VEGETARISK BOUILLABAISSE MED UGNSROSTAD FÄNKÅL & AIOLI

Utanför blåser snålvinden och hela helgen har inneburit gråa moln, en himmel som känns kompakt som om den vore utav betong, blöta löv och avsaknad av dagsljus. Det är då det passar sig att koka soppa och göra hemgjord aioli, sysselsätta sig bland pannor och kastruller och fullständigt marinera sig själv i vaniljdoftande fikabröd och saffran. Idag tänkte jag nämligen bjussa på ett recept på vegetarisk bouillabaisse, den bästa bouillabasse jag ätit! 
 
Jag älskar bouillabaisse med hemgjord aioli, det är verkligen comfort food för mig, och även om det kräver lite förberedelser för att bli sådär otroligt god så gör det inget. Det är söndagsgöra helt enkelt. 
Då brygger jag kaffe, tänder ljus och pysslar med soppbasen för min Bouillabaisse. 
 
Soppbasen eller hela soppan går utmärk att förbereda och frysa in el förvara några dagar i kylskåpet. Ta fram, värma och under tiden man värmer tillagas aioli och ugnsrostad fänkål. Enklare än man kan tro. Serveras soppan till bröd skulle jag säga att den räcker till 6 personer, utan bröd till 4. Aiolin mättar bra men utan bröd vill man ändå ha en rejäl portion! 
 
Perfekt måndagsmat en köttfri måndag dessutom, några tända ljus och skön musik och jag är rätt nöjd! 
 
Vegetarisk Bouillabaisse med Ugnsrostad Fänkål & Aioli
4-6 port
 
 

Soppbasen:

1 stor rödlök

1/2 purjolök

2 rejäla morötter

1 röd paprika

4 stora vitlöksklyftor

1 fänkål

1 msk rapsolja

1 tsk timjan

1 tsk fänkålsfrö

2-3 dl vitt vin, välj ett du tycker om

vatten så att vätskan täcker grönsakerna

2 grönsaksbuljongtärningar

1 burk konserverade hela tomater

1 gram mald saffran eller 2 msk saffransinläggning 

3-4 st kombualger för att få en ”smak av hav”

flingsalt

Grönsaker till soppan:

1 liten fänkål som strimlad upp

2 morötter

10 riktigt små potatisar av fast sort, ex delikatesspotatis (el 4 normalstora potatisar av fast sort, dela dessa i två vid tillagning)

Ugnsrostad fänkål

1 Fänkål 

olivolja

flingsalt

Aioli

3 äggulor, rumstempererade

3,5 dl rapsolja, rumstempererad

3 vitlöksklyftor

salt

 

Soppa: Grovhacka rödlök, skär vitlök och morötter i tunna skivor, strimla purjolök, paprika och fänkål fint. Stek i kastrull på hög värme tills grönsakerna tar färg. Tillsätt torkade kryddor, kombulager, saffran, tomat, vin, vatten och buljongtärningar.  Fyll på med kallt vatten så att grönsakerna täcks helt. Låt koka upp på medelhög värme och låt sedan småkoka minst 1 timme med lock på glänt. Soppbasen är klar när morötterna är mjuka. Dra kastrullen från plattan och låt stå och dra i 1 timma. Sila sedan soppan genom en finmaskig sil och pressa ut vätskan från grönsakerna med hjälp av en sked. Smaka av soppbasen med salt.  

Skiva morötterna tunt och stimla fänkålen till soppan, stek i olja tills de har stekyta och häll därefter på soppbasen. Lägg ner potatisar och låt sjuda under lock tills potatisarna är mjuka. Under tiden soppan kokar klart; vispa ihop aioli och ugnsrosta fänkål. 

Fånkål:Sätt ugnen på 220 grader, dela fänkålen i 6 klyftor (spara dillen till garnering), lägg på plåt och ringla olivolja över, avsluta med flingsalt. Baka ca 20 minuter i ugnen eller tills fänkålen är genombakad och fått färg. 

Aioli: Pressa vitlöksklyftorna och blanda med äggulorna i en skål. Tillsätt rapsoljan i en fin stråle under konstant vispning på lägsta hastigheten på elvispen (el vispa för hand). Smaka av med salt och ställ kallt till servering! 

 

Servering: Skeda upp soppan i djupa tallrikar, servera med en rejäl klick aioli, ugnsrostad fånkål och fänkålsdill! 

Njut!

