HUR MAN GÖR EGEN SMAKSATT YOGHURT – BLÅBÄR- & VANILJYOGHURT

egen yoghurt, smaksatt yoghurt, made by mary, recept, frukost, made by marys gröna frukostJag älskar blåbär. Blåbärs-smoothie, blåbärspaj, blåbärssylt, blåbärsyoghurt…you name it, jag äter det. Därför var en av de mest fantastiska nyheterna senaste veckorna att det KRYLLAR av blåbär i skogen bakom oss. Det är så mycket blåbär att jag aldrig sett något liknande. Extra kul är det ju därför att dela med mig av hur man gör egen smaksatt yoghurt. 

För att plocka blåbär till frukosten behövs egentligen 2-3 minuters av promenad från huset rakt ut i skogen (om ens det) och så 4-5 minuter (om man plockar för hand) av blåbärsplockande. Plockar man med bärplockare är det bara att köra den genom valfritt blåbärsris en 2-3 gånger och du är färdig. egen yoghurt, smaksatt yoghurt, made by mary, recept, frukost, made by marys gröna frukost egen yoghurt, smaksatt yoghurt, made by mary, recept, frukost, made by marys gröna frukostDen här lilla koppen såg man på min Instagram i morse, om man följer mig där, eftersom jag var ute och mös i skogen med en kopp kaffe och med Doris som sällskap. Då passade jag även på att plocka på mig lite färska blåbär för att toppa min egen smaksatta bäryoghurt. egen yoghurt, smaksatt yoghurt, made by mary, recept, frukost, made by marys gröna frukost egen yoghurt, smaksatt yoghurt, made by mary, recept, frukost, made by marys gröna frukostSmaksatt yoghurt, ni vet vanlig vaniljyoghurt som finns i butiken, innehåller ofta på tok för mycket socker och alldeles för lite bär eller frukt för att jag ska vara nöjd. Dessutom smakar de inte alltid ”på riktigt” utan lätt kemiskt och tillgjort.  

Det fiffiga är att man enkelt kan göra egen smaksatt yoghurt, och nu på sommaren när det finns färska bär, är det perfekt att ta vara det naturen här i Sverige har att bjuda på. 

Givetvis går det ju utmärkt att äta naturell yoghurt med bara bär, same same, det blandas i magen kanske man resonerar.  Men att låta yoghurten gotta sig med en vaniljstång under natten gör underverk för smaken och är otroligt trevligt att bjuda eventuella gäster på till frukost.egen yoghurt, smaksatt yoghurt, made by mary, recept, frukost, made by marys gröna frukostYoghurten är enkel att göra. Bara att blanda innanmätet av en vaniljstång med naturell yoghurt, blåbär och lite rörsocker (brunt socker). Det går utmärkt att söta med vilket annat sötningsmedel som helst, flytande exempelvis, men jag tycker helt enkelt att det blir godast med rörsocker eftersom den har en lätt karamellig smak. 

Jag använde mig av den klassiska naturella yoghurten i tetraförpackning men det går egentligen bra att använda vilken yoghurt man vill, exempelvis soja- eller havreyoghurt om man hellre föredrar det. Det går även att använda frysta bär, men yoghurten blir då vattnigare och inte lika fyllig och god. egen yoghurt, smaksatt yoghurt, made by mary, recept, frukost, made by marys gröna frukostYoghurten är vansinnigt god med en mer naturell granola, en sån som inte är riktigt lika söt som annan granola. Det känns nyttigt och fräscht och som en bra start på dagen.

Därför har jag skapat en nyttig granola som jag tänkta lägga upp under helgen. Den är enkel, nyttig och god och passar verkligen perfekt till den här yoghurten (men den får ett eget blogginlägg, annars blir det inte sökbart på samma sätt).egen yoghurt, smaksatt yoghurt, made by mary, recept, frukost, made by marys gröna frukost

Såhär enkelt gör man sin egen, mindre sockerstinna men lyxiga bär-yoghurt:

 

HUR MAN GÖR EGEN SMAKSATT YOGHURT - BLÅBÄR- & VANILJYOGHURT
Vansinnigt god och lyxig, men nyttigare och enkel att göra själv. Med andra ord, perfekt på frukostbordet!
Skriv ut
Ingredienser
 1. 1 liter naturell yoghurt (anv. gärna den med 3% fett)
 2. 1 vaniljstång
 3. 0,75 dl rörsocker
 4. 3-4 dl färska blåbär
Instruktioner
 1. Skär vaniljstången på hälften (på längden) och skrapa ur innanmätet. Lägg sockret och vaniljstången i en stor skål och häll yoghurten över. Rör om så att det blandas väl och tillsätt blåbären, rör försiktigt så att blåbären fördelar sig jämnt i yoghurten. Lägg även själva ner vaniljstången i yoghurten. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp över natten.
 2. Servering: Plocka upp vaniljstången och rör om i yoghurten, mosa sönder några av bären med en slev för en snygg rippel-effekt. Häll upp i en tillbringare. Ät som den är, eller med lite naturell granola/müsli och ännu mer blåbär.
Noteringar
 1. Det går utmärkt att byta ut yoghurten mot exempelvis soja- eller havreyoghurt. Även rörsockret går att byta ut mot andra alternativ som lönnsirap eller honung. Man väljer själv det man föredrar. Det går bra att öka sockermängden, eller minska densamma, för en sötare/mindre söt yoghurt.
 2. Är god till naturell müsli eller att äta som den är.
Anpassad från Bara en kaka till
Anpassad från Bara en kaka till
All things green http://allthingsgreen.nu/

