8 In Godis & Snacks

VIT CHOKLADBRÄCK MED TORKADE LINGON & PISTAGENÖTTER

Torkade lingon och vit choklad alltså, gudomligt är verkligen rätta ordet! Jag misstänker att det är alldeles för få som kommer våga eller vilja prova att torka lingon men det är fruktansvärt gott tillsammans med söt maräng eller just vit choklad. På många sätt påminner det om torkade tranbär eller syrliga hallon och är just pga sin syrlighet och lätt bittra ton perfekt komplement till något riktigt sött! 
Chokladbräck är perfekt ”ha hemma-godis” under julen men är även en god och fin present om man ska åka bort på middag! Om man ska ge bort i cellofanpåse måste man temperera chokladen. Om man inte gör det så smälter chokladen fortare i rumstemperatur och blir inte alls lika tålig, eller blank och fin, som tempererad choklad. 
Oavsett hur man gör, är det verkligen supergott! Inspirationen kom delvis från att jag ofta äter änglapaj med lingon och i ungefär 50% av fallen vänder ner saltade pistagenötter i marängsmeten men så såg jag också denna chokladbräck och kände mig övertygad att den med torkade lingon skulle bli ännu godare! 
 
Går även utmärkt att göra med torkade tranbär eller torkade blåbär eller annat torkat bär, men försök välja ett syrligare bär, det blir mer balanserad smak då. Pistagenötterna ska vara saltade för att balansera och lyfta fram det söta i chokladen. 
 
Här kommer receptet:
 
Vit Chokladbräck med Torkade Lingon & Pistagenötter
 
200 gram vit choklad
ca 1/2 dl torkade lingon
ca 50 st pistagenötter, väger ca 60 gram med skal. 
 
Skala pistagenötterna och hacka dem grovt, lämna gärna några pistagenötter hela. Finhacka den vita chokladen och temperera eller smält den i vattenbad eller microvågsugn.
 
Häll ut chokladen på en plåt täckt med bakplåtspapper, och bred ut den med hjälp av en slickepott eller vinkelspatel. Strö nötter samt ligon över chokladen och låt stelna. Har man tempererat chokladen stelnar den ganska fort, om inte så kan man med fördel ställa in den i kylskåpet för att stelna. 
 
När den stelnat, bryt chokladbräcken i bitar och njut! 
 
 
 
 
IN ENGLISH:

 

Dried Lingonberries and white chocolate is so tasty you wont believe it until you try it! I suspect that too few of you readers will try but I do promise you, it’s really really good in candy making or sweet desserts! In many ways lingoberries are similar to cranberries but with a little more bitterness. 
 
Chocolate bark is ”perfect to have home-candy” during Christmas and also works perfect as a ”go away present”; just put in a cellophane bag and bring to the party. If you want to put in a cellophane bag and give away, be sure to temper the chocolate, otherwise it will melt in room temperature. 
 
No matter if you temper the chocolate or not, it’s really tasty! You can also make this with dried cranberries or dried blueberries, but I recommend to choose a more sour or bitter berry to give the bark more balance. Choose salted pistachios, it’s really tasty with the white chocolate and berries. 

 

 
White Chocolate Bark with Dried Lingonberry & Pistachio
 
200 grams white chocolate
about  0,25 cups dried Lingonberries or cranberries (preferably cut in smaller pieces)
about 50 pistachios, weighs about 60 grams with the shell
 
Peel the pistachios and chop them coarsely, leave some pistachios whole. Chop the white chocolate in smaller pieces and temper or melt it in a water bath or microwave.
 
Pour the melted chocolate on a baking sheet covered with parchment paper, and spread it with a spatula. Sprinkle nuts and Ligonberries over the chocolate and let it harden completely in room temperature (if you tempered it) or in a refrigerator. 
 
Once it’s hardened, break the chocolate bark into smaller pieces and enjoy! 
 
 
 
 
 

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply
    Sara i Åre
    25 november, 2014 at 15:15

    magiskt. har inte torkade lingon hemma, men däremot torkade blåbär! och pistagenötter. har macadamia också. kan bli ett supergodis detta ju!

  • Reply
    Emschen
    25 november, 2014 at 21:27

    Nja alltså jag kommer nog inte prova torkade lingon men det beror nog mest på att jag inte gillar lingon fast å andra sidan så skulle jag kunna göra några och ge bort i jul. Tror du jag klarar av att temperera chokladen?
    Galet snygga foto!
    Kram

  • Reply
    Anne
    26 november, 2014 at 09:47

    Blir alrig riktigt vän med vit choklad – tycker den är galet svår att temperera, den vill liksom inte… Men det här låter vansinnigt gott så jag måste nog testa ändå! Någon gång måste jag ju vinna över den!

  • Reply
    Anneli
    27 november, 2014 at 09:00

    Wow, vill ha!
    Ett godis i min smak.
    Vilka underbara bilder du presenterar……

  • Leave a Reply