ÄPPELCHIPS – NYTTIGT GODIS & SEPTEMBERS LÄNKLISTA

Först och främst, alltså fasiken vad fina ni är som ”hjärtade” mitt senaste inlägg så pass mkt, det värmer så himla mkt i hjärtat ska ni veta. Jag vet att det inte alltid är att man orkar kommentera, men att hjärta ett inlägg ger mig så himla mkt energi och gör mig verkligen glad och pepp att blogga mer.  
 

Så tack finaste ni!

For all my english speaking followers, click ”translate” on the left side of my blog and you’ll get somewhat of an idea what I’m talking about. The translation might be weird and funny, it probably will be. But stilll… this is how I make apple chips. Perfect to add to you breakfast or as a healthy snack. You can also fina a list of some of my favorite blog post from other bloggers during September! 
Idag tänker jag införa något helt nytt på bloggen, något som kommer återkomma varje månad, dvs ”månadens länklista”. Det kommer inte bara innehålla blogginlägg om mat och bakverk utan vad som helst som jag läser i bloggvärldens och inspireras eller berörs av. Så skriv gärna kommentarer och länka till egna eller andras blogginlägg så jag kan tipsa om bra blogginlägg till oktober månad. Man behöver inte kommentera under det här inlägget, det går bra att kommentera precis när som helst så klart. Idén fick jag hos min vän Agnes som brukar göra länklistor med sina favoriter där jag flera gånger hittat både nya bloggar samt mysiga och inspirerade inlägg som jag missat. Så därför tänkte jag köra en copy paste på den idén. 
HÄR KOMMER DÄRFÖR MÅNADENS LÄNKLISTA:
 
Jonna Jintons inlägg om att älska ensamheten. Jag känner precis som Jonna och hennes inlägg berörde mig verkligen på djupet. Jag längtar verkligen till att flytta ut på landet och förstår precis vad hon menar när hon säger att hon känner sig mer ensam bland folk mitt i Göteborg än i sin lilla by med 10 invånare.  
 
Atilios inlägg om att inte skämmas för att man blir utsatt för övergrepp: saker vi inte pratar om: övergrepp och våldtäcktDet är så OTROLIGT VIKTIGT att prata om sådant här. Att våga, att inte skämmas och att låta andra få veta vad man varit med om. Två tummar upp till fina Sandra som vågar blotta sig själv så, det tror och hoppas jag kommer hjälpa många andra! 
 
”Receptet” på hemmagjord Ringblomsalva från Evelinas Ekologiska. Ringblomman ska tydligen vara bra för att göra huden riktigt mjuk och vara både inflammationshämmande och läkande och är därför bra för känslig eksemhud. Typ min då alltså. Perfekt för mig alltså och perfekt för trött vinterhud. Måste jag få tummen ur och göra! 
 
Att Karoline från Det Gröna Skafferiet tillsammans med Elenore från Earthsprout ska göra Svt’s första vegetariska program. Yay för vegoprogrammet och Yay för att det är TVÅ FANTASTISKA KVINNOR som leder det. Äntligen, inte en sekund för sent! 
 
Och så måste jag ju bara nämna Angelicas fina inlägg om hösten och hennes HÖSTLISTA, jag älskar hennes vackra höstbilder! De går nästan att ta på och ger lugn och ro i själen, precis vad jag behöver just nu. 
 
Inlägget om att Downshifta på bloggen Träningsglädje. Sara inspirerar mig ofantligt, hon är så härlig och hennes blogg ger mig både enrgi och pepp att träna och ta hand om mig själv. Någon dag hoppas jag vara lika stark i kroppen som Sara!
 
Bloggen My Nordic Food Tales som jag snubblade över när söta Linn som driver en kommenterade så snällt här hos mig. Jag kanske är ”sist på bollen” men hey, bättre sent än aldrig! 
 
Tyska bloggen Our Food Stories fantastiskt fina Macaroonsinlägg med blåbärs, vanilj och fläderbärsmacarons, ni måste bara ta en titt. Så vackra och romantiska men ändå så rustikt presenterat. Älskart! 
 

Och så sist men absolut inte minst Underbara Claras tv-serie ”Claras Gård” på Go’Kväll som finns att kika på HÄR om hönshus, blommor, bakning och matlagning. Och lite allt däremellan. Som att mjölka en get till exempel. 

