EN GRÖNARE JUL – VEGETARISK JULMAT & ÅTERBRUK

Tidigare i år frågade Hälsans Kök om jag ville skapa ett vegetariskt julbord åt dem utifrån konceptet ”En Grönare Jul”. Givetvis ville jag det och det kliar verkligen i fingrarna efter att få dela med mig alla rätter från Julbordet! Förutom att inspirera till att byta ut iaf en rätt till ett grönt alternativ eller att ge mer inspiration till den som vill äta vegetariskt över lag, så handlar en grön jul även om att tänka på att inte överkonsumera och dras med i shoppinghetsen. 
 
Det är så himla lätt och jag känner själv hur det liksom drar i mig, det pockar på och jag känner hur jag vill köpa nya adventsljusstakar och julstjärnor vare år. Så jag bestämde mig istället för att titta lite vad jag har hemma och styla hela uppdraget med sådant jag redan har i skåpen, skafferiet och källarförrådet. 
 
 
När jag stod i köket bland kastruller och stekpannor och lagade julmat i juli, svetten lackade kan jag säga, så kom jag på det, den brillianta idén att göra ett eget köksbord endast av återvunna träplankor/virke. Ja, kanske att somliga här hemma rynkade lite på ögonbrynen när jag lyckligt konstaterade att jag tänkte bygga matsalsbord på balkongen. Det är tur att jag har en så tålmodig man i mitt liv.
 
Ett gediget rustikt träbord helt enkelt, ett sånt jag hela tiden letar efter man aldrig hittar. För att visa att det faktiskt går att bygga eget, det är inte nödvändigt att köpa från andra eller köpa nytt virke, det går att bygga nytt utan att konsumera nytt. 
 
Jag kommer så klart att dela med mig bilder på stylingen och hur jag tänkte, en hög med bilder kommer senare i november. 
 
Om ni är intresserade av att veta hur sjutton man bygger ihop ett gammalt bord, sådär helt själv på en balkong i Stockholm, så säg till i kommentarsfältet! Om det är fler som är intresserade så ska jag givetvis skriva ihop instruktioner för hur man bygger bordet, vad man ska tänka på och hur jag hittade alla gamla plankor till bordet. Det är bara flagga för det så ska jag fixa! 
 
 
 

IN ENGLISH

 

I’m so excited to tell you that I’ve been working on a Green Christmas Menu for this Christmas! The Green Christmas menu  is a collaboration with ”Hälsans Kök” and I’ll be posting all the 9 recipes closer to Christmas, starting in November. A Green Christmas is all about eating more vegetarian dishes during Christmas or maybe substituting one dish with meat for a vegetarian alternative but also about not consumting too much and trying to think green regarding all you purchases. So I didn’t just stop at making green recipes, I also wanted to inspire you and therefore styled the Christmas dinner table with whatever I could find at home, in the pantry, in my storage space or in the attic. The goal was to not buy anything new at all. 

 

I got so inspired that I actually decided to build my own vintage dinner table. Something rustic that I’m always looking for but never seem to find. So I built a table at the balcony and it was actually easier that I’d thought! 

 

Except for sharing the recipes I’ll be sharing tips and behind the scenes information about how I made my Christmas styling. If you want to know more about how to build a table all by yourself, using only old used wood please let me know in the comments and I’ll be showing instructions of how to build it and tips about were to find the materials. 

 

 

 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

34 Comments

 1. Svara

  Luisa

  31 oktober, 2014

  jaa! instruktioner! 😀

 2. Svara

  Emma

  31 oktober, 2014

  Jag vill veta hur du byggde bordet, det ser ju jättefint ut!

 3. Svara

  Sara

  31 oktober, 2014

  Åh så snyggt ? Det vill gärna jag veta hur man bygger ihop .

 4. Svara

  Sofia

  31 oktober, 2014

  ja! Vi letar bord och det var ju superläckert bord du hade snickrat ihop! Väntar också med spänning på julrecepten. Ibland kan det bli lite för mycket korv och kött på bordet, så ska bli inspirerande med gröna recept till jul! Tack för en bra blogg! PS gillar när du skriver om ditt bröllop. Ditt inlägg om hur man väljer ring hjälpte mig otroligt mycket när jag valde. Vi ska gifta oss nästa sommar, så ser fram emot mer bröllopsinlägg också! DS.

 5. Svara

  AktivaDagar

  31 oktober, 2014

  Klart man vill veta hur du gjorde 🙂 Spännande och intressant, både bordet och resten!

 6. Svara

  Jenny

  31 oktober, 2014

  Jag vill gärna se en ritning! Har en känsla av att allt jag skulle behöva finns ute i vedboden … Snickare också 😉 Grönt julbord låter väldigt spännande, själv går jag loss på fisk (dock ej sill), jansson och gottebord när det är julbordsdax. Blir alltid SUR om det inte finns en smarrig sallad åtminstone så man får dra garneringen från de upplagda fisk/kötträtterna när man är borta på julbord.

