0
34 In Godis & Snacks

GRÖNKÅLSCHIPS MED ROSMARIN

ENGLISH TRANSLATION FURTHER DOWN
 
Jag har alltid, ja iaf i mitt vuxna liv, tyckt att bra kosthållning handlar om balans, bra råvaror, hälsosamma val i vardagen samtidigt som man unnar sig då och då när lusten faller på. Något som är gott men nyttigt när suget fallet på och man inte vill vara för onyttig är Grönkålschips. Jag gör dem gärna med torkad rosmarin och rejält med flingsalt som jag mortlar tillsammans och sedan blandar med olja och grönkål. Det tar ungefär 5 minuter att tillreda och efter 10 minuter i ugnen är chipsen klara. Grönkålschips är en bra balans i vardagen tycker jag, lite vardagsgott när man är sugen helt enkelt. 
I övre tonåren var jag inte så fruktansvärt bra på de där med balans men började i 20-årsåldern att jobba på gym och levde efter devisen att fokusera på bra vardagsmat, äta det kroppen mår bra även och är sugen på och inte vara rädd för att unna mig något gott då och då. Jag mådde bra, åt det jag ville och tränade regelbundet. 
 
Några år senare startade jag bloggen och det var inte så mkt mer med det. Bloggen, som från början var tänkt att bli en matblogg, gled iväg i sidled och blev en bakblogg, och så långt var väl allt väl. 
Och nu tänker jag vara helt ärlig och även lite privat, något jag inte är så fruktansvärt mkt i bloggen. 
Det finns säkerligen de som mår prima trots att de mumsar bakverk varje dag men jag har i ärlighetens namn bara mått sämre och sämre. Det är inget som kommit över natten, utan något som smygit sig på, små små myrsteg i taget, så pass sakta att jag knappt märkt av det själv. Sakta men säkert så har jag fått mer och mer oregelbundna matvanor, måltiderna har utan att jag märkt det själv, ersatts med småätande under dagens provbakningar, jag har blivit tröttare och tröttare och tillslut så var jag är trött att jag knappt visste vad som var upp eller ner. Jag kände mig grå i hyn, magen var svullen och jag fick plötsligt magbesvär deluxe och kunde knappt ta mig hemifrån. 
 
För även om jag inte äter allt jag bakar, jag menar vem kan äta sådana mängder ens om de vill, så blev det ändå en hel del sötsaker. Dessutom gick jag upp i vikt och hade helt plötsligt passerat det jag ur ett hälsoperspektiv mår bra av. Och då snackar jag inte om utseendet utan om vad kroppen mår bra av.  
Jag försökte att äta mindre vissa dagar, och så att säga låta mitt system vila, och ett tag hjälpte det verkligen. Men sen var jag tillbaka till mitt vanliga trötta jag och det var då jag kände att jag inte bara vill blogga om det söta och sockriga utan även om annan mat, sån mat jag mår bra av, som inspirerar till ett balanserat liv, en bra vardag och en stark hälsa! Och egentligen sådan mat som vårt liv bestod av förut och nu igen genomsyrar livet bakom bloggen.  
 
Det innebär inte att det är slut med bakning, inte på långa vägar, men att bloggen även kommer fyllas av annat, något som de som följer mig kanske redan lagt märke till. Jag kommer helt enkelt dela med mig av recept jag äter i vardagen, i mitt liv. Det kommer vara en hel del vegetarisk och glutenfritt eftersom jag tidigare åt så och också mådde bättre då.
 
Jag var faktiskt vegan i början av 2000-talet, blev lakto-ovo vegetarian efter något år, gick sedan över till att äta fisk och skaldjur och hamnade slutligen i det jag själv benämnt som ”selektiv köttätare”. Men efter allt hälsostrul så inser jag att jag faktiskt mådde bättre som vegetarian och idag känner jag också köttkonsumtion inte är förenligt med andra värderingar kring djurhållning, etik, hälsa och miljöansvar. Därför har jag helt sonika valt att gå tillbaka till den lakto-ovo-vegetariska livsstil jag hade tidigare. Gör om, gör rätt helt enkelt! 
 