Idag vill jag även bjussa på hur jag gör något så enkelt men ack så gott som äppelchips, det finns nämligen lite olika recept där ute. Helst så torkar jag mina äppelskivor på låg värme under en lite längre tid för att de ska bli lite segkrispiga och ha mkt smak av äpple. Längre ner i receptet berättar jag hur du kan göra om du vill göra krispigare och mer ”hårdrostade” äppelchips.
Jag hörde på radio för, ja för en bra tid sen, om ett portabelt äppelmusteri som åkte runt bland Svenska villaträdgårdar och plockade äpplen och gjorde must av dem. Som ägare fick man helt enkelt betala för musten och slapp på det sättet det tråkiga med äpplena bara ruttnade bort. Så otroligt bra idé måste jag säga! Det intressant var dock inte hela ”portabla musteri-idén” utan att det tydligen är så att alla de äpplen som finns i trädgårdar runt om i landet vida överstiger Sveriges totala behov av äpplen, problemet är bara att vi inte tar hand om äpplena. Ville vi så skulle vi faktiskt inte behöva importera äpplen alls. Först lät det faktiskt bara helt knasigt och överdrivet, men när jag tänker på hur mkt äpplen jag sett ruttna bort varje år bara i mitt eget närområde så låter siffrorna inte helt fel faktiskt. 
 
Så jag försöker ta reda på så mkt äpplen jag bara kan och äppelchips är ett perfekt sätt att ta vara på äpplen man inte kan äta just här och nu. För ärligt, man har ju vissa begränsningar på hur många äpplen man kan äta per dag.  
Det bästa med äppelchipsen, förutom att de är supergoda, är att de sköter sig rätt bra på egen hand där i ugnen. En liten titt på vad som händer och hur långt de kommit i torkningsprocessen då och då är allt som krävs. Det enda du behöver göra med äpplena är att: Tvätta. Skiva tunt. Torka. Ta daaa..Klart! Äpplen blir både lite krispigt sega, hur det nu kan vara segt och krispigt samtidigt, och sötare och mer intensiv smak än de hade innan du torkade dem.  
Jag torkar på varmluft eftersom jag kan ha flera plåtar med äppelskivor som torkar samtidigt. Äpplena skivar jag med skalet på, ganska tunt eftersom det tar kortare tid då, och så är jag noga med att äppelskivorna inte ligger omlott eftersom de torkar ihop då. Vill du inte torka med skalet går det givetvis bra att skala dem med. 
 
Ovan ser ni, från vänster,  äppelchips som torkat på lite högre värme ej urkärnade, äppelchips torkade på lägre värme urkärnade och så längst ner till höger äppelchips kryddade med lite kanel. Favoriterna är de upp till höger, de urkärnade och torkade på lägre värme. 
 
Här kommer ändå någon slags instruktion för den som inte tyckte att det kändes så enkelt el självklart!
 
Och psst..Klicka gärna på hjärtat under blogginlägget om ni gillar det (för då vet jag vad ni gillar eller…inte gillar), kram på er!
 
 
Instruktioner Äppelchips:
 
Äpplen
Bakplåtspapper/ugnsduk + ugnsplåt
malen kanel och/eller kardemumma
 
Sätt ugnen på 40-50 grader* varmuftsugn och tvätta och kärna (om du vill) ur äpplet. 
 
Skiva äpplet horisontellt i tunna skivor, ju tunnare ju fortare går det att torka äppelskivorna i ugnen. Lägg bakplåtspapper på plåtar, torka inte utan det finns risk att äpplet torkar fast i plåten i så fall, och sprid ut äppelskivorna på plåten. Se till så de inte ligger omlott då de tenderar att torka ihop om de ligger ovanpå varandra. Krydda äppelchipsen om du vill. 
 
Torka i ugnen i 3-5 timmar med ugnsluckan på glänt, kolla till dem då och då och ”flytta” på dem lite efter en timma så att de inte torkar fast. Ett bra sätt att hålla ugnsluckan lätt öppen är att sätta en liten smörkniv i trä i öppningen, på så sätt kan luft komma ut och du får bättre resultat när du torkar. Då tycker jag de blir godast. 
 
Låt äpplena svalna helt och förvara dem sedan tort och svalt. 
 
*I vissa recept står det att man ska torka dem på avsevärt högre värme mkt kortare tid, då blir de hårare och krispigare men jag tycker att mkt av den goda äppelsmaken försvinner då de ”hårdtorkas” på det sättet och jag gillar det här bättre. Vill man ha krispigare och hårdare chips går det bra att höga temperaturen och korta torktiden, se upp så de inte ”bränner” då de lättare blir lite för brunbrända. 
 
Supergoda som snacks men även i morgonfilen eller gröten. 
 
Lycka till! 
 
 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

24 Comments

  1. Svara

    Ulrica

    1 oktober, 2015

    Tack för härligt recept, underbara bilder och jättekul inspiration med dina blogglänkar. Jag älskar att få hitta nya bloggar att titta in på 🙂

    Kram

    • Svara

      Mary

      26 oktober, 2015

      Men eller hur, det är så härligt att sprida lite länkkärlek! Snart är det dags för ett nytt, november är ju här snart! (whaat??)

  2. Svara

    Sandra

    1 oktober, 2015

    Tack för länken fina du <3
    Och vilka helt LJUVLIGA bilder du hade med i det här inlägget. Älskar dem alla 🙂 Jag har också gjort flera plåtar med äppelringar redan, tycker de är så goda!

