HEMGJORT JULGODIS; TOMTENS MUNSBITAR MED CHOKLADTRYFFEL, KOLA & JORDNÖTSFUDGE + VIT CHOKLADFUDGE MED TRANBÄR + MJÖLKCHOKLADFUDGE MED SALTA JORDNÖTTER + SEG SMÖRKOLA

Första advent idag, wow vad tiden går fort! Det har inneburit lugn morgon med tända ljus, många koppar kaffe och bus med vår lilla Doris. Och så har vi så klart plockat fram julgodis och lagt julmust på kylning. Jag älskar julmust! Och för att fira att det är första advent tänkte jag bjuda på tre olika sorters godisrecept!Tomtens munsbitar med chokladtryffel, kola och jordnötsfudge, vit chokladfudge med tranbär + mjölkchokladfudge med salta jordnötter samt min klassiska sega smörkola med lite olika smaksättningar.

Och här har vi vår Doris, 10 veckor ganska på pricken. Bilden togs tidigare i veckan när min vänLa Lindavar på besök för att podda med mig. Vi är stolta ”föräldrar” till henne och tycker att hon är världens finaste. Hon kan ”sitt” och ”kom” och kommer alltid på inkallning. Nu tränar vi ”ligg” och ”vacker tass”. Att bli rumsren går hyffsat men inte klockrent, lilla fröken tycker nämligen inte om att vara ute när det blåser. Yorkisar har ju ingen underpäls så det blir lätt kallare för dem när det blåser eller regnar ute.

Vi har köpt en tröja till henne som man verkligen märker att hon mår bra av att ha på sig när det blåser ute. Hon är mindre nöjd med att ta av och på tröjan men, vad ska man göra, det är bara att ignorera. Idag ska vi bada henne för första gången, wish us luck, kan gå hur fasiken som helst 😉
Men tillbaka till adventsgodiset.

Det som jag kallar ”Tomtens munsbitar” är något jag sett lite olika versioner på andra bloggar genom åren och jag kände att jag bara var tvungen att prova på att göra dem själv. Så goda. FÖR goda. Förresten visste jag inte att det heter MUNSbitar för ens för något år sedan. Jag trodde att det hette MUMSbitar. Men vadå, MUMS vad gott liksom. Så ibland kallar jag dem faktiskt för MUMSbitar, för det är så förbannat mumsiga! 😉
Hoppas ni alla har en fin första advent och att ni har bättre väder än vad vi har! Här regnar det och är några plusgrader, inte det minst julmysigt med andra ord.
Och förresten, om ni känner att ni skulle vilja ha tips eller recept på ngt speciellt julrecept, skriv gärna i kommentarerna så lovar jag att försöka hosta fram det! 😉
Kram på er!

VIT CHOKLADFUDGE MED TORKADE TRANBÄR eller MJÖLKCHOKLADFUDGE MED SALTA JORDNÖTTER 

1 burk, ca 390-400 gram kondenserad sötad mjölk

450 gram vit choklad/mjölkchoklad

150 gram torkade tranbär/100-150 gram salta jordnötter

Täck en brödform med lätt oljat bakplåtspapper. Hacka chokladen och placera i en värmetålig skål tillsammans med den kondenserade mjölken. Värm över vattenbad tills blandningen är helt slät och känns mjuk och glansig, rör då och då. Lyft bort skålen från vattenbadet och rör ner tranbären eller nötterna. Häll ner chokladblandningen i brödformen och låt svalna helt i kylskåp. Skär i mindre bitar vid servering. Förvaras kallt. 

 

TOMTENS MUNSBITAR (med chokladtryffel, kola och jordnötsfudge)

Lager 1, tryffel:

1 burk, ca 390-400 gram, kondenserad sötad mjölk

300 gram mörk choklad

150 gram smör

2 tsk kanel eller pepparkakskrydda

Hacka chokladen och blanda med övriga ingredienser i en värmetålig skål. Värm över vattenbad tills allt smält och går ihop till en tjock något seg smet, rör då och då. Täck under tiden en form, 25×25 cm, med bakplåtspapper och olja bakplåtspappret lätt. När chokladsmeten är klar, häll ner smeten i formen och låt stelna helt i kylskåp. 

Lager 2, vaniljfudge med salta jordnötter:

60 gram smör

2,5 dl strösocker

0,75 dl vispgrädde

0,75 dl jordnötssmör

1 förpackning marshmallowsfluff, ca 210 gram

200 gram salta jordnötter

Smält smör på medelhög värme och rör sedan ner strösocker samt vispgrädde i smöret. Låt blandningen koka på medelhög värme i cirka 5 minuter. Drag kastrullen från plattan och rör ner jordnötssmör, marshmallowsfluff och jordnötterna, rör tills allt blandat sig väl. Häll sedan fudgesmeten över lager 1 och låt stelna i kylskåp. 

Lager 3, kola:

0,75 dl Grädde

300 gram Rollokolor

Värm grädde och kolor i en kastrull på låg värme, rör i botten då och då så att kolan inte fastnar. När kolorna smält helt och smeten är slät, häll den över lager tre, och jämna till ytan med en sked. Låt stelna helt i kylskåp. 

Lager 4, mörk choklad:

350 gram Mörk choklad

1 dl Jordnötssmör

Hacka chokladen i mindre bitar och placera i en värmetålig skål. Smält chokladen genom att placera skålen över ett vattenbad och rör sedan ner jordnötssmör, rör smeten slät. Häll chokladsmeten längst upp och släta till ytan. Låt stelna helt i kylskåpet, gärna över natten. Vid servering; skär i mindre bitar. Förvaras i kylskåp. 

