HUR MAN GÖR EGEN MANDELMJÖLK

Att göra egen mandelmjölk är ungefär 1000 gånger bättre än den köpta varianten. Jag vet inte hur mycket som sitter i smaken eller om det egentligen handlar lika mycket om att jag gjort den själv och vet precis vad den innehåller. Oavsett så är det både gott och enkelt att göra egen mandemjölk. 
 
Making your own almond milk is about a 1000 times better than buying it from the store. I don’t know if it’s in the taste or if it’s about making it myself and knows exactly what it contains. Either way it’s both easy and tasty to make your own almond milk. 
Jag föredrar att göra den fetare och mer smakrik eftersom jag oftast har den i kaffet eller i smoothies och om mandelmjölken har högre fettprocent tycker jag att det fungerar bättre i kaffet och smakar bättre. Vill man dricka mandelmjölken som mjölk till maten och tycker att min variant är för fet el tung kan man med fördel göra den med större mängd vatten.
 
Det viktiga är att blötlägga mandlarna i ca 8 timmar innan du ska använda dem. Blötlägga gör man för att kroppen ska få lättare att bryta ner mandlarna, så att man kan tillgodogöra sig allt det nyttiga med mandlar. Nötter, frön och mandlar innehåller nämligen enzymblockerare samt fytinsyra som skyddar nötterna men också hindrar dig som konsumerar mandeln/nöten från att ta upp alla dess näringsämnen. Detta binder dessutom mineraler och hindrar upptaget av protein mag- & tarmkanalen. Mandlar innehåller mycket protein, Vitamin B och E, zink, fosfor, järn, magnesioum, kalium & kalcium och så klart mycket bra fetter. 
 
 
 
 
I prefer to make my almond milk a little bit like a cream since I usually use it in my coffee or in a smoothie and if the almond milk is a little bit richer I think it taste better. If you rather perfer drinking your almond milk instead of ”regular milk” or as a part of you lunch or dinner and think that this version is to ”rich for your taste” you can just add more water.
 
Det important part lies in soaking the almonds in water 8 hours before using them.Soaking nuts, amonds or seeds is done to remove enzyme inhibitors and neutralize phytic acids that they contain. This makes them easier to digest and also activates the nutrients. Almonds have a high level of protein, vitamin B & E, zink, phosphorus, iron, magnesioum, potassium and calcium and of course a lot of fat, the kind that’s good for you.  
Allt man behöver för att göra egen mandelmjölk är sötmandel, vatten, färska dadlar, kardemumma och äkta vaniljpulver…och så en mixer så klart. Jag föredrar att söta mandelmjölken med färska dadlar och även smaksätta den med lite kardemumma och vaniljpulver. Det ger en mer smakrik mandelmjölk som inte känns blaskig och tråkig och som även är god att dricka precis som den är! 
 
Såhär gör jag min egen mandelmjölk! 
 
 
All you need to do to make your own almond milk is almonds, water, fresh dates, cardamom and vanilla…and of course a blender. I prefer to sweeten my almond milk with fresh dates and also to flavor it with cardamom and vanilla. It gives me a more tasty almond milk with lots of flavors. 
 
This is how I make my almond milk! 
 
 
Mandelmjölk
 
200 gram sötmandlar
1 liter vatten
4 färska dadlar el så kallade medjooldadlar, urkärnade
1/2 tsk kardemumma 
1 krm äkt vaniljpulver
 
 
Steg ett:
Blötlägg mandlarna i vatten över natten eller i minst 8 timmar. 
 
Steg två:
Häll bort vattnet och skölj mandlarna noga och häll dem sedan i en hushållsmixer tillsammans med kardemumma, vaniljpulver och dadlar. Tillsätt hälften av vattnet och mixa tills blandningen är tjock, ca 4-5 minuter. Tillsätt resten av vattnet och mixa ytterligare ngn minut. 
 
Lägg en nötpåse eller en ren tunn linnehandduk i en fin sil och ställ sedan denna över en stor skål. Välj gärna en skål med pip för att underlätta när mandelmjölken ska hällas över på flaska. Häll mandelmjölken genom nötpåsen och låt det rinna genom silen och ner i skålen under. Samla ihop kanterna på nötmjölkpåsen eller linnehandduken och pressa försiktigt ut mandelmjöken. Häll upp i ren glasburk eller flaska med lock. Häller sig ca 5-7 dagar i kylskåp. Skaka flaskan innan användning.
 
Lycka till!  
 
 
 
 
 
Almond Milk
 
200 gram almonds
1000 ml/4,25 cups water
4 medjool/fresh dates, pitted
1/2 tsp cardamom
2 pinches vanilla
 
Step one: 
Soak the almonds in water overnight or at least 8 hours. 
 
Step two:
Drain and rinse the almonds thoroughly and put them in a blender with cardamom, vanilla and dates. Add 1/2 the amount of water and mix on high speed until the mixture is thick, about 4-5 minutes. Add the rest of the water and mix for a another minute. 
 
Line a strainer with a nut milk bag or a clean thin linnen towel and place over a large bowl, preferably with a pipe to make it easier to pour over to a bottle. Pour almond milk through the lined strainer into the bowl and then gather the edges of the nut milk bag or coth and carfully squeeze out the almondmilk. Pour the almond milk to a clean jar or bottle with a lid and store in refrigerator. Last for about 5-7 days in refrigerator. Shake bottle before using. 
 
Good luck! 
 
 
 
 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

2 Comments

  1. Svara

    min tekopp

    15 april, 2015

    Jag som fullkomligt älskar mandelmjölk och försöker ta bort så mycket mjölkprodukter som möjligt ut maten blev väldigt nyfiken på detta recept. Ska absolut prova! Underbara fotografier som alltid! Har jag sagt att du är SÅ inspirerande! Hejja!

LEAVE A COMMENT