EN GRÖN JUL + OSTGRATINERAD RÖDKÅL MED VEGETARISK BACON

Som andra recept för Hälsans Kök är Chèvregratinerad Rödkål med a la Bacon. Bäst att äta tillförrätt eller som en del av ett Julbord. Och det händer något med kålen när den får gratineras i ugnen tillsammans med ost. Kålens sötma kommer fram och balanseras perfekt av sältan i osten och a la baconbitarna. Absolut godast är det, om du frågar mig, om kålen fortfarande har viss krispighet kvar och inte bakas sönder fullständigt i ugnen. 
 
Välj vitkål om du föredrar det och välj den ost du tycker bäst om om det är så att just getost inte faller dig i smaken, oavsett så passar det perfekt tillsammans med lite salta a la baconbitar. 
 
Receptet är inte svårt, det sköter mest sig själv i ugnen vilket gör att det passar perfekt på ett Julbord! 
 

Chèvregratinerad Rödkål & a la bacon

4 små portioner

 

Gratinerad rödkål:

1 liten rödkål

olivolja till pensling

150 gram chèvre

flytande honung

1 pkt a la bacon

1 msk rapsolja till stekning

Sätt ugnen på 200 grader (eller 180 grader varmluft för att grädda fler plåtar samtidigt).

Skär rödkålen i centimeterstora skivor, placera på bakplåtspappersklädd plåt och pensla rikligt med olivolja. Rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter, eller tills den mjuknat och kanterna fått färg. Ta ut rödkålen ur ugnen, smula chèvre och ringla lite honung över. Gratinera ytterligare 5 minuter.

Stek a la bacontärningarna i rapsolja tills de fått en gyllenbrun och krispig yta, låt dem rinna av om det behövs. Strö a la bacontärningarna över rödkålen. Servera! 

IN ENGLISH

This is the second dish from my Green Christmas Table for Hälsans Kök and it’s a recipe that’s perfect as a starter or as a part of a Christmas Buffé that we eat in Sweden. 

 

And something happens with the cabbage while roasting with cheese in the oven. It enhances the Sweetness of the cabbage and the dish become very balanced when combined with the salty a la bacon dices. 
 
You can choose white cabbage if you rather prefer that or some other cheese if you don’t like goat cheese, but for me, this is a killer kombo! 

 

 

Chèvre Baked Red Cabbage with ”a la Bacon”

serves 4 people as a starter or works as a part of a Buffé

 

Baked red cabbage :

1 small red cabbage

olive oil for brushing

150 grams chèvre (goat cheese)

liquid honey

1 package a la Bacon

1 tbsp canola oil for frying

Preheat the oven to 200 degrees Celcius or 390 Farenheit. 

 

Cut the cabbage, make each slice one centimeter or 0,4 inches. Place the cabbage on a baking sheet covered in baking paper and brush with plenty of olive oil. Roast in in the middle of the oven for about 20 minutes, or until it’s softened and the edges are slightly browned. Remove the cabbage from the oven, crumble some goat cheese on to and drizzle a little honey on top. Bake for 5 more minute. 

 

Fry the ”a la bacon” in canola oil until they get a golden brown and crispy. Get rid of some of the excess oil by letting them rest in i sieve for a minut or so (if you feel that it’s needed or you want to) Sprinkle the a la bacon dices on top of the red cabbage. Enjoy! 

 

 

 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

7 Comments

  1. Svara

    Emschen

    20 november, 2014

    Ser ju galet gott ut!

    Kram

  2. Svara

    Anonym

    20 november, 2014

    åh, vad gott! Det måste jag testa i helgen

  3. Svara

    Anonym

    20 november, 2014

    Åh men vilken perfektion! Helt fantastiskt!

    //hundredkitchenstories.blogg.se

  4. Svara

    Jonna

    21 november, 2014

    Vad är a la bacon?? Tacksam för beskrivning!

    • Svara

      Mary

      21 november, 2014

      A la bacon är vegetarisk Bacon från Hälsans Kök. Du hittar det i frysdisken i affären. Jag har länkat via ordet ”a la bacon” i receptet, så ställer du muspekare på det ordet så kan du klicka dig till produktbeskrivning på Hälsans Köks hemsida 🙂

  5. Svara

    Anonym

    21 november, 2014

    GUD va gott de ser ut!!

    • Svara

      Mary

      23 november, 2014

      Tack, det är det!

LEAVE A COMMENT