 

IN ENGLISH:

I love Bouillabaisse and home made aioli with all my heart, one of the best comfort foods if you ask me, and even if it takes some preparations to become full of flavours, it’s okay. It’s something that I’ll find myself doing on ra ainy and gloomy Sunday. I put on a pot of coffee, light some candles and make my soup base for the Bouillabaisse. 

Like all great soups, you can make this the day before or even several days before, it taste just as good (maybe even better) after a day in the refridgerator. When the soup is getting warm on the stove, make the over roasted fennel and the aioli and you’re good to go! 
 
With bread the soup serves 6, without bread it serves 4, at least that what I make of it. If you don’t eat bread with soup you need a big portion of it and a large dollop of aioli. 
 
This is a perfect dish to serve a meatfree monday like this one, some candles and some good music and I’m all set! 
 

 

Bouillabaisse with Oven Roasted Fennel & Aioli

serves 4-6

 

Soup Base:

1 large red onion

1/2 leek

2 large carrots

1 red bell pepper

4 large cloves of garlic

1 fennel

1 tbsp canola oil

1 tsp thyme

1 tsp fennel seed

1,5 cups white wine

water

2 cubes of vegetable stock

400 grams canned tomatoes

1 gram grinded saffron

3-4 kombu algae

salt

 

Vegetables for soup:

1 tbsp canola oil

1 small fennel

2 carrots

10 really small potatoes or 4 normal sized ones cut into halvs

Oven roasted fennel:

1 Fennel

olive oil

sea salt

Aioli:

3 egg yolks, room temperature

1,5 cups canola oil, room temperature

3 cloves of garlic

salt

 

Soup :Chop the red onion, garlic and carrots into thin slices, shred the leek, peppers and fennel. Fry vegetables in a large soup pan on high heat until the vegetables get some color. Add the dried spices, kombu algae, saffron, tomato, white wine, water and bouillon cubes. Add some cold water so that the vegetables are fully covered. Bring to a boil over medium heat, then allow to simmer for at least 1 hour with the lid ajar. Soup base is complete when the carrots are soft. Pull the pan away from the heat and let sit for 1 hour. Strain the soup base through a fine mesh & squeeze out the liquid from the vegetables. Finish of with some salt.

 

Slice the carrots and fennel that goes in the soup and fry them in oil until they get some color. Pour the soup base on top of the vegetables and add the potatoes.Let the vegetables simmer, put a lid on the soup pan, until the potatoes are soft. Meanwhile; make the aioli and oven roasted fennel.  

Fennel : Preheat the oven to 220 degrees Celsius or 430 degrees Farenheit, divide the fennel into 6 wedges ( save the dill for garnish ), place on baking sheet, drizzle with olive oil and seasone with a few pinches of sea salt. Bake for  20 minute or until the fennels are baked through. 

Aioli : Squeeze the garlic cloves and mix with the egg yolks in a bowl. Add the canola oil in a fine stream under constant beating on lowest speed of mixer (or whisk by hand) . Season with salt and chill until serving!

Serve the soup with a big dollop of aioli and one or two oven roaste fennels. Garnish with some fennel dill!

Enjoy!

 

 

 

 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

10 Comments

  1. Svara

    Helena / Bara en kaka till

    3 november, 2014

    Fin bild kompis! Och snygg tallrik! 🙂 Tror att soppan är helt fab. Om man bortser från den där smaken av hav då, vill säga… 😉

    • Svara

      Mary

      3 november, 2014

      Tack vännen! <3 Ja den var riktigt god, du får utesluta algerna så slipper du fisksmaken..eller kanske bara ha i en itte-bitte-liten algbit *blink blink* 😛 😉

  2. Svara

    Nina

    4 november, 2014

    Den soppan måste jag bara testa att göra, ser helt ljuvlig ut.

  3. Svara

    Linnéa

    22 november, 2014

    Ååååååååhhhh!! Måste göra!

    • Svara

      Mary

      23 november, 2014

      Klart du måste! 😉 😛

  4. Svara

    Stina

    24 november, 2014

    Godaste soppan jag någonsin ätit tror jag! Hade dock missat att den skulle vila en timme men det gick bra ändå:-)

  5. Svara

    Linnéa

    25 november, 2014

    Igår lagade jag den. Alltså den är underbar. Så otroligt god, kan bara hålla med föregående talare, den godaste soppa jag ätit. Tusen tack för att du delade med dig av det här fantastiska receptet, det kommer bli vår förrätt på nyår. Stor kram.

    • Svara

      Mary

      25 november, 2014

      Åhh men tack snälla, vad glad jag blir att höra det <3 Stor kram till dig

LEAVE A COMMENT