35 In Frukost

KRÄMIG CHIAPUDDING MED KOKOS, BANANER & HALLON

Idag är det internationella kvinnodagen, det här inlägget dedikerar jag till alla starka, fantastiska och inspirerande kvinnor där ute.  
 
Det här är en av mina favoritfrukostar under helgen och eftersom den här söndagsmorgonen var omfamnad i ett gyllene ljus, den sorten som bara kan komma när vintern börjar övergå i vår och sommar, passade det perfekt! Vårt kök och hem var fyllt med ett sådant ljuvligt ljus att jag gick och ställde mig i fönstret i flera minuter. Slutna ögon och lätt sinne. 
 
Har du någonsin provat det? 
 
Att bara stå still i ljuset och solen. Med stängda ögon och djupa andetag i flera minuter. Inte för att få en solbränna, utan för att ge dig själv lite mindfullness, att vara här och nu, avslappnad…tacksam. 
 
 
 
Today is international womens day and this post is dedicated to all the inspiring, strong and amazing women out there! 
 
This is one of my favorite breakfasts during the weekend and since this sunday morning was embraced in a golden white light, the kind that only come when nature pass from winter to spring and summer, it fitted in perfectly. Our kitchen and home was filled with such a glorious light that I just went and stood by the window for several minutes, eyes closed & mind free. 
 
Have you ever tried that?
 
Just standing still in the warmth and light of the sun rays. Closed eyes and deep breaths for a few minutes. Not for tanning but for being in the moment, relaxed…thankful.
Om inte så borde du prova det. 
 
Ge dig själv tillräckligt mycket kärlek och tid att stå helt stilla i ljuset. Tillåt bara tacksamhet och lyckliga tankar för dig och ditt liv, för du förtjänar det. Prova att stå där och fokusera på att vara lycklig. Var tacksam för den här stunden, för de bra delarna i ditt liv, för oavsett hur tufft livet blir så finns det alltid något bra att fokusera på. 
 
If not, you should try it.
 
Just give yourself enough love and stillness to stand in the light. Only allow thankful and joyful thoughts for yourself and your life, because you deserve it Try and stand there and focus on being happy. Be thankful for the moment, for the good parts in you life, because no matter how hard life gets there are always good parts. 
När jag fick min Stroke för nästan 4 år sedan, så låg jag i sjukhussängen och tittade ut genom fönstret. Det var sommar och soligt, människor var ute och njöt av vad som skulle bli en fantastiskt solig och varm sommar i Stockholm och i Sverige. Jag hade lätt kunnat vara bitter och ledsen, och det är okej att vara det också vilket jag var ett tag, men sen bestämde jag mig för att lyfta blicken. 
 
Och det jag såg när jag lyfte blicken var människor som inte kunde stå upp på egen hand, jag såg män och kvinnor, gamla och unga, som behövde hjälp att äta, svälja, duscha och andas… Människor på samma sjukhus och avdelning som mig, i rummet bredvid eller människor jag passerade på mina långsamma promenader i korridoren. jag tänkite på de som inte hade familj eller vänner som besökte dem, som inte hade någon som höll deras hand när de grät och ingen som när de lämnar sjukhuset hjälper dem och tar hand om dem. Jag tänkte på människor som dog i rummet bredvid… 
 
Och sen tackade jag min lyckliga stjärna, universum och livet generellt att jag inte var i sämre skick än jag var, för jag hade lätt kunna haft mkt mer otur. Jag kunde inte gå rakt, jag kunde inte stå på mitt vänstra ben eller lutad mot vänster sida utan att ramla eftersom min hjärna vägrade (inte kunde) lyssna på mig när jag försökte balansera kroppen, jag hade yrselattacker som krävde att jag klamrade mig fast i det som fanns till hands där och då för att inte ramla ihop i en liten hög på golvet, jag var så trött att min kropp knappt fungerade och min hjärna orkade inte koncentera sig på de enklaste uppgifter. 
 
 
 
When I had my stroke for almost 4 years now, I lied in the hospital bed and looked out through the window. It was summer and sunny, people was outside laughing and playing and enjoying what would become a great, sunny and warm summer in Stockholm and in Sweden. I could easily have let myself be bitter and sad, and it’s ok to be that too and I was for some time, but then I decided to lift my eyes and take a look around.
 
