VANILJPARFAIT MED RABARBERSIRAP & FÄRSKA JORDGUBBAR

Det närmar sig sommartider, mysiga somarfester, någon kanske tar studenten, det är bröllopssäsong och ja…det är dags att sänka tempot. Ta extra mycket vara på varje dag och ljuset, det underbara ljuset är här! Vi lyxade till det med lite dessertvin och parfait för någon dag sedan. Parfaiten är smaksatt med vanilj, dessertvinet Nederburg Noble Late Harvest ovan (nr 2741 på systembolaget), rabarbersirap och färska jordgubbar och till det serverade jag lite Dessertvin i små likörglas. 
 
We’re getting closer to summer, cozy summer parties, people are graduating, it’s wedding season and well…it’s time to slow down. Be extra present in these oh so precious summer days and the light, the wonderful light that we Swedes long for all year round is finally here! Me & hubby took the opportunity to treat ourselves to some dessert wine and parfait a couple of days ago. I flavored the parfait with vanilla, the dessert wine above, some rhubarb syrup and fresh strawberries. 
 
 
 
Något av det bästa, och enklaste man kan göra om man vill lyxa till det under sommaren, är faktiskt en parfait. Enklare än både glass, semi freddo , frozen cheesecake och nästan alla andra kakor och bakverk man kan tänks bli sugen på under sommarmånaderna. Vispa äggulor med florsocker och smaksättning och vänd ner i vispad grädde. Klart! Sen är det bara sätta in i frysen och pyssla med annat. Som att njuta av ljuset med en kopp kaffe exempelvis! 
 
Some of the best and easies things to do if you want to give yourself a tasty treat during summer is actually arfait. Easier than ice cream, semi freddo, frozen cheesecake and most of other pastries you might long for during the summer months. Whip egg yolks with powdered sugar and whatever you like to use to flavor your parfait and fold into whipped cream. Done! Put in the freezer and do something else for a few hours. Like sitting in the sun enjoying the summer light with a cup of coffee! 
 
 
 
 
 
Vaniljparfait med Rabarbersirap & Färska Jordgubbar

Parfait:

6 äggulor

5 dl vispgrädde

3 msk Nederburg Noble Late Harvest Dessertvin

1 vanijstång

1,5 dl florsocker

Rabarbersirap:

1 stor eller 2 små rabarberstänger

2 dl strösocker

1 dl vatten

1 dl Nederburg Noble Late Harvest Dessertvin

1 liter färska jordgubbar

Börja med sirapen: Skala rabarbern och skiva den sedan tunt. Koka upp tillsammans med socker, vatten och dessertvin i en tjockbottnad kastrull. Låt koka ca 10-12 minuter tills sockerlagen känns tjock och simmig. Sila genom en finmaskig sil och låt svalna, ställ kallt till servering. 

Parfait: Dela vaniljstången på hälften och skrapa ur innanmätet, vspa samman äggulorna med florsockret och vaniljen. Tillsätt dessertvinet och vispa slät och krämigt. Vispa grädden fast och vänd samman med äggulorna. Täck insidan av en springform, 15 cm i diameter, med kraftig plast/oh-plast och fyll formen med smeten. Frys över natten eller minst 6 timmar.

Vid servering: Ta fram parfaiten och lossa på plasten. Häll hälften av sirapen över parfaiten och dekorera med jordgubbar. Servera genast tillsammans med resterande rabarbersirap samt jordgubbar för de som vill ta mer, passar utmärkt till ett glas Noble Late Harvest. Lycka till!  

 

 

 

Vanilla parfait with rhubarb syrup & fresh strawberries

serves 6-8

 

 

Parfait :

6 egg yolks

500 ml/2 cups of cream, 35-40% fat

3 tablespoons Nederburg Noble Late Harvest Dessert wine

1 vanilla pod

150 ml/0,65 cup powdered sugar

 

 

Rhubarb Syrup :

1 large or 2 small rhubarb stems

200 ml/0,84 cup granulated sugar

100 ml/0,4 cup water

100 ml/0,4 cup Nederburg Noble Late Harvest Dessert wine

 

1 liter/1000 ml/4 cups/500 grams of fresh strawberries

 

Start with the syrup : Peel the rhubarb and slice it in thin slices . IN a heavy saicepan; bring to a boil with sugar, water and dessert wine. Let boil on medium high heat for about 10-12 minutes until the syrup feels a bit thicker. Strain through a fine sieve and leave to cool, keep chilled until serving.

