KRÄMIG VEGANSK TOMATSOPPA MED OST- ELLER KOKOSKRÄM

 
Det här är ett av mina absoluta favoriter och ett riktigt ”comfort food” för mig. Krämig tomatsoppa , helt fri från gluten och annat trams, enkel att tillaga (även om det tar lite tid) med tillbehör som kan varieras utefter kosthållning eller allergier. Det kanske låter konstigt med soppa som ”comfort food” men den är så krämig och ”gottig” och jag bara älskar den! 
 
Ja man kan ju tänka sig att comfort food skulle vara någon riktig dekadent tårta men just höst- och vintertid, när det börjar bli lite svalare i luften och både raggsockor och tjocktröja åker på, då myser jag gärna under en filt i soffan med en riktigt god toast och en rejäl portion av min krämiga tomatsoppa. För det är något riktigt mysigt och själsligt tröstande med en god soppa, tända ljus och mys under en filt. Är ni med mig på detta eller är det helt oförståeligt att en soppa kan vara världens bästa comfort food?  Tröstar mig med att det i så fall beror på att ni inte smakat just min soppa! 
 
Det här är verkligen en soppa som förvånar till och med den mest skeptiske. Utan ett enda gram grädde eller smör, utan att försöka förhöja tomatsmaken med sådant som chili eller boosta med tomatpuré så är smakupplevelsen något utanför det vanliga i ”soppsvängen”. Hemligheten ligger i ugnsrostningen som ger en lätt karamelliserad ton till löken och som lyfter fram sötman i tomaten. Soppan är mustig med en intensiv tomatsmak som matchas bäst med en salt ost- eller kokoskräm och rostade pinjenötter. 
 
Och ett tips på vägen till köket; välj tomater med omsorg. Smakar de inte gott färska, kommer de inte smaka mer eller bättre i en soppa. Så välj kvalitativa och välsmakande tomater. Den här gången hittade jag inga perfekta kvisttomater, tyvärr var även de ekologiska lite småtråkiga i smaken. Vad göra? Jo, jag investerade i ungefär 800 gram vanliga kvisttomater som var ok men inte supergoda och sen 400 gram av fantastiskt söta och ljuvliga plommonkörsbärstomater på kvist. Och ja, på så sätt smakade soppan perfekt ändå. 
 
 
Jag tycker om att lämna lite bitar kvar i soppan så att den inte blir helt slät och inte för lös utan viss krämighet och ”tjockhet” kvar. I brist på andra bättre ord så gillar jag min tomatsoppa lite mer ”chunky”. 
 
Soppan är glutenfri och vegetarisk. Uteslut ostkrämen och gör istället en krämig cashewkräm med näringsjäst och salt, eller en kokoskräm enligt receptet nedan, så blir den även vegansk. Vill man ha lite saltare går det även bra att fräsa på vegansk bacon som finns i frysdisken. 
 
Mitt recept  på höstmys kommer här: 
 
 
Krämig Tomatsoppa med Chèvre & Rostade Pinjenötter
4-6 port
 
Soppa:
1,2 kg kvisttomater (valfritt, blanda gärna med babyplommontomater, vanliga kvist och kanske körsbärstomater)
2 rödlökar
1 hel vitlök
1-2 tsk flingsalt
stor nypa farinsocker
1/2 tsk torkad rosmarin
1/2 dl olivolja
1-2 tsk balsamvinäger
 
Ostkräm (lakto vegetariskt):
200 gram chèvre
1-2 dl creme fraiche
salt
 
Kocoskräm (veganskt):
1 burk Kokosgrädde, endast det översta vita lagret (spara kokosvattnet till smoothies)
näringsjäst
salt
 
 
Pinjenötter
 
 
Instruktioner
 
Soppan
Sätt ugnen på 180 grader. Dela tomaterna i halvor, eller om de är väldigt stora, i 4 klyftor och lägg med snittytan upp i en stor ugnssäker form eller plåt. Skala rödlöken och klyfta upp i 6-8 bitar, lägg i formen. Strö salt (börja med den mindre mängden), farinsocker, rosmarin och olivolja över tomaterna/löken och blöanda runt så att det fördelar sig jämnt. Dela vitlöken (bry dig inte om skalet) horisontellt och lägg ner med snittytan uppåt med övriga grönsaker. Ringla lite extra olivolja över vitlöken. 
 
Rosta i ugnen ca 90 minuter eller tills tomaterna och löken är mjuka. Ta ut formen ur ugnen, låt svalna några minuter. Tryck ut vitlöken från skalet och mixa sedan sönder alla grönsakerna samt  all juice som samlats i botten till en krämig soppa. Mixa i en hushållsmixer eller häll ner grönsaker samt juice i en stor kastrull och mixa med handmixer. Hur slät soppan ska vara bestämmer du själv. Låt koka upp på spisen, smaka av med balsamvinäger och eventuellt mer salt. 
 
Är soppan för tjock, späd med grönsaksbuljong till önskad konsistens. 
 
