MANDELFLARNSRULLAR MED MARÄNGSMÖRKRÄM

Det har varit en seg start på januari, mycket att göra men ändå i ett lugnt tempo. Och jag har låtit det ta sin tid, för det var ett löfte jag gav till mig själv. Att jag skulle avsluta det jag håller på med och inte ramla iväg i nya projekt (ofta mina egna). Och just nu är jag mitt uppe i projektet att göra om designen på bloggen. 
 
It’s been somewhat of a slow start this January, a lot to do but it’s been done in a slow pace.And I have let the work I had in front of me take the time it needed to take, because that was one of my new year goals. To finish what I start and not let myself be tempted to leave the first project and start a new one (which I often do when it comes to my own projects). And now, I’m in the middle of changing my blog design for madebymary. 
 
Så det har fått ta sin tid och jag har försökt att vara där, närvarande, i den processen, utan att låta mig lockas iväg på annat. Igår kände jag att köket ropade på mig alldeles förfärligt och jag valde att lämna bloggdesignen (min rygg behövde ändå en paus) och titta vad som fanns i kylskåp och skafferi och se för gott som kunde tänkas kommas utav det som redan fanns hemma. 
 

So I’ve tried to be in the moment, present in that specific process and not be temted to go elsewhere. But yesterday I felt a need to bake something. The kitchen was reallty calling for me so I chose to leave the blog design for a while (my back needed a break anyway) to go and check if I could bake something with what was already in our kitchen. 

För vädret är ganska så blåsigt lite överallt i landet och här har det ömsom toksnöat ömsom regnat och att sticka ut nästippen utanför dörren kändes lite sådär om jag ska vara helt ärlig. Men man kan hitta ganska mkt hemma om man väl börjar rota runt. Smör, några ägg , mjöl, socker och sirap, mandel och grädde hittade jag ganska snabbt och längst in i fruktådan låg det några lime. Och av det…ja av det kan man göra lite av varje.
 Exempelvis rullade mandelflarn eller mandelflarnsrullar som jag kallar det, och fylla dem med limesmörkräm eller limemarängsmörkräm. 
 
Så vi har rullat rån, druckit mängder med kaffe och låtit ugnen gå varm. En regnig och blåsig lördag är det precis vad man behöver. 
 
Because the weather is really windy right now and it’s both snowing and raining and in some part’s of Sweden people are not able to leave their houses beacuse of the current storm warning. So, to be completely honest, sticking my nose outside didn’t really feel like something I was up for. But I found quite a lot of ingredients in our kitchen; flour, butter, a few eggs, sugar, treacle, almonds, cream and in the bottom of our ”fruit basket” some limes. And with that I can make both this and that. For example almond lace tuiles with lime meringue buttercream.(English recipe further down)
 
So we’ve been making almond lace cookies, drinking coffee and stayed indoors in our warm kitchen. Just what you need on a rainy and windy Saturday. 
 
 
Mandelflarnsrullar med Marängsmörkräm

ca 20-25 st

 

Mandelflarnsrullar: 

100 gram flagad mandel
100 gram smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk eller valfri grädde
1 msk ljus sirap
 
 
Marängsmörkräm med Lime:
1,25 dl strösocker
2,5 mskvatten
2 stora äggvitor
250 gram osaltat smör – rumstempererat 
2 tsk msk vaniljsocker
Saft & Rivet skal av 1 stor lime + 3 msk florsocker – dessa ingredienser måste vara rumstempererade
 
 
Förberedelser: 
Börja med att förbereda något att rulla flarnen runt; ex ett handtag till en kavel eller ett runt skaft av något slag. Jag rullar flarnen runt handtaget på mitt slipjärn (som man slipar knivar mot). Täck handtaget med en bit bakplåtspapper och fäst med exempelvis frystejp. 
 
Mandelflarnsrullar:
Hacka flagad mandel grovt, tärna smöret och blanda samtliga ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Värm på medelvärme tills det börjar sjuda, rör då och då. Låt sjuda några minuter under konstant omrörning, drag sedan kastrullen från plattan och låt smeten svalna.  
 