And what I saw was people that couldn’t stand up on their own, I saw women and men, old and young, that needed help eating, swallowing, showering, breathing… This was people at the same hospital as me, in the next room or the people that I saw when I had my slow walks in the hallway. I thought of the ones that didn’t had family or friends that came to visit, that didn’t have anyone to hold their hand when they cried and no one to take care of them when they left the hospital. People who died in the rooms next to me…
 
And then I thanked my lucky star and the universe and life in general that I wasn’t in a worse state because I couyld easily have been. I couldn’t walk straight, I couldn’t stand on my left leg without falling because my brain didn’t (couldn’t) listen to me when I tried to balance my body, that I had attacks when I got so dizzy I had to hold on to whatever was next to me or I would fall to my knees,  that I was so so tired that I could barely function and that my brain couldn’t concentrate one the simplest tasks.  
Men istället för att fortsätta tycka synd om mig själv och ligga kvar svärandes i sängen över det livet gav mig utan att jag hade gjort något för att förtjäna det, ställde jag mig upp och gick fram till fönstret. Det fick vara bra nu. Och jag stod där i ljuset, med stänga ögon. För oavsett hur mörkt livet blir, finns det alltid rum för ljus. Det finns alltid utrymme för ljus, för att vara lycklig, för tacksamhet. 
 
För livet kan alltid bli värre. och när jag säger det, så menar jag det inte i det ur pessimistisk synvinkel, utan på det mest positiva sättet som går. När jag säger att livet alltid kan bli värre, vill jag att mäniskor ska tänka på vad de har istället för vad de saknar eller vill ha mer av. Om du tycker att dina ben är tjocka var tacksam att du har ben att stå på.  Var tacksam för dina fantastiska ben som bär dig dit du vill gå. Om dina ben gör ont, du kanske har värk, var tacksam att du har ben som kan värka. För jag lovar dig detta; om du plötsligt skulle mista dina värkande ben skulle du sakna dem. När man blir sjuk och inte kan gå rakt och är så yr att man knappt kan fungera, då tänker man inte på hur tjocka ben eller mage man har, man tänker inte på om man har för små bröst eller för stor näsa.
 
Så den här våren, när du ser och känner de första varma solstrålarna, tänk bara lyckliga tankar om dig själv och ditt liv. Ge dig själv bara kärlek och ljus. Börja inte någon idiotisk diet för att bli smalare till sommarsäsongen. Jämför inte dig själv och ditt liv med någon annans. Tänk inte några negativa tankar alls. Var tacksam för det du har, behandla dig själv med den kärlek och omtanke du skulle ge någon annan i ditt liv
 
Blunda, ta ett djupt andetag och bestäm dig för att vara lycklig. 
 
 
But instead of keep feeling sorry for myself laying in bed cursing to the universe and life that handed this to me, to no fault of my own, I got up and slowly walked to the window. Enough is enough. And I stood there in the light, eyes closed. Because no matter how dark life gets, there is always light. There is always room for light, room for being thankful.
 
Because life can always get worse. And when I say that, I do not say or mean it in the pessimist way but in the most positive way there is. When I say that life can always get worse, I want people to think about what they do have and not what they lack or want more of. If you think that your legs are too fat, be thankful that you have legs to stand on. Be thankful and happy that they are great legs that carry you where ever you want to go. If you legs hurt, be thankful that you have legs than can hurt. Because I promise you this; if you would no longer have them, you would miss them. When you can’t walk straight and are so dizzy you can barely function, you do not think of how fat your legs or tummy are, you do not think if you chest is too flat or nose are too big. 
 
So this spring, when you see and feel the warmth of the sun for the first time, do only think happy thoughts about yourself and your life. Do only give yourseld love and light. Do not think of starting some silly diet to be thinner for the summer season. Do not compare yourself or your life whit someone elses. Do not think any negative thoughts at all. Be thankful for what you have, treat yourself with love and care, the same you would treat someone you love with all your heart. And treat yourself to a joyful and delicious breakfast in the light.
 
Close your eyes, take a deep breath and decide to be happy. 
 
 
 
Krämig Chiapudding med Kokos, Bananer & Hallon
4 små portioner el två stora
 
Chiapudding:
3,5 dl kokos- & rismjölk
4,5 msk chiafrön
1,5 msk lönnsirap
 
2-4 små bananer
 
Chiahallon: 
2,5 dl (ca 300 gram) tinade mosade hallon (el färska om det är säsong)
1 msk chiafrön
1 krm vaniljpulver
 
Topping:
4 msk mandelsmör
färska hallon
mandelflagor
 
 
 
Steg ett:
Blanda chiafrön, lönnsirap och kokos- & rismjölk i en skål. Låt stå 10-15 minuter och rör om igen (för att förhinda att chiafröna klumpar sig). Täck med plastfolie och låt stå i kylskåpet över natten. 
 
Blanda hallonen med chiafrön och vanlijpulver och ställ öven den övertäckt i kylskåp över natten. 
 
