0
15 In Hälsa & Inspiration

VAD ÄR CHIAFRÖN & VAD ANVÄNDER MAN DET TILL

Chiafrön.
Kanske har ni hört talas om dem, kanske inte. Är man intresserad av mat och hälsa har man förmodligen sprungit på chiafrön lite var stans redan. För er andra; här kommer info om ett litet frö (som man kan äta till frukost) som är ett superfood i ordets riktiga bemärkelse. 
 
CHIAFRÖN:
Superfood
 
2 tsk chiafrön/dag så får du i dig hela ditt dagsbehov av omega-3 vilket är väldigt bra för hjärta och kärl, och du får faktiskt i dig mer omega-3 av två teskedar chia än av en normalstor laxfilé.
100 gram chiafrön innehåller 19 gram alfa-­linolensyra, omega 3-­familjens moderfettsyra, vilket är åtta gånger så mycket som i lax.
Två matskedar frön ger dig inte bara mer än dubbelt så mycket järn som finns i 100 gram spenat, du får också i dig ordentligt med magnesium, fosfor och mangan.
Chiafrön innehåller lika mycket protein som nötkött, ungefär 20 procent. Proteinet är också komplett, alla essentiella aminosyror finns med.
Chia kan ge dig ett starkt skelett, tack vare sitt höga kalciuminnehåll. En matsked chiafrön innehåller mer kalcium än en deciliter mjölk.
Chiafrön är rika på antioxidanter som hjälper kroppen att bekämpa fria radikaler och ska, enligt forskningen, kunna motverka cancer.
 
Som proteinkälla absorberas Chia lätt, vilket leder till att näringsämnena snabbt når och absorberas av kroppens celler. Särskilt effektivt vid snabb tillväxt, t ex hos barn och ungdomar, cellbildning hos gravida och ammande kvinnor, samt även vid uppbyggnad av muskelceller hos idrottare och motionärer.
 
När chiafrön blandas med vätska bildas en gelé, vilket beror på de lösliga kostfibrerna som finns naturligt i fröna. Samma process händer i magen, där gelén bildar en naturlig barriär mellan matsmältande enzymer och kolhydraterna i kosten. Chiafrön ger alltså ett långsammare blodsockerhöjning och du kan på sikt även gå ner i vikt (snabba kolhydrater ger snabbare blodsockerhöjning vilket kräver mkt insulin. Stort insulinpåslag ger mkt enkelt förklarat effekten att kroppen lagrar in mer fett)
 

Vad gör man då med Chiafrön och hur äter man dem? 

Jo, de är faktiskt perfekta som frukost men går så klart att använda på flera olika sätt. 

Blanda fröna som de är i smoothie, strö över gröten eller ät tillsammans med fil/yoghurt müsli/granola. Man kan också göra chiapudding eller chiasylt vilket innebär att man istället blötlägger chiafrön under natten. Recept kommer så klart framöver, det första redan imorgon!  

HÄR kan man köpa chiafrön online, de finns även på välsorterade Livsmedelsbutiker (ex Ica Maxi) och i Hälsokostbutiker (ex Life). Obs! Köp ekologiska (organic) chiafrön. 

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Sara på Vardag.nu
  28 maj, 2014 at 16:34

  Alfalinolensyra ÄR omega-3, det är inte två olika saker 🙂 Chiafrön är kluriga små rackare, bra i mycket mer än chiapudding 😀

 • Reply
  Linda - Sweet Treats
  28 maj, 2014 at 17:39

  Vilket sammanträffande och helt perfekt att du skrev om chiafrön just nu eftersom jag köpte en påse för första gången igår. Har läst massa om dem och tänkte att nu ska jag testa dessa hälsosamma superfrön!

  • Reply
   Mary
   29 maj, 2014 at 00:08

   Vad kul och vilket sammanträffande! Imorgon kommer recept och mer info om varför jag äter chia och hur vi oftast "tillagar" den.

 • Reply
  Lena i Wales
  28 maj, 2014 at 21:12

  Har aldrig hört talas om dem. Vet inte om de finns hos mej i Wales. Vad jag förstår ska det även vara bra för högt kolesterol?

 • Reply
  Lena i Wales
  28 maj, 2014 at 21:12

  Har aldrig hört talas om dem. Vet inte om de finns hos mej i Wales. Vad jag förstår ska det även vara bra för högt kolesterol?

 • Reply
  Linn
  28 maj, 2014 at 22:26

  Har läst mycket om dessa frön, de verkar ju riktigt bra!
  Men var köper man dem?
  Kram!

 • Reply
  Sara igen
  28 maj, 2014 at 23:06

  Nja, inte riktigt så. Alfalinolensyra är en av flera omega-3 fettsyror. Siffran (omega-3, omega-6, omega-9 and so on) berättar var i fettmolekylens kolatomkedja som dubbelbindningen finns. Så det finns olika stora fettsyror som alla är omega-3 (typ långkedjade fiskfettsyror) men alfalinolensyra är den omega-3-fettsyra som är essentiell för oss 🙂

  • Reply
   Mary
   29 maj, 2014 at 00:04

   Ahh där ser man! Att man lär sig något nytt varje dag, härligt! Tack för inputen Sara, ska förtydliga mig i inlägget så det blir rätt 🙂

 • Reply
  lotta
  29 maj, 2014 at 00:40

  Insulin gör en inte fetare och binder inte fett eller liknande, kan endast ge den effekten om man är typ 2 diabetiker. 🙂

  • Reply
   Mary
   29 maj, 2014 at 01:04

   Nej, jag har aldrig påstått att insulin binder fett. Snabba kolhydrater ger snabb ökning av blodsockernivån som kräver mer insulin vilket gör att man då kommer lagra in fett som en energireserv. Långsammare blodsockeruppgång, som genereras av att man äter långsammare kolhydrater kräver mindre insulin. stora insulinpåslag och viktuppgång gör att man kan bli mindre känslig för insulinet, dvs insulinresistent (oavsett om man är ickediabetiker, typ 1:a eller 2:a) vilket gör att man kräver ännu mer insulin för samma mängd energi vilket leder till ytterligare viktuppgång och en negativ spiral. Jag är typ 1 diabetiker sen 1989 och jo, den effekten är lika för alla människor, oavsett om man är typ 1:a. Om ngn säger ngt annat är det en lögn 😉

 • Reply
  Jessica
  29 maj, 2014 at 08:52

  Känns som att detta är ngt man skall införskaffa =) Tack 😀

 • Reply
  Helena
  21 juni, 2014 at 21:22

  Hej! Skulle jag få kunna använda dina bilder från detta inlägget och inlägget ovan, alltså på chiapuddingen till min blogg? Jag vill använda det för att skriva att jag gärna vill testa på detta och kan nämna att jag blev inspirerad av dig och din blogg! 🙂

 • Leave a Reply