Klicka ut ca 5-6  klickar på en bakpapperskädd plåt, lämna mycket mellanrum mellan varje klick, flarnen flyter ut mkt. Grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca  7-8 minuter, eller tills flarnen flytit ut helt och fått en bredare gyllenbrun kant runt om men mitten på flarnet fortfarande är ljus. Låt svalna någon minut på plåten och lossa sedan försiktigt med en palettkniv eller tunn stekspade. Rulla flarnet föärsiktigt kring handtaget/pinnen och lossa försiktigt efter några sekunder. Låt svalna helt med skarven nedåt på bakplåtspapper/bänkskiva. 
 
Obs! Tänk på att rulla flarnet med den fina sidan uppåt så får man ett finare resultat. 
 
 
Marängsmörkräm med Lime** 
Koka upp strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull, koka tills sockerlagen når 115 grader Celcius. När sockerlagen når 100 grader, börja vispa äggvitorna till ett vitt skum, börja vispa på medelhastighet och öka successivt. När sockerlagen når rätt temperatur (115 grader), häll ner den i en fin stråle i de uppvispade äggvitorna, fortfarande under konstant vispning på hög hastighet. 
 
Vispa marängen tills den är vit, glansig och är rumstempererad, dvs ca 25 grader, låt det ta sin tid. Blanda under tiden limejuice, rivet limeskal samt florsocker i en mindre skål. När marängen nått rätt temperatur, vispa ner smöret i omgångar. Vispa slutligen ner vaniljsocker samt limesaft/skal/florsockret i marängsmörkrämen. 
 
Fyll en (eller flera om påsarna är mindre) spritspåse med marängsmörkräm och fyll varje rullat rånskal. Lägg upp på at och pudra lite florsocker ovapå. Servera! 
 
Njut! 
 
 
 
 ** Marängsmörkrämen håller ca 2 dygn i rumstemperatur och ca 2 veckor i kylskåp. 
 
 
 
 
 
Almond Lace Tuiles with Meringue Buttercream
 
20-25 pieces
 
Almond Lace Cookies:
100 grams  flaked almonds
100 grams butter
100 ml or 0,4 cups of granulated sugar
2 tbsp  flour
2 tbsp milk or cream
1 tbsp golden syrup or treacle 
 
 
Meringue Buttercream with lime :
0,5 cup  granulated sugar
2,5 tbsp water
2 large egg whites
250 g unsalted butter – room temperatured 
2 tsp vanilla sugar
Juice and grated zest of 1  large lime + 3 tbsp icing sugar – these ingredients must be at room temperature
 
 
Preparations:
Start by preparing something to roll the almond lace cookies around; like the handle of a rolling pin or something similar. I roll the cookies around the handle of my knife sharpener. Cover the handle of whatever you use with a piece of parchement paper and secure it with a piece of freezer tape. 
 
Almond Lace Tuiles:
Chop the flaked almonds corasly, dice the butter and mix all ingredients in a medium saucepan. Heat over medium heat until it starts to simmer, stir occasionally. Let the mixture simmer for a few minutes while stirring constantly, then pull the pan from the heat and let the it cool.
 
Work in small batches and place about 3/4 -1 tablespoon of mixture on a baking sheet covered with parchment paper. Do not place the dollops of batter too close to each other or you’ll end up with one big cookie covering the entire baking sheet. Bake in the middle of the oven at 180 degrees Celsius or 355 degrees Fahrenheit for about 7-8 minutes or until they are flat, golden brown  at the edgesbut with a pale center. Allow to cool for a minute or two still on the bakingsheet. Carefully remove the almond lace cookies with a palette knife or thin spatula and roll it carefully around the prepared handle. Hold for a few seconds and then gently slide the handle out of the almond lace tuile and lay it down to cool completely on a baking sheet that’s placed on the kitchen counter top.
 
 
Meringue Butter Cream with Lime: **
Boil the sugar and water in a small saucepan until it reaches 115 degrees Celsius or 239 degrees Fahrenheit. When the syrup reaches 100 degrees, begin whisking the egg whites to a white foam, start whisking on medium speed and increase gradually. When the syrup reaches the correct temperature  as stated above pour it into the whipped egg whites in a steady stream while constantly whipping at a high speed.
 
