NYTTIG VEGANSK PUMPASOPPA MED KOKOSKRÄM SAMT ROSTADE PUMPA- & SOLROSFRÖN

For all my english speaking followers, click ”translate” on the left side of my blog and you’ll get somewhat of an idea what I’m talking about. The translation might be weird and funny, it probably will be. But stilll… this is a vegan, gluten free and lactose free pumpkin soup with coconut cream, rostad pumpkin & sunflower seeds. Enjoy! 
 
Jag älskar soppa. Jag tycker faktiskt att soppa är lite underskattad ibland, fast det är enkelt, nyttigt och ofta smakar ännu godare dagen efter. Dessutom är det ofta billigt att göra och går att laga en stor sats på en gång. När man ändå håller jag på menar jag. 
Det är smysigt att efter en långpromenad bland höstlöv, sol och sådär krispigt frisk höstluft komma hem och äta soppa tillsammans med god smörgås. 
 
Soppan, den har jag gjort vegansk, så den är bra för hälsan – både kropp och knopp, bra för miljö och bra för djuren. Win – win – win -win alltså. Dessutom är den Glutenfri och Laktosfri! Och så smakar den så. himla. gott. Givetvis går att att göra den med vanlig matlagningsgrädde och man vill men det är faktiskt godare med havregrädde. Det är bara sträcka sig lite längre bort på hyllan och plocka ner en annan grädde än den man annars har för vana att slänga ner i kundvagnen eller korgen när man handlar. Inte svårare än så. 
Såhjär enkelt gör du en tokigt god pumpasoppa med liten sting. Ringla lite lättuppvispad kokosgrädde (som jag får genom att köpa Ekologisk Kokosmjölk med Guarnkärnmjöl från Santa Maria se LÄNK HÄR) över soppan och toppa med rostade pumpa- och solrosfrön. 
 
Mums och lycka till!
 
Och psst..Klicka gärna på hjärtat under blogginlägget om ni gillar det (för då vet jag vad ni gillar eller…inte gillar)! 
 
 
Nyttig Pumpasoppa med Kokoskräm, Rostade Pumpa- & Solroskärnor
ca 1,5-1,75 liter soppa = ca 4 port
 
ca 1 kg pumpa, ex ”butternutpumpa” (när den är uppklyftad och skalet är borta)
1 msk olivolja
havssalt
 
1 liter vatten
2 grönsaksbuljontärningar
3 vitlöksklyftor + 1 tsk oliv eller rapsolja
2,5 dl (1 förpackning) havregräddde
ca 2-3 tsk sambal oelek
 
Kokoskräm:
1 burk Koksmjölk med Guarnkärnmjöl VÄL KYLD (santa maria har ekologisk variant)
 
Topping:
Solroskärnor
Pumpakärnor
 
Soppa:
225 grader eller 200 grader varmluftsugn ca 15-minuter tills pumpan är mjuk och har lite yta i kanterna. Finhacka under tiden vitlöken och stek mjuk på låg värme i en kastrull. Värm vatten och blanda med buljongtärningarna. 
 
När pumpan är rostat klart i ugnen; MIxa pumpa samt hälften av bujonen i en hushållsmixer, tillsätt lite vatten i tagen toch mixa sedan soppan slät. Häll ner soppan i kastrullen med vitlök och låt det koka upp under omrödning. Blanda ner grädde samt sambal oelek och och låt det få ett uppkok, smaka evntuellt av med mer salt. 
 
Topping:
Rosta solroskränor och pumpakärnor i en torr stekpanna på hög värme, rör hela tiden, det bränner lätt. Låt svalna på en tallrik. 
 
Kokoskräm:
Öppna försiktigt burken med kokosmjölk, Skeda upp den vita gräddiga kokosmjölken i en skål tills du fått bort majoriteten av mjölken och kokosvattnet är kvar (perfekt att använda i smoothies sen) Vispa upp den tills den börjar bli tjock och krämig, klart! 
 
Klicka ut/ringla kokoskrämen i den varma soppan, avsluta med rostade solros- och pumpafrön. Servera genast! (Om det blir kokosgrädde över så passar det utmärkt att äta till efterrätter eller använda i en smoothie) 
 
Lycka till! 
 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

12 Comments

  1. Svara

    Sara i Åre

    21 oktober, 2015

    men JA, tokigt gott ju!

    • Svara

      Mary

      26 oktober, 2015

      Ja men jag lovar att det är helt tokigt!! <3 Tokigt gott alltså 😉

  2. Svara

    Ida

    21 oktober, 2015

    Verkar himla gott! Ska spara och testa någon dag. Lär ju också vara laktosfri med havre- och kokosmjölken. Ytterligare ett win 🙂

  3. Svara

    Evelina - Evelinas Ekologiska

    21 oktober, 2015

    Nä nu måste jag köpa pumpa imorgon! 😀 Är så nyfiken på att både baka och laga mat med pumpa! Den där soppan ser både krämig och supergod ut 🙂 Himla bra tips att göra en större sats med soppa också. Det är fint med grytor och soppor som bara blir godare dagen efter.

    Alltså, bilderna från ert bröllop nedan..SÅ vackert alltihopa <3 Fick verkligen gåshud av filmen också 🙂

    Ha en bra onsdag nu!

    /Evelina – Evelinas Ekologiska

    • Svara

      Mary

      26 oktober, 2015

      Hihi gört!!! 😉 Nu vill jag se pumpasoppa på Evelinas Ekologiska! 😀
      Och tack för fina orden om bröllop, det var den bästa dagen i mitt liv och mkt "djupare" än jag trodde. Det "förenade" verkligen oss ännu mer, cementerade vår kärlek helt enkelt på ett sätt jag inte riktigt var beredd på! Som nykär hela sommaren, trots att vi varit tillsammans 9 år 😉

      Kram på dig

  4. Svara

    Fani

    21 oktober, 2015

    Vilken fin blogg du hade, älskar bilderna i din header! Och den här soppan både lät och såg ut att vara hur god so helst 🙂

  5. Svara

    Matsdotter

    23 oktober, 2015

    Det ser så himla gott ut!! 🙂

    • Svara

      Mary

      26 oktober, 2015

      Det är verkligen gott och så himla enkelt att göra!

  6. Svara

    Rebecca

    24 oktober, 2015

    Ser riktigt gott ut! 🙂

LEAVE A COMMENT