. De värmer verkligen hjärtat! Stor kram!
   Ps. jag älskar din långa respons! <3

 • Reply
  Finurliga fröken
  30 augusti, 2016 at 15:37

  Stort grattis på din dag! Samma dag som min son. Han blir 10 år idag. Jag är så tacksam över att jag fått vara hans mamma i 10 år. Varje dag men honom är en gåva.

  Den där kakan såg otroligt god ut. Jag som är laktosintolerant blev väldigt glad över att även jag kan äta den. Kommer absolut att spara receptet och testa den. Kram

  • Reply
   Mary
   31 augusti, 2016 at 12:20

   Tack snälla du!! Och vad kul att det är samma dag som din son, grattis till honom från mig! <3
   Kakan är supergod, och vad kul att den passar extra bra för just dig! <3

   Hoppas du provar receptet ngn dag snart, den är verkligen försvinnande god! Stor kram

 • Reply
  Karine
  30 augusti, 2016 at 20:01

  Grattis !
  Åh men vilket fint inlägg ! <3 Tack!

  • Reply
   Mary
   31 augusti, 2016 at 12:16

   Tack Karine! <3 Tack för din fina kommentar!

 • Reply
  Emma
  30 augusti, 2016 at 21:40

  Grattis till dig! <3
  Så fint beskrivet om åldern, önskar fler fick leva med den känslan.

  • Reply
   Mary
   31 augusti, 2016 at 12:16

   Tack fina du, vad go du är! Och ja, det skulle jag också önska! Istället för all åldershets och önskan om att vara perfekt! Kram

 • Reply
  sandra
  30 augusti, 2016 at 23:50

  Grattis på födelsedagen fina du! Hoppas att den varit fylld av all magisk natur ni har runt omkring er i Lilla Sundby 🙂

  • Reply
   Mary
   31 augusti, 2016 at 12:15

   Tack goding! <3 Den var alldeles perfekt och underbart magisk. Precis som jag önskade och hoppades. Fast utan krav och bara vara. Inga klackar i tacket fast mkt vandringsskor i skogen istället. 😉 Stor kram på dig

 • Reply
  Linnéa
  31 augusti, 2016 at 01:14

  Jag tyckte jättemycket om det här inlägget. Du skriver kloka bra fina saker som faktiskt rörde mig till en tår.
  Hoppas din födelsedag var fin, och alla andra dagar med.

  • Reply
   Mary
   31 augusti, 2016 at 11:56

   Tack Linnéa, vad glad jag blir! <3 Min födelsedag var superfin, vädret var bra, maten god och så fick jag supermysig present av kärleken som gav mig lite "friluftsutrustning" precis som jag längtat efter. Kram på dig och tack för din fina kommentar

 • Reply
  Ramona
  31 augusti, 2016 at 06:16

  Stort grattis på din dag 🙂 Hurra hurra hurra. Hoppas du fick en härlig dag. Det där låter ju så himla gott. Önskar jag hade en bit i frysen nu, vattnas i munnen ju 😉 Att fylla år är underbart, än har jag inte fått någon kris eller tyckt att jag börjar bli för gammal *haha* Varje år räknas <3 Kram och ha det bäst
  PS: När får man veta vem som vinner din fina bok 🙂 *nyfiken*

  • Reply
   Mary
   31 augusti, 2016 at 11:55

   Tack Ramona, vad go du är! <3
   Dagen var underbart, precis sådär lugn och skön som jag föredrar. Solen strålade dessutom från en blå himmel så det var ännu bättre! Hihi, vad bra! Man ska vara glad att man får leva <3

   Snart snart får man veta vilka som vunnit kokboken. Det är så många tävlingsbidrag att gå igenom och jag vill verkligen ge alla tävlingsbidragen lika stor chans och inte bara hasta igenom formuleringarna. Men om ngn dag eller två får ni veta! 🙂

   Stor kram <3

 • Reply
  Ulrica
  31 augusti, 2016 at 19:33

  Stort GRATTIS i efterskott <3.
  Jag hoppas att du hade en dag fylld av kärlek och magi!
  Receptet lät farligt gott.
  KRAM

  • Reply
   Mary
   31 augusti, 2016 at 20:16

   Tack Ulrica! Jag hade en underbar dag, sådär en sista sensommardag i solen! Och du, receptet ÄR farligt gott. 😛 Stor kram

 • Reply
  Rania {Rowan Tree}
  1 september, 2016 at 10:30

  Hoppas det finns kvar några så jag får smaka nästa vecka 😉 <3

  Svar: Hihi ja jag trivs verkligen så bra här i norr, det är hemma för mig <3 Känns skönt att det syns i mina bilder och här på bloggen, ibland kan det vara svårt att förmedla hur bra man trivs. Mhm det är en ynnest att kunna ta sig till bergen såhär – magiskt! Kram <3

 • Reply
  Kayte
  24 juli, 2018 at 05:23

  Hello! I am very interested in these bars but sadly can not translate it myself. Any chance you could help out?

  • Reply
   Maria
   26 juli, 2018 at 12:48

   Hi hun! I am not able to translate the whole recipe myself right now. I have too much in both work and private + health issues to be able to do so. If you put the recipe through google translate it usually works pretty fine. The only thing to look out for is the measurements. Then it’s better to google each measurements to be sure. Like 400 ml coconut cream is not 4 cups or something like that. 400 ml is 4 dl which is like 1.6 cups or something like that. If you have any questions, if google translate is giving you some weird translate you are welcome to ask. But unfortunately I cannot do much more at this point. Maybe later during autumn when I have been through all the testings with my heart and so on, I will have more time and energy. Wish you all the best! xx

  Leave a Reply