12 In COUNTRYSIDE LIFE

KOMPISPLANTOR & STICKLINGAR

Made by Mary, Hållbart, Hållbara presenter, Kompisplantor, Sticklingar, Made by Mary, Lantliv Made by Mary, Hållbart, Hållbara presenter, Kompisplantor, Sticklingar, Made by Mary, LantlivKompisplantor eller sticklingar, är något av den bästa inflyttningspresent man kan få! När vi flyttade från Stockholm ut på landet så hade jag turen att få med mig en hög med sticklingar från min fina vän Maria. Hon behövde beskära sina gröna växter och ”bli av med” en del sticklingar hemma och vi hade stort behov av gröna plantor att fylla vårt nya hem med. Och nu idag, när det ändå både regnat och åskat, och de dessutom fått ”växa till sig” i 4-5 veckor, så var det dags att ta hand om dem och plantera dem i krukor.
Made by Mary, Hållbart, Hållbara presenter, Kompisplantor, Sticklingar, Made by Mary, LantlivSticklingar från vänner, eller kompisplantor, är bara så perfekt! Det är ett så fint sätt att ge av sig själv, för varje gång jag ser våra gröna små plantor tänker jag ju på min vän. Och när mina blommor växt till sig kan jag i min tur ta sticklingar och ge bort till någon av mina vänner som är sugen på gröna plantor. Och så rullar det vidare i all oändlighet.
Made by Mary, Hållbart, Hållbara presenter, Kompisplantor, Sticklingar, Made by Mary, LantlivMade by Mary, Hållbart, Hållbara presenter, Kompisplantor, Sticklingar, Made by Mary, LantlivDet blir som en grön vänskapsvåg som bara rullar vidare, något som i alla fall värmer mitt hjärta. Och dessutom är det rackarns hållbart. När min kompis Rania från Rowantree kommer hit ska jag se om jag kan ge henne sticklingar från vår trädgård och örtgård som hon får ta med sig, så får hon med sig en bit av mig vidare till sitt hem. 
Made by Mary, Hållbart, Hållbara presenter, Kompisplantor, Sticklingar, Made by Mary, Lantliv Made by Mary, Hållbart, Hållbara presenter, Kompisplantor, Sticklingar, Made by Mary, Lantliv
Om du inte vet vad du gör med en stickling; stoppa ner plantan i ett glas med vatten och ställ den i ett ljus (men helst inte FÖR soligt fönster) och se till att det hela tiden är tillräckligt med vatten. Allt eftersom kommer små rötter bildas. Fyll på med vatten allt eftersom och se till så att planta fått ett ordentligt rotsystem innan du flyttar ut den i en kruka för att växa till sig. Det kan vara väldigt olika för olika plantor. Min erfarenhet är att exempel rosmarin tar enormt lång tid på sig men basilika och mynta, för att nämna kryddor till köket, är snabba som attans. Aloe Vera har jag aldrig lyckats med, så där har jag lagt ner engagemanget helt. Mina sticklingar har stått i ungefär 4-5 veckor och nu kände jag att det var dags att plantera om dem i små krukor.
Made by Mary, Hållbart, Hållbara presenter, Kompisplantor, Sticklingar, Made by Mary, Lantliv

Vänskap, grön inredning, pyssel och hållbarhet när det är som bäst!

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Lisa
  26 juli, 2016 at 22:50

  Åhh Alpe vera är superlätta men ska inte sättas i vatten utan direkt i jord. Har alldeles för många nu så får kasta dom 🙁

  • Reply
   Mary
   26 juli, 2016 at 23:52

   Provade det med när en ”stjälk” lossnade , men icke. Läst att man skulle kunna göra så, men det gick åt pipsvängen…

 • Reply
  Agnes {Cashew Kitchen}
  27 juli, 2016 at 08:36

  Så bra inflyttningspresent! Det spelar nästan ingen roll hur litet eller stort en bor, en kan aldrig få nog av gröna växter! Hos mig svämmar hörnen över :’D Min aloe vera skjuter ibland små skott vid sidan av moderplantan alt. ”förgrenar” sig, och de skotten kan en bara plocka upp och plantera om sedan. De får inga rötter utan har bara en kort liten svans 🙂 Fast herre vad långsam den är! Står i princip stilla i växten. Funderar nästan på att köpa en stor från blomsteraffären bara för att det ska se lite pampigare ut. Apropå kommentaren ovanför så tror jag det behöver bara ett helt knippe med stjälkar som sitter ihop nedtill för att det ska fungera.
  Ser frame mot att komma och hälsa på er! Hoppas ni har det fint i sommarvärmen 🙂
  Kram!

  • Reply
   Mary
   28 juli, 2016 at 12:52

   Eller hur, gröna plantor/växter är ju bara bästa inflyttningspresenten! Håller helt med, går det ens att ha för mycket?!

   Ja precis så gjorde jag, men näe, de vägrar att liksom ”sätta sig”, kanske har jag bara inte gröna fingrar när det kommer till Aloe Vera. Men skam den som ger sig, får fortsätta försöka!

   Du ska se min pappas aloe vera, ser ut som de man kan se utomlands. Vet inte hur han lyckats men det är sjukt stor!

   Ska bli superkul att ni kommer på besök, håller tummarna för fint väder! Kram <3

 • Reply
  Rania {Rowan Tree}
  27 juli, 2016 at 10:11

  Åh! Så otroligt fina bilder och verkligen mysig tanke med att man bär med sig en bit av sin vän. Jag tar jättegärna emot vad jag än får för grönt när vi kommer och hälsar på <3 Vi har alldeles för lite växter här hemma. Precis som Agnes säger kan man aldrig få nog, det får mer än gärna svämma över av grönt!

  Jag har gett bort sticklingar av min Aloe Vera till både svärmor och svärfar och de mår finfint, jag tror jag kommer kunna ha med mig till dig när vi kommer – så kan du testa igen, skam den som ger sig!

  • Reply
   Mary
   28 juli, 2016 at 11:57

   Tack vännen! Och ja visste är det mysigt! Hoppas jag har sticklingar till dig när du kommer, förmodligen inte från dom här plantorna, men från annat i trädgården. Håll tummarna! 🙂 Håller helt med, det går inte att få för mkt gröna växter 😀

   Åh vad kul, vore supermysigt att få en aloe vera av dig. Mina har aldrig tagit sig, bara ”torkat bort”, så himla tråkigt.
   Kram!

 • Reply
  Charlotte Uleskog
  29 juli, 2016 at 10:47

  Fin grej det där 🙂 Håller verkligen med om att man tänker på personen varje gång man ser plantan. Jag fick en blåbärsbuske i inflyttningspresent av en kompis och tänker alltid på henne när jag äter ett moget blåbär och känner tacksamhet, både för blåbäret och henne 🙂

  • Reply
   Mary
   31 juli, 2016 at 21:43

   Men eller hur?! Himla mysigt att man tänker på en god vän varje gång man vattnar eller ser plantan! Himla mysigt med en blåbärsbuske förresten, vad kreativt! <3

 • Reply
  Wilda
  2 augusti, 2016 at 10:18

  Så himla fina bilder och bra inlägg! Älskar sticklingsbyten! Och jag har däremot lyckats fenomenalt bra med Aloe Vera. Dels beror det på att mina fönster släpper in mycket ljus hela dagen och de lapar ju sol. Sen ska de inte vattnas speciellt ofta utan bara då och då få rejält med vatten, typ en gång i veckan max. Nu fick du lite tips om du får lust igen 😉 Tycker så mycket om din blogg! Du är en inspiration och förebild!

  • Reply
   Mary
   2 augusti, 2016 at 11:06

   Tack Wilda!! <3 Vad intressant att du lyckats bra med din Aloe Vera. Min pappa har en aloe vera som växt något helt vansinnigt något de flesta verkar ha svårt med, en del verkar ha väldigt gröna fingrar när det gäller just AV. Får se om jag "ska på't igen" någon gång framöver. Lägger definitivt dina tips på minnet, så tack! Och dina fina ord värmer verkligen, sån energiboost för bloggandet! TACK!

 • Reply
  Magali
  11 september, 2016 at 09:18

  Hi Mary,
  I follow you on Instagram for months now, and this morning I thought ”Oh, she probably writes a blog and I never visited it yet!” and that’s how I got here! So I’m very excited now because I have a lot of articles to catch up! 🙂
  I live in the city, close to Paris, and your country life pictures make me dream! Lately I really think about leaving town too, to live a different life.
  Ok, now I can’t wait to visit the rest of your blog 😉 I think it’s gonna be a great inspiration! Thank for sharing all this!
  Hug from France 🙂

  • Reply
   Mary
   11 september, 2016 at 09:52

   Hi Magali! Thank you so much for your sweet comment! I love life the Swedish countryside, try and share as much as possible 🙂 I’m so happy that I can make you cream about this kinda life. Hope that you’ll be able to live the life you want very soon! Big hug from Sweden

  Leave a Reply