Ostkräm
Mixa eller vispa ihop chèvre med creme fraiche till en krämig konsistens. Det går även bra att mosa ihop för hand med en gaffel (dock blir krämen inte lika slät då). Smaka av med en nypa salt och låt sedan stå i kylskåp till servering. 
 
Kokoskräm:
Rör samman det vita övre lagret från burken med kokosgrädde med näringsjäst och salt. Ta en msk näringsjäst och några små nypor salt och rör ihop, smaka av och tillsätt mer om du önskar. 
 
Pinjenötterna
Rosta pinjenötterna i en het och torr stekpanna tills de har en gyllenbrun yta.
 
Servering
Häll upp soppan i skålar, klicka i ost- eller kokoskrämen, krydda med färskmalen svartpeppar och strö pinjenötter ovanpå soppan som avslutning. Servera som förrätt eller som huvudrätt tillsammans med valfri toast eller bröd.  
 
Njut! 
 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

31 Comments

  1. Svara

    Sara

    21 september, 2014

    Oj så gott och vilka vackra tallrikar/skålar! Var har du köpt dom och vad är det för märke?

    • Svara

      Mary

      28 september, 2014

      Tack! Ja du, jag vet faktiskt inte. Jag har köpt dem på loppis utanför Sundsvall. Vad stället "heter" eller ligger mer exakt vet jag inte för det var när vi bilade som vi stannade spontant och jag hittade tallrikarna som av en slump. Kikade under och det står "rörstrand" instansat i porslinet. Inget mer dock om ngt namn, så tyvärr kan jag inte hjälpa dig mer än så. Lycka till!

  2. Svara

    Småstadsfrun

    21 september, 2014

    Åh himmel vad gott! Tomatsoppa är en av mina absoluta favoriter och jag håller absolut med, den fungerar utmärkt som comfort food! Gärna med lite halloumi till för min del.

  3. Svara

    Miss Åberg

    22 september, 2014

    Aldrig testat tomatsoppa men tror jag måste göra det nu! såg riktigt gott ut!

  4. Svara

    HANNA GÖTHBERG

    22 september, 2014

    Ny bloggare på blogg.se! In och kika 😀

  5. Svara

    Sabina

    22 september, 2014

    Mums ser riktigt gott ut, jag älskar tomatsoppa.

  6. Svara

    Linnea Alsberg

    22 september, 2014

    Jag jobbar som Au Pair i New Jersey och igår räddade en surfare mitt och mitt värdbarns liv, läs om vad som hände här.

    http://linnea.for.me/2014/september/det-laskigaste-jag-varit-med-om.html#comments

    Kram!

  7. Svara

    Malin

    22 september, 2014

    ahh det är rostningen som är hemligheten för att få den så där god. Måste jag prova. Den godaste tomatsoppan jag har ätit va i Indien, Goa. Den va sådär perfekt söt/sur/krämig.
    Tack så mycket för tipset!

    • Svara

      Mary

      27 september, 2014

      Japps! Det skulle jag faktiskt säga att det är. Många soppor jag gör utgår från råvaror som ugnsrostats innan. 🙂

  8. Svara

    Ester - ett kreativt liv

    22 september, 2014

    Åh vad det lät gott!

    • Svara

      Mary

      27 september, 2014

      Tack!

  9. Svara

    Sandra

    23 september, 2014

    Lika fantastiska bilder som vanligt! Älskar den här säsongen när soppor och grytor står på matsedeln. Det är ju så himmelens gott!

    • Svara

      Mary

      27 september, 2014

      Tack Sandra, vilka fina ord! Jag med, så himla mysigt!

  10. Svara

    Marja - Baka Sockerfritt

    23 september, 2014

    Det lät så gott ihop allt! Och fantastiskt fina bilder!

  11. Svara

    Anonym

    23 september, 2014

    Förstår att det är en favorit, både chevré och pinjenötter är fantastiskt gott

    • Svara

      Mary

      27 september, 2014

      Mmmm men visst är det, älskar både pinje och chèvre!

  12. Svara

    Jannike - Bromans Bravader

    23 september, 2014

    Gud så gott, det ska jag prova redan ikväll.
    HÅller verkligen med om soppa som comfort food – älskar soppa på höst/vinterhalvåret.

    Kram

  13. Svara

    Gabriella

    24 september, 2014

    Nämen åh så inspirerande gott det ser ut!

    • Svara

      Mary

      27 september, 2014

      Tack!

  14. Svara

    Anonym

    25 september, 2014

    Provade detta recept idag. Fantastiskt gott! 🙂

  15. Svara

    Anonym

    27 september, 2014

    Mums! Kanske något att göra med våra hemodlade tomatoes! (hemgjorda) tänkte jag skriva. Haha! Du är bäst och jag saknar diiiig! <3

  16. Svara

    Anonym

    28 september, 2014

    Mums

  17. Svara

    vita_margarita

    3 oktober, 2014

    Älskar soppa! Tack för nytt recept, ska provas pronto.

LEAVE A COMMENT