ENKEL ISLATTE – OCH VARFÖR ISLATTEN BLIR BITTER

Islatte, Made by Mary, recept, bitter islatte, fryst kaffe, god islatte, kalla drycker, sommarrecept, Coffe ice cube latte Islatte, Made by Mary, recept, bitter islatte, fryst kaffe, god islatte, kalla drycker, sommarrecept, Coffe ice cube latteAtt göra islatte under varma sommardagar är verkligen guld värt. Kanske har du även sett och provat ”tricket” och tipset där man fryser ner vanlig kaffe i iskuber för enkelt göra sig en islatte. När jag pratade med en god vän om just nedfryst kaffe för islatte så nämnde hon att hon tycker att det smakar lite bittert och faktiskt inte sådär vansinnigt gott som hon hoppats på, och förklaringen är enkel.
Islatte, Made by Mary, recept, bitter islatte, fryst kaffe, god islatte, kalla drycker, sommarrecept, Coffe ice cube latte Islatte, Made by Mary, recept, bitter islatte, fryst kaffe, god islatte, kalla drycker, sommarrecept, Coffe ice cube latteIslatte, Made by Mary, recept, bitter islatte, fryst kaffe, god islatte, kalla drycker, sommarrecept, Coffe ice cube latteAnledningen är att många recept eller tips för just islatte endast fryser ner kaffet utan att tillsätta något sött som exempelvis vanlig ljus sirap, lönnsirap eller honung. När kaffe kallnar blir det nämligen bittert och det är därför det inte bli sådär gott som man kanske hoppats på.Islatte, Made by Mary, recept, bitter islatte, fryst kaffe, god islatte, kalla drycker, sommarrecept, Coffe ice cube latte
För att få en riktigt god islatte krävs därför att man sötar kaffet lite innan nedfrysning. Det räcker gott men 1 msk sirap per halvliter kaffe så vi pratar inte om några vansinniga mängder socker. Det finfina med det hela är även att kaffeisbitarna inte fryser riktigt lika hårt. Socker, och även alkohol, är två komponenter som gör att vätskan inte fryser lika hårt (för mkt av dessa ingredienser och det fryser inte alls).
Islatte, Made by Mary, recept, bitter islatte, fryst kaffe, god islatte, kalla drycker, sommarrecept, Coffe ice cube latteIslatte, Made by Mary, recept, bitter islatte, fryst kaffe, god islatte, kalla drycker, sommarrecept, Coffe ice cube latte
Även om man inte sötar sitt kaffe vanligtvis, jag gör det exempelvis utan hatar socker i en vanlig latte, så gör det islatten godare. Inte söt, men bara inte bitter. Förmodligen är det därför många latteställen har smaksatt sirap i sin islatte. Det finfina med att kaffet inte fryser lika hårt med lite sötning i, är att det också smälter fortare i mjölken vilket gör att det blir win-win. Godare OCH snabbare islatte helt enkelt!Såhär gör du din egen perfekta islatte!
Islatte, Made by Mary, recept, bitter islatte, fryst kaffe, god islatte, kalla drycker, sommarrecept, Coffe ice cube latte

 
ENKEL ISLATTE MED KAFFEISBITAR
Enkel och fantastiskt god islatte med "iskubskaffe"!
Skriv ut
Ingredienser
 1. 1 liter kaffe
 2. 2 msk ljus sirap
 3. Iskall mjölk
Instruktioner
 1. Blanda det varma kaffet med sirapen i en kanna med hällpip och låt sedan svala. Fyll iskubsformar med det kalla kaffet och frys cirka 3-4 timmar eller över natten.
 2. Fyll ett glas med kaffeiskuber och toppa upp med mjölk. Låt kaffet tina i mjölken, iaf delvis, innan du dricker islatten.
 3. Njut!
Noteringar
 1. Ljus sirap går utmärkt att byta ut mot mörk sirap, lönnsirap eller agavesirap beroende på vad man föredrar och har hemma. Var försiktigt med mängden vid agavesirap då den är sötare än vanlig ljus sirap.
 2. Min favorit är havremjölk och ljus sirap som ger latten en nötig lätt kola-aktig smak.
All things green http://allthingsgreen.nu/

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

17 Comments

 1. Svara

  Maria

  19 juli, 2016

  Hm, och jag som frös in kaffe utan att söta det. Kan man inte söta mjölken lite då? Så slipper jag slänga kaffeisbitarna…..

