VATTENMELONGAZPACHO

Gazpacho, Vattenmelon, Kall soppa, Förrätter, Små rätter, Made by Mary, Recept, Sommarrecept, Vegetariskt, Veganskt,Igår var en riktig varm dag här i Lilla Sundby, ni vet sådär åsk-varm fast utan de gråa molnen. Jag drack M Ä N G D E R med islatte och låg i skuggan under vårt stora äppelträd och läste böcker. Vi åkte iväg en snabbis på loppis och fyndade en gammal kikare som vi letat efter ett tag och på kvällen gjorde jag en underbart god vattenmelongazpacho. För att vattenmelon är sådär vansinnigt läskande och god när det är riktigt varmt och passar perfekt tillsammans med tomater, chili och basilika.

Gazpacho med vattenmelon blir lite extra len och svalkande, lite mjukare i smaken än ”vanlig” gazpacho men utan att vara tråkig. Dessutom är gazpacho den perfekta sommarmaten, enkel att göra; bara mixa samman ingredienserna och du är klar!
Gazpacho, Vattenmelon, Kall soppa, Förrätter, Små rätter, Made by Mary, Recept, Sommarrecept, Vegetariskt, Veganskt,
Gazpacho, Vattenmelon, Kall soppa, Förrätter, Små rätter, Made by Mary, Recept, Sommarrecept, Vegetariskt, Veganskt,
Jag är den där typiske sommarätaren, som inte blir hungrig när det är för varmt och bara vill äta glass, vattenmelon, mer glass och kanske en grönsallad eller två. Blir det kyligare på kvällen grillar jag mer än gärna, men över lag är jag inte speciellt hungrig. Och då passar det perfekt med gazpacho! Gazpacho, Vattenmelon, Kall soppa, Förrätter, Små rätter, Made by Mary, Recept, Sommarrecept, Vegetariskt, Veganskt,
Gazpacho, Vattenmelon, Kall soppa, Förrätter, Små rätter, Made by Mary, Recept, Sommarrecept, Vegetariskt, Veganskt,
Just den här gazpachon passar bra både som en mindre huvudrätt tillsammans med grovt lantbröd eller som en förrätt eller del av buffé. Vill man få lite extra sting i den och göra soppan mer matigare tillsätt dubbel mängd Harissa, det påverkar mer än man tror i hur man upplever soppan! Dessutom går det utmärkt att fylla en flaska med den kalla soppan, förvara den i en plastpåse med två kylklampar så klarar den sig bra, och ta med sig den på en picknick, bara att köpa med sig lantbröd på vägen.
Gazpacho, Vattenmelon, Kall soppa, Förrätter, Små rätter, Made by Mary, Recept, Sommarrecept, Vegetariskt, Veganskt,
Eftersom vädret var så fint bestämde vi oss för att duka upp för en picknick under ett av äppelträden på vår tomt. En trälåda senare, några kuddar och vi hade en perfekt och alldeles extra mysig picknick i solnedgången.Gazpacho, Vattenmelon, Kall soppa, Förrätter, Små rätter, Made by Mary, Recept, Sommarrecept, Vegetariskt, Veganskt,
Gazpacho, Vattenmelon, Kall soppa, Förrätter, Små rätter, Made by Mary, Recept, Sommarrecept, Vegetariskt, Veganskt,Gazpacho, Vattenmelon, Kall soppa, Förrätter, Små rätter, Made by Mary, Recept, Sommarrecept, Vegetariskt, Veganskt,
Själv föredrar jag att doppa bröd i soppan och liksom slurpa i mig härligheten på det sättet. Det gör att jag får i mig lite mer energi att orka med långa dagar i solen! 
Gazpacho, Vattenmelon, Kall soppa, Förrätter, Små rätter, Made by Mary, Recept, Sommarrecept, Vegetariskt, Veganskt,

VATTENMELONGAZPACHO
Portioner 6
En läskande kall sommarsoppa med smak av söt vattenmelon. Passar perfekt som förrätt, till buffé eller som en enkel sommarsoppa tillsammans med en bit bröd!
Skriv ut
Ingredienser
  1. 1 liten söt melon, ger cirka 1,5 kilo fruktkött (välj gärna kärnfri)
  2. 3 riktigt mogna kvisttomater
  3. 2 röda chilifrukter
  4. 1 liten rödlök
  5. 2-3 vitlöksklyftor
  6. 1/2 kruka basilika, cirka 30 blad
  7. saften från 1 lime
  8. 1 tsk harissa (chilipasta)
  9. 2-3 msk balsamicovinäger
  10. 1 msk olivolja
  11. 1 rejäl nypa socker
  12. salt
Tillbehör
  1. pumpafrön
  2. 1 liten gurka
Instruktioner
  1. Dela melonen på hälften och sedan halvorna i mindre klyftor så att du slutligen har 8 smalare klyftor. Skär bort skalet på klyftorna och dela melonen i mindre bitar. Pilla bort så mycket svarta grova melonkärnor som du kan. Dela tomaterna i mindre bitar och skala samt finhacka rödlöken och vitlöken. Dela chilifrukten och kärna ur dem, ta bort de vita hinnorna och skär den i mindre bitar.
  2. Lägg alla ingredienserna, utom kryddor och balsamvinäger, i en matberedare och mixa till en slät soppa. Tillsätt balsamvinägern och smaka av med olivolja salt och svartpeppar. Kyl soppan ordentligt.
  3. Vid servering: Skiva gurkan på längden, använd en exempelvis en osthyvel el en mandolin, och rosta pumpafröna. Lägg en lång gurkskiva i varje glas och toppa upp med iskall gazpacho. Servera soppan med lite färsk basilika, och rostade pumpafrön.
All things green http://allthingsgreen.nu/

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

4 Comments

  1. Svara

    Rania {Rowan Tree}

    22 juli, 2016

    Aaaah så gott, detta måste vi testa! Och så otroligt fina, mysiga bilder <3 Jag vill också komma på picknick i din trädgård!

    • Svara

      Mary

      22 juli, 2016

      Tack vännen! Och jaaaa, kom hit på picknick snart!! <3

  2. Svara

    Helena / Bara en kaka till

    22 juli, 2016

    Så himla gott! Kan absolut tänka mig det till lunch en dag! 🙂 Och vad roligt med kikaren, precis en sådan (eller två faktiskt) har vi på sommarstugan. Mamma och Günter brukar sitta och spana på hägrar/örnar/båtar/intet ont anande badgäster i dem. De är säkert från 50-talet. Kikarna alltså, mamma och Günter är äldre.

    • Svara

      Mary

      24 juli, 2016

      Skriver upp på listan över potentiella luncher när ni kommer 😀 <3 Ska bli så himla mysigt förresten! Ja, superkul verkligen, mkt roligare än en ny tyckte vi 😀 Mysigt att ha ute vid sommarstugan, kan man ju spana på det ena å andra, när man har tid över menar jag 😀

LEAVE A COMMENT