MOROTSLAX – BAKADE MORÖTTER MED EN LÄTT RÖKIG SMAK

Morotslax, Saltbakade Morötter, Rökt Morotssallad,Morotslax, eller långsamt bakade morötter med lätt röksmak, på en bit tunnbröd, med färskpotatis, tunt skivad rödlök och någon klick gräddfil är riktigt gott! Morotslax är vegetarisk och vegansk lax som görs av just morot. Moroten bakas på en saltbädd i ugnen och läggs sedan i en lag som ger en lätt syrad och rökig smak. Perfekt också för den som är allergisk mot fisk eller helt enkelt inte tycker om fisk eller som jag, inte äter kött.Morotslax, Saltbakade Morötter, Rökt Morotssallad,Så även om den inte smakar lax tycker jag att den passar perfekt på både midsommar, jul, påsk och alla andra tillfällen när man ofta serverar lax. Använder man stora morötter är det enklare att göra fina laxskivor, och nu under sommaren när morötterna ganska ofta finns att köpa på lösvikt kan man plocka de största man hittar.Morotslax, Saltbakade Morötter, Rökt Morotssallad,Morotslax, Saltbakade Morötter, Rökt Morotssallad,Jag kommer definitivt att äta både en och två tunnbröds-knäckebitar med morotslax under midsommarhelgen, den saken är klar! Och snåla inte med flingsalt med röksmak, den ger det där lilla extra, men ha det som tillbehör så var och en får strössla mer på smörgåsen om man önskar.

Här nedan finner ni en nyhet på bloggen, äntligen utskriftsvänliga recept för den som önskar det.

Vegetarisk Gravad Lax
Portioner 4
Gravad lax gjord på morötter! Otroligt god och underbar till Midsommar, Påsk eller Jul!
Skriv ut
Ingredienser
  1. 500 gram morötter, välj stora morötter
  2. 2-3 dl grovsalt
Lag
  1. 0,75 msk ättika
  2. 2 msk rörsocker
  3. 1/2 dl kokhett vatten
  4. 1/2 msk rökt salt
  5. 1 stor kruka dill, cirka 40 gram
  6. 1 tsk gula senapsfrö
  7. 1 lagerblad
Dekorering
  1. Dillvippor
  2. Rökt Salt (ex Maldon Flingsalt "smoked")
Laxsmörgåsar
  1. 2 skivor runt tunnbrödsknäcke
  2. 12 små kokta färskpotatisar
  3. 1/2 liten lök
  4. Gräddfil
  5. Färsk Dill
  6. Rökt salt (ex Maldon Flingsalt "smoked")
Instruktioner
  1. Blanda alla ingredienser till lagen och låt den kallna helt.
  2. Under tiden, sätt ugnen på 200 grader och tvätta morötterna om de är jordiga. Strö grovsalt så att det täcker botten på en liten ugnsform. Lägg morötterna på saltbädden och baka i ugnen ca 40-60 minuterna.
  3. Morötterna ska vara genombakade men ändå vara lite "al dente". Ta ut formen ur ugnen och låt svalna. Dra av skalet på morötterna med en liten kniv och lägg dem därefter i en plastpåse tillsammans med lagen. Pressa ur luft ur påsen och förslut den sedan ordentligt. Låt morotslaxen ligga i kylskåp över natten eller minst 6 timmar.
  4. Skiva morötterna tunt med en vass kniv eller med hjälp av en mandolin. Dekorera med dillvippor.
  5. Vid Servering: Skiva potatisen i skivor och varva med morotslax på tunnbrödet. Skiva rödlöken tunt och fördela ovanpå. avsluta med gräddfil, färsk dill och rökt salt.
Noteringar
  1. Använd hela stjälken på dillen till lagen
All things green http://allthingsgreen.nu/

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

6 Comments

  1. Svara

    Agnes {Cashew Kitchen}

    23 juni, 2016

    Så himla spännande recept! Har aldrig sett ”morotslax” tidigare 🙂 Måste prova!

    • Svara

      Mary

      23 juni, 2016

      Gört! Jag tycker att det är riktigt gott tillsammans med potatis gräddfil osv. Den har en viss ton av lax el typ ngn inlagd eller gravad fisk, men ändå inte. Oavsett, himla bra substitut på midsommar, julafton osv!

  2. Svara

    rosie

    25 juni, 2016

    Your blog is my new favourite. I can’t wait to try out some of your recipes

    http://www.rosieleizrowice.com

    • Svara

      Mary

      15 juli, 2016

      Naw thank you sweetie, it really warms my heart!

  3. Svara

    Charlotte Uleskog

    26 juni, 2016

    Vilka underbara tunnbrödsmackor! Flingsalt med röksmak låter nice

    • Svara

      Mary

      29 juni, 2016

      Tack! De är verkligen goda även om det inte smakar lax. Ett himla bra substitut är det. Om du gillar fisk ska du prova min vegetariska bouillabaisse, DEN är magiskt god! <3

LEAVE A COMMENT