  • Svara

   Mary

   19 juli, 2016

   Nej det är ingen fara. Det absolut enklaste är att söta kaffet innan nedfrysning, av anledningarna som jag nämnde med hur den fryser samt att det blandar sig lättare i det varma kaffet. MEN, med det sagt så går det absolut att söta islatten när man blandar isbitar och mjölken. Honung går sämre, dessutom tycker jag personligen att honung smakar sämre i islatte. Men ljus eller mörk sirap brukar gå rätt bra. Blanda kaffeisbitarna med mjölken och ringla ner någon tesked sirap, blanda noga lite då och då under tiden isbitarna smälter (de ska ju ändå smälta för att det ska smaka något kaffe) så kommer det bli toppen! Lycka till!

 2. Svara

  Evelina - Evelinas Ekologiska

  19 juli, 2016

  Muuums! Och så bra tips, tack!
  /Evelina – Evelinas Ekologiska

  • Svara

   Mary

   19 juli, 2016

   Så himla gott är det! <3

 3. Svara

  Anna-Lena Fredin

  19 juli, 2016

  Om man har lite bråttom och vill ha en snabbare islatte, ta 1 msk Nescafé och valfri mängd råsocker ( 1-2 tsk ) och lite kallt vatten. Vispa upp till skum med liten mjölkvisp, tillsätt isbitar o kall mjölk. Klart!

  • Svara

   Mary

   19 juli, 2016

   Bra tips för den som gillar Nescafé. Själv drack jag lite FÖR mkt sådant under min fattiga studenttid så nu klarar jag inte av det alls, om det inte är total kaffepanik eller i ett efterrätts/bakrecept då vill säga. Men smart och snabbt är det verkligen!

 4. Svara

  Lund Johanna

  19 juli, 2016

  När jag tänker efter vet jag inte ens om jag har druckit en islatte någon gång, men det här såg så fantastiskt gott ut och dina bilder var så härliga så nu måste jag testa 🙂

  • Svara

   Mary

   20 juli, 2016

   Men hallå, det e typ..hur gott som helst! Klart du ska prova! Jag var sjukt tveksam och provade bara för 2 år sen. Sen dess är jag såld. Numera dricker jag vansinnigt mkt islatte, speciellt just när det är så enkelt att frysa ner kaffe i iskubsformar. Vill du ha sötare islatte, för islatte är inte alls samma som varmt kaffe (faktiskt) som jag personligen aldrig skulle få för mig att söta, så bara söta med mer sirap när du blandat latten. Lycka till och hoppas du gillar om du provar! <3 Stor kram

 5. Svara

  Emelie

  20 juli, 2016

  Helt vanligt bryggkaffe? Inte espresso eller så? ser väldigt läskande ut 🙂

  • Svara

   Mary

   20 juli, 2016

   Ja precis, helt vanligt bryggkaffe 🙂 Det är otroligt läskande, och gott! Och vill man ha sötare så häller man bara i lite extra ljus sirap när kaffeisbitarna är halvsmälta. Så gott! Lycka till!

 6. Svara

  Wilda

  21 juli, 2016

  Så smart tips! Och jäklar vad imponerande med designen och dokumentet som går att skriva ut! Vilken inspiratör du är i bloggvärlden!

  • Svara

   Mary

   22 juli, 2016

   Ja men visst är det, blir så vansinnigt gott också! 🙂
   Och tack finaste du (!!), himlans vad go du är som ger så mkt kärleksboost till mig. STOR KRAM till dig!!

 7. Svara

  Louise Stigell

  24 juli, 2016

  Alla dessa bilder – rena porren för en kaffeälskare som jag. Sitter liksom och dreglar.

  Håller med om havremjölken, den är verkligen ultimat. Ingen sötning och ändå smakar den så sött och gräddigt. Älskar Oatlys iKaffe.

  Man skulle också kunna testa att ha i nån tesked lucuma-pulver. Blir bra kolasmak av det. =)

  • Svara

   Mary

   24 juli, 2016

   Åh ja, Oatleys iKaffe. Det är faktiskt den jag använt, kanske skulle specificera det! Bra att du nämnde det 🙂 Den enda jag dricker om jag inte göra havremjölken själv. Och tack goaste du för fina orden om bilderna, de värmer!!
   Mmm, lucumapulver..eller åh…eller Carob! Det måste jag prova nästa gång, bra tips från dig!! <3

LEAVE A COMMENT