INLAGD SAFFRAN INFÖR JULBAKET

 
Är jag helt ensam om att redan nu ha total och fullständig jul-längtan? 
Jag vet inte vad det är riktigt, men trots att det är plusgrader och grön gräsmatta utanför köksfönstret så julpirrar det i hela mig, sådär från topp till tå! 
 
Det kan bero på att jag julpysslat ända sedan juli, ja för det är ju så när man jobbar med det jag gör, man jobbar ofta helt ur säsong. När andra dansar kring midsommarstången lagar jag julmat och när man mumsar påskmat så jobbar jag med inläggningar av midsommarsnapsen. Ja ni förstår säkert.  Så här har det lagats julmat, skapats hela julbordsbufféer, julpysslats, kokats kola och allt där i mellan i flera månader! Jag har nämligen så sjukt mycket julpyssel, julmat och julbak på gång åt er så nu förstår nog inte riktigt! Det här kommer bli jularnas jul på madebymary, det är helt klart! 
 
Och eftersom julen snurrar på högvarv i min hjärna tänkte jag passa på att påminna er om att det är dags att lägga in saffran tillsammans med cognac och socker. Ibland tipsas det i recept om att göra det dagen innan, men jag tycker att man bör göra det nu, redan 1-2 månader innan man planerar att använda det. Jag har till och med en inläggning från förra året, jag tror jag la in det i februari/mars någon gång och det går utmärkt att spara riktigt länge eftersom socker och cognac, förutom att verka smakhöjande, också fungerar som konserveringsmedel. 
 
 
Det bästa är att använda hela saffranspistiller. Saffran man köper i påse är, som de flesta andra kryddor man köper, mald. Saffran är egentligen pistillerna från en krokusblomma och ser således ut precis som pistiller innan de mals ned och det är också i sin ursprungliga form, som en hel pistill, jag anser att de innehåller mest smak. Köper man hela pistiller är det också mycket lättare att bedöma kvaliteten samt med säkerhet veta att den inte är utblandad med något annat. 
 
Jag brukar köpa hela saffranspistiller från Iran antingen i butik, Östermalmshallen sålde det iaf förut (för de som bor i Stockholm) eller på nätet; jag handlar oftast från Werners Gourmetservice
 
Och då kanske man kan tycka att det är sådär fruktansvärt dyrt att man vill åka över till mig och fråga varför i hela julefridens namn jag tipsar om saffrans som kostar så mycket per gram. Jo men förstår ni mina käraste läsare, det är för att det är så pass mycket bättre. Det är helt enkelt så..ja så enkelt.  Man får det man betalar för. Med det sagt så kan man givetvis lägga in ”vanlig mald saffran” också. Det fungerar på precis samma sätt som när man lägger in hela pistiller, och får också vanligt mald saffran i påse att smaka ännu mera. 
 
Oavsett om man vill köpa hela pistiller eller mald saffran på påse så är det viktigt att dra ut så mycket smak man bara kan. Saffran är som sagt en ganska dyr krydda och därför är det bra att lägga extra omtanke och kärlek innan man använder den i matlagning eller bakning, det gör verkligen skillnad! 
 
 
Inlagd Saffran
1 gram saffranspistiller
1 msk cognac (OBS! väljer en ”ung cognac” =  INTE en lagrad, annars kan det smaka konstigt i matlagning/bakning)
1 msk råsocker
 
Blanda alla ingredienser i en väl rengjord och steriliserad burk. Sätt locket på burken och skaka försiktigt då och då tills sockret löst sig. Låt det stå minst ett dygn och dra, inläggningen kan med fördel stå i flera månader. Om du vill ersätta vanlig torkad saffran i brödbakning eller liknande, ersätt 0,5 gram torkad saffran med ca 10 gram (ca 0,75 msk) av den inlagda saffransblandningen. 
 
 
 
IN ENGLISH
I’m all about the Christmas spirit right now. Even though we haven’t even passed Halloween yet, I’ve been baking and cooking Christmas recipes since july. Not entirely because I love Christmas, even though I really do, but because that’s my job. When other people celebrate easter, I’m working with Midsummer recipes, and when everybody else are planning their Midsummer parties I’m planning Christmas table decorations and recipes. 
 