Whisk the meringue until it’s white, glossy and at room temperature. In the meantime; mix lime juice , grated lime zest and icing sugar in a small bowl. Once the meringue has reached the right temperature whisk in the unsalted butter, add a little butter at a time until it’s completely incorporated in the meringue. Finally add the vanilla sugar and lime juice/zest-mixture to the meringue buttercream and whisk until it’s smooth. 
 
Fill a piping bag with meringue buttercream and distribute between the almond lace tuiles. Poweder some icing sugar on top before serving your guest with these amzing and sweet treats! 
 
 
Enjoy !
 
 
** The meringue butter cream holds about 2 days at room temperature and for about 2 weeks in the refrigerator.

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

15 Comments

  1. Svara

    Jenny

    11 januari, 2015

    hej, vilka härliga bilder! Varför hamnar jag jämt på dina smaskiga bilder när jag är sockerfri? Jag sparar receptet tills en annan gång. Helt underbart med mandelflarn, jag köper såna ibland på vårt fik, då är det någon chokladsmörkräm i som visserligen är jättegod, men något med citrus känns väldigt lockande. Brukade köpa på ett annat kondis när jag jobbade i närheten, då var det något snarlikt citronfromage inuti.

    Tack för inspiration och vackra bilder, kram
    Jenny

  2. Svara

    Ulrica – Krii's Kitchen

    11 januari, 2015

    Det ska bli spännande att se vad du hittar på med din sida. 🙂

    Själv började jag blogga just för att jag ville utveckla mina fotokunskaper och för att få knacka lite html-kod. Har insett att när jag är "färdig" med sidan och bara har bloggandet att ta i tu med så blir jag rastlös och vill börja trixa med något på sidan igen.

    Ena stunden vill jag skriva allt på engelska och nästa stund inser jag hur mycket mer tid det tar och tid är en bristvara idag.

    Som sagt det ska bli spännande och roligt att se vad du hittar på och jag gissar att det kommer bli supersnyggt och bra på alla sätt och vis. 🙂

    Kram Ulrica

    • Svara

      Mary

      12 januari, 2015

      Hihi, ja..jag förstår lite vad du menar. Det är svårt att nöja sig och släppa designen. Jag tröttnar dessutom väldigt lätt och vill ofta ha ny design 😛
      Ja, att skriva på engelska tar en del tid, men man når ju också andra utanför Sverige och det är lite kul. Det slitsamma tycker jag är att översätta receptet, själva löpande texten går av sig själv..

      Kram på dig

  3. Svara

    Anonym

    11 januari, 2015

    Men attans så gott det där lät!

  4. Svara

    Sus

    13 januari, 2015

    Mmm så gott, önskar att jag var lika duktig på att baka som du! <3

    • Svara

      Mary

      14 januari, 2015

      De är supergoda 🙂 Äsch, det är bara att baka på, allt behöver inte bli perfekt, så länge det blir gott 😉 Lycka till! <3

  5. Svara

    Emelie

    13 januari, 2015

    Å de där ser ju supersmaskiga ut! Håller med om att man kan hitta mycket i skafferigömmorna om man letar lite, oftast har man ju saker som man inte ens kommer ihåg att man hade. Men nu när jag kikade så hade jag allt urom mandel 🙁 Måste prova så fort mandel är införskaffad 😉 Ska bli spännande att se den nya bloggdesignen sen!

  6. Svara

    MADDISENJ.SE

    14 januari, 2015

    Gud så gott det såg ut. Riktigt fina bilder också!

  7. Svara

    Amanda Jona [SPONTAN]

    14 januari, 2015

    Ser fantastiskt gott ut 🙂

    • Svara

      Mary

      15 januari, 2015

      Tack, det var faktiskt lite för gott, svårt att bara ta en 😉 😛

  8. Svara

    cindy

    15 januari, 2015

    låter riktig goda! väldigt fina bilder:)

LEAVE A COMMENT