HANDPAJER MED ÄPPLE, ROSMARIN & VIT CHOKLAD

Är dina minnen av paj under din barndom lika starka som mina? Jag minns fortfarande hur det kändes när jag plockade bär från buskarna i vår trädgård och kladdade ner fingrarna på de mjuka solmogna bären medan mamma förberedde för pajbakning i köket. Strålande sommarsol på en klarblå himmel, bara fötter mot den varma gräsmattan och förväntningarna! Åh de där förväntningarna och den där längtan! Efter den där nybakade och fortfarande varma och söta pajen tillsamman med vaniljsås eller en stor kula hemgjord vaniljglass. 

 
 
Are your memories of pies during your childhood as strong as mine? Picking berries getting my fingers all sticky and color stained from the berries while mom prepared for me to bake the pies in the kitchen.  The sun shining on a blue sky, barefoot with the grass warmed by the sun under my feet and the anticipation. Oh the anticipation! The anticipation of that warm sweet pie served with some vanilla custard or a big chunk of home made vanilla ice cream. 
Att ta fram bakbordet och jobba med händerna ger mig verkligen sinnesro och om du frågar mig, det absolut bästa sättet att göra pajdeg på. Inte nypa med varma fingrar, inte använda sig av en maskin utan hacka ihop deg och smör som på den gamla goda tiden. Då använder jag gärna en mer rejäl degskrapa och hackar samman mjöl och smör tills jag har en smulig massa framför mig på bakbordet. I med lite iskallt vatten och degen blir alltid perfekt. Den drar inte ihop sig till oigenkännlighet och den blir frasig. Åh så frasig, sådär så att det är helt omöjligt att inte äta sig mätt på bara paj..kanske till och med tills du är lätt illamående!
 
Taking out the pastry board and working with my hands is really relaxing and gives me piece of mind and if you ask me, that’s the best way to make pie crust. Not using your warm fingers or a stand mixer but using a dough scraper to hack the butter with the flour just like the good old days before baking machines and stand mixers. Hack through the ingredients until the butter and flour has a crumbly consistency, add a bit of ice cold water and the pie dough will be nothing but perfect. Let it sit in the refridgerator and it won’t change and morf into somthing completely different during the baking process. It will be absolutely crispy and flaky and it will be impossible not to eat pies until you’re completely full…and maybe slightly nauseas! 
En bra bakborste är toppen att använda för att få ett jämnt lager mjöl på bakbordet men även under kavlingen för att inte kaveln ska fastna. Det är lätt att glömma bort de här gamla metoderna att baka för vi använder dem inte längre på samma sätt men för mig finns det något kärleksfullt och rogivande i alla de momenten. Det får mig att känna att jag verkligen skapar något med mina ”bara händer”, att jag jobbar med ett vackert hantverk och skapar något fantastiskt från ingenting. Kanske är det för att jag älskar att baka, mer än de flesta andra människor, men det är något lugnande med att bara använda händerna och gamla traditionella metoder. Jag kan nästan känna hur mina axlar slappnar av och stressnivåerna sjunker. Mjölborsten/bakborsten komer från Iris Hantverk och är en av mina absoluta favoritmärken. 
 
A good flour brush is great to use so that the flour gets evenly distributed at the pastry board and it’s also a great way to add some flour while rolling out the dough. We often don’t use these older methods of baking anymore but I love it. It makes me feel like I’m really making something with my hands, I’m creating something out of nothing. Maybe it’s because I really love baking, more than most people, but there really is something soothing with using nothing but your hands and traditional methods. I can almost feel my shoulders relaxing and the stresslevel drop. The flour brush comes from Iris hantverk and are also one of my absolute favourite brands. 
Det här är ett av de bästa bakborden jag arbetat med, både för att det är riktigt rejält med en stor bakyta och en rejäl sarg runt i massiv ek. Det gör att jag slipper få mjöl i hela köket och alltid har en fräsch yta att baka på. Dessutom sliter det inte på andra fasta bänkskivor som är svårare att rengöra och ta hand om då jag bakar ofta. Bakbordet är dessutom gjort i svensk ek av ett lokalt snickeri i området där butiken ligger. Alla ekdetaljer är behandlat med ett gammaldags miljövänligt trävax som inte innehåller lösningsmedel eller petrokemiska oljor och alla ingredienser i trävaxen är svensktillverkade och förnyelsebara något som verkligen gör mig glad. Det känns helt enkelt så himla bra att tänka på det när jag står och bakar i mitt lilla kök. 
 
This is an exceptional great pasty board not only becase it’s large with a high frame in oak around it but also because it’s made with Swedish wood in a Swedish joinery and it hasn’t been shipped all around the world. Also, the wax that’s used to treat the wood is environmental friendly and is made with renewable ingredients which really makes me happy and it feels really good using it. 
För att göra de här små handpajerna behöver du någon slags utstickare. Antingen en som du köpt just för det här syftet men det går också bra med ett glas i rätt storlek eller vad än du har för att sticka ut små pajskal. En gaffel, gärna en liten efterrättsgaffel, stänger med några enkla tryck in fyllningen mellan pajskalen.
 