Givetvis hoppas jag ju att ni, istället för att tycka att ”det var ju tråkigt”, ska finna ännu mer inspiration här. Inte bara de söta bakverken, utan också till vardagsmaten. Dessutom gör det mig mer inspirerad att publicera fler och bättre recept ännu oftare!  

 

Grönkålschips med Rosmarin & Havssalt

2 små portioner

1 rejält bunt Färsk Grönkål  **

någon matsked olivolja

0,5 tsk havssalt

0,5 – 1 tsk torkad rosmarin

Sätt ugnen på 200 grader samt skär bort stammen på grönkålen. Riv eller skär sedan grönkålen i mindre bitar och blanda med olivolja, rosmarin och salt, rör runt/gnid in kryddorna noga. Fördela kålen över en ugnsplåt och rosta mitt i ugnen 5-10 minuter (beror på storleken på bitarna). Ta ut plåten och låt svalna. 

**Det är inte så noga med den exakta mängden. När kålen är riven i mindre bitar, se till såa tt det täcker en ugnsplåt ordentligt så är du ”good to go”. 

IN ENGLISH:

I’ve always thought that food and health is all about balance. Both eating healthy in my everyday life but also enjoying the occational pastry or a big bowl of ice cream if I feel like it or if my body craves it. One thing I really like is Green Kale Chips. I prefer to make them with some rosemary and sea salt. It takes about five minutes to prepare the chips and after 5-10 minutes in the oven they’re done! 
 
When I was younger, balance wasn’t really my thing but when I moved away from home I started working at a gym and I was healthy, ate whatever I felt that my body needed and exercised regularly. And I also felt great! A few years later I started my blog and I didn’t think much about what I put in my mouth or how it would effect me beacuse I felt great right then and there. What was at first meant to be a food blog quickly turned to a baking and dessert blog and all was still good.  
 
I’m sure there are people who can eat as much pastries and desserts they want and still maintain healthy but I’m not one of them. I slowly begun to feel worse and I started to get really tired, beyond what’s normal, I forgot to eat lunch since I spent all my morning in the kitchen baking, my tummy got really swollen and I started to get stommac pains like never before. I’ve also put on a lot of weight since I started blogging, the weight didn’t stop me though but I really do care about my health! 
 
I tried to eat less some days to sort of let my ”system rest”, and that made me feel better for a short while. Then I was back to my then normal tired self. That was when I decided writing only about pastries and desserts wasn’t for me anymore. I wan’t to inspire with regulary everyday food. Tasty beautiful food that’s good for you and that makes you keep that balance in life. A balance that makes you healthy and able to enjoy sweets now and then. I’m not saying that I’m not going to write about pastries and desserts, I’m just saying there will be more healthy courses and other tasty treats as well. I’ll be posting recipes about the food that’s my everyday life, which means a lot of vegetarian and glutenfree dishes. 
 
I was actually a vegan and a vegetarian in my twenties. The last year I’ve been what I would label as a selective meat eater (is that even a word in english?) but since I realized that I was way more happy and healthy before, I’m going back. Furthermore, I aslo feel that the meat industry and how we treat animals isn’t really aplicable with my values when it comes to animal rights and a more organic lifestyle. 
 
 
 

 

Green Kale Rosemary Chips 

serves aprox 2

 

1 bundle of Green Kale  **

a tablespoon or so with olive oil

0,5 tsp sea salt

0,5-1 tbs dried Rosemary

Puty oven on 390 F or 200 Celsius and cut the ribs from the kale. Rip or cut into smaller pices and blend with oliveoil, rosemary and salt. Put the kale on a baking sheet and bake until crips, aproximately 10 minutes. Be attentive so you don’t burn the Kale. Let the cool and serve as finger food or healthy snack! 

**The exact amount isn’t really that important. Just take a bundle of green kale and make enough to cover a baking tray and you’re good to go. 

 

You Might Also Like

34 Comments

 • Reply
  Sara på Vardag.nu
  22 oktober, 2014 at 15:27

  Så himla härligt att du hittat tillbaka till en kosthållning som du mår bra av. Man äter ju varje dag, hela livet, så det är klart att maten måste vara prio. Annars kan man ju aldrig må bra 🙂 Heja, heja!