SEG SMÖRKOLA

200 gram smör

6 dl strösocker

4 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap 

Smakförslag: 

Kardemummakola: 1,5 msk hela kardemummakärnor (som sedan mortlas grovt)

Saffranskola: 1 gram mald saffran

**Pistagekola: 1-2 dl hackade pistagenötter 

Apelsinkola: rivet skal från 2 apelsiner

Blanda alla ingredienser inklusive smaksättning (förutom pistagenötter om du väljer den smaksättningen) i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelhög temperatur och koka tills kolan är 122 grader Celsius, använd gärna en digital termometer. Täck under tiden en form på 25 x 25 cm med bakplåtspapper och olja insidan av bakplåtspappret lätt. När kolan når 122 grader Celsius, häll genast den varma kolasmeten i formen och låt svalna något i rumstemperatur innan du ställer in den i kylskåp för att svalna helt. 

**Rör ner de hackade pistagenötterna precis när kolan nått rätt temperatur och häll den därefter i formen. 

Låt stå i rumstemperatur några minuter innan kolan skärs i mindre bitar. Ät/servera som den är eller slå in i bakplåts- eller smörgåspapper. Kolan håller sig bra i rumstemperatur men går även att förvara i kylskåpet. Glöm inte att ta fram kolan ca 15 minuter innan du serverar den så att den blir mjuk och seg. 

God jul! 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

32 Comments

  1. Svara

    Isa

    29 november, 2015

    Hej Mary! Tror du man kan byta ut jordnötterna och jordnötssmöret till mandel istället? Är nötallergiker tyvärr

  2. Svara

    Evelina - Evelinas Ekologiska

    29 november, 2015

    Ljuvliga bilder som vanligt och det ser så gott ut! 😀 Man blir ju bara såå glad av att se Doris, åh vilken sötnöt!
    /Evelina – Evelinas Ekologiska

    • Svara

      Mary

      30 november, 2015

      Tack Evelina, vad go du är! Hihi och ja, Doris alltså…hon är lite för söt för vårt bästa 😛 Kram på dig

  3. Svara

    Clara Edvinsson

    29 november, 2015

    Åh vad härligt att få så mycket julrecept alla redan. Dem första munsbitarna ser otroligt goda ut!

  4. Svara

    Ruth | HungryHeart.se

    29 november, 2015

    Åh, alltså Doris… Hur söt får man bli! Dina julgodisbilder är helt underbara, men Doris stjäl showen… =)

  5. Svara

    Anonym

    30 november, 2015

    Do you offer recipes in English?

  6. Svara

    L8

    2 december, 2015

    Hittade hit efter att ha läst om dig i Femina. Vilken fin blogg! Och vilka farligt goda recept:) Lycka till med Doris. Jag hade en Yorkshireterrier för 45 år sedan (ja, så gammal är jag:) ). Han hette Emil och var jättesöt.

    • Svara

      Mary

      9 december, 2015

      Hej Lotta! Men åh vad kul och Välkommen hit! <3 Hoppas du hittar många goda recept, och också prover dem så klart 😉 Tack, Doris är verkligen vår goding och ögonsten! Vad kul att du också haft en Yorkie! Åldern är bara en siffra och möjligen ett bevis på att man samlat på sig massa bra erfarenheter, så det så 😉 Stor kram till dig för din fina kommentar!

  7. Svara

    Anita

    6 december, 2015

    Så vansinnigt vackert julgodis!!

    • Svara

      Mary

      9 december, 2015

      Tack!!

  8. Svara

    Christin

    7 december, 2015

    ser supergott ut! & vilka fina bilder!! :o)

    • Svara

      Mary

      9 december, 2015

      Tack snälla du!

  9. Svara

    Anonym

    7 december, 2015

    Tyckte inte julgodisen var någon höjdare! Vackert absolut men inte alls så goda som de såg ut tyvärr. inte alls så goda i relation till hur mycket ingredienserna kostade 🙁 testade ändå å göra tomtens mumsbitar men också godiset med tranbär och jordnötter

  10. Svara

    Emma

    8 december, 2015

    Mums vad gott allt ser ut!! 🙂

  11. Svara

    Anonym

    9 december, 2015

    Det ser verkligen gott ut, hoppas det var kul att baka det också =)

    • Svara

      Mary

      10 december, 2015

      Det var det verkligen, julgodis är alltid lite extra kul att baka 😀

  12. Svara

    Frida - mamma & hälsa

    9 december, 2015

    Men så gott!:)

  13. Svara

    Anonym

    12 december, 2015

    Dör ju nästan av hur gott det ser ut!

  14. Svara

    Jenny

    18 december, 2015

    Gjorde Tomtens Munsbitar till ett adventsfika, så uppskattade de blev! Eftersom jag hade många olika sorter ville jag ha dom lite mindre i storleken så de fick bli tunnare (dubbelt så stor form) och det gick bra det med, inte lika vackra lager men bra ändå.

  15. Svara

    Jenny

    18 december, 2015

    En sak till. Jag skulle skicka receptet till en amerikans vän och din översättning ställer till det rejält med måttenheterna. Vissa översattes till ml fast det var dl.

  16. Svara

    Tina

    22 december, 2015

    Hej
    Du skriver att mjölkchokladfudgen ska hällas upp i en brödform, men vad menar du med det? En 1 1/2 l avlång sockerkaks- eller limpform, eller något helt annat?

  17. Svara

    Tina

    22 december, 2015

    Hej
    Du skriver att mjölkchokladfudgen ska hällas upp i en brödform, men vad menar du med det? En 1 1/2 l avlång sockerkaks- eller limpform, eller något helt annat?

LEAVE A COMMENT