ROSTAD VEGETARISK RÖDBETSSOPPA MED CHILIFRÄST COCTAILKORV

Happy Monday söta läsare!  
Sitter just på Café Pascal och äter en rustik vegetarisk sallad till lunch och den är verkligen ljuvligt god. Rostade grönsaker, fetaostkräm, ärtskott, kronärtskocka, stora oliver, körsbärstomater och fantastiskt surdegsbröd! Dessutom har de min alkoholfria favorit; Rose Lemonade! Rekommenderas varmt för den som är inne i stan och letar efter bra fikaställe eller lunchställe. Café Pascal ligger vid Odenplan och personalen är trevlig, fikat bra och maten god. Dessutom har de wi-fi vilket gör att jag ofta åker hit för att jobba. 
Men på bloggen blir det ingen rustik sallad, kanske en annan dag, men det är defenitivt dags för nytt vegetariskt måndags-recept på bloggen; rostad rödbetssoppa med chilifräst coctailkorv och en klick crème fraiche. Varken mer eller mindre. Rätten passar toppen till ett Grönt Julbord och är ett av alla de recepten jag skapade för Hälsans Kök. Ett tips, oavsett vilken soppa du ska göra; rosta grönsakerna innan. Smaken blir mer intensiv och helt enkelt fylligare. Perfekt då den även går att förbereda dagen innan! Bara att värma på, fräsa den vegetariska coctailkorven och smaka upp crème fracihen. 
Enkelt, snabbt och plättlätt! 

Rostad Rödbetssoppa med Chilifräst Coctailkorv & Crème fraiche

4-6 port

 

Soppan och såsen  är glutenfri, men kolla på korven du väljer att den är glutenfri! 

Soppa:

4-5 stora rödbetor (700 gram skalade)

2-3 msk olivolja

 1/2 tsk flingsalt

 1 tsk torkad timjan

4 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

smör till stekning

7 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

salt

 

Crème fraiche-sås:

1 dl Crème Fraiche

2 msk valfri grädde

1 nypa ekologiskt havssalt

1/2 tsk flytande honung

 

Chilifräst Coctailkorv:

1 pkt tinad coctailkorv från Hälsans Kök, finns i frysdisken hos livsmedelsbutikerna

1/2 tsk mald chili

Smör

 

Sätt ugnen på 175 grader. Skala rödbetorna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem på en plåt och ringla olivolja över dem, strö salt och torkad timjan över rödbetorna och rosta dem sedan mjuka mitt i ugnen i 60 minuter eller tills de är mjuka.  

Finhacka under tiden schalottenlök och vitlök. Fräs dem mjuka och glansiga i smör på medelvärme i en stor kastrull. När rödbetorna är mjuka; mixa sönder dem tillsammans med grönsaksbuljongen och häll ner i kastrullen. Låt koka upp, smaka av med salt och drag åt sidan och låt stå och vila under lock.

Skiva cocktailkorven 0,5-centimeters tunna skivor och fräs i smör tillsammans med mald chili. Låt dem fräsa tills de fått en fin gyllenbrun yta. Blanda slutligen ingredienserna till såsen.

Skopa upp soppan i skålar, toppa med chilifräst cocktailkorv och en klick crèmefraichesås. Dekorera med färsk timjan. Servera genast! 

 
 
 
IN ENGLISH: 
Happy Monday sweet readers! 
 
I’m sitting at my favourite café eating a rustic vegetarian salad and it’s beyond tasty! For anyone looking for a great café, or if you’re maybe visiting Stockholm, I can warmly recommend Café Pascal. It’s located at Odenplan wich is pretty much in the central parts of Stockholm city. THey also got free wi-fi wich is one of the reasons that I often visit them to work when I want to get out of my otherwise small office. 
 
But today I’m planning to give you yet another vegetarian recipe, not a vegetarian salad though, but a really tasty beetroot soup with chili fried coctail sausages. Easy to make and the roasting really makes the flavor more intense and delicious. You can prepare the soup in advance and hence, needn’t really bother that much when you guests arrive or if you’re having the soup amonday when you’re really tierd after work. 
 
Here’s the recipe! 

Roasted Beetroot soup with chili Milled Cocktail Sausages & crème fraîche
serves 4-6

Soup:
4-5 large beets (700 grams peeled)
2-3 tablespoons olive oil
1/2 tsp sea salt
1 teaspoon dried thyme
4 shallots
1 clove of garlic
butter for frying
7 cups of water
1 vegetable stock cube
salt

 

Creme fraiche sauce:
0,5 cup Crème Fraiche
2 tablespoons cream, or other cream if you prefer one with less fat
1 pinch organic sea salt
1/2 tsp liquid honey 

 

Chili Fried Cocktail Sausages:
1 pkg defrosted cocktail sausages from ”Hälsans Kök” (can be found in the frezzer at your local supermarket)
1/2 tsp ground chilli
butter 

Preheat the oven to 175 degrees Celsius or 350 Farenheit. Peel the beets and cut them into smaller pieces. Place them on a baking sheet and drizzle with olive oil, sprinkle with salt and dried thyme and roast in the middle of the oven until they are done, about 60 minutes. 

In the meantime; mince garlic and shallots. Fry them soft and shiny in butter over medium heat in a large saucepan/pot. When the beets are tender; mix them in a blender together with vegetable broth and pour into the saucepan/pot. Bring the soup to a  boil, season with salt and pull aside and let stand and rest under cover. You can prepare this part of the recipe. 

Slice cocktail sausage in 0.5-centimeter thin slices/thin slices and fry in butter together with ground chili. Let them fry until they get a golden brown surface. Blend the ingredients to the crème fraiche-sauce.

Pour or scoop the soup in soup bowls, top with fried chilli cocktail sausages and add a dollop of crème fraiche-sauce. Garnish with fresh thyme. Serve immediately! 

 

 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

2 Comments

  1. Svara

    Jennifer

    24 november, 2014

    Så vackert! <3 Säkert gott också…

    • Svara

      Mary

      25 november, 2014

      Tack! Ja det är det, väldigt gott faktiskt 😀 Hoppas du provar receptet <3

LEAVE A COMMENT