To make these mini handpies you need some sort of cutter. Either one that you buy for this specific purpose but it can also be a glass in the right size or whatever else you have to make little mini pie crust. A fork, preperably a smaller dessert fork is used to ”seal the deal” so that the filling will stay inside the pie crusts. 

De här små handpajerna innehåller en enkel men så smakrik fyllning. Äpple, lime, råsocker, rosmarin och som avslutning lite vit choklad. 
 
These small hand pies whitholds a simple but yet so tasty filling. Apples, a bit of lime, brown sugar and rosemary and on top of that some sweet white chocolate.
Även om jag är vuxen (typ) så älskar jag mina små pajer. Och seriöst, är de inte bara så söta?! Perfekt på vårfesten när man kanske vill servera en buffé eller till en sommarpicknick. Kan utan problem göras i förväg och sedan bara serveras som de är alternativt värmas lätt innan de serveras. Servera som de är utan krusidueller eller tillsammans med en liten kopp vaniljsås, en individuell för varje gäst, som man helt sonika kan doppa sin handpaj i. 
 
Här är receptet!
 
Even though I’m an adult (well sort of) I do love my pies. And seriously, aren’t they just the cutest?! Perfect foryour spring party when you might want to serve a buffet or for a picknick during the summer. Can be made ahead and then eaten cold or heatened just a tad before serving the guests. Serve as they are or with a little cup of vanilla custard, one for each guest that is, to dip the hand pies in. 
 
Here’s the recipe! 
 
 
 
 
Små handpajer med Äpple, Rosmarin & Vit choklad
ger ca 20 små handpajer
 
Pajskal:
5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
225 gram (ca 1 cup) kallt osaltat smör, skuret i små träningar
75 ml/5 msk iskallt vatten (1/4 cup)
 
Fyllning:
3 röda äpplen MED skal (ca 350-400 gram) skuren i mindre kuber 
saft och skal av 1 lime
0,5 dl råsocker/dermererasocker
1 msk finhackad färsk rosmarin
1 msk majsstärkelse
 
30-40 gram vit choklad, finhackad
 
Pensling:
1 ägg
råsocker/dermererasocker
 
 
 
Pajskal:
Mät upp mjölet på bakbordet och blanda väl med salt. Ta fram det kylskåpskalla smöret och tillsätt ungefär 1/4 del av smöret. Arbeta in det genom att använda en degskrapa (eller motsvarande) och hacka samman smör och mjöl. När smör och mjöl hackats samman, tillsätt resterande smör en fjärdedel i taget tills allt smör är inarbetat och degen är smulig. Tillsätt det iskalla vattnet och använd händerna och deskrapan för att snabbt arbeta ihop degen. Obs! Överarbeta inte degen. Dela upp i två jämnstora tillplattade bollar och slå in i plastfolie. Låt vila i kylskåp i minst 2 timmar. 
 
Fyllning: 
Blanda alla ingredienser utom majsstärkelsen i en tjockbottnad kastrull, värm på medelhög värme. Låt koka ihop tills äpplena börjar bli mjuka. Tag ca 2-3 msk av vätska från kastrullen och blanda tillsammans med majsstärkelsen i en liten skål. Drag kastrullen från plattan och häll under konstant omrörning ner redningen i kastrullen. Fortsätt röra om tnågra sekunder tills det tjocknar och låt sedan stå och svalna. 
 
 
Pajerna:
Sätt ugnen på 200 grader och mjöla bakbordet med generöst med mjöl, använd gärna en bakborste för att få ett jämt lager. Placera en av degbitarna från kylskåpet på den mjölade ytan och mjöla degens ovansida. Kavla försiktigt ut degen från mitten och utåt tills den är tunn ca 3 millimeter tjock. Se till så att degen inte fastnar i bakbordet genom att kontinuerligt rotera den och fortsätta mjöla om det behövs. 
 

Använd en kakutskärare i önskad storlek, jag använde en på 7,5-8 cm, mjöla undersidan lätt och skär sedan ut jämnt antal med utskärare. Placera hälften av dem på en bakpappersklädd plåt och vispa upp ägget i en liten skål. Pensla ca 1 cm runt om kanten och klicka sedan ut en knapp matsked på varje pajskal och strö därefter lite vit choklad på toppen. Lägg ett av de utskurna pajskalen ovanpå det första med fyllning och försegla kanten genom att trycka til med yttersta delen av en gaffel. Ställ in plåten i kylskåpet och fortsätta göra detsamma med den kalla degen i kylskåpet. 

När plåt nummer 2 är klar, ställ in den i kylskåpet och ta ut nummer 1. Pensla småpajerna med uppvispat ägg, strö råsocker på toppen och skär ut tre små ”lufthål” i pajerna. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter eller tills de är gyllenbruna och spröda, ta ut och låt svalna på galler. Upprepa sista momenten med plåt nummer två. 

Njut! 