And since I’m in the spriti of Christmas I thought I would remind you to put you saffron in brown sugar and cognac for all the saffron recipes during Christmas (we use it a lot during Christmas in Sweden). In a clean jar with a lid; blend about 1 gram of saffron threads with 1 tablespoon each of cognac and brown sugar. Let them soak at least for 24 hours, I often let them soak for several month, that really makes the flavors come out. And while you at it, get some quality saffron, if it’s too cheap it’s probably not saffron and the taste won’t be the same. That’s why I use the whole pistil and not grinded version, but you can use both grinded or threads, but please do soak them in a bit of sugar and cognac. I promise, it will make all the difference!
 
 
Soaked Saffron
1 gram saffron threads
1 tbsp cognac
1 tbsp brown sugar 
 
Blend all the ingredients in a clean jar with a lid. Shake the jar, with the lid on of course, carefully until the sugar is disolved. Let the saffron soak at least for 24 hours, I often let it soak for several month. IN a recipe; replace 0,5 grams for grinded saffron with about 10 grams or 0,75 tablespoons of the soaked saffron.
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

17 Comments

 1. Svara

  Sara i Åre

  26 oktober, 2014

  nej nej – bring it, säger jag bara! vi hade glöggpremiär i helgen, den nya blossaglöggen är riktigt god. och nu äter jag saffranstryfflar från årechoklad!

  • Svara

   Mary

   26 oktober, 2014

   Hähä, härligt!! Åh, inte smakat denna, däremot har jag hunnit med att avverka 3 flaskor av Apotekarnas årsmust med smak av apelsin. Riktigt mumma!

 2. Svara

  Anonym

  26 oktober, 2014

  har haft julkänsla sedan slutet av september, finns inget bättre än jul!

 3. Svara

  Sara på Vardag.nu

  27 oktober, 2014

  Jag firade jul med ett par vänner i helgen, så jag är heeeelt med på julkänsla redan i oktober. Nu kan julen komma när som helst!

 4. Svara

  Jennifer

  27 oktober, 2014

  Åh, så härligt! 🙂 Jag har tänkt "go all in" på julmys i år. Eller, det tänker jag varje år, men sen går det så snabbt framåt med jobb och vardag så jag hinner inte riktigt med… men i år ska jag ta lite ledigt innan jul och sen har jag en 4½-åring som har pratat om jul sedan i våras, så i år ska jag verkligen börja i god tid och försöka njuta av mycket julpyssel! I love it!

 5. Svara

  Erica

  27 oktober, 2014

  älskar julen, ska smyga igång den här när min sambo har fyllt år. Jag älskar tiden före jul, när man får spela julmusik, se alla julfilmer, tända ljus, väcka alla tomtar, baka , göra julgodis, dricka glögg, mysa ner sig i soffan när det snöar och blåser hårt ute. Göra paket och bjuda in Goa vänner på adventsmys!
  Kika gärna in på min lilla blogg, jag följer din, du har så fin blogg.
  Kram Erica

 6. Svara

  Peasyeasy

  27 oktober, 2014

  Julen är så mysig! Själv har jag inte kommit igång med julbaket än, men tjuvstartade med lite köpe-pepparkakor häromdagen!

  • Svara

   Mary

   27 oktober, 2014

   Visst är den! Just pepparkakor är sånt jag köper, gillar köpepepparkakor mer än de jag gör själv. En av få saker jag inte bakar faktiskt 😀 Låter härligt med pepparkaksmys, lite mjukstart sådär!

 7. Svara

  Johanna

  27 oktober, 2014

  Hej Mary!
  Älskar verkligen din blogg! Du ger så mycket inspiration och kan verkligen lysa upp en trist höstdag som denna;)
  Jag undrar bara vad man ska använda den inlagda saffranen till? Hur brukar du servera den?:)
  Kram Johanna

  • Svara

   Ali

   11 juli, 2017

   Är Ni ute efter 100% äkta iransk saffran?
   Besök
   Ha en härlig julhelg!

 8. Svara

  Danielle

  28 oktober, 2014

  Åh, jag har med fått grym jullängtan! Men till helgen känns det ju ganska okej ändå att börja lyssna på julmusik och sådär. Och dina bilder, lika galet fina som vanligt!

  • Svara

   Mary

   28 oktober, 2014

   Härligt, och klart det är okej 😉 Tack snälla för fina orden <3

LEAVE A COMMENT