 • Reply
  Ulrica - Krii's Kitchen
  22 oktober, 2014 at 15:59

  Det du beskriver är precis så jag känner själv. Går på utredning för låga järnvärden och den knäppa ballongmagen men kämpar på i ekorrhjulet. För mig har småätandet också gått överstyr och det i kombination med stress och sömnbrist (som småbarnsförälder)tar kål på en får jag säga. Man blir luddig i huvudet och har svårt att hitta tillbaka till vad man mådde bra av. Det är ju en sådan uppförsbacke i början. Själv så gör jag en kraftig markering (om inte annat så för mig själv) med att lägga ner min gamla blogg "Från sött till salt" som inte längre representerar vem jag är idag och börjar min nya "Krii’s Kitchen". Mer fokus på vardagsmat man mår bra av och som är enkel att laga när blodsockret hos hela familjen är i botten. Nu ska jag också hitta tillbaka till mitt piggare och mer "välorganiserade" jag. 🙂 Hoppas att du snart kommer må finfint och jag tänker definitivt laga de där grönkålschipsen.

  Kram Ulrica

  • Reply
   Mary
   22 oktober, 2014 at 16:06

   Men nej, inte du också! Fast på något sätt, du förstår säkert hur jag menar, är det lite skönt att inte vara ensam. Det dekadenta söta är alltid mer poppis, och det var nog därför jag gled mot just det i matbloggsvärlden men saken är den att jag faktiskt älskar vanlig mat lika mycket. Nog är bakverk och sötsaker mer dekadent och härligt att titta på men jag känner precis som du att det inte funkar i längden. Jag vill inspirera till annat också. Utgår från vem jag är och hur jag äter egentligen.. Lite mer..tja i brist på bättre ord..men mer Mary privat helt enkelt. Tittade in på nya bloggen, verkligen kanonsnygg, bra jobbat!!! Vi får peppa varandra helt enkelt, och hålla tummarna för att våra läsare kommer inspireras av den nya typen av recept också! Kram på dig

 • Reply
  Ulrica - Krii's Kitchen
  22 oktober, 2014 at 16:20

  Tack för berömmet. Jag visst är det lättare att blogga om det dekadenta söta, om inte så bara för att man inte behöver fotografera det medans resten av familjen sitter i köket och suckar över att "jag ska bara…". Jag tog fram ett fat häromdagen av det lite finare slaget och min nästan-fyraåring frågade om jag skulle fotografera det. 🙂

  Jag tror nog att den nya inriktningen (mer av Mary privat) kommer uppskattas. Det finns så många bakbloggar där ute men kanske inte lika många som hjälper en att klara av livspusslet vilket hushåll man än lever i. Smart mat som gör att både kroppen och själen mår bra kan ju aldrig vara fel. 🙂 Ha det fint i höstrusket.

  Kram Ulrica

 • Reply
  Sara i Åre
  22 oktober, 2014 at 16:50

  det låter ju fantastiskt tycker jag – det finns ju mer mat än allt det söta som är vacker (apropå "estetisk matblogg"…)!

 • Reply
  JennyÅ
  22 oktober, 2014 at 17:10

  Ja, här är en till! Utbränd, med låga järnvärden, magont och alldeles för mycket sötsug blev jag trött på att vara trött. Nu försöker jag äta så lite socker och gluten som möjligt. Och mår redan bättre!!!
  Bra tips, nu vet jag något bra att göra av det sista gröna i pallkragarna!
  Kram,
  Jenny

 • Reply
  Nicolina Dreamy
  22 oktober, 2014 at 20:03

  Tycker verkligen om din blogg, den är så inspirerande och fin med alla fina bilder & goa recept..Men känns ännu mer kul att du ska ta in mer hälsosamma recept, speciellt saker som är gluten & mjökfria vore kul att se! försöker själv mig på att skapa lite sådana recept då jag tagit bort så mycket jag kan av gluten, laktos/mjölk och även större delen av vanligt socker, dels för hälsan i allmänhet men också för min ADD (Då jag hört mycket om kost & ADD). Så ska bli jätte kul & se fler sånna här recept framöver! känner mig peppad på att testa ditt recept på grönkålschips 🙂