Apple Rosemary & White Chocolate Hand Pies

gives about 20 mini hand pies

 
 
Crust:
2 cups all purpose flour 
1/2 tsp salt
225 gram (about 1 cup) cold unsalted butter, cut into smaller cubes
75 ml/5 tbsp ice cold water  
 
Filling:
3 red apples with the peel (aproximately 350-400 gram) cut into smaller cubes
juice and zest from one lime 
0,2 cups raw sugar
1 tbsp finely chopped fresh romsemary
1 tbsp corn starch
 
30-40 gram white chocolate, chopped into smaller pieces
 
Assembly:
1 egg
raw sugar
 
 
Pie Crust:
Measure the flour an put on the work surface/pastr board and blend thoroughly with salt. Add the about 1/4 of the cold butter and use a dough scraper (or equivalent) and chop/hack together the butter and flour. When the butter is incorporated into the flour add the remaining butter a quarter at a time until all the butter is gone and the dough is crumbly. Add the ice cold water and use your hands and the dopugh scraper to make the dough come together. Note: Do not overwork the dough. Divide into two equal -sized flattened disks. Wrap them in plastic wrap and let them rest in the refrigerator of at least 2 hours .
 

Filling:

Mix all ingredients except cornstarch in a small saucepan and heat over medium heat. Let simmer until the apples begin to soften. Take about 2-3 tablespoons of liquid from the saucepan and mix with cornstarch in a small bowl. Pull the pan from the heat and, while stirring continuously pour the cornstarch mixture into the saucepan. Continue to stir for a few seconds until it thickens and then let stand and cool .

Hand Pies:

Heat oven to 390 degrees Fahrenheit or 200 Celsius and flour the work surface generously. Take one of the chilled dough disk from the refrigerator and put on the working surface and flour the top of the dough. Use your rolling pin and roll from the center until the dough is about 3 milimeters thick. Be careful so that the dough doesn’t stick to the surface by rotating and lifting the dough from the surface. Add more flour to the surface and rolling pin if needed. If the dough feels sticky complicated to work with, put it in the refrigerator or freezer a few minutes before continuing. 

 

Use a cookie cutter in desired size, I used one that about 2,9-3 inches, flour the bottom and use the it to cut out an even number of circles. Put half of them on a baking sheet that’s covered in parchment paper, use a fork to beat the egg slightly and brush the edges with egg. Add a tablespoon of apple filling and add some white chocolate on top. Add one of the circles that’s not on the baking sheet on top and seal edges by crimping with a fork. When all the pies are completed, place the baking sheet in the refrigerator to chill and then repeat with the other disc of dough and the remaining filling.

 

 

When all the pies are done, brush first pies on baking sheet no. 1 with egg and add some brown sugar on top. Use a sharp knife, preferable a smaller one, to cut three wholes on the top of the pies. Bake in the middle of the oven about 20 minutes or until they are golden and crispy. Let cool completely on oven rack. Repeat this with second batch of pies. 

 

Good luck! 

 

 

 

Inlägg sponsrat av Hus-Modern

 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

9 Comments

  1. Svara

    Anonym

    26 april, 2015

    Men alltså shit!!! Bilderna är ju bara för ljuvliga och pajerna ser så sjukt goda ut. åh <3

  2. Svara

    Agnes {Cashew Kitchen}

    26 april, 2015

    Sååååå fint och gott!! Älskar rosmarin i efterrätter <3 Och bilderna är helt magiska! Speciellt den där du slänger mjöl omkring dig ;D

  3. Svara

    Anders Bergman

    27 april, 2015

    Pajerna ser helt underbara ut. Jag kan bara instämma i alla minnen från barndomen när man plockade bär. I mitt fall var det mest rabarber… Mammas fantastiskt onyttiga rabarberpaj med vaniljsås. Jag minns att det var 200g smör, 3dl socker och potatismjöl i den… Sedan hade man socker uppe på och vaniljsås… mmm… snart är det sommar igen!
    kram

  4. Svara

    Lina

    29 april, 2015

    Jättefina pajer, de ser hur goda ut som helst. Längtar till jag kan skörda rabarberna på min balkong, stjälkarna har blivit riktigt långa nu så till helgen kanske det blir rabarberpaj med vaniljglass.

    http://www.diningandcooking.blogg.se

    • Svara

      Mary

      30 april, 2015

      Mmm det låter fantastiskt gott!

  5. Svara

    Erika

    7 maj, 2015

    Hela inlägget gör mig glad. Text, bilder – allt. Underbart!

    • Svara

      Mary

      10 maj, 2015

      Men vad fin du är, tack snälla! <3

  6. Svara

    Madde

    11 juni, 2015

    Måste bara säga att detta blev det perfekta receptet i jakten på en gåva till mina lärare. De fullkomligt älskade receptet och jag misstänker att du kommer få fler besökare på denna blogg nu 😉 snubblade in på din blogg av ren tur idag och blev genast helt till mig av alla mumsiga recept! Tack!

LEAVE A COMMENT