  /Jenny

 7. Svara

  Jessica

  31 oktober, 2014

  Jag vill gärna veta hur man gör ett sånt bord 🙂

 8. Svara

  Ina

  31 oktober, 2014

  Jaa, tack!! 🙂

 9. Svara

  Tove

  31 oktober, 2014

  Absolut! Eftersom jag själv tänkt bygga ett inom snar framtid 🙂

 10. Svara

  Gabriella

  31 oktober, 2014

  Så spännande, jag är nyfiken och vill också veta:)

 11. Svara

  Lina

  1 november, 2014

  Instruktioner, tack! Ett sådant bord vill jag ha! 🙂

 12. Svara

  elin

  1 november, 2014

  Jaaa! Skulle verkligen vilja veta vart du fått tag på dom fina plankorna 😀

 13. Svara

  Cecilia Nilsson

  1 november, 2014

  Såklart! Jag hakar på resten – gärna en beskrivning :).

 14. Svara

  Mårtensson kök

  2 november, 2014

  Finns inget att tveka på, absolut vill vi veta hur du gjorde. Men hur stor balkong har du egentligen, vår lilla på två gånger en meter kan väl knappast räcka till?

  • Svara

   Mary

   2 november, 2014

   Hihi, vad härligt! Näe, bordet är ju nästan 2 x 1 meter, så det blir svårt med just de måtten. Men det går ju utmärkt att göra ett litet bord med samma princip. Ex ett bord på 120 x 70 kanske? Vår balkong är 4 x 2 meter ungefär 🙂

 15. Svara

  Beatrice

  3 november, 2014

  Ja det hade jag gärna velat se!! 🙂

 16. Svara

  Linda

  4 november, 2014

  Åh gärna instruktioner.
  Finns planer på ett sådant bor hemma hos oss med 🙂

 17. Svara

  Emma Dahlin

  6 november, 2014

  Jaaa snälla dela med dig. Det var helt fantastiskt vackert och skulle passa perfekt hemma hos oss. Det bara kliar i fingrarna att få bygga ett men jag behöver hjälp påvägen…

 18. Svara

  Diana

  7 november, 2014

  Googlade på "gör ditt eget matbord av återvunnet trä" och hamnade till slut här i din fina blogg!
  Superfint matbord, skulle vara otroligt tacksam om du ville dela med dig av hur du gått till väga!

 19. Svara

  Diana

  7 november, 2014

  Googlade på "gör ditt eget matbord av återvunnet trä" och hamnade till slut här i din fina blogg!
  Superfint matbord, skulle vara otroligt tacksam om du ville dela med dig av hur du gått till väga!

 20. Svara

  Marie

  11 december, 2014

  Vackert bord! Har precis köpt fjällstuga och den ska inredas bara med material från naturen, detta bord är perfekt för oss ! Tacksam för beskrivning !

 21. Svara

  Anonym

  28 mars, 2015

  Letar efter ett just sånt bort som du gjort, så snyggt! Så jätte gärna instruktioner! Hur gör man?

  • Svara

   Mary

   29 mars, 2015

   Hej! Det kommer komma instruktion men det var för svårt att fotografera och visa nu under vintern som varit, så jag sköt på det nu till våren/sommaren! 🙂 Så håll utkik när det börjar bli lite bättre väder! El prenumerera på bloggen via Bloglovin så ser du när jag skriver om bordet 🙂 kram på dig

 22. Svara

  Anonym

  28 mars, 2015

  Letar efter ett just sånt bort som du gjort, så snyggt! Så jätte gärna instruktioner! Hur gör man?

 23. Svara

  Åsa Marklund

  23 juni, 2015

  Hittade din sida när jag letade på nätet hur man bygger ihop ett stort matbord av gammalt virke – dkulle bli väldigt glad om du kunde skicka instruktioner eller lägga upp det här på din blogg.
  Åsa

  • Svara

   Mary

   30 juni, 2015

   Hej Åsa! Ja det är många som efterfrågat det, förhoppningsvis har jag möjlighet att göra det inom kort då sommarvädret gör det lite enklare att göra en instruktionsinlägg hur man bygger bordet 🙂

 24. Svara

  Lydia

  21 juli, 2015

  Hej! Jag letar och letar efter instruktionerna men inser nu att du kanske inte har hunnit göra dom? Väntar med spänning 🙂

  • Svara

   Mary

   2 augusti, 2015

   Hej Lydia! Nej, det tog ett tag för mig att få till den där instruktionen, men nu har jag faktiskt fått ihop en. Så nu ligger det bilder och beskrivningar på hur man gör längst upp i bloggen 🙂 Lycka till!

 25. Svara

  Fanny

  28 juli, 2015

  Hej Mary! Oj vilket fint bord.Så intresserad av hur du gjorde. Vill du ge mig lite tips? vad blev kostnaden?
  Hälsningar Fanny. f.kristenson@hotmail.com

 26. Svara

  Felicia

  14 september, 2015

  Hej,
  Jättefint bord, jag är intresserad av hur du gjort och vart du hittade de gamla plankorna?

  Med vänlig hälsning, Felicia
  felicia.dofsand@gmail.com

 27. Svara

  Ulrica

  10 december, 2015

  Jättefint bord, jag vill gärna bygga ett också. Tack för inspirationen.

LEAVE A COMMENT