BAKAD RABARBER MED AMARETTO- & KAFFEGLASS

 

En underbar rabarberdessert med mjuk, sötsyrlig rabarber i kombination med härligt fluffig vaniljglass. Den lilla skvätten kaffe lyfter glassen till nya höjder och gör hela skillnaden! 

 
Bakad Rabarber med Rabarber- & Jordgubbssås samt Amaretto- & Kaffeglass
6 port
 
Rabarber:
16 rabarberstänger
1 liter frysta jordgubbar (tinade)
4,75 dl strösocker
9,5 dl vitt vin
 
Glass:
4 äggulor
6 dl fet mjölk
6 dl grädde
60 gram socker
1 msk Amaretto
1 msk espresso eller riktigt starkt kaffe
 
Instruktioner
Rabarber”kompott”
Skala rabarbern och skär den i mindre bitar. Låt rabarerskalet, vin och hälften av sockret koka upp och låt sedan sjuda i 10-15 minuter. Tillsätt de tinade frysta jordgubbarna och låt det svalna & rinna av.  Baka de större rabarberbitarna och resterande strösocker i ugnen på 100 grader celcius tills rabarbern är mjuk, ca 10 minuter. 
 
Blanda slutligen såsen och den bakade rabarbern. 
 
Glass:
Låt mjölk och grädde koka upp i en tjockbottnad kastrull. I en separat skål; vispa äggulorna med sockret och addera långsamt och under konstant omrörning den varma mjölken/grädden till äggblandningen. Häll tillbaka blandningen i katrullen och låt sjuda i några minuter. Drag kastrullen från plattan och låt svalna under omrörning i ett kallt vattenbad. (fyll diskhon med kallt vatten, gärna några isbitar och ställ sedam ner kastrullen i diskhon. Vattnet får inte hamna i kastrullen, så se till att du inte har för mkt vatten i hon innan du ställer ner kastrullen). 
 
Brygg Kazaarkapseln och låt det svalna. Blanda kaffet med Amaretto och rör ner det i smeten. Kör i glassmaskin enligt anvisningar. 
 
Servera glassen lätt tinad och skopa upp en rejäl kula med glass ovanpå rabarberkompotten. 
 
Njuuuut! Lycka till! 
 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

6 Comments

  1. Svara

    Ekenäsliv

    9 maj, 2014

    Uj, uj, uj så smarrigt!!! Men kaffet kan man bara utesluta va? För kaffe gillar jag inte;-)
    Ha en fin helg!
    Kram Anna

  2. Svara

    Katarina

    9 maj, 2014

    Ljuvligt gott! Kram och ha en fin helg!

  3. Svara

    Kristin // The Chocolate Box

    10 maj, 2014

    Ser underbart gott ut! Och vilket häftigt event du fick vara med om 😀

  4. Svara

    Agneta

    15 september, 2015

    Är det 1 msk färdigbryggt kaffe eller det som blir av 1 msk kaffepulver?

LEAVE A COMMENT