Steg två:
Ta ut chiapuddingen ur kylskåpet och rör runt med en sked. Skiva bananerna i skivor och fördela i glasen, häll chiapuddingen över bananaerna och  avsluta med chiahallonen. Klicka en stor matsked mandelsmör längst upp och toppa slutligen med färska hallon och mandelfagor eller valfria hackade nötter. 
 
Njut! 
 
 
 
 
Creamy Chia Pudding with Coconut, Banana & Raspberries
serves 2-4 depending in portion size
 
Chia seed pudding:
1 cup coconut- & rice milke
3 tbsp chia seeds
1 tbsp maple syrup
 
2-4 small bananas
 
Chia seed raspberries: 
1 cup defrosted and mashed raspberries (or fresh if it’s raspberry season)
1 tbsp chia seeds
2 large pinches vanilla 
 
 
Topping:
4 tbs almond butter
fresh raspberries 
flaked almonds
 
 
Step one:
Mix the chia seeds, maple syrup & coconut & rice milk in a bowl. Let sit for 10-15 minutes and then stir with a spoon or whisk (to prevent lumping).Cover with plastic foil and let sit in refrigerator over night. 
 
Mix the raspberries with chia seed and vanilla, cover with plastic foil and put in refrigerator over night. 
 
Step two:
Stir the chia pudding with a spoon. Slice the bananans in thin slices and distribute in glasses, pour the chia pudding over the bananas and finish with the chia seed raspberries. Add a big tablespoon of almond butter on top and then finish it of with fresh raspberries and flaked almonds (or some other chopped nuts)
 
Enjoy!  
 
 
 
 
 

 

You Might Also Like

35 Comments

  • Reply
    Anonym
    8 mars, 2015 at 16:39

    Bra tips!

  • Reply
    Tilda
    8 mars, 2015 at 16:46

    Chiapuddingen ser både otäck och god ut på samma gång. Törs man testa receptet? Hehe 🙂 Vad smakar chiafrön ungefär som? Fint fotograferat!

  • Reply
    Ljuvliga Drömmar
    8 mars, 2015 at 17:19

    Det där måste prövas 🙂 har köpt chai-frön men har inte kommit så mycket längre än så!

    Hoppas att du har haft en fin helg! 🙂

  • Reply
    Ulrica
    8 mars, 2015 at 18:34

    Jag tror jag skulle ha så fruktansvärt svårt för den geléiga känslan, men försvinner den i en smoothie så kanske :). Jag måste nog prova!

    Om inte annat så gör ju dina bilder ( som alltid ) att man blir sugen :).

    Kram Ulrica

    • Reply
      Mary
      9 mars, 2015 at 12:48

      Ja, en del har svårt för det, men det går ju att strö över filén med, då blir det gelé i magen/tarmen istället 🙂 Ett tips är att kombinera chiapuddingen med ngt med mer struktur så att allt inte blir mjukt å geléigt om du förstår vad jag menar. Håller ändå tummarna för att du gillar det om du provar 😉 kram på dig

  • Reply
    Madeleine
    8 mars, 2015 at 18:41

    Du skriver alltid så extremt fina och stärkande texter, tack! Jag kan bara hålla med, som nyårslöfte i år hade jag att jag skulle vända perspektiv på saker så jag hela tiden skulle försöka se det positiva och inte det negativa i allt som hände. Det har gett mig en enorm vändning! Så tack för den här fina texten, den fungerade som en påminnelse om att allltid vara tacksam för det man har. Kram!

  • Reply
    Emma
    8 mars, 2015 at 20:59

    Vilka vackra och kloka ord! Fina foton som alltid, men de dör orden behöver man höra ibland.
    All lycka till dig!

    • Reply
      Mary
      9 mars, 2015 at 12:46

      Tack Emma! <3 Kram till fina dig

  • Reply
    Anna
    8 mars, 2015 at 23:56

    this looks soo good!!!

    https://aspoonfulofnature.wordpress.com/

    • Reply
      Mary
      9 mars, 2015 at 12:46

      Thanks Anna, it really was, I just love chia pudding! <3

  • Reply
    Katarina
    9 mars, 2015 at 03:31

    Vackert skrivet! Chiapudding är så gott. Kram och ha en fin dag!

    • Reply
      Mary
      9 mars, 2015 at 12:46

      Tack fina du! Och visst är det <3 Kram på dig med 🙂

  • Reply
    natalie
    9 mars, 2015 at 10:35

    åh, så gott det såg ut!

