HUR MAN TORKAR LINGON

English Text Further Down
 
Torkade lingon, torkade bär över lag för lingon är ju inte det enda man kan torka hemma, är ett perfekt sätt att boosta morgonmüslin eller granolan. Lingon, och det har jag ju tjatat om förut, är banne mig ett underskattat och bortglömt bär. Det hamnar ofta i skymundan och så länge den inte är rårörd med socker så får den kalla handen. 
 
Men jag älskar att slänga ner en matsked lingon i min frukosttallrik, nu när jag äter vegetariskt så består min frukost oftast av kvarg, mandlar och bär eller frukt (fy farao vad bra jag mår btw, till och med kärleken här hemma har ”gått över” till kvargfrukosten och känner inte det minsta sug eller hunger efter mat för ens 12-tiden och då äter vi frukost klockan 06.30-07). 

Men tillbaka till Lingonen.
Jag tycker att Lingon är grymt god i desserter, för sött på sött på sött är inte enligt mig iaf, en bra och balanserad dessert. Jag vill ha syra mot sötma, skarpt mot mjukt och fluffigt och därför är lingon så otroligt goda till maränger eller exempelvis vit choklad. Om ngn dag ska jag också visa vad man kan göra med torkade lingon kring jul, det blir något sött och gott, så mkt kan jag säga 😉 
 
Enkelt är det, det krävs vekrligen minimalt med energi. Man kan torka både färska och frysta lingon, principen är densamma. Ut med dem på en plåt, in i ugnen på ca 60-70 grader, gärna varmluft (jag torkar med varmluft) tills de skrumpnar ihop och ser ut som russin. Den enda skillnaden är att frysta lingon är mer känsliga än färska, de klibbar lättare ihop under torkningsprocessen så lägg inte för mkt lingon på en plåt, 225 gram (ett vanligt paket från affären) är helt tillräckligt.
 
Här kommer instruktioner!
 
 
Torkade Lingon
ger ca 1,5 dl torkade lingon
 
225 gram frysta lingon (eller färska, då kan man lägga lite mer på plåten om man vill). 
Ugnsplåt
 
 
Lägg lingonen på ugnsplåt, försök att separera dem så att de inte ligger för nära varandra, de behöver inte tina innan. 
 
Sätt in mitt i ugnen på 60-70 grader, gärna varmluft. Torka tills de skrumpnat ihop och ser ut som russin – det kan ta allt från 3-6 timmar beroende på hur mkt vätska som finns i bären, rör om någon gång när de börjar vätska av sig så fastnar de inte lika mkt i ugnsplåten. Var försiktig med frysta bär då de fastnar lättare och gärna går sönder. OMmde har torkat ihop i kluster, separera dem försiktig så löser sig det mesta, det är inte så noga även om det är bra att vara lite försiktig med bären. 
 
Låt svalna på plåten och förvara sedan tort och svalt. Ät till din grötfrukost, till kvarg som mellanmål/frukost eller i morgonmüslin eller granolan! Eller varför inte använda dem i karamelltillverkninen under jul! Lycka till! 
 
 
 
 
IN ENGLISH:
Dried lingonberries is a really smart way to boost your breakfast. Put them in you yoghurt, or eat them with milk and cereal or maybe with some quark and almonds as a snack when you feel that you’re blood sugar dipping. . 
 
They are alao perfect in the Christmas candy making or in a dessert since a great dessert, according to me anyway, should always be a balance between sweet and sour/bitter or sharp and soft and fluffy. Therefore I think that Lingonberry is perfect with or in meringue or for example paired with white chocolate. 
 
You can dry fresh or frozen lingonberries, you do it exactly the same way. The frozen ones are a bit more sensitive and breaks more easliy when dried in the oven, just give them a little love and it will work fine, promise! This is how I do it, hope you try it!
 
 
 
Dried Lingoberries
a little over 0,5 cup dried lingonberries
 
225 grams of frozen Lingonberries (you can use fresh one as well, but most people can only find frozen ones)
A baking sheet
 
Put the berries on the baking sheet, if they’re frozen, try to seperate them so they’re not laying to close to each other. If they are too close, they will stick together and it will be harder for you to get a good result. 
 
Dry in about 60-70 degrees Celcius or 140-160 degrees Farenheit in the middle of the oven, if you have convection oven, use it. Dry them until they look a litte bit like rasins, about 3-6 hours depending on how much fluid that’s in the berries. When they liquid starts to come out of the berries, gently move them around a bit with a spoon or a spatula, be careful so they don’t break or stick each other too much. 
 
When they look done, take them out of the oven and let cool still on the baking sheet. If some of them have dried in a cluster, just separate them from each other. Store in a dry and cool place, but not in the refridgerator. Put them in you breakfast yoghurt or maybe in this Christmas caramel making-recepis! Good luck! 
 
 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

2 Comments

  1. Svara

    Sara

    26 november, 2014

    Verkligen intressant recept, detta skall jag pröva! Men jag undrar, om man har varmluftsugn, går det att lägga in två plåtar på samma gång? Jätte fin blogg och stämningsfulla bilder, hit kommer jag gärna tillbaka 🙂

    • Svara

      Mary

      26 november, 2014

      Vad kul att du tycker det, tack! Ja det går jättebra att ställa in två plåtar om man har på varmluftsugnen. Generellt kan man säga man bör sänka värmen med ca 20-25 grader om man använder varmluftsugn eftersom det blir varmare i en sådan ugn, men just i det här fallet går det bra att använda 60-70 grader oavsett vilken typ av ugn du använder. Lycka till och hoppas du kommer tillbaka! 🙂

LEAVE A COMMENT