LINGON- & RÖDLÖKSCHUTNEY

 
Det är så sjukt vackert överallt just nu. Mängder med orange-röda löv, solen värmer fortfarande lite, luften är krispig och det är bara så otroligt skönt att vara ute. Fast sen har man ju det där höstmyset inomhus också. 
 
Igår stod jag och rörde ihop rårörda lingon och kokade en sats lingonchutney. Har du inte provat det så är det banne mig dags! Otroligt gott till ja, lite allt möjligt faktiskt. Jag tycker att lingon är ett underskattat bär och har man följt med ett tag så har man fått se lingon i efterrätter både en, tv å och tre gånger. För det är faktiskt sjukt gott! Det där syrliga lite beska från lingonen balanseras perfekt mot söt maräng eller smörkola. 
 
Och det är lite så man ska tänka oavsett vad man ska laga, huvudrätt som efterrätt. Balans är det du ska sträva efter. Är allt sött så blir det just exakt så, väldigt sött och lite för mycket för de flesta. Det är väl därför en mörk chokladkaka ofta serveras med fräscha sötsyrliga hallon och ibland även en liten klick grädde och av samma anledning så passar också rörörda lingon perfekt till en mustig gryta oavsett vad du slänger ner i den. Det salta och  kryddiga mot det sötsyrliga. Favoriten hemma är helt klart mina quornfärsbullar. Tillsammans med klassikern kokt potatis, gräddsås med lite portvin och en god sallad. Ja, frågan är om man behöver så mkt mer?!  
 
 

Lingon- & Rödlökschutney

1 liten rödlök

0,5 msk rapsolja

3 msk farinsocker

2 msk balsamvinäger

2,5 dl lingon

Skiva rödlöken tunt och stek mjuk på medelvärme. Tillsätt balsamvinäger och socker och låt fräsa ihop några sekunder. Addera lingon och låt småputtra på svag värme i ca 5 minuter. Häll upp på väl rengjord burk och förvara kallt fram till servering. Servera till en god köttbit, köttbullar eller varför inte renskav. 

 
 
ENGLISH
 
I really love the autumn! All the red and yellow leafs and the crispy air. I love to take long waks outside but also to get cozy inside, taking some time making something extra special in the kitchen. Yesterday was all about lingonberry and if you haven’t tried it you really should! Lingonberry is actually really good in desserts too. Stir lingonberry and some sugar and serve it with meringue and some whipped cream or maybe in a caramel pie. The ligonberry is perfect to anything sweet like meringue or caramel. If you want to try something typical swedish but made vegetarian I have the best recipe for vegetarian ”meat” balls. I really love them and serve them with boiled potatoes, a creamy sauce made with whatever is left in the pan after frying the quorn-fakemeat-balls, a cup of cream and a table spoon or two with port wine and you’re good to go. That’s actually all you need for a cozy autumn dinner! 
 

Lingonberry & Red Onion Chutney

1 small red onion

0,5 tbsp canola oil

3 tbsp brown sugar

2 tbsp balsamic vinegar

1 cup fresh or frozen lingonberries 

 

Slice the red onion in this slices. Sauté the onion in a pan over medium heat until soft. Add balsamic vinegar and sugar and let them simmer a few seconds. Add the lingonberries and cook for about 5 minutes. Poor the lingonberry chutney in a clean glass jar and keep refrigerated until it’s time for dinner. Goes perfectly with a good stew or  vegetarian ”meatballs”. 

 
 
 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

6 Comments

  1. Svara

    baktankar

    14 oktober, 2014

    Äh, men gud så gott med hemmagjorda rårörda lingon! Kolla gäran in min blogg för höstens godaste recept! http://www.baktankar.nu

  2. Svara

    Louise Bondebjer

    15 oktober, 2014

    Håller med dig Mary, naturen är vidunderlig, framför allt då solen strålar dessa höstdagar!
    Såå härligt du inspirerar… TACK!
    Ps, jag fick nyligen veta att vi har en gemensam kontakt, Lina Roos. Jag blev så glad att du och jag har en gemensam "kompis", vore kul att få träffa dig om du är i Skåne och hälsar på Lina en dag, hör gärna av dig isåfall!
    Skånehälsning, Louise

  3. Svara

    mittgodastefinaste

    18 oktober, 2014

    Så gott det lät! Älskar lingon, jag gjorde chutney på hallon och rödlök för ett tag sen att ha till ostar!

    En fin helg till dig! Kram Jenny

LEAVE A COMMENT