VANILJPLÄTTAR MED CITRON- & ROSMARINSIRAP

For all my english speaking followers, click ”translate” on the left side of my blog and you’ll get somewhat of an idea what I’m talking about. The translation might be weird and funny, it probably will be. But stilll… It’s time to make some swedish ”silver dollar pancakes” and some lemon & rosemary syrup!
 
Jag erkänner, jag har fått en ”hang-up”. En ”hang up” på plättar och hemmagjord sirap nämrmare bestämt. Men främst plättarna, alltså det  är något med plättar. Kanske är det för att det känns sådär barnsligt gott och slungar en direkt tillbaka til barndomen? Kanske är det för att det på något sätt signalerar ”nu är det helg”, för att stå och steka pannkakor till frukost en vardag är det väl ändå inte så många som hinner med. Det känns lite dekadent och extra allt med krispiga små plättar. Som om man har all tid i världen att stå där och steka plätt efter plätt. 
Ja, det kanske är för att det signalerar ”jag har tid”. Banne mig om jag inte har tid att stå här och steka plättar i godan ro. Inte tänker jag stressa heller eller sucka för att det tar så lång tid. För tid är något av en bristvara numera. Man ska hinna med både det ena och andra. Jävligt framgångsrik ska man vara också, annars är det liksom ingen idé. 
 
Men har man tid med plättar, ja då har man tid för allt man vill ha tid med i livet. 
Amerikanska pannkakor har fått sin beskärda del i våra svenska kök men jag måste ändå slå ett slag för den vanliga gamla hederlia tunna pannkakan. Eller plätten då eftersom jag steker den i en plättlagg. Jag tycker nog ändå att den är lite bättre. För eftersom de är sådär tunna och nästan försvinner i magen, ja då kan man äta fler… 
 
Och jag vet inte hur det ligger till med er men fler plättar är ett plus i min bok iaf. 
Istället för lönnsirap kan man servera plättarna med egen sirap. Exempelvis kan man göra egen flädersirap eller maskrossirap. Eller så har du varken fläder eller maskrosor från säsongen som faktiskt passerat men kanske kan få tag på en citron och några kvistar rosmarin. Då kan man göra en helt ljuvig citron- och rosmarinsirap. Som smaka lite vuxet fast som barnen ändå brukar tycka om, och är man osäker kan man alltid utesluta rosmarin och bara göra citronsirap. För den där sirapen gifter sig himla bra med vaniljplättar…bara så att ni vet.
 
Och psst..Klicka gärna på hjärtat under blogginlägget om ni gillar det (för då vet jag vad ni gillar eller…inte gillar), kram på er!
 
Vaniljplättar med Citron- & Rosmarinsirap
 
Vaniljplättar
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
3 msk smält smör
1 tsk strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl mineralvatten
 
Smält smör till stekning
 
 
Citron & Rosmarinsirap
1,5 dl vatten
0,5 dl citronsaft (saft från ca 1 liten citron
2 dl strösocker
1 kvist färsk rosmarin
 
 
 
 
Citron- & Rosmarinsirap:
Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och koka sedan tills lagen reducerats och känns simmig (den kommer bli mer trögflytande när den kallnar). Låt lagen svalna och sila sedan bort rosmarin och rivet citronskal. Förvara på ren burk eller flaska. 
 
 
Vaniljplättar:  
Blanda mjöl, salt, strösocker och vaniljsocker i en bunke TIllsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn och klumpfri smet. Tillsätt sedan resten av mjölken och äggen samt det smälta smöret. Ställ i kylskåp och låt svälla i 30-60 minuter.
 
Innan stekning, rör ner mineralvattnet i smeten. Pensla stekpannan med smör och låt smöret tystna helt innan du häller på pannkakssmeten. Stek på medelhög värme i någon/några minuter på varje sida tills pannkakan är gyllenbrun och frasig i kanterna. 
 
Servera plättarna med citron- & rosmarinsirap samt färska blåbär..psst, funkar även med glass! 
 
 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

9 Comments

  1. Svara

    sağlıklı bir hayat

    20 september, 2015

    Merhabalar, ne kadar iştah açıcı ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.
    Saygılar.

  2. Svara

    Min plats i solen

    20 september, 2015

    Hjälp, vad sugen jag blir på plättar nu! Jag tror banne mig att det blir plättar till middag imorgon och jag kan bara nicka instämmande, det är något visst med plättar. För mig för plättar tankarna på skolutflykt och matsäcken som man längtade efter att få sätta tänderna i. Det som var den stora grejen med själva utflykten. 🙂

    Sköt om dig.

    Kram Lotta

  3. Svara

    Anonym

    21 september, 2015

    Dina bilder min vän. Jag.älskar. <3

  4. Svara

    ISA

    21 september, 2015

    sista bilden med pannkakorna får mig nästan att äta upp dataskärmen!<3

    • Svara

      Mary

      21 september, 2015

      Hihi, vad söt du är! Tack goa du <3

  5. Svara

    Anonym

    9 oktober, 2015

    Hur mycket vallmo? Hur länge koka lagen?

LEAVE A COMMENT