7 In Basic

MASKROSPESTO

 
Jag älskar att jobba med det som är i säsong nu, med svenska råvaror och med fokus på det enkla och rustika. Det där som bara tar en sekund eller tre att svänga ihop i köket, där man får mycket tid för umgänge och långa diskussioner, där man har tid att njuta av det fantastiska som vi har framför oss nu; sommarsverige! 
 
I love working with whatever’s in season right now, with national ingredients with focus on the easy and rustic. The kind of recipes that only take like a second or two to make so that you get a lot of time to hang out with friends and family while enjoying the amazing Swedish summer.
Och efter några rundor i köket kan jag berätta att man faktiskt kan slänga ihop världens goaste pesto på några få minuter med det som förmodligen finns bakom husknuten, i skogen bredvid eller på gräsmattan utanför din lägenhet! Jag pratar så klart om maskrosor! Med bladen från maskrosor, olivolja, mandlar samt vitlök kan man göra en helt magisk pesto. Inga konstigheter, det enda som behövs är en mixerstav.
 

And after some time in the kitchen I can tell you that it’s actually possible to make the worlds best pesto in just a few minutes with something that’s probably growing in you garden, in the forrest in your neighbourhood or maybe on the lawn outside your apartment! I’m talking about dandelions! With dandelion, olive oil, almonds and garlic it’s possible to make an amazing pesto. So simple and the only thing you need is a hand mixer. 

 
Så ut och plocka en stor bunt maskrosor (bladen), sätt på pastavattnet, mixa ihop alla ingredienserna till peston och när pastan kokat klart är du mer eller mindre färdig. Skiva några sugarsnaps eller sockerärtor tunt och blanda ner i rätten! Mums! 
 
Njut… av både maten, sommaren och (förhoppningsvis) sällskapet! 
 
 

Maskrospesto 

Ca 6 port

Pesto:

30 gram späda maskrosblad, sköljda och avtorkade

80 gram skållade sötmandlar

1,5-2 dl rapsolja

3 vitlöksklyftor

salt

svartpeppar

Pasta

Sugarsnaps

Späda maskrosblad

 

Blanda alla ingredienser till peston i en hög skål & mixa slätt med en stavmixer eller med en höghastighetsmixer. Smaka av med en rejäl nypa salt och några tag med svartpepparkvarnen. Koka pasta enligt anvisningarna på förpackningen och rör därefter ner önskad mängd pesto i pastan. Skär sugarsnapsen i skivor och toppa varje portion med skivade sugarsnaps o! Servera gärna med extra maskrosblad för mer beska och pepprighet.  

 
 
 
 
Dandelion Pesto
serves about 6
 
 
Pesto :
30 grams tender dandelion leaves (rinse in cold water and let them dry off on a kitchen towel)
80 grams of sweet almonds blanched
0,7-1 cup cannola oil
3 garlic cloves
salt
black pepper
 
 
Pasta
Sugar Snaps
Tender dandelion leaves
 
 
 
Put all the ingredient  for the pesto in a high bowl and mix smoothly with a hand mixer (or use a high speed blender). Season with a pinch of salt and some grounded black pepper. Cook the pasta according to the instructions for your pasta and stir desired amount of pesto with the pasta. Cut Sugar snaps into thin slices and garnish each serving with sliced sugar snaps! Serve with extra dandelion leaves for more bitter and peppery flavor.
 
 
 
 
 
 
 

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Sophie
    4 juni, 2015 at 20:40

    Det här låter ju helt fantastiskt!! Jag älskar att lära mig mer av vad som är säsongsbaserat och ätbart i naturen

  • Reply
    Mårtenssons Kök
    4 juni, 2015 at 22:16

    Oh ja, den kan vi absolut tänka oss att prova på att göra! Västerbottensost är ju en storfavorit i vårt kök och att tänka säsongsbetonat är alltid lika spännande och utmanande.

  • Reply
    Anonym
    4 juni, 2015 at 22:43

    Men va fantastiskt…smarrig middag av ogräs! Det gillas!

  • Reply
    Anonym
    8 juni, 2015 at 10:40

    Det där lät jättegott och smidigt när man bara kan ge sig ut och plocka i naturen 🙂

  • Reply
    Anonym
    8 juni, 2015 at 20:27

    Rabarber

  • Reply
    Jennifer
    15 juni, 2015 at 21:07

    Vad ska man äta till lunch när man spenderat förmiddagen med att rensa ogräs i trädgården? Pasta med maskrospesto förstås! 🙂 Snabbt och enkelt, spännande, riktigt gott – och snacka om närodlat! Det här gör jag fler gånger, tack för det! 🙂

    • Reply
      Mary
      30 juni, 2015 at 09:07

      Nawwww, men fina du, vad glad jag blir! Sådär så det värmer i magen!! Tusen tack för de orden. Kram!

    Leave a Reply