    • Reply
      Mary
      9 mars, 2015 at 12:45

      Tack, det var det 🙂

  • Reply
    Marie
    10 mars, 2015 at 10:01

    Tack för fina ord, behövde dem! Gick igenom några år av knäskador och operationer för ungefär tio år sedan och minns fortfarande känslan av att äntligen kunna gå igen, något jag blev tvungen att lära mig hela tre gånger efter att mina muskler förtvinat i helbensgips i olika omgångar. Märker hur jag ofta är dålig på att uppskatta att jag har en fungerande kropp men när jag väl får uppleva lyckan i ett långt danspass eller en vacker promenad är jag oändligt tacksam.

    Jag tycker våren och sommaren är den svåraste tiden att hålla huvudet ovanför ytan, just för att negativa känslor känns extra negativa i relation till allt det vackra och soliga man har omkring sig. Men hoppas kunna möta den annalkande årstiden men glädje.

    Önskar dig allt gott!
    Marie

  • Reply
    tommy
    10 mars, 2015 at 11:58

    fint

  • Reply
    Jennifer
    12 mars, 2015 at 21:05

    Ja, visst är det härligt att det börjar bli ljusare! Jag njuter i fulla drag av de värmande solstrålarna! 🙂 Och visst är det oerhört viktigt att vara tacksam för det man har! Generellt sett tänker jag ofta att det kunde varit mycket värre! Sen ibland är det lite svårare… Nu har jag stressat för mycket senaste tiden, över vardagen som rusar på, alla måsten, kroppen som är i så hemskt dålig form och över allt som aldrig blir gjort. Jag försöker rycka upp mig och ta hand om mig och ditt inlägg blev en nyttig väckarklocka! 🙂 Jag har det faktiskt jättebra! Det kunde varit sååå mycket värre och nu ska jag ladda om och se till att suga en massa energi ur solljuset! <3

  • Reply
    Jennifer
    15 mars, 2015 at 22:25

    Tack, jag ska verkligen försöka göra det. Fokusera på familjen och det som är viktigt i livet och koncentrera mig på det positiva. 🙂 Jag köpte lite fina vårblommor i helgen och det piggar absolut upp lite! 😉

    • Reply
      Mary
      16 mars, 2015 at 12:30

      Vad härligt! Hoppas du får en kanonfin vår, du får uppdatera mig på hur det går! <3

  • Reply
    Jes
    17 mars, 2015 at 06:32

    Alltid så vackra bilder. Alltid!

    Kram Jes

    • Reply
      Mary
      17 mars, 2015 at 08:38

      Tack fina snälla du! <3 Kram

  • Reply
    Jennie
    17 mars, 2015 at 06:57

    Bara älskar din blogg!! Precis ny här! Chaipudding är fantastiskt gott och mättande.
    Är det ditt sista inlägg? Så jag inte missat nått ?

    • Reply
      Mary
      17 mars, 2015 at 08:38

      Tack Jennie, välkommen! 🙂 Visst är det gott och mättande, äter det ofta till frukost! Ja det här är mitt senaste inlägg men det kommer ett lite senare idag. Tips är att följa alla bloggar du tycker om via Bloglovin’ så får du uppdatering när det kommer nya inlägg 😀 <3 till dig!

  • Reply
    Lotta
    24 mars, 2015 at 15:49

    Åh så bra!! Underbart inlägg. Precis så som du känner jag. Finns allt dom som har det värre, fokusera på att vara tacksam för det du har. Heja dig!

  • Reply
    Heidi
    25 mars, 2015 at 21:17

    Finaste jag läst på länge! Inspiration. Tack!

    • Reply
      Mary
      29 mars, 2015 at 12:30

      <3 <3 <3 <3 Tack själv för dina ord/feedback!

  • Reply
    Nathalie Aurne
    27 mars, 2015 at 20:48

    Vilken härlig blogg du har! Du har otroligt vackra foton och du skriver så djupt och berörande. Jag måste säga att du är en av mina största förebilder. Både för att du är så duktig på det du gör och för att lyckats ta dej igenom en svår sjukdom. Detta blogginlägg berörde mig extra mycket, jag behövde verkligen få höra dessa ord just nu. Jag är mitt inne i en svår tid i mitt liv, jag är inte dödssjuk men jag är sjuk och håller på att förlora hoppet om att någonsin kunna bli frisk. Tack för dina kloka ord, jag ska ta verkligen ta dem till mig och forstätta kämpa.
    Du har dessutom väckt en inspirationsglöd i mig med dina vackra foton och ditt mod att satsa på din passion, nu ska jag bli bättre på matfotografering och följa min dröm!
    Keep going, you’re awesome! 🙂

  • Leave a Reply