GRANOLA ENERGY BARS MED KOKOS & MELON

Idag har jag gjort granolabars eller ”granola energy bars” som jag kallar dem. Funkar som frukost när jag försover mig eller bara inte orkar göra ngn vettig frukost (för vi har väl alla såna dagar eller?), efter fysisk träning om det är lite längre tills jag ska äta eller som mellanmål. Dessutom är dom riktigt goda och innehåller bara bra fetter och inga konstiga e-ämnen eller annan skit. 
 
Det bästa, det är att man slänger ihop dem i ett nafs. De tar väl ungefär 15 minuter att röra ihop och efter en timma i frysen är de färdiga. Jag har använt Saltå Kvarns ”fina havregryn” eftersom de är lite mer lättsmälta och när havregrynen varken ligger i blöt eller kokas passar den lite mer lättsmälta varianten bättre för mig. 
 
 
Today I’ve made some easy peasy granola bars or ”granola energy bars” as I like to call them. Perfect as a quick breakfast when I’ve been snoozing too long (Hey, we’ve all been there right?!), after a workout or in between meals if I need some extra energy. They are tasty too and contains only ingredients that are good for your body and no chemicals. 
 
The best thing is that it only takes about 10-15 minutes to make them and after 1 hour in the freezer you’re completely done. 
Egentligen kan man slänga ner lite vad som helst men eftersom jag var sugen på melon och kokos så blev det så. Om du vill göra dem lite mer som godis, prova att doppa dem i smält vit choklad och bjussa dig själv på hemgjort godis istället för det butiksköpta naturgodiset. 
 
You can put whatever you want in them but I had a real craving for melon and coconut so that’s what I chose. If you want to make them a little bit more like candy, try and dip them in melted white chocolate and give yourself a home made treat instead of the stor bought version. 
 
 
Granola Energy Bars
 
5 dl havregryn (jag använde Saltå Kvarns ”Fina Havregryn”)
2,5 dl kokosflingor
2 dl sötmandlar
2 msk chiafrön
2 nypor salt
1 tsk äkta vaniljpulver
 
0,5 dl flytande honung
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl kokosolja
1,5 dl (ca 180 gram) mandelsmör
 
1,5 dl torkad cantalopmelon (köpt i livsmedelsaffär)
 
Blanda alla torra ingredienserna i en stor skål. Blanda därefter honung, sirap, mandelsmör och kokosolja i en mindre värmetålig skål och värm på medelvärme i microvågsugn tills det är varmt och mjukt, rör då och då. Akta så det inte blir hett, det ska bara smälta samman.  Rör ner de varma ingredienserna i de torra och blanda noga, tillsätt den torkade melonen.
 
Täck en form på ca 32×22 cm med bakplåtspapper, se till så att bakplåtspappret sticker upp på sidorna. Tryck ut granolablandningen i formen, använd baksidan av en sked eller dl-mått, tryck hårt så att det packas samman, var noga. Ställ in i frysen i ca 1 timma. Ta ut och skär i portionsbitar.
 
Förvara i lufttät burk, lägg bakplåtspapper eller smörgåspapper mellan varje lager eller slå in varje granola bar i smörgåspapper. Förvara i **kylskåp eler frys (jag förvarar mina i frysen, de håller bättre där och tinar ganska fort) 
 
Lycka till! 
 
**Obs! De blir mjuka i rumstemperatur, så det är ingen granolabar som du bör förvara i rumstemperatur i väskan under någon längre tid. Kan annars orsaka hastigt gråtanfall när din Granola bar smulat sönder på insidan av din väska och du står där med kladdig väska…och ingen energi. 
 
 
 
 
Granola Energy Bars
 
2 cups rolled oats 
1 cup shredded coconut
0,8 cup almonds
2 tbsp chia seeds
2 pinches of salt
1 tsp vanilla powder
 
4 tbsp liquid honey
3 tbsp treacle or golden syrup
3 tbsp coconut oil 
0,65 cups (180 gram) almond butter
 
0,65 cup dried cantaloupe melon
 
Mix all the dry ingredients in a big bowl. Mix honey, golden syrup, almond butter and coconut oil in a heat proof bowl and microwave on medium heat until it’s warm and smooth, stir occationally with a spoon. Add this to the dry ingredients and combine the two. Finally add the dried melon. 
 
Line a 8” x 13” square pan with wax or parchement paper and firmly press the granola bar mixture in the pan. Use the back side of a spoon to pack it tightly. Cover with plastic wrap and put in the freezer for one hour. 
 
Take it out of the refrigerator and cut into portion sizes. Store in an air tight container with parchment or wax paper in between the layers or wrap each bar in an individual wax/parchment paper. I keep them in the **feezer or the refrigerator. 
 
Good Luck!  
 
 
**Should not be kept in you gym bag or purse in room temperatur for a longer period of time since that will induce crying when said energy bar is suddenly in pieces, smudged on the inside of you gym bag/purse and you’re left with a messy/dirty bag and…no energy. 
 
 
 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

5 Comments

  1. Svara

    Anna

    30 mars, 2015

    love your pictures 🙂

    https://aspoonfulofnature.wordpress.com/

  2. Svara

    Becka

    30 mars, 2015

    Åh, låter riktigt mums!

  3. Svara

    Anonym

    4 april, 2015

    Åh var har du köpt den saxen? Älskar sådana men de verkar vara så slutsålda överallt.

LEAVE A COMMENT