  • Reply
   Mary
   23 oktober, 2014 at 01:16

   Tack Nicolina, du ska veta att det värmer att läsa, verkligen!! Både fina orden och att du är pepp på nya bra vardagsrecept! Vad bra att det hjälpt din ADD, har också läst att laktos/mjölkproteinfritt och socker/glutenfritt kan hjälpa för både de med ADD och ADHD..och det är ju helt fantastiskt och galet att kosten kan påverka oss så mkt. Hoppas du provar grönkålschipsen, akta så de inte bränner bara, då kan de bli lite bittra. De blir sjukt krispiga och smälter i munnen! Lycka till!

 • Reply
  anneliesblomsterochbakverk
  22 oktober, 2014 at 20:38

  Ja, jag kommer då att fortsätta läsa din blogg. Och med glädje inspireras av dina vackra bilder på nyttig mat. Det är ju så livet är, man behöver varva nyttigt med lyxigt. Vardag och lördagsgodis liksom. Bytte ju kostvanor för två år sedan och gick över till glutenfritt och i våras hade jag en lång period utan socker och mjölk bland annat för att försöka få bukt med min hudsjukdom rosacea. Nu äntligen börjar det kännas positivt. Och det är klart att den inriktningen i köket är det som syns på bloggen. Och det inspirerar precis lika mycket. Kör på du bara. Och hoppas du snart mår bättre. Stor kram!

 • Reply
  Peasyeasy
  22 oktober, 2014 at 20:55

  Med så fina bilder och så bra recept som du bjuder på kan det inte gå fel, oavsett sockermängd 😉 Det viktigaste är att du hittat en kosthållning som känns bra, heja heja!

 • Reply
  Peasyeasy
  22 oktober, 2014 at 20:55

  Med så fina bilder och så bra recept som du bjuder på kan det inte gå fel, oavsett sockermängd 😉 Det viktigaste är att du hittat en kosthållning som känns bra, heja heja!

  • Reply
   Mary
   23 oktober, 2014 at 01:00

   Naaaw, tack, vad fint sagt! <3 till dig

 • Reply
  Charlotta
  22 oktober, 2014 at 21:07

  du är en fantastisk inspiratör, och att äta mer grönt behöver vi alla. Jag ser fram emot mera gröna recept! Sköt om dig!

  • Reply
   Mary
   23 oktober, 2014 at 00:55

   Tack Charlotta, du ska veta att det värmer! <3

 • Reply
  Karin A
  22 oktober, 2014 at 22:26

  Åh, så himla viktigt inlägg och fint att delar med dig! Tror många känner igen sig och andra undrar nog hur man gör. Själv har jag balans i tillvaron för det mesta men ibland faller man dit. Bakar gärna på helgerna men försöker att tänka till och hitta bra/lite mindre onyttiga alternativ även där. Jag ser fram emot mer blandning av recept och grönkålschipsen måste jag testa snarast. Kram!

 • Reply
  Jennifer
  23 oktober, 2014 at 21:31

  Låter jättebra tycker jag, Mary! Jag fastnade först för din blogg när jag googlade efter ett recept på chokladtårta och blev helt uppslukad av dina underbara bilder på vackra bakverk. Men visst behövs det mycket annat i livet också och jag är väldigt glad för den hälsosammare inputen på din blogg också. När jag själv samtidigt blivit mer och mer hälsomedveten och försöker få in mer vegetariskt och naturligt och mindre socker, kolhydrater och socker i familjen känns din blogg som den perfekta fäljeslagaren!

