LAVENDELSIRAP

 
Scroll down for english recipe
Lavendel. Älskar eller hatar du lavendel? Ja för det verkar vara lite antingen eller när det kommer till lavendel. Antingen så älskar man det fullständigt, det doftar sommar och kärlek, mormor och landet. Eller så luktar det illa och alldeles för starkt. Punkt. Slut. Illaluktande parfymindränkt tant som min vän brukar säga (huruvida det faktum att jag benämner mig själv som tant hör ihop med hennes uttalande är oklart)
 
Själv tycker jag om lavendel men inte så mycket som tvål eller parfym, men som doftljus och i bakning & matlagning älskar jag det  Faktiskt älskar jag det absolut mest i matlagning..herrejeda mig vad gott det smakar! Frågar du mig smakar det bäst i sådant som är kallt, som glass exempelvis. 
 
 
Och i helgen blev jag plötsligt så sugen på att göra lavendelsirap. Det är klart på några minuter och passar utmärkt att använda som smaksättning och sötning i glass eller semi freddo, gott att blanda med lite naturellt mineralvatten eller som smaksättning i bakverk. Att koka sirap tar fram smaken på ett bra sätt och är dessutom en superfin gå-bort-presen
 
Såhär gör jag min lavendelsirap: 
  
 
Lavendelsirap
 
3 dl socker
2 dl vatten
1 msk torkad lavendel (använd sådan som är säker att äta, ”vanlig” lavendel kan ha besprutats med gifter som inte är bra att få i sig, titta därför noga på hur lavendeln är markerad om du köper och torkar själv)
en liten droppe lila livsmedelsfärg om man önskar
 
 
 
Koka upp ingredienserna under lock och låt sedan koka i ca 10 minuter med locket på glänt, det ska inte koka våldsamt utan koka på medelvärme. Sila och häll genast upp på väl rengjorda och steriliserade burkar. Låt svalna i rumstemperatur och försvara sedan kallt i kylskåp. 
 
Lycka till! 
 
 
 
Lavender Syrup
 
300 ml sugar 
200 ml water (or three part sugar and two part water)
1 tbsp dried lavender (use lavender that are safe to eat, often marked as safe to eat)
one small drop of food coloring if you want to color your syrup
 
Put all ingredients in a pot with a lid and bring to a boil, boil with the lid on a jar for about 10 minutes on medium heat. Pour the syrup through a sieve and into well cleaned and preferable sterilized jars. Put the lid on immediately and let cool in room temperature. Store in refridgerator.
 
Taste amazing!  Drizzle over some vanilla ice cream, blend with some sparkling water or in a cocktail or flavor and sweeten pastries with.  Good Luck! 
 
 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

20 Comments

 1. Svara

  Ulla

  13 juli, 2015

  Jag älskar också lavendel, har dock inte blivit färdig till att prova att baka med det.
  Men nu har jag en hel del blommande lavendel hemma,
  och har tänkt att jag skulle torka lite lavendel för att baka med senare, har du nåt bra tips hur man torkar på bästa sätt?

 2. Svara

  Anni

  13 juli, 2015

  Hej,

  Ser ju ljuvligt ut! Kan man göra den på färsk lavendel tror du? Har ju ingen torkad ännu… 🙂

 3. Svara

  Anni

  13 juli, 2015

  Tack för svar! Jag har massor av lavendel i trädgården som kommer varje år, så ingen besprutning eller gödsling på dem 🙂

 4. Svara

  Anni

  13 juli, 2015

  Tack för svar! Jag har massor av lavendel i trädgården som kommer varje år, så ingen besprutning eller gödsling på dem 🙂

 5. Svara

  rebecca

  14 juli, 2015

  åh men wow jag måste testa!
  har massor av lavendel ute i min trädgård, tror du man måste torka den innan eller kan man använda färsk? har vuxit där ute i flera flera år nu så dags att ta tillvara på det:D om man kan använda färsk, tror du man ska använda lika mycket då som vid användning av torkad?

 6. Svara

  Markus- mittgrekland.se

  14 juli, 2015

  Måste testas!

 7. Svara

  Carina

  14 juli, 2015

  Gillar också lavendel som smaksättning, och har kommit på att det blir väldigt trevligt om man gör sin vaniljkräm med lavendel "doft". Passar väldigt bra till en herrgårdstårta med grädde och hallon!

 8. Svara

  Monica

  19 juli, 2015

  Vilket vackert blogginlägg, (som alltid i denna blogg) men speciellt färgerna i dessa bilder! Lavendelsirap låter gott och användbart. Tänker pröva.

  • Svara

   Mary

   2 augusti, 2015

   Tack snälla Monica, vad go du är! Kram på dig!

 9. Svara

  exuviance södermalm

  3 september, 2015

  Jag tycker det är nice med lavendel det ser så friskt ut med örter i en trädgård, men det kanske är för att man associerar det med lukten.. Tycker lavendel är så fräscht och att ha med det i bakning har inte provat men borde va nice!

  • Svara

   Mary

   3 september, 2015

   Lavendel är underbart att använda i både matlagning och bakning. Jag är faktiskt inte speciellt förtjust i doften av lavendel i tvålar eller hudvård, men "riktig" lavendelblomma eller i glass, sirap eller liknande så älskar jag det! 🙂

 10. Svara

  Anonym

  13 september, 2015

  Hur länge varar din lavendelsirup om man har den i kylskåp? 🙂

 11. Svara

  Anonym

  13 september, 2015

  Hur länge varar din lavendelsirup om man har den i kylskåp? 🙂

 12. Svara

  Suzette Lindberg

  17 september, 2015

  Hej! ? Mina föräldrar har lavendel i trädgården så kanske skulle testa baka något. Jag är nyfiken vad du använder för kamera/objektiv, vet att det är människan bakom kameran som gör bilden men hade varit skoj att veta. Har du även något bra tips när man vill fota mat/bakverk? ?

  • Svara

   Mary

   17 september, 2015

   Vad härligt, det är klart du ska testa! Skörda alltid lavendeln innan den slår ut i blommor, då får du ut mest smak. jag har en Canon Eos 5D Mark III och objektiv beror på. Oftast 24-70 f/2.8 L eller 100 mm f/2.8 L . Lycka till!

LEAVE A COMMENT