Rostad Blomkålssallad med Fetaost & Pinjenötter samt en Vitlöks- & Limesås

ENGLISH TEXT FURTER DOWN
 
Idag är det köttfri måndag, igen. Ja som det är varje måndag för allt fler och fler. 
 
De flesta av mina dagar är vegetariska och jag glömmer bort att dela med mig till er eftersom det är en så naturlig del av min vardag, men det ska det bli ändring på, delvis för att ni efterfrågat det. 
 
Idag blir det rostad blomkålssallad med färsk babyspenat, rödlök, hela rostade vitlökar och fetaost. Till det serverar jag rostade pinjenötter och en vitlöks- & limesås som är gjord på kvarg med extra hög proteinhalt. Jag rostar blomkålen eftersom jag tycker att de blir absolut godast då. Bäst blir de om de får en krispig rostad yta men fortfarande har en inte helt ”genombakad” kärna, blomkålen blir lite väl mjuk och sladdrig om den tillagas så att den är mjuk rakt igenom. Detta innebär att den ska rostas på ganska hög värme under relativt kort tid.
 
Låt blomkålen svalna något innan de vänds med babyspenaten och servera salladen ljummen, då kommer smakerna fram absolut bäst. 
 
Och jo, rätten tar väl sådär ungefär 30 minuter max att tillaga. När blomkålen, tillsammans med rödlök och vitlk rostas i ugnen rör man snabbt ihop vitlöks- & limesåsen samt rostar pinejnötterna. Sen är man helt enkelt färdig. 
 
Bon Appetit på er, och berätta gärna vad ni tycker i kommentarsfältet! Vill ni se mer recept och inspiration till ”köttfri måndag”?  
Rostad Blomkålssallad med Fetaost & Pinjenötter samt en Vitlöks- & Limesås
4 port
 
3 st blomkålshuvuden **
8-10 klyftor vitlök
2 st rödlökar
ca 1/ 2 dl olivolja
havssalt
70 gram babyspenat
 
Sås:
250 gram Kvarg
1 msk färskpressad Limejuice
1 Vitlöksklyfta
1 rejäl nypa flingsalt (gärna extra poröst utan klumpförebyggande medel, jag anv detta)
1 tsk flytande honung
 
1 paket, ca 150 gram fetaost
ca 50 gram pinjenötter 
 
 
Skär bort stammen på blomkålen och dela det i mindre bitar, skala vitlöksklyftorna och rödlöken. Klyfta upp rödlöken och lägg på plåt tillsammans med blomkål och vitlök. Ringla över olivolja och avsluta med havssalt, blanda väl. Rosta mitt i ugnen på 225 grader varmluft eller 250 grader ”vanlig” ugn.
 
Rosta pinjenötterna i torr stekpanna tills de fått färg, blanda alla ingredienser till såsen. När blomkålen är färdiga, ta ut ur ugnen och låt svalna något. Blanda sedan blomkålen med babyspenat och fördela i djupa tallrikar. Smula fetaost och pinjenötter över salladen och toppa med några klickar vilöks- & limesås. 
 
Njut! 
 
** Ta den blomkålsmängd du själv känner att du behöver på 4 portioner, blomkålshuvuden kan vara väldigt olika storlek så använd ditt eget sunda förnuft när du lagar maten.  
 
IN ENGLISH:
 
It’s meatfree monday again, as it is every monday for more and more people. 
 
Most of my days are vegetarian but I often forget to share the recipes since it’s such a natural part of my everyday life. But I’ll be changing that from now on, partly since youve asked for it.  
 
Todays dinner is a roasted Cauliflower Salad with baby spinach, red onion, feta cheese and roasted cloves of garlic. I’ll serve the salad with a garlic and lime sauce. Making the saue with quark instead of any traditional yoghurt will add more protein to the dish and since it’s low in fat, quark is perfect to use as the base for any cold sauce. 
 
This take about 30 minutes to cook, from start to finish and it taste greate! 
 
Bone Appeti and don’t hesitat to tell me what you think! 
 
