MAGI PÅ 20 MINUTER – MASKROSPESTO MED VÄSTERBOTTENSOST

Jag älskar att jobba med det som är i säsong nu, med svenska råvaror och med fokus på det enkla och rustika. Det där som bara tar en sekund eller tre att svänga ihop i köket, där man får mycket tid för umgänge och långa diskussioner, där man har tid att njuta av det fantastiska som vi har framför oss nu; sommarsverige! Därför blev jag givetvis superglad när Västerbottensost frågade mig om jag ville vara med som en av deras receptinspiratörer för deras ”20x20x20”-projekt. Dvs 20 inspiratörer som tillsammans delar 20 recept som kan göras på 20 minuter; HÄR kan ni se fler inspiratörer och deras recept! 
 
Västerbottenost är det nog få i Sverige som inte känner till och de flesta har nog hunnit mumsa i sig några bitar av den klassiska Västerbottensostpajen (om inte så finns recept HÄR). Och det är något med Västerbottensost som är så…så..ja så svenskt och somrigt helt enkelt! Och så fort jag fick frågan om uppdraget kände jag att jag ville blanda den nötiga lagrade osten med något som verkligen i säsong, för är det något som inspirerar mig just nu så är det naturen! 
 
I love working with whatever’s in season right now, with national ingredients with focus on the easy and rustic. The kind of recipes that only take like a second or two to make so that you get a lot of time to hang out with friends and family while enjoying the amazing Swedish summer. Therefore I got super excited when Väserbottens cheese (cheese company in Sweden) asked me to be one of their inpirers in the 20x20x20-project. 20 inspirers that makes a total of 20 recipe that can be made in 20 minutes. As simple as that! 
 
And the minute I got the question from Västerbottens cheese I felt that I wanted to mix their cheese with something that’s in season right now because if there’s anything that inspires me during the summer it’s nature! 
Och efter några rundor i köket kan jag berätta att man faktiskt kan slänga ihop världens goaste pesto på några få minuter med det som förmodligen finns bakom husknuten, i skogen bredvid eller på gräsmattan utanför din lägenhet! Jag pratar så klart om maskrosor! Med bladen från maskrosor, olivolja, mandlar, vitlök samt västerbottensost kan man göra en helt magisk pesto. Inga konstigheter, det enda som behövs är en handmixer.
 

And after some time in the kitchen I can tell you that it’s actually possible to make the worlds best pesto in just a few minutes with something that’s probably growing in you garden, in the forrest in your neighbourhood or maybe on the lawn outside your apartment! I’m talking about dandelions! With dandelion, olive oil, almonds, garlic and Västerbottens cheese it’s possible to make an amazing pesto. So simple and the only thing you need is a hand mixer. 

Så ut och plocka en stor bunt maskrosor (bladen), sätt på pastavattnet, mixa ihop alla ingredienserna till peston och när pastan kokat klart är du mer eller mindre färdig. Skiva några sugarsnaps eller sockerärtor tunt och blanda ner i rätten och avsluta sedan med extra mycket västerbottenost! 
 
Njut… av både maten, sommaren och (förhoppningsvis) sällskapet! 
 
So go out and pick a big bunch of dandelions (the leaves), boil somewater on the stove, mix all the ingredients for the pesto and when the pasta is done you are pretty much done too! Slice some sugar snaps and mix into the dish and finish it of with a lot of Västerbotten cheese! 
 
Enjoy..the food, the summer and (hopefully) the company! 
 

Maskrospesto med Västerbottensost

Ca 6 port

Pesto:

30 gram späda maskrosblad, sköljda och avtorkade

80 gram skållade sötmandlar

70 gram västerbottens cheese

1,5-2 dl olivolja

3 vitlöksklyftor

salt

svartpeppar

Pasta

Sugarsnaps

Späda maskrosblad

Västerbottensost

Blanda alla ingredienser till peston utom osten i en hög skål & mixa slätt med en stavmixer. Riv osten fint och rör ner i peston, smaka av med en rejäl nypa salt och några tag med svartpepparkvarnen. Koka pasta enligt anvisningarna på förpackningen och rör därefter ner önskad mängd pesto i pastan. Skär sugarsnapsen i skivor, riv extra Västerbottenost och toppa varje portion med skivade sugarsnaps och rejält med ost! Servera gärna med extra maskrosblad för mer beska och pepprighet.  

 
 
 
 
Dandelion Pesto of Västerbotten Cheese
serves about 6
 
 
Pesto :
30 grams tender dandelion leaves (rinse in cold water and let them dry off on a kitchen towel)
80 grams of sweet almonds blanched
70 grams västerbottens cheese
0,7-1 cup olive oil
3 garlic cloves
salt
black pepper
 
 
Pasta
Sugar Snaps
Tender dandelion leaves
Västerbotten cheese
 
 
Put all the ingredients for the pesto, except the cheese, in a high bowl and mix smoothly with a hand mixer. Grate the cheese finely and stir in the pesto, season with a good pinch of salt and some grounded black pepper. Cook the pasta according to the instructions for your pasta and stir desired amout of pesto with the pasta.Cut Sugar snaps intothin slices, grate some additional Västerbotten cheese and garnish each serving with sliced sugar snaps and plenty of cheese! Serve with extra dandelion leaves for more bitter and peppery flavor.
 
 
Inlägget i samarbete med Västerbottenost
 
 
 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

7 Comments

  1. Svara

    Sophie

    4 juni, 2015

    Det här låter ju helt fantastiskt!! Jag älskar att lära mig mer av vad som är säsongsbaserat och ätbart i naturen

  2. Svara

    Mårtenssons Kök

    4 juni, 2015

    Oh ja, den kan vi absolut tänka oss att prova på att göra! Västerbottensost är ju en storfavorit i vårt kök och att tänka säsongsbetonat är alltid lika spännande och utmanande.

  3. Svara

    Anonym

    4 juni, 2015

    Men va fantastiskt…smarrig middag av ogräs! Det gillas!

  4. Svara

    Anonym

    8 juni, 2015

    Det där lät jättegott och smidigt när man bara kan ge sig ut och plocka i naturen 🙂

  5. Svara

    Anonym

    8 juni, 2015

    Rabarber

  6. Svara

    Jennifer

    15 juni, 2015

    Vad ska man äta till lunch när man spenderat förmiddagen med att rensa ogräs i trädgården? Pasta med maskrospesto förstås! 🙂 Snabbt och enkelt, spännande, riktigt gott – och snacka om närodlat! Det här gör jag fler gånger, tack för det! 🙂

    • Svara

      Mary

      30 juni, 2015

      Nawwww, men fina du, vad glad jag blir! Sådär så det värmer i magen!! Tusen tack för de orden. Kram!

LEAVE A COMMENT