0
13 In Frukost

CHIAPUDDING MED JORDGUBBS-SÅS

Chiapudding är otroligt enkelt att göra och går att variera i oändlighet, det är bara den egna fantasin som sätter stopp. Vi gör oftast en enkel frukostvariant med mjölk som vi sen, när den gottat till sig över natten, varvar med bär och ibland några nötter eller rotade kokoschips. Första gången jag åt chiapudding tänkte jag faktiskt ”vad i hela friden är det här?” Ärligt talat så ja, det ser ju lite speciellt ut den där puddingen. Men efter att ha provat i bara några dagar var jag såld. Varför?

Vanligtvis är jag en person som alltid sliter med att jag alltid blir sugen på mat om kvällarna, oavsett hur bra eller noga jag varit med maten under dagen. Dessutom blir jag fort proppmätt men sen fort hungrig igen, sjukt tröttsamt med andra ord. Men allt det försvann när jag började äta chiapudding till frukost.

Kvällssuget var lika med noll och efter frukosten var jag varken mätt eller hungrig, en väldigt märklig känsla faktiskt. Dessutom höll den känslan i sig ända fram till lunch och när jag började prata med kärleken visade det sig att han upplevde precis samma sak.  

Och jag vet, det låter som nån mumbo jumbo, som hitte-på och som att jag får pengar för att skriva det här, men det får jag inte ( I wish). Det är nästan så att jag höjer på ögonbrynen själv när jag skriver det här inlägget, men det är inget annat än min upplevelse och sanning. Om det funkar på just dig, det vet inte jag och jag utlovar heller ingen mirakelkur. Jag kan bara ärligt dela med mig av hur jag mår av chiapudding och varför jag och fästmannen fortsätter att äta de där små fröna. Och om du provar i några dagar, berätta gärna i kommentarsfältet hur det fugerar för just dig. Bu eller bä? Mår du bra eller dåligt, vad händer helt enkelt? 

Såhär enkelt är det att göra chiapudding. 

Chiapudding:

2 port

 

2 dl västbaserad  mjölk (mandelmjölk, nötmjölk, havremjölk)

2,5 msk chiafrön

2 krm kardemumma

2 krm vaniljpulver

 

100 gram frysta eller färska bär, ex jordgubbar, blåbär eller hallon

Rostade kokoschips

 

Instruktioner

Kvällen innan:

Blanda mjölken med chiafrön och kryddorna i en skål. Rör om 1-2 gånger närmsta halvtimman så att det inte bilas klumpar i gröten. Låt sedan så övertäckt i kylskåp över natten.

 

Morgonen efter:

Ta fram på morgonen och rör runt med en sked, tina bären om de är frysta och varva sedan bären med chiapuddingen i två glas. Toppa med rostade kokoschips. 

 

OBS nr 1! Jag använder ofta frysta bär som jag tinar i micron så att de är lite varma. 

OBS nr 2! Det tar ett tag att vänja sig vid att inte äta sött hela tiden, utan välja mer neutrala osötade frukostalternativ. OM du tycker att det smakar allt för ”neutralt och tråkigt” och inte får i dig frukosten, försök söta lite lätt med något lite snällare sötning som ex Agavesirap eller ”brunt” socker för att sedan minska mängden socker succesivt tills du vant dig vid att äta mindre sött. Lycka till! 

 

 

 

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  malincatrin
  29 maj, 2014 at 11:30

  Jag har länge tänkt testa men inte gjort det av egentligen två anledningar: det är relativt dyra frön tycker jag och är orolig för konsistensen.. Jag är en person som har väldigt svårt för konsistenser kontra smak.. Varför jag inte äter sill och annan slibbig fisk etc är mer för konsistens än smak..

 • Reply
  Sabelhagens olivlund - Maria
  29 maj, 2014 at 13:08

  Jag vill gärna prova. Fastnade direkt för det du skrev om kvällssuget, är alltid hungrig på kvällen även om jag äter middag.
  Ska handla i morgon och ska då kolla efter fröna. Vet du om man kan spara i kylen tills nästa dag, eller ska den göras på kvällen och ätas upp på morgonen och sedan göra ny igen nästa kväll?
  Kram Maria

 • Reply
  Jessica
  29 maj, 2014 at 13:46

  Perfekt! 🙂 precis va jag behövde, ett nytt frukost tips

 • Reply
  Anna
  29 maj, 2014 at 13:59

  Hej! Jag älskar oxå chiapudding. En lite undran bara, stämmer receptet på 2,5 dl chiafrön? Jag har alltid använt ca 2 -3 msk chiafrön på 2 dl mjölk.

  • Reply
   Mary
   16 september, 2014 at 12:38

   Det stämmer! Det ska vara msk, har ändrat det! 🙂 tack snälla för att du påpekade detta!

 • Reply
  ami@naivecookcooks
  30 maj, 2014 at 02:15

  I love chia pudding for breakfast!

 • Reply
  Gabriella
  30 maj, 2014 at 23:25

  Jag har varit sugen på att prova chiapudding så tack för receptet:) Än så länge har jag bara använt dessa frön i smoothie.

 • Reply
  Anci
  3 juni, 2014 at 17:24

  Älskar chiapudding! Blir dock hungrig redan efter 2 – 3 timmar….

 • Reply
  carro
  23 juni, 2014 at 08:48

  Googlade runt efter ett recept på chiapudding utan nötmjölk och då hamnade jag här på din blogg. Precis som du säger så får man en lite konstig känsla efteråt eftersom att man inte vet om man ska äta lite till eller om man är mätt. Jag tyckte bådr konsistensen och smaken var lite speciell men eftersom att detta är första gången jag provar så är jag väll inte riktigt van. Var i alla fall väldigt gott med jordgubbar till. Tack så mycket för ett bra inlägg och recept 🙂

 • Reply
  Eva
  13 juli, 2014 at 11:48

  Perfekt frukost, ersätter min filfrukost med frukt o bär. Mår mycket bättre av att äta chiapudding. Otroligt gott. Tack för tipset!

 • Leave a Reply