 • Reply
  Jennifer
  23 oktober, 2014 at 21:34

  Låter jättebra tycker jag, Mary! Jag fastnade först för din blogg när jag googlade efter ett recept på chokladtårta och blev helt uppslukad av dina underbara bilder på vackra bakverk. Men visst behövs det mycket annat i livet också och jag är väldigt glad för den hälsosammare inputen på din blogg också. När jag själv samtidigt blivit mer och mer hälsomedveten och försöker få in mer vegetariskt och naturligt och mindre socker, kolhydrater och tillsatser i familjen känns din blogg och du som den perfekta följeslagaren! Tack för all inspiration fina Mary! <3

  • Reply
   Mary
   23 oktober, 2014 at 22:12

   Vad skönt och kul att höra <3 Då kommer du trivas jättebra här framöver. Visst kommer det blir sötsaker också, men mkt mer annan inspiration kring vegetarisk, ekologiskt och andra hälsosamma aspekter och tips av mat och kost. 🙂 Tack för dina fina ord Jennifer, de värmer verkligen hjärtat! <3

 • Reply
  Lisa-Marie
  23 oktober, 2014 at 23:54

  Jag tycker det låter sunt och toppen! Speciellt för mig som är lakto-ovo-veg 🙂 Jag gråter inte över lite trevliga recept och inspiration kan jag lova!

  Tycker det är trevligt med lite personliga inslag även om de är av det lite tunga och svåra slaget.

  Stor kram till dig!

  • Reply
   Mary
   24 oktober, 2014 at 16:32

   Vad härligt! <3 till dig!

 • Reply
  A-mamman
  24 oktober, 2014 at 16:25

  Jag har ju undrat hur så många bloggare kan baka och fika var och varannan dag utan att må dåligt eller gå upp i vikt. Att du har påverkats fysiskt och senare psykiskt känns därför logiskt och naturligt, men givetvis tråkigt för dig! Balansen mellan nyttigt och onyttigt, stärkande mat och syndigt sött känns inspirerande och är nog något som både du och dina läsare kommer att må bra av. Tack och lycka till!

  • Reply
   Mary
   24 oktober, 2014 at 16:31

   Många, precis som jag också gjorde och gör, bakar nog mkt för det konstnärliga uttrycket och kreativiteten men tyvärr är det ju svårt att endast ta en liten smakbit och fortsätta hålla vettiga måltider och en bra och sund livssti Man behöver ju även "smaka av" och många små smakbitar blir ofta en hel bit kaka, och sen kanske man tar en till portionsbit efter det också. Trots att jag oftast inte tagit mer än en skiva/bit av det jag bakat så har jag ändå påverkat av det som jag beskriver i texten. Det liksom smyger sig på. Dock måste jag påpeka att jag inte påverkats psykiskt av kosten. Jag är inte nedstämd, orolig eller ngt sådant. Tröttheten är ju pga fysiken och hur kroppen påverkas fysiskt av socker, viktuppgång, oregelbundna måltider osv. Så psyket är oförändrat, men fysiken och tröttheten däremot… piuh! Men jag mår redan bättre, vilket är fantastiskt, vad kosten påverkar oss människor fort!

 • Reply
  Jenny
  24 oktober, 2014 at 18:15

  Följer gärna med i din nya kosthållning! Tråkigt, aldrig! Behöver sannerligen inspireras. Jag är äter själv alldeles för mycket slisk, speciellt då choklad, har inte för avsikt att sluta helt men vill dra ner till lite måttligare mängd.

  Trevlig helg,
  Jenny

 • Reply
  Sandras Matkrypin
  25 oktober, 2014 at 10:13

  Verkligen intressant läsning! Vad roligt att du delar med dig av dina tankar kring kosten. Jag är alltid imponerad över de som hittat vad de faktiskt mår bäst av och kör på det. Selektiv köttätare var ett bra uttryck 🙂

  Hoppas du fortsätter må bra av den här kosten och jag ser fram emot att fortsätta följa bloggen med härliga recept oavsett om det är bakning eller vegetariskt inspiration. Kram på dig!

 • Reply
  Mia
  26 oktober, 2014 at 07:21

  Det låter som en jättebra förändring, jag har faktiskt saknat dina "matrecept. Kommer bli ännu bättre.

  • Reply
   Mary
   26 oktober, 2014 at 12:21

   Vad kul och vad glad jag blir att höra det! <3

  Leave a Reply