ROSTAD FÄNKÅLS- & BROCCOLISALLAD MED SPARRIS, ÄPPLEN, FETAOST & PEKANNÖTTER

Det är måndag och det är soligt. Jag har går omkring alldeles fnittrig och lycklig. Så mycket bröllopsplanering som pågår just nu, och jag har också några så otroligt fantastiska projekt på gång som gör mig så glad! Jag önskar så att jag kunde dela med mig av dem redan nu men det går inte riktigt ännu. Men snart så!
 
 
It’s monday and it’s sunny. I’ve been walking around all giddy and happy. So much wedding planning right now and also, I have some so so amazing projects in front of me that makes me so happy! I can’t qute share them with you yet, but I hope I will be able to soon!
 
Så tills dess, så delar jag ett plättlätt köttfri-måndagsrecept istället. Det är enkelt men så nyttigt och riktigt gott! Det här är en sallad som trots att den är gjord med grillade grönsaker ändå är lika god att äta kall. Jag äter ofta den här salladen dagen efter och brukar då låta den värmas på en sisådär 10-15 sekunder i microvågsugnen, bara så att den inte är sådär superkall som den kan vara när den kommer direkt från kylskåpet. 
 
So until then, I’ll share an easy peasy meat free monday recipe. It’s so simple yet so healthy and tasty. One of those salads that even though it’s made with grilled veggies it’s just as tasty when it’s cold. I often east this the day after and just put it in the microwave for about 10-15 seconds just so it’s not super cold as it can be when it comes directly from the refrigerator. 
 
 
 
Så det här är min måndagsinspiration. Hoppas ni alla har en fantastisk dag, det är april och snart firar vi ju våren på Valborgsmässoafton! Det blir till majbrasor, lite sång och möjligen att det blir lite bubbel i glaset också! 
 
Här kommer receptet sötnosar!
 
 
So this is my monday inspiration. Hope you’re having a wonderful day, it’s april and all and soon we’ll be celebrating spring at ”Valborgsmässoafton”. There will be bonnfires and singing and maybe, just maybe some bubbly in my glass!
 
Here’s the recipe darlings!
 
 
 
Rostad Fånkåls- & Broccolisallad med Sparris, Äpplen, Fetaost & Pecannötter
4-6 port
 
2 broccolihuvuden
1 stor fänkål
2 knippen (ca 250 gram/knippe) sparris
150 gram sugarsnaps eller sockerärtor
olivolja
salt
2 röda äpplen
romanesco sallad, 1 ”huvud”
300 gram fetaost
 
 
 
Dressing:
1 msk honung
1 dryg msk raps- eller olivolja
saft från 1 citron
 
 
Börja med att skära broccolin i mindre buketter. Skär bort roten på fänkålen och spara fänkålsdillen till garnering. Skär sedan fånkålen i mindre klyftor och lägg på plåten tillsammans med broccolin. Ringla över rikligt med olivolja och strö några nypor salt över. Rosta mitt i ugnen på 200 grader i ca 20-25 minuter tills de är mjuka inuti och lätt gyllenbruna utanpå. 
 
Under tiden grönsakerna rostas i ugnen: Skär bort nedersta delen av sparrisen om det behövs, dela sedan på mitten och stek i rapsolja på medelhög värme tills sparrisen fått en härligt frasig yta, rör kontinuerligt under tiden. När det återstår en minut av stekningstiden, släng ner sockerärtorna och låt dem fräsa på som hastigast. Salta lätt på slutet. 
 
Mät upp houngen och rör eller vispa (med handvisp) ner oljan, lite i taget, i honungen. Tillsätt citronsaften och rör dressingen slät. Lägg samman de ugnsbakade och de stekta el grillade grönsakerna i en skål och häll hälften av dressingen över, rör om och låt stå och svalna. Klyfta upp äpplet, låt skalet vara kvar, och blanda med resterande dressing. 
 
Riv salladen i mindre bitar med händerna och blanda sedan med de rostade/stekta och halv-varma grönsakerna samt äppelklyftorna och kvarvarande dressing, blanda väl. Lägg upp salladen i en större skål, smula osten och krossa nötterna grovt med händerna och strö över salladen. Avsluta med fänkålsdillen.
 
Servera som den är eller med en bit surdegsbaguette! 
 
Lycka till! 
 
 
 
 
 
 
Roasted Fennel, Broccoli & Asparagus Salad with Apples, Feta Cheese & Pecan Nuts
serves 4 – 6
 
 
2 broccoli ”heads”
1 large fennel
500 grams asparagus
150 gram sweet pea beans or similar
olive oil
salt
2 red apples
romanesco lettuce, 1 ”head”
90 gram pecan nuts
300 gram feta cheese
 
 
Dressing:
1 tbsp honey
1 heaped tbsp cannola or olive oil  
juice from one lemon
 
 

Start buy cutting the broccoli in smaller bouquets. Cut the stem of then fennel and be sure to save the fennel dill for garnish. Cut the fennel in smaller pieces and put on a baking sheet with the broccoli. Drizzle generously with olive oil and season with a few pinches of salt. Bake in the oven for about 20-25 minutes at 200 degrees Celsius or 392 degrees Fahrenheit until they feel soft on the inside and slightly golden brown on the outside. 

 
While the veggies are baking in the oven: Cut the asparagus in half and fry in cannola oil på medium hight heat until crispy and golden brown on the outside, stir continously. When you’re almost done; toss the sweet pea beans in the pan and let them fry for a minute. Season with a pinch of salt at the end. 
 
Use a hand whisk or a spoon to carefully add the oil to the honey (not the other way around). Stir or whisk continously until smooth. Add the lemon juice and add halft of the dressing to the oven baked and fried veggies. Cut the apples in smaller pieces, with the peel still on, and blend with remaining dressing. 
 
Use your hands to are the lettuce into smaller pieces. Blend with the lukewarm veggies as well as the apple and remaining dressing.Put the salad in a large salad bowl, crumble the cheese and the nuts (use your hands to crush them into smaller pieces) and spread over the salad. Finish of with the fennel dill. 
 
Serve as is or with a piece of sour dough bread! 
 
Good Luck!
 
 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

7 Comments

  1. Svara

    ɑ n n i k ɑ

    27 april, 2015

    Gott!

  2. Svara

    Gabriella

    27 april, 2015

    Åh så gott det ser ut! Tack för receptet, det här ska jag pröva:)

  3. Svara

    Maria Ekblad

    28 april, 2015

    åh solen gör ju så mycket för inspirationen 🙂 och vad roligt med bröllopsplanering. Hojta om ni behöver en bröllopsfotograf. 🙂

  4. Svara

    Johanna

    1 maj, 2015

    Nice!

  5. Svara

    Jennifer

    4 maj, 2015

    Det här lät väldigt gott! Liksom Paleo cupcaces, mandelmjölk med hallon och kardemumma, minipajer med äpple, rosmarin och vit choklad..! Mums!! Var får du allt ifrån? 😉 Jag är lite dålig på att kommentera, men är här inne flera gånger i veckan och blir alltid lika glad när här ligger ett nytt härligt inlägg med fantastiska bilder! Hur gick det förresten med datorn till slut? Blev du av med en massa bilder och annat eller lyckades du på något sätt få tillbaka det? Så fruktansvärt jobbigt med sådana problem ovanpå allt annat… Hoppas det får flyta på ett tag nu. Det låter ju som du har mycket roligt att se fram emot framöver. 🙂

  6. Svara

    Maria Ekblad

    7 maj, 2015

    Men åh vad gott det ser ut! Som vanligt superfina bilder.

LEAVE A COMMENT