DIY KRYDDMIX TILL CHAILATTE ELLER CHAITE – EN ÄTBAR JULKLAPP

Nu är det dags för lucka 20 i vår adventskalender eller ”24 days of Scandinavian Christmas”-inspiration. Igår var det talangfulla Helena som tipsade och inspirerade med snabbt tips på placeringskort på juldukningen. Och idag, ja idag är det min tur att föra oss vidare mot julafton i vår kreativa julkalender med min kryddmix till chailatte. 
Något som för mig är det viktigaste kring jul är så klart alla smaker och dofter som förknippas med jul. Kanel, kardemumma, kryddnejlika och mustig vanilj. Därför är det lite extra kul att ge bort en julklapp eller adventspresent i form av en ätbar present. 
En perfekt present med alla de rätta smakerna är chaimix som man kan göra både chaite och chailatte på. Tar bara cirka 10 minuter att pyssla ihop och ger mottgaren maximalt med mys. Bara att blanda med varm mjölk och lite starkt kaffe eller espresso (chailatte)  eller varmt vatten och skummad mjölk (chaite). 
 
Såhär enkelt ger du dig själv, eller någon annan en fin ätbar present: 

DIY Chaimix till Chailatte eller Chaite 

Du behöver:

En glasburk med lock

Snabblim

Kanelsåntg

Fint snöre eller tygband

En liten sked, gärna en gammal från loppis

Sax

Chaimix

Instruktionslapp

Chaimix:

2 msk malen kanel

2 tsk mald kardemumma

1 stjärnanis, bryt isär och mortla grovt

½ msk malen kryddnejlika

½ tsk äkta vaniljpulver

1 krm malen svartpeppar

7 msk svart te, exempelvis earl grey

1 dl råsocker

Blanda alla ingredienser i en skål, blanda noga. Häll upp chaimixen i en glasburk, klistra fast en kanelstång på locket och stäng sedan burken.Skriv instruktionerna för hand på ett fint papper, gärna lite tjockare med struktur, eller skriv ut på datorn.  Tag ett fint band eller snöre och bind fast skeden samt instruktionslappen på burken. Ge bort i julklapp till någon du tycker om!  

Instruktioner för hur man gör Chailatte ELLER Chaite:

Chailatte/Chaite:

1,5 msk chaimix

2,5 dl mjölk/vatten

Eventuellt kaffe

Koka upp chaimixen med mjölken, drag kastrullen från plattan låt stå och dra 5-10 minuter under lock. Sila och häll upp i ett glas, tillsätt en liten kopp espresso (ca 2 cl) och  toppa med skummad mjölk och en nypa kanel. Jag hoppar ofta kaffet helt och dricker ”chailatten” med endast mjölk. Lite som en lyxigare variant av chaite. 

Chaite:

1,5 msk chaimix

vatten

Värm vatten till kokpunkten, häll därefter ner chaimixen och låt stå och dra under lock cirka 5 minuter. Sila och häll upp i glas, toppa med skummad mjölk och en nypa kanel. 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

38 Comments

  1. Svara

    Ruth | HungryHeart.se

    20 december, 2015

    Åh, herregud vad gott! Jag ÄLSKAR chaikryddor! Kommer definitivt att svänga ihop det här under jullovet.

  2. Svara

    Evelina - Evelinas Ekologiska

    21 december, 2015

    Vilken bra idé!! Det ska testas 🙂
    /Evelina – Evelinas Ekologiska

  3. Svara

    Anonym

    21 december, 2015

    Tack för ett bra tips! ?

  4. Svara

    ISA

    22 december, 2015

    MÅSTE skriva. MÅSTE få ur mig att jag hörde dig i blogbusiness poden och blev så jävla impad! vilken power du besitter, lyssnade slaviskt på dina ord och kände verkligen hur stark och tuff du verkar. Peppande, minst sagt! vill så gärna höra/läsa mer om ditt "jag bryr mig inte vad andra tänker om mig"-tänk. Behöver det mer.. :/ KRAM

    • Svara

      Mary

      5 januari, 2016

      Men fina du, tack så jättemkt!! Det värmer verkligen i själen att höra! <3 Det är verkligen en ära för mig att få inspirera dig, hoppas du fortfarande känner att du har kvar lite av den energin du hade när du skrev kommentaren och att du kan ta med det i ditt eget liv! STOR kram till dig!

  5. Svara

    Linda

    22 december, 2015

    Hej,
    Saknar en del av dina recept, hittar inte dem i receptarkivet. Bl.a. söker jag receptet på en Räk och pepparotsröra som du serverade i salladsblad.

  6. Svara

    Linda

    22 december, 2015

    Hej,
    Saknar en del av dina recept, hittar inte dem i receptarkivet. Bl.a. söker jag receptet på en Räk och pepparotsröra som du serverade i salladsblad.

  7. Svara

    Hanna

    23 december, 2015

    Vilket bra tips!

  8. Svara

    Hanna

    23 december, 2015

    Vilket bra tips!

  9. Svara

    Anonym

    23 december, 2015

    Åh va mysigt! Kanel och kardemumma är ju fantastiska smaker och dofter verkligen. Tack för tipset!

  10. Svara

    Jasmine

    23 december, 2015

    Vilken rolig idé! Charite och -latte är ju så gott.
    Kram

    • Svara

      Mary

      5 januari, 2016

      Eller hur, chaité är verkligen en favorit!

  11. Svara

    Catarina Davidsson

    24 december, 2015

    Önskar dig en riktigt underbar jul. Kram, Catarina

  12. Svara

    Helen

    29 december, 2015

    Superbra tips!! Vilka goda smaker 🙂

  13. Svara

    Junitjej

    29 december, 2015

    Tack för detta tips!

    • Svara

      Mary

      5 januari, 2016

      Vad kul att du gillar det!

  14. Svara

    Sofia Granath

    29 december, 2015

    Love this and lovely photos 🙂

  15. Svara

    Anna

    29 december, 2015

    Åh, detta skulle jag vilja ha fått!! 😀

  16. Svara

    Mathilda

    29 december, 2015

    Fantastiskt fina bilder och bra blogg!

    mathildaliv.blogg.se

    • Svara

      Mary

      5 januari, 2016

      Tack Mathilda!

  17. Svara

    Anonym

    31 december, 2015

    Såg förbannat gott ut! Måste testas :)!!

    • Svara

      Mary

      5 januari, 2016

      Det ÄR förbannat gott, hoppas verkligen du provar 🙂

  18. Svara

    Anonym

    2 januari, 2016

    Vilket bra tips 🙂 chaimixen måste jag testa

  19. Svara

    Anonym

    6 januari, 2016

    Hej Ok så du har valt att ta bort dessa recept fr nya bloggen?

  20. Svara

    Anonym

    6 januari, 2016

    Hej Ok så du har valt att ta bort dessa recept fr nya bloggen?

  21. Svara

    Anonym

    6 januari, 2016

    Hej Ok så du har valt att ta bort dessa recept fr nya bloggen?

  22. Svara

    Stina | Stinas tillvaro

    29 november, 2016

    Mums! Tror jag har prick de ingredienserna i skafferiet faktiskt. Måste kanske handla lite mjölk bara – sen får det bli latte i kväll minsann 🙂

LEAVE A COMMENT