 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

19 Comments

 1. Svara

  Jeanette

  18 augusti, 2016

  Åh vad gott detta lät och så enkelt och göra. Ska absolut testa och göra detta 🙂

  • Svara

   Mary

   19 augusti, 2016

   Det är verkligen supergott och enkelt att göra! Dessutom kan man ju variera mängden socker och/eller blåbär efter egna smaklökar. Hoppas verkligen du testar! Kram på dig

 2. Svara

  Agnes {Cashew Kitchen}

  19 augusti, 2016

  Låter så himla gott! Dessutom superfint fint stylat <3 Frukost alltså. Bästa.
  Synd att vi inte hann testa detta när vi var och hälsade på! Får göra det hemma själv istället 🙂
  Fin helg till dig. Kram!

  • Svara

   Mary

   24 augusti, 2016

   Det är verkligen så gott, enkelt men ändå lyxigt! Ja, det var synd, men vi gjorde ju så mkt annat mumsigt istället 🙂 Kram på dig

 3. Svara

  Linnéa

  19 augusti, 2016

  Galet mycket blåbär i år, jag känner mig helt lyrisk!

  • Svara

   Mary

   19 augusti, 2016

   Visst är det, så underbart!!

 4. Svara

  Tori//Gringalicious

  19 augusti, 2016

  As usual, your photography is breathtaking and this latest recipe has me drooling!

  • Svara

   Mary

   19 augusti, 2016

   Thank you so much sweetie, your kind words warms my heart!! <3

 5. Svara

  Sylwia | Vibrant Food Stories

  19 augusti, 2016

  Samma här, jag har plockat blåbär som en galning! Det är så roligt att se att någon annan än jag gör egen yoghurt också 🙂 Det har jag gjort tillsammans med min mamma sedan jag var liten, vi tycker alla färdiga i matbutiken är alldeles för söta och, som du säger, lite bismak, kemiskt på något sätt och på tok för lite bär! Jag skrattar ihjäl mig när jag läser ibland ”bär 10%” på vissa sorter.. då borde det inte få kallas för jordgubbs/blåbärsyoghurt 😉 Vackra bilder som alltid – man kan nästan se sig själv i skogen och plocka 😉

  • Svara

   Mary

   19 augusti, 2016

   Men åh vad mysigt att du gjort så med din mamma sen du var barn! Och håller helt med, det borde stå ”knappt blåbärsyoghurt…möjligen liten gnutta vanilj” på förpackningen 😉 Och tack fina du, vilken fin komplimang, det värmer!! <3 Stor kram

 6. Svara

  Fredrikapåvinden

  20 augusti, 2016

  Åh så gott och enkelt! Att jag aldrig tänkt på det. Ska absolut prövas i helgen!

  • Svara

   Mary

   21 augusti, 2016

   Visst är det, supergott och enkelt! Hoppas du hunnit med att prova och att du gillade det! 🙂

 7. Svara

  Ulrica

  20 augusti, 2016

  Tack för tipset och receptet!
  Ha en fin helg.
  Kram Ulrica

  • Svara

   Mary

   21 augusti, 2016

   Så lite så kära du! <3 Hoppas du provar 🙂 Stor kram

 8. Svara

  Ramona

  21 augusti, 2016

  Tack för toppen recept 🙂 Det här kommer barnen att älska <3

  • Svara

   Mary

   21 augusti, 2016

   Tack Ramona, så lite så! Och det hoppas jag verkligen att dom gör! Kram på dig

 9. Svara

  Wilda

  21 augusti, 2016

  Dina matbilder är verkligen to die for <3 Tack för att du ger ny matinspiration om och om igen.

  • Svara

   Mary

   24 augusti, 2016

   Åhh men tack Wilda, vad himla fin kommentar. Så glad, tusen tusen tack!! <3

 10. Svara

  Madeleine

  7 mars, 2017

  Jättefina bilder! Men om man inte vill ha blåbären kan man bara ha vaniljstången och rörsockret så man får en vaniljyoghurt bara?

LEAVE A COMMENT