 
Roaste Cauliflower Salad with Feta Cheese, Pine nuts & a Garlic & Lime Sauce
Serves aprox 4
 
3 cauliflower heads**
8-10 cloves of garlic
2 red onions
50 ml olive oil
sea salt
70 gram fresh baby spinach
 
Sauce:
250 g quark
1 tbsp freshly squeezed lime juice
1 clove of garlic
1 pinch of sea salt
1 tsp liquid honey
 
 150 gram feta cheese
50 grams of pine nuts

 

Separate the cauliflower florets from the stalk and cut the cauliflowers in smaller pieces, peel the garlic cloves and red onions. Cut the onion in 6 pieces each and place on a oven proof baking sheet, drizzle some oliv oil over the veggies. Finish with a few good pinches of sea salt and roast in oven; 250 degrees Celsius/ 482 degrees Farenheit in about 20 minutes. 
 
Meanwhile: roast the pine nuts in a dry frying pan (do not use oil) until the turn light golden brown in color and mix all the ingredienst for the sauce in a small bowl. When the cauliflowers are done, let them cool a bit and then mix with the baby spinach. Place the salad on 4 plates and sprinkle some feta cheese and pine nuts over each portion. Finish with a few dollops of sauce. 
 
Enjoy! 
 
** Take whatever amount of cauliflower you estimate that you need to serve 4 people. The size of Cauliflower heads can vary a lot. 
 
 
 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

13 Comments

  1. Svara

    A-mamman

    20 oktober, 2014

    Tack! Ser ursmarrigt ut utan kolhydrater och gluten. Och tack för tips om tealmanackan, den lär jag både köpa och blogga om.

    • Svara

      Mary

      21 oktober, 2014

      Tack! Det var verkligen supergott också, vi äter rätt ofta just det här eller liknande rätter. Kul, den är ju bara för himla mysig! Kommer bli en härlig advent i år, det känner jag på mig! <3

  2. Svara

    mimmih

    21 oktober, 2014

    Verkar jättegott, ska jag prova. För övrigt gjorde jag din tomatsoppa för andra gången idag, den är verkligen magisk ?

  3. Svara

    mimmih

    21 oktober, 2014

    Verkar jättegott, ska jag prova. För övrigt gjorde jag din tomatsoppa för andra gången idag, den är verkligen magisk ?

    • Svara

      Mary

      22 oktober, 2014

      Det är supergott, lovar! Men åhh vad kul, visst är den magisk! Och så förbannat enkel att göra, krävs liksom inte så mkt pyssel även om den tar ett litet tag i ugnen! HOppas du tycker lika mkt om den här rätten <3

  4. Svara

    Anonym

    21 oktober, 2014

    Åh perfektion! Älskar kombinationene blomkål och fetost!

    //hundredkitchenstories.blogg.se

    • Svara

      Mary

      22 oktober, 2014

      Tack snälla! Mmm, den är goood! Älskar även kombinationen rotfrukter och fetaost eller getost. Mums! 😀

  5. Svara

    Ester - ett kreativt liv

    22 oktober, 2014

    Mums! Såå fina foton!

  6. Svara

    amanda

    22 oktober, 2014

    Underbara bilder!!

    Önskar dig en fin dag!

    Kika gärna in hos mig! Jag säljer egendesignade armband till bra priser i mitt uf-företag!

  7. Svara

    Charlotta

    23 oktober, 2014

    Gjorde det här igår, åh så gott det var!!

    Men visst var det lite väl mycket blomkål? Jag gjorde på ett och ett halvt blomkålshuvud och det blev rätt så lagom till fyra portioner.

    • Svara

      Mary

      23 oktober, 2014

      Vad kul att du gillade det! Det beror nog på hur stora blomkålshuvudena är. Min man är 187 cm och väger 90 kilo, och ska jag göra 4 portioner oss, middag + matlåda, så skulle inte 1,5 blomkålshuvud räcka. När man inte äter så mkt kolhydrater och inte heller så supermkt protein så är det viktigt att det är lite mer volym i rätten, kan jag iaf tycka. Sen beror det på rostningen, hur mkt vatten som försvunnit, det påverkar också volymen. 🙂 De ekologiska blomkålshuvudena brukar också vara mindre.
      Men tack för att du påpekade det, har gjort en liten notering i blogginlägget vid receptet!

LEAVE A COMMENT