17 In BEVERAGES

EASY HOME MADE ICE LATTE

Islatte, Made by Mary, recept, bitter islatte, fryst kaffe, god islatte, kalla drycker, sommarrecept, Coffe ice cube latte Islatte, Made by Mary, recept, bitter islatte, fryst kaffe, god islatte, kalla drycker, sommarrecept, Coffe ice cube latteAtt göra islatte under varma sommardagar är verkligen guld värt. Kanske har du även sett och provat ”tricket” och tipset där man fryser ner vanlig kaffe i iskuber för enkelt göra sig en islatte. När jag pratade med en god vän om just nedfryst kaffe för islatte så nämnde hon att hon tycker att det smakar lite bittert och faktiskt inte sådär vansinnigt gott som hon hoppats på, och förklaringen är enkel.
Islatte, Made by Mary, recept, bitter islatte, fryst kaffe, god islatte, kalla drycker, sommarrecept, Coffe ice cube latte Islatte, Made by Mary, recept, bitter islatte, fryst kaffe, god islatte, kalla drycker, sommarrecept, Coffe ice cube latteIslatte, Made by Mary, recept, bitter islatte, fryst kaffe, god islatte, kalla drycker, sommarrecept, Coffe ice cube latteAnledningen är att många recept eller tips för just islatte endast fryser ner kaffet utan att tillsätta något sött som exempelvis vanlig ljus sirap, lönnsirap eller honung. När kaffe kallnar blir det nämligen bittert och det är därför det inte bli sådär gott som man kanske hoppats på.Islatte, Made by Mary, recept, bitter islatte, fryst kaffe, god islatte, kalla drycker, sommarrecept, Coffe ice cube latte
För att få en riktigt god islatte krävs därför att man sötar kaffet lite innan nedfrysning. Det räcker gott men 1 msk sirap per halvliter kaffe så vi pratar inte om några vansinniga mängder socker. Det finfina med det hela är även att kaffeisbitarna inte fryser riktigt lika hårt. Socker, och även alkohol, är två komponenter som gör att vätskan inte fryser lika hårt (för mkt av dessa ingredienser och det fryser inte alls).
Islatte, Made by Mary, recept, bitter islatte, fryst kaffe, god islatte, kalla drycker, sommarrecept, Coffe ice cube latteIslatte, Made by Mary, recept, bitter islatte, fryst kaffe, god islatte, kalla drycker, sommarrecept, Coffe ice cube latte
Även om man inte sötar sitt kaffe vanligtvis, jag gör det exempelvis utan hatar socker i en vanlig latte, så gör det islatten godare. Inte söt, men bara inte bitter. Förmodligen är det därför många latteställen har smaksatt sirap i sin islatte. Det finfina med att kaffet inte fryser lika hårt med lite sötning i, är att det också smälter fortare i mjölken vilket gör att det blir win-win. Godare OCH snabbare islatte helt enkelt!Såhär gör du din egen perfekta islatte!
Islatte, Made by Mary, recept, bitter islatte, fryst kaffe, god islatte, kalla drycker, sommarrecept, Coffe ice cube latte

 
ENKEL ISLATTE MED KAFFEISBITAR
Enkel och fantastiskt god islatte med "iskubskaffe"!
Skriv ut
Ingredienser
 1. 1 liter kaffe
 2. 2 msk ljus sirap
 3. Iskall mjölk
Instruktioner
 1. Blanda det varma kaffet med sirapen i en kanna med hällpip och låt sedan svala. Fyll iskubsformar med det kalla kaffet och frys cirka 3-4 timmar eller över natten.
 2. Fyll ett glas med kaffeiskuber och toppa upp med mjölk. Låt kaffet tina i mjölken, iaf delvis, innan du dricker islatten.
 3. Njut!
Noteringar
 1. Ljus sirap går utmärkt att byta ut mot mörk sirap, lönnsirap eller agavesirap beroende på vad man föredrar och har hemma. Var försiktigt med mängden vid agavesirap då den är sötare än vanlig ljus sirap.
 2. Min favorit är havremjölk och ljus sirap som ger latten en nötig lätt kola-aktig smak.
Northern Heart http://allthingsgreen.nu/

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply
  Maria
  19 juli, 2016 at 15:01

  Hm, och jag som frös in kaffe utan att söta det. Kan man inte söta mjölken lite då? Så slipper jag slänga kaffeisbitarna…..

  • Reply
   Mary
   19 juli, 2016 at 15:15

   Nej det är ingen fara. Det absolut enklaste är att söta kaffet innan nedfrysning, av anledningarna som jag nämnde med hur den fryser samt att det blandar sig lättare i det varma kaffet. MEN, med det sagt så går det absolut att söta islatten när man blandar isbitar och mjölken. Honung går sämre, dessutom tycker jag personligen att honung smakar sämre i islatte. Men ljus eller mörk sirap brukar gå rätt bra. Blanda kaffeisbitarna med mjölken och ringla ner någon tesked sirap, blanda noga lite då och då under tiden isbitarna smälter (de ska ju ändå smälta för att det ska smaka något kaffe) så kommer det bli toppen! Lycka till!

