RÖNNBÄRSSALT

For all my english speaking followers, click ”translate” on the left side of my blog and you’ll get somewhat of an idea what I’m talking about. The translation might be weird and funny, it probably will be. But stilll… This is my recipe for Rowan Berry Salt. 
 
Äntligen är jag på gång efter sommaren, jag känner det i hela kroppen. Det är sensommarvärme, jag fyller snart år, bloggdesignen är äntligen färdig och uppdaterad, jag hoppas ni tycker om den. 
 
Det har varit många stora projekt och spännande händelser under sommaren. Jag har gift mig, varit på bröllopsresa, bestämt mig för att inte blogga något under vår första gemensamma långsemester (9 veckor!!), planerat workshop i september och påbörjat något av det största jag gjort hittils i min ”karriär” som matstylist och fotograf.
Åhhh vad det kliar i fingrarna att skriva mer om det, att få berätta, men det går inte riktigt än…det går liksom inte. 
Det känns så skönt med ny bloggdesign, precis såhär sista veckan i augusti. Innan vad vi går in i det som för många räknas som en höstmånad, dvs september. Fast det känns nästan lite höst ändå ute, lite indiansommar med värmade sol men ändå lite höst med alla bär och all svamp som finns i naturen, men jag tycker faktiskt bara att det är mysigt. Idag tog vi därför tillfället i akt, när det ändå var så fantastiskt väder, att plocka bär och svamp i skogen. Vi plockade även en hel del rönnbär som jag har storartade planer för, vi får väl se vad det blir…  
 
Men tillbaka till hösten, för jag älskar hösten.  Det är nystart, nya ”tag” överlag och energi i kropp och själ. Mycket mer än vid nyårsafton där så många andra gärna tar nya tag. För mig känns nyårsafton mer som en axelryckning, lite sådär ”är det nyår igen..jaha okej…*kväver en gäspning* Det mest exalterade med nyår är att min fina man friade till mig på nyårsnatten för 1,5 år sedan men det faktum att det blir nytt år är inte lika stort på något sätt. Så hösten, det är något av det bästa på året om du frågar mig. 
 
Men  nog om det nu. Som ni ser är receptkategorierna inte kvar på bloggen, eller de är de förstås, men ”gömda” under fliken ”receptindex”. Några kategorier är borta, andra uppdaterade, och jag hoppas att det ska bli enklare att få en överblick kring vad som finns i receptväg här på bloggen. Om något ser suspekt eller konstigt ut, skicka igärna väg ett mail eller en kommentar är ni goa så att jag får möjlighet att fixa till problemet. 
Och nu när bloggen äntligen är uppdaterad och höstfräsch så är det ännu roligare att dela med mig av höstrecept och ny inspiration. För de kommande veckorna och till och med månaderna så finns det ju så otroligt mkt gott från naturen att skriva om! Skogen och närområdet där vi bor fullkompligt exploderar av bär, svamp och annat underbart som både är gratis och som man kan göra mumsiga saker av i köket.
 
Rönnbär till exempel. Rönnbär är ett riktigt superbär när det kommer till C-vitamin och det räcker med en sisådär 5-10 bär per dag för att tillgodose behovet av vitamin C. Hur bra?!!  
Men hur många av er gör något av rönnbären som ofta står och lyser orangerött lite här och var?  Rönnbär är lite lätt bittra och sura, eller syrliga kanske jag ska säga, men smakar gott om man ”behandlar” dem rätt. Exempelvis kan man röra samman dem med socker för rårörda rönnbär (det är faktiskt inget lingon har patent på) som är ljuvligt gott till exempelvis mustiga grytor eller quornfärsbiffar. Ett tips är att vänta till första frosten, det är nämligen något som händer med bären då, de blir lite sötare och ännu bättre. Orkar man inte vänta kan man helt enkelt frysa in dem själv och sen ta fram så får man faktiskt samma effekt. 
 
Något enkelt att göra, om man känner att det där med rönnbär verkar lite läskigt, är rönnbärssalt. 
 
Ett vackert salt som dessutom är mer eller mindre gratis att tillverka och som passar perfekt som ”gå-bort-present! Mixa för glatta livet, låt det stå och torka, och häll sedan upp i en fin påse eller burk. Ja som ni hör, mycket enkelt att göra! 
 
Klicka gärna på hjärtat under blogginlägget om ni gillar det (för då vet jag vad ni gillar (eller inte gillar) att läsa om, kram på er!  
 
 
RÖNNBÄRSSALT
 
1 dl rönnbär
2 dl flingsalt av grövre sort
 
Mixa samman salt och rönnbär. Lägg ut på bakplåt, klädd med bakplåtspapper, för att torka. När rönnbärssaltet är torrt, det tar ca 1 dygn, häll upp på glasburk eller påse och förvara torrt och svalt. Om det är klumpar kvar av salt och rönbär som inte riktigt torkat, mortla och låt torka 1-2 timmar till. Lycka till! 
 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

23 Comments

  1. Svara

    Clara Edvinsson

    23 augusti, 2015

    Åh vad fint det blev!

  2. Svara

    min tekopp

    23 augusti, 2015

    Å så fint du har fått det här inne!!