Parfait : Split the vanilla pod in half and scrape out the beans with a sharp knife. Whip the vanilla with egg yolks and powdered sugar. Add the dessert wine and whip until smooth and creamy. Whip the cream and fold together with the egg yolks. Cover the inside of a springform pan, 15 cm in diameter, with sturdy plastic film and fill the mold with the batter. Freezing overnight or at least 6 hours.

Serving: Take out the parfait and loosen the plastic. Pour half the syrup over the parfait and decorate with strawberries. Serve immediately with remaining rhubarb syrup and strawberries for those who want to have some more. This parfit goes perfectly with a glass of Nederburg Noble Late Harvest. Enjoy and Good Luck! 

 

 

Inlägg sponsrat av Philipson & Söderberg

 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

15 Comments

  1. Svara

    Mia på Finaste mattan

    21 maj, 2015

    Du Bakat&gott-tävlar väl hos oss idag? : )

  2. Svara

    Ensofia

    24 maj, 2015

    Vilket drömmigt sommarrecept! Det måste jag definitivt prova 😀

  3. Svara

    Madeleine

    24 maj, 2015

    Åh ser underbart gott ut!
    Jag tar själv studenten och undrar om du har några recept för en lyckad buffé?
    Men även vad det finns för olika bufférätter som man kan förbereda innan själva dagen är här.
    Tack för en mycket fin och inspirerande blogg!

    • Svara

      Mary

      24 maj, 2015

      Hej Madeleine! Tack snälla, det var det 🙂 Givetvis har jag det. Sök i bloggen på "buffétips" eller kopiera in den här adressen: http://allthingsgreen.nu/2012/july/inflyttningsfest-buffetips-och-en-ny-karlek.html
      Längst ner finns det en radda tips på småplocka att ställa på buffébordet samt även länkar till recept som passar utmärkt på buffébordet. Du kan även klicka dig in på "tapas"-kategorin där det finns diverse "smårätter" som passar perfekt.

      Grattis till studenten och lycka till!

  4. Svara

    diningandcooking

    24 maj, 2015

    Parfaiten ser jättegod ut och väldigt somrig i smakerna, det ska jag testa i sommar som dessert när vi har gäster =) Titta gärna in på min blogg och se ett jättegott recept på rabarbersaft som jag har gjort idag, den blev supergod och inte sådär sötsliskig som den kan bli ibland.

    http://www.diningandcooking.blogg.se

  5. Svara

    Majsan

    24 maj, 2015

    Det här ser för gott ut för att inte prova!

  6. Svara

    Hanna

    25 maj, 2015

    Mums, detta såg gott ut! Har tittat runt på din mycket fina blogg och hitta många recept som jag skulle vilja prova! Har en fråga angående marängen som man kan ha på tårtor och bränna av, kan man ta på marängen på tårtan och sen låta den stå i kylen?

  7. Svara

    Anonym

    30 maj, 2015

    Det ser verkligen underbart gott ut! Sommarkänslan går på högvarv ?

  8. Svara

    Alva

    31 maj, 2015

    Super fin blogg du har och tack för att du var inne på min 🙂

  9. Svara

    Anonym

    8 juni, 2015

    Jag ska bjuda på fredagsfika på jobbet denna vecka, perfekt med detta recept!

  10. Svara

    Emma

    23 augusti, 2015

    Vilken härligt inspirerande blogg med otroligt vackra bilder!
    Var hittar jag dessa likörglas? Sååå snygga!

    Ha det gott!
    Varma hälsningar,
    Emma.

    • Svara

      Mary

      24 augusti, 2015

      Tack snälla, det värmer! De är faktiskt inte likörglas utan dessertvinglas har jag för mig iaf. Bara en liten flaggning. Tycker många likörglas är otroligt fula men så hittade jag dessa som stämde bättre överens med vad jag ville ha. Har för mig att jag köpt dem på Åhléns, så kika där. Var dock ett tag sen men de kanske har ngt liknande!
      Ha det så fint och hoppas du kommer "in hit till mig" på bloggen igen 🙂
      Kram på dig

Leave a Reply to Hanna / Cancel Reply