12 In BEVERAGES

BLOMMIGT ISTE – ISTE PÅ RÖDKLÖVER

iste på rödklöver, Made by Mary, Naturens skafferi, ätbara blommorVisste ni att man kan göra iste på rödklöver? Jo, precis som man kan göra örtte på exempelvis rosor kan man också göra iste på rödklöver. Smaken är svår att beskriva, en blommigare sorts iste men som ändå har något djupare och fylligare i smakens som påminner lite om ”vanligt” iste.Iste med rödklöver, iste, ätliga växter Iste med rödklöver, iste, ätliga växter Iste med rödklöver, iste, ätliga växterDe senaste dagarna har det varit väldigt galet sommarväder i Lilla Sundby. Strålande sol som snabbt bytts ut mot intensiva skyfall och kraftiga åskoväder. Regnet har öst ner för att i nästa sekund upphöra och så har det snurrat runt dagarna i ända.

Rödklövern, den verkar dock stortrivas för den blommar precis överallt just nu vilket innebär att det är hög tid för en stor kanna iste.Iste med rödklöver, iste, ätliga växterJag tycker alltid att det känns lite extra speciellt att skapa utifrån det som finns i naturen. Det gör att jag känner mig så rik på något sätt. Precis på samma sätt som när jag hittar skogens guld, dvs. kantareller. Aldrig känner jag mig så rik som just då, ungefär som om jag hittat den där skattkistan med guld i slutet av regnbågen.

Att göra iste på rödklöver är dessutom väldigt enkelt. Man plockar helt enkelt rödklöverblommorna och blandar med vatten och rörsocker. Lite citron om man önskar det för att få ett fräschare och syrligare iste, i med en hög isbitar och det är klart!Iste med rödklöver, iste, ätliga växterDet enda du bör tänka på är att inte plocka rödklöver som växer nära en trafikerad väg eller där det annars är mycket avgaser eller exempelvis besprutning eller gödsel. I Lilla Sundby har vi dock rödklöver i överflöd både i trädgården och i skogsbrynet. Trots det så plockar jag några blommar lite här och där för att det inte ska bli helt tomt på blommor just där jag varit och tagit för mig av det naturen har att erbjuda.Iste med rödklöver, iste, ätliga växter Iste med rödklöver, iste, ätliga växterIgår står termometern i köket plötsligt på 28 grader något jag inte riktigt kände mig förberedd på. Idag har det inte hunnit bli riktigt lika varmt ännu men oavsett så har jag laddat med både iste och en god bok, så mig går det ingen nöd på!

Hoppas ni har en underbar söndag, och hoppas ni vågar prova på att göra iste på rödklöver!

Iste med rödklöver, iste, ätliga växter

Blommigt iste - Iste på Rödklöver
Portioner 4
Blommigt iste direkt från naturens skafferi!
Skriv ut
Ingredienser
 1. 12 dl liter vatten
 2. cirka 50 rödklöver blommor
 3. 0,75-1 dl rörsocker
 4. ca 0,5 dl färskpressad citronsaft
 5. isbitar
Instruktioner
 1. Värm vattnet i en kastrull och skölj under tiden av rödklöverblommorna. Lägg blommorna i en kanna och häll över det kokheta vattnet, rör ner rörsockret och täck med en duk (det går bra med en ren kökshandduk). Låt stå och dra tills det svalnat.
 2. När det svalnat, sila bort rödklöverblommorna i en finmaskig sil eller silduk och ställ sedan i kylskåp för att bli riktigt kallt. Smaka av med färskpressad citronsaft för mer syrlig smak och servera med massor av isbitar! Njut!
Noteringar
 1. Smaka av drycken efter 10 minuter och tillsätt mer rörsocker om du önskar.
Northern Heart http://allthingsgreen.nu/

 

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Sandra
  3 juli, 2016 at 11:21

  Men åh, vilket roligt och spännande recept! Älskar att upptäcka nya användningsområden för sånt en hittar i naturen 🙂

  • Reply
   Mary
   4 juli, 2016 at 10:13

   Men eller hur! Naturen har så mkt att erbjuda, sånt man inte ens vet om! Kram på dig goding

 • Reply
  Linn
  3 juli, 2016 at 11:59

  Det låter så himla mysigt att bara kunna gå ut och plocka direkt utanför dörren! Det är så kul att höra om er nya ”på landet”-vardag, fast att jag bor mitt i stan (och älskar det) blir jag totalt inspirerad 🙂

  • Reply
   Mary
   4 juli, 2016 at 10:13

   Ja, precis som vi önskat oss så länge 🙂 Vad härligt att du kommer hit till mitt lilla krypin även om du älskar att bo i stan. Känns fint, att man inte behöver leva exakt samma livsstil för att dela intressen el inspirera varandra! <3 stor kram

 • Reply
  Cecilia Par
  3 juli, 2016 at 21:48

  Så spännande! Tänk vad mycket i naturen man bara går förbi, utan att veta att man kan göra en massa gott av det.

  • Reply
   Mary
   4 juli, 2016 at 10:11

   Men visst är det så! Naturens skafferi är verkligen otroligt, lär mig nya saker varje dag!

 • Reply
  Matilda
  4 juli, 2016 at 20:37

  Åh så häftigt! Låter verkligen som något man borde testa!

  • Reply
   Mary
   7 juli, 2016 at 10:18

   Klart du ska, så himla enkelt och gott också. Så kul att använda ingredienser från naturens skafferi!

 • Reply
  Tori//Gringalicious
  5 juli, 2016 at 13:36

  What a refreshing and stunningly photographed drink!

  • Reply
   Mary
   7 juli, 2016 at 10:17

   Thank you sweetie, it really is!

 • Reply
  La Linda
  6 juli, 2016 at 21:37

  Men åh, det där ser ju ut som något som till och med jag skulle kunna lyckas med! Så FIN bloggy blev och så glad att du verkar må så bra där ute. 🙂

  • Reply
   Mary
   7 juli, 2016 at 10:17

   Hihi så klart du skulle!! Tack vännen, jag mår toppen! Kom och hälsa på nån dag vetja! <3

  Leave a Reply