    • Svara

      Mary

      24 augusti, 2015

      Tack kära du!

  3. Svara

    Beatrice

    23 augusti, 2015

    Så himla kul med rönnbär, det är ju typiskt en sån grej som man kanske plockar in för att trä på band och torka, men inte tänker på att man kan äta?! Ska solklart testa rönnbärssalt!

    Förresten så gillar jag designen mycket. Men jag kan inte se headern när jag är inne på ett inlägg, utan enbart när jag är på förstasidan (så långt jag testat än så länge alltså). Om det är till hjälp använder jag Macbook och Safari, båda uppdaterade. Tänker om det är något med min webbläsare eller designen i allmänhet!

  4. Svara

    Katarina

    24 augusti, 2015

    Ser jättefint ut! Kram

  5. Svara

    Asta

    24 augusti, 2015

    Jättefin header, men måste fråga om det är meningen att bilderna i inläggen ska vara så stora? De fungerar bra på mobilen, där blir designen bra, men för mig som använder en 13 tums laptop så är de stående bilderna så stora att jag inte kan få ett riktigt grepp om hur de ser ut. För att få se en hel bild får jag gå ner på 60%, men då kan jag å andra sidan inte läsa texten. Tycker det är lite synd eftersom du tar så fina bilder.

  6. Svara

    Asta

    24 augusti, 2015

    Är det meningen att de ska anpassa sig? För det gör de inte på min dator. Vare sig jag använder Chrome eller Safari. Jag slutar väl inte läsa så klart, men jag tycker det är tråkigt att jag inte kan njuta av bilderna. Eftersom jag faktiskt bara ser en tredjedel av dem i taget.

    • Svara

      Mary

      24 augusti, 2015

      Jag kanske var otydlig. Jag menar alltså att de proportionerligt är lika stora på en större skärm så de fyller upp en stor del av en större skärm också. Så det är på det sättet de ska anpassa sig. Det är som sagt jättetråkigt att du upplever det så och jag hoppas innerligt att du ändå fortsätter läsa bloggen :). Önskar dig en jätttefin start på veckan!

  7. Svara

    anneli

    24 augusti, 2015

    Jättesnyggt!
    Och dina bilder är som alltid, underbara.
    Jag bläddrar och njuter.

    • Svara

      Mary

      24 augusti, 2015

      Tack Anneli, det värmer verkligen i hjärtat! <3

  8. Svara

    Zanna Metzer

    24 augusti, 2015

    Jättesnygg ny design! Man blir ju väldigt nyfiken på vad du inte inte kan berätta riktigt än 😛 Och kul med rönnbären! Jag trodde dock att de var giftiga men jag vet inte vad jag har fått det ifrån… Ska genast prova på att göra något kul med bären!

  9. Svara

    Angelica

    24 augusti, 2015

    Älskar´t! Både designen och det här inlägget. <3

  10. Svara

    viveca holmgren

    25 augusti, 2015

    oj vad spännande resept du lägger upp spannande saker och dina bilder är rena ögongodis

  11. Svara

    pärlan

    25 augusti, 2015

    Hej!
    Jag brukar göra rönnbärsmarmelad med äpplen.

  12. Svara

    Jennifer

    25 augusti, 2015

    Jättefint är här! Wow, den där bilden med krusbären i headern är verkligen helt magisk. 🙂 Det ska bli härligt med lite "hämta-från-naturen-recept" Jag älskar verkligen sensommaren/hösten också just för alla färger och allt som kan skördas. Rönnbär har även jag bara plockat till pynt förut, men blev väldigt sugen på att prova rönnbärssocker. 🙂 Precis som Asta måste jag erkänna att jag först tänkte att en del bilder blev lite väl stora… Jag gillar stora bilder och dina fantastiska blir härligt intensiva i detaljerna, men jag vill nog gärna kunna se hela bilden på en gång. Men jag ska ge det en chans och försöka vänja mig! 😉 Din blogg lämnar jag inte! Nu har jag en sista fråga: Får vi inte se lite mer bilder från ert bröllop snart!? Jag håller ju på att spricka av nyfikenhet!! Ha det bra. 🙂

  13. Svara

    Gradinskan

    18 september, 2015

    Vad fint du fått till det! Och grattis till ett liv som gift <3. Jag får inte rönnbärssaltet att torka. Nu har det legat i snart två dygn. Har du nån idé vad det kan bero på? Kram

    • Svara

      Mary

      20 september, 2015

      Tack snälla du! Och tack igen, det känns bra att vara ”fru bååth”. Det låter konstigt… Hmmm..om rönnbären var väldigt ”fruktiga och fuktiga” och därmed innehåller större mängd bärjuice tar det givetvis längre tid innan det torkar, likaså om man inte mixat sönder rönnbären ordentligt. Prova att ”gå igenom” saltet och se om det finns större klumpar som inte torkar och mortla sönder dem med lite mer salt. Du kan även ta alltihopa och tillsätta ytterligare någon matsked eller två med salt och sen mixa om det igen, andelen rönnbär kan ha blivit för stor och då tar det också längre tid innan det torkar. Lycka till! Kram

LEAVE A COMMENT