0
7 In Små rätter & Förrätter

GRILLAD FÄRSK MAJS MED MANGO- & LIMEDIPP

For all my english speaking followers, click ”translate” on the left side of my blog and you’ll get somewhat of an idea what I’m talking about. The translation might be weird and funny, it probably will be. But stilll… this is corn on the cob with an amazingly tasty mango lime sauce!
 
Idag vaknade jag upp med ett himlans sug efter grillad majs och en viss mango- & limedipp. Jo men det kan verkligen vara så, jag kan verkligen känna ett sug efter en viss maträtt eller råvara. När jag får mina ryck och blir supersugen på något specifikt i matväg händer ganska ofta att jag äter bara det i en..ja i en ganska lång period faktiskt. Visst kanske jag varierar mig lite men helst ska jag äta den specifika maträtten eller råvaran minst en gång per dag.
 
Jag har nog alltid varit så. Jag minns fortfarande när jag  högstadiet hade dille på kokt pasta och smör, inget annat. Så det åt jag så fort jag kom åt. Tillbehör till det? Nej tack, det är bra som det är. Eller när jag åt ägg på knäckebröd och sen gick över till knäckebröd, ost och gurka i säkert några månader. 
Förmodligen är det av samma anledning jag lyssnar sönder ungefär en låt i taget. På repeat om och om igen och så lever jag mig in i den känslan jag får av låten och liksom verkligen marinerar mig i den. Slutsatsen är att jag antingen är totalt knäpp eller bara riktigt passionerad när jag verkligen tycker om något. Tur att jag har en förstående man och snälla grannar. 
 
Så idag, idag blev det grillad majs till lunch. Tur var det nog att vi plockade färsk majs från Ullriksdal för några dagar sedan. Just nu kan man nämligen njuta av deras självplock på diverse grönsaker, två tummar upp från undertecknad.
 
Att grilla majs är dessutom något av bästa man kan göra med majs eftersom det tar fram den fantastiska sötman som majsen besitter helt naturligt och tillsammans med smör och salt är det ljuvligt. Halva majsen åkte direkt från kolven direkt i magen tillsammans med smör och salt och den andra skar jag av majskolven och blandade jag med andra grönsaker samt lite fetaost i en underbart god wrap. 
I wrapen hade jag även min mangodipp som passar utmärkt med både grillad majs och majs i en wrap. Enkelt är den att göra också. Blanda helt enkelt mixad mango (det går utmärkt med frusen som fått tina) med en klick turkisk yoghurt eller creme fraiche (el vad du har hemma), en liten tesked med sambal oelek (har man inte sambal kan man mortla chiliflakes med lite farinsocker) limezest och juice och smaka av med salt. Inte svårare än så. Finhackad bladpersilja över är konstverket är pricken över i. 
 
Perfekt förrätt om man vill servera något vegetariskt och lättlagat. En hel majs blir lite väl stor förrätt men 1/2 majskolv passar perfekt. 
 
Och psst..Klicka gärna på hjärtat under blogginlägget om ni gillar det (för då vet jag vad ni gillar eller…inte gillar), kram på er!
 
 
 
Grillad Färsk Majs med Mango- & Limedipp
6 port
 
6 Färska majskolvar med blasten kvar
Rapsolka
salt
 
Mango- & Limedipp
200 gram, fryst mango
0,5 dl havre creme fraiche
zest från 1 lime
1/2 tsk sambal oelek
nypa eller två med salt
Färsk bladpersilja efter smak och tycke
 
 
 
Mixa mango med en stavmixer och blanda med övriga ingredienser förutom bladpesilja, ställ kallt till servering. 
 
Vik bort blasten på majsen och knyt ihop med steksnöre, på så sätt får du ett hantag att vända majsen med och det är också fint vid servering. Alternativt så går det även bra att dra bort blasten helt. Pendla majsen med neutral olja. 
 
Grilla majskolvarna på indirekt värme tills de fått fin yta. Lägg majsen på tallrik och ringla mango- & limedipp över. Avsluta med finhackad färsk bladpersilja. Servera gärna resten av mangodippen i en skål så att gästerna kan ta mer. 
 
Lycka till! 
 
 
 
 
 

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Anna
  25 september, 2015 at 06:30

  Supersnygg styling. Kan man göra samma sak med fryst majs?

  • Reply
   Mary
   25 september, 2015 at 07:37

   Tack Anna! Givetvis kan man det, de frysta brukar även vara förvällda så tiden majsen behöver vara på grillen är kortare och man kan därför grilla de på högre värme. Men det är svårt att misslyckas med majs. Lycka till!

 • Reply
  Vajb
  26 september, 2015 at 03:04

  men åh!! hur gott såg inte det där ut!
  Älskar grillad majs och nästa gång blir det garanterat med den där dippen 🙂

 • Reply
  vita_margarita
  8 oktober, 2015 at 05:37

  Det där med "låt på repeat" känner jag igen…i många saker.

  …i övrigt tack för en underbar blogg. Läser och lär och beundrar.

 • Leave a Reply