 • Reply
  Evelina - Evelinas Ekologiska
  19 juli, 2016 at 15:35

  Muuums! Och så bra tips, tack!
  /Evelina – Evelinas Ekologiska

  • Reply
   Mary
   19 juli, 2016 at 17:14

   Så himla gott är det! <3

 • Reply
  Anna-Lena Fredin
  19 juli, 2016 at 16:23

  Om man har lite bråttom och vill ha en snabbare islatte, ta 1 msk Nescafé och valfri mängd råsocker ( 1-2 tsk ) och lite kallt vatten. Vispa upp till skum med liten mjölkvisp, tillsätt isbitar o kall mjölk. Klart!

  • Reply
   Mary
   19 juli, 2016 at 17:13

   Bra tips för den som gillar Nescafé. Själv drack jag lite FÖR mkt sådant under min fattiga studenttid så nu klarar jag inte av det alls, om det inte är total kaffepanik eller i ett efterrätts/bakrecept då vill säga. Men smart och snabbt är det verkligen!

 • Reply
  Lund Johanna
  19 juli, 2016 at 21:54

  När jag tänker efter vet jag inte ens om jag har druckit en islatte någon gång, men det här såg så fantastiskt gott ut och dina bilder var så härliga så nu måste jag testa 🙂

  • Reply
   Mary
   20 juli, 2016 at 21:26

   Men hallå, det e typ..hur gott som helst! Klart du ska prova! Jag var sjukt tveksam och provade bara för 2 år sen. Sen dess är jag såld. Numera dricker jag vansinnigt mkt islatte, speciellt just när det är så enkelt att frysa ner kaffe i iskubsformar. Vill du ha sötare islatte, för islatte är inte alls samma som varmt kaffe (faktiskt) som jag personligen aldrig skulle få för mig att söta, så bara söta med mer sirap när du blandat latten. Lycka till och hoppas du gillar om du provar! <3 Stor kram

 • Reply
  Emelie
  20 juli, 2016 at 22:12

  Helt vanligt bryggkaffe? Inte espresso eller så? ser väldigt läskande ut 🙂

  • Reply
   Mary
   20 juli, 2016 at 23:25

   Ja precis, helt vanligt bryggkaffe 🙂 Det är otroligt läskande, och gott! Och vill man ha sötare så häller man bara i lite extra ljus sirap när kaffeisbitarna är halvsmälta. Så gott! Lycka till!

 • Reply
  Wilda
  21 juli, 2016 at 18:57

  Så smart tips! Och jäklar vad imponerande med designen och dokumentet som går att skriva ut! Vilken inspiratör du är i bloggvärlden!

  • Reply
   Mary
   22 juli, 2016 at 13:18

   Ja men visst är det, blir så vansinnigt gott också! 🙂
   Och tack finaste du (!!), himlans vad go du är som ger så mkt kärleksboost till mig. STOR KRAM till dig!!

 • Reply
  Stjärnögonblick #29 | räksmörgås, solglitter och meditation. | REAKTIONISTA
  24 juli, 2016 at 09:19

  […] Made by Marys islatte som gjorde en trött morgon piggare. […]

 • Reply
  Louise Stigell
  24 juli, 2016 at 13:20

  Alla dessa bilder – rena porren för en kaffeälskare som jag. Sitter liksom och dreglar.

  Håller med om havremjölken, den är verkligen ultimat. Ingen sötning och ändå smakar den så sött och gräddigt. Älskar Oatlys iKaffe.

  Man skulle också kunna testa att ha i nån tesked lucuma-pulver. Blir bra kolasmak av det. =)

  • Reply
   Mary
   24 juli, 2016 at 13:57

   Åh ja, Oatleys iKaffe. Det är faktiskt den jag använt, kanske skulle specificera det! Bra att du nämnde det 🙂 Den enda jag dricker om jag inte göra havremjölken själv. Och tack goaste du för fina orden om bilderna, de värmer!!
   Mmm, lucumapulver..eller åh…eller Carob! Det måste jag prova nästa gång, bra tips från dig!! <3

 • Reply
  It's back - Söndagssvep v. 29 – 2016 - Rowan Tree
  24 juli, 2016 at 22:56

  […] Enkel islatte | Om ni visste hur många gånger jag frusit in kaffe för att dricka kalla kaffedrinkar om somrarna, och sedan råkat ut för exakt det Maria beskriver på bloggen – det blir bittert! Vilken tur att hon nu delar med sig av hemligheten för att slippa det! Det har nyss kommit en ny, riktigt ordentlig värmebölja här så till veckan kommer jag nog dricka kalla kaffedrinkar i mängder! Jag blir för övrigt alltid extra glad när jag går in på hennes nya blogg nu. Den är så fin, så Mary och hennes smarriga recept uppblandat med deras nya, härliga liv på landet är verkligen en fröjd att både läsa om och se i alla hennes fina foton.  […]

 • Reply
  6 fina Blogginlägg | Evelinas ekologiska
  27 juli, 2016 at 09:04

  […] Marias recept på islatte känns helt perfekt att göra en varm dag i juli. Hon tipsar också om hur du undviker att få den […]

 • Leave a Reply