    • Svara

      Mary

      26 oktober, 2015

      <3

  3. Svara

    Evelina - Evelinas Ekologiska

    1 oktober, 2015

    Äppelchips <3 Tänk det har jag aldrig gjort! Bara ätit och tänk att jag borde prova..:D SÅ nu ska jag faktiskt se till att göra det snart!
    Tack fina du för länkningen 🙂 Ringblomssalvan är underbar, så vårdande och läkande!
    Ha en bra kväll!
    /Evelina – Evelinas Ekologiska
    http://evelinasekologiska.femina.se/

  4. Svara

    Vajb

    1 oktober, 2015

    Härligt med länklista till intressanta inlägg 🙂 Alltid roligt att upptäcka nya bloggar.
    Och dina äppelbilder var ju bara helt fantastiska! Har aldrig gjort äppelchips men blev väldigt sugen att testa nu 🙂

  5. Svara

    Linn

    2 oktober, 2015

    Vilka vackra bilder! Den sista bilden är extra fantastisk. Jag har faktiskt aldrig gjort äppelchips, men i helgen ska jag hem till Sverige och ett område med massor av äppelträd, så det vore kul att passa på att plocka lite och testa.

    Och tack för att du tipsar om min blogg. Gör mig så himla glad!

  6. Svara

    ISA

    4 oktober, 2015

    men så fint med dessa tips! klickade på flera stycken ska du veta! sharing is caring <3

    • Svara

      Mary

      4 oktober, 2015

      Vad kul att du tycker om det! Och håller helt med, sharing is caring! <3

  7. Svara

    Theresa

    6 oktober, 2015

    Du tager fantastiske billeder! Hvilket kamera bruger du?

  8. Svara

    Bea

    6 oktober, 2015

    What a gorgeous recipe!

  9. Svara

    lovisa

    7 oktober, 2015

    åh, vilka bra tips! hittade massa kul och nytt att läsa, tack! du efterfrågade tips och jag passar på att skita i jantelagen och banka hårt på egotrumman genom att länka ett eget blogginlägg. här har jag samlat massvis med tips på hur man kan hålla nere sin matbudget. lifehacks, recept, tips och annat gött. hoppas du/dina läsare gillar’t! kramar! http://polichinelle.se/2015/august/mina-atta-basta-tips-for-dig-med-liten-matbudget.html

    • Svara

      Mary

      7 oktober, 2015

      Hej Lovisa! Vad kul att du hittade nya tips och inlägg att läsa! Och JA! SÅ KLART ska man slå på egotrumman, jag är helt för att berätta när man tycker att man gjort ngt bra! Kvinnor är ofta dåliga på att tycka att något de själva gjort är riktigt bra (flagg för grov generalisering så klart) och bara det faktum att du att du lyfter din egen förmåga och tror på dig själv, ja det gillar jag! Det är bra, fram för att tro på sig själv känner jag och bajs på jantelagen. Jantelagen kan ta å dra nåt gammalt över sig faktiskt. Ska så klart in och kika på din blogg, supernyfiken på det där inlägget! Stor kram

  10. Svara

    Lotta

    8 oktober, 2015

    Jag brukar också torka äppleskivor men då torkar jag genom att hänga dem i rumstemperatur. Resultatet blir mer segt och inte alls chipsaktigt som dina. Jag kommer helt klart att testa detta receptet!

    • Svara

      Mary

      8 oktober, 2015

      Ahh, ja jag har provat att göra så och då blir de def segare. De är lite segkrispiga när man gör dem i ugnen som i receptet. Ju tunnare de är ju mer krisp får de, men liten seghet finns ändå kvar. Gör man skivorna tjocka blir de sega även om man torkar i ugnen så gäller att försöka skiva så tunt det går! Lycka till!

  11. Svara

    Gabriella

    8 oktober, 2015

    WOW vilka vackra bilder!!

  12. Svara

    made from scratch

    17 oktober, 2015

    Fin idé med att göra en länklista! Det var tack vare din blogg som jag blev intresserad av matfotografering och efter att ha experimenterat med det under sommaren så startade jag nu en matblogg för en månad sedan. Det som jag har absolut störst problem med är att få ljuset rätt, men jag fortsätter vara envis så lär jag mig mer hela tiden! Så för att tipsa om en sida, titta gärna in och se om det ser lovande ut!

    • Svara

      Mary

      17 oktober, 2015

      Vad kul att jag fick dig intressera av matfoto <3 Ja det är bara kämpa på så kommer det tillslut, och dessutom såg det ju jättefint ut hos dig!

  13. Svara

    Emma

    17 oktober, 2015

    Vilken underbar samling med länkar! Hittade riktigt mycket nytt och superfint.
    Tack, tack